Dobrovoľné testy v tehotenstve
Ahojte, predstavte si ze mate 24 rokov, žiadnu rodinnú nepriaznivú anamnézu, a ze ste tehotná prirodzene prvýkrát a lekár Vam ponúkne moznost dobrovolnych testov nifty, trisomy, amniocentéza, neviem co tam este je... Dali by ste si ich robit v tejto situácii? Diky za názory 🙂
nie nedala, ked tak by som pockala ci vyjde nejaka indikacia z tych beznych vysetreni = triple, morfologicke sono a ak by tam bolo vsetko v poriadku, tak ja osobne by som nevidela dovod (na amniocentezu isto nie, to nechapem preco ti vobec lekar ponukal, invazivnu metodu bez nejakej indikacie 🤦🏼♀️)
Nedala ani pri jednom tehotenstve, nebolo potrebné pokym boli základné výsledky VP o riadku ktoré mi robili v 12tt16tt a okolo 21tt
@petamich povedal ze v rámci informovanosti ma povinnosť spomenúť všetky tieto metódy. Čaká ma tento týžden veľký ultrazvuk nejake Sijove prejasnenie, da sa prípadne uz z tohto vyšetrenia zistit ak by nieco nebolo v poriadku ? 🙂 ďakujem
Samozrejme že sa z toho dá zistiť diagnoza, napr sijove meranie je zamerané na diagnozu down. Ale pokial by bolo všetko ok, tak by som zbytočne na nejaké testy nechodila, ale užívala si normálne tehotenstvo
Napr taka amiocenteza je invazívne vyšetrenie, načo zbytočne riskovat?
Ja som amniocentezu a nifty absolvovala pri 2 z 3 tehotenstiev..chlapci mali vysoke sijove prejasnenie..u dcery bolo vsetko v poriadku,tak som nad tym ani nerozmyslala..
autorka: ano NT meranie a jeho vysledok moze indikovat downov syndrom - je to jedno z tych standardnych merani/testov, ktore sa robia bezne v tehotenstve
Nie nedala. Som tehotná, mám pod 30, za sebou aj negatívnu skúsenosť z predošlého nepodareného tehotenstva ale o tychto veciach som ani neuvažovala. Iné by bolo keby mi vyšli na prvom velkom sone zlé hodnoty. Vyšli však dobré a preto som to hodila za hlavu. Tam ti zistia pomer- predpoklad možných ochorení. Avšak ani to nie je presné.
My sme nedávali genetiku navyše a ani tú, čo robí z krvi automaticky gynekológ (tá nemá veľkú výpovednú hodnotu), mám 34. Nedávali sme ani minulý rok (a dcéra, aj podľa pitvy zdravá, zomrela v 38.tt bezproblémového tehotenstva), nedávali sme ani tento rok, som 36.tt. Len kvalitné sono, lebo vážne veci, na ktoré sa treba nejako pripraviť (napríklad pôrodom v perinatologickom centre, či nutnosťou operácie po pôrode, prípadne psychicky pri veciach, ktoré by znamenali, že dieťa čoskoro zomrie) by sa ukázali práve na sone. Čiže nie, ani v situácii, akú opisuješ, by som si nedala, nevidíme s manželom dôvod.
ani ja som si nedala a to mam 29 rokov 😃 vsetky zakladne testy dopadli dobre...mne to doktor ani nenavrhol, vacsinou aj tak chcu na tom len zarobit
Nie, v tvojom prípade by som nad tým ani neuvažovala. Jedine, že by bola na to indikácia.

dala.. v druhom tehotenstve som si zaplatila Trisomy hned ako sa dalo 😊