icon

Informovanosť zo strany gynekológa

mishaella
28. aug 2015

Ahojte,
keďže som v tomto všetkom prvý krát tak sa chcem opýtať skúsenejších mamičiek.
Pomaly idem do 30tt a neviem čo všetko treba mať absolvované a čo nie do tohto času.
Nechcem nič zanedbať, prešvihnuť.

Prakticky sa veci dozvedam len z netu alebo ak sa nejaka kamaratka zmieni.
Že by som mala ísť k očnej skontrolovať očný tlak, ekg a echo (pulz mam roky vysoký a problémy s dýchaním kvôli tomu), zubarku som si poriešila aj keď v rozpise mojej gynekologicky je že by mala dať ona info čo všetko mimo nej by som ako tehotná mala absolvovať, ale nič také sa nekonalo.

Tiež že by som mala mať z každej poradne kopiu vysledkov z vyšetrení, ktoré potom budem s knižkou potrebovať v porodnici. Ani také nič nemám.
Keď som jej to spomenula, len sa usmiala, že načo mi to bude, že nechce ma stresovať a že to nieje treba.
Iným ich lekári ich dávajú sami od seba.
Tak som ostala skôr v strese z toho čo povedala, lebo ak by som mala výsledky ok, nemám vôbec na stres dôvod. :(
Pri sone len diktuje akési kody sestričke a keď sa priebežne pýtam, či je všetko ok nič, ticho. Len by furt že či nechcem fotku z 3D lebo veď 5€ za to že dokopy nič nevidno lebo malý sa vždy otočí tak aby ho vidieť nebolo keď ho kontroluje je pre nu viac ako sa zamerať na dôležitosť informacii zo sona.

Na poslednej poradni, ktorá trvala asi 5 minut a bola neplánovane po dvoch týždnoch od predošlej keďže som si potrebovala len vyzdvihnuť papiere pre sociálku a zamestnávateľa mi len pozrela krčok, zmerala tlak sestrička a na sone asi minutu počuvala srdiečko a tým to končilo.
Ani moč ju nezaujímal, ani krv, napriek tomu že prehliadku predtým mi zistila bielkovinu na jeden križik (tlak mam ale nízky takže podla jej slov preeklampsia mi nehrozí.. dufam).

Teraz budem mať až po vyše mesiaci dalšiu poradnu, kde by mal byť druhý morfologický ultrazvuk ale skonštatovala že netreba. Defakto neviem ani v ktorom týždni presne som, len dedukujem od prveho morfologického spred 9 týždnov ktorý mi robila iná lekárka a kde mi aspon povedala termin porodu. Od tejto by som sa to nedozvedela asi ani teraz. Obavam sa že sa z toho sona čo ona bude robiť nedozviem to, čo by mi pri morfologickom kontrolovali - prietoky z placenty (tie na prvom som nemala ok), predpokladanu váhu a veľkosť maleho ani ine doležité veci a som z toho zneistená.
Kartu mi dať nechcu, že podmienka je pol roka byť u toho lekára podla ich interných pravidiel a až potom mi ju možu dať a vyradiť ma a to mi skončí vtedy, keď už budem prechádzať na poradne do porodnice.

Ani vo sne by ma nenapadlo že budem mať takýto podivný prístup v tehotenstve od lekára a to viem, že lekári veľakrát berú tehotné ako dementné keby boli.

Keďže v rodine mam par zanedbaní vďaka lekárom a sama som mala zdravotné komplikácie po narodení, chcem byť pripravená, nič nepodceniť.. len sa obavam aby v dôsledku nezaujmu tejto lekarky a nulovej informovanosti ma aj keď sa pýtam aspoň čo si sama naštudujem, sa také nestalo.
Keby ma teraz nedajbože hospitalizovali neviem dokopy nič o mne ani malom. Len výsledky staré skoro 3 mesiace, nič aktuálne.
Knižku žiadam vždy doplniť aby veci boli aktuálne, nič. Neviem čo si o tom myslieť. Neprajem nikomu taký prístup, ešte k tomu v súkromnom, nie práve najlacnejšom zariadení.
Stretla ste sa niektorá s takým prístupom? Ako ste to riešila už ku koncu tehotenstva?
A čo všetko mimo gynekologických prehliadok ste absolvovali?

Ďakujem vopred za info.

pribinak
28. aug 2015

Ked si úplne nespokojná a nepáči sa ti celkový prístup navyše v súkromnej ambulancii, tak zmeň, hoci do uz takmer na konci

bonaqa2013
28. aug 2015

@mishaella úuplne bežný prístup. Ja som to zažila 3 krát pri mojej lekárke. Očný tlak čítam prvý krát to mi nerobili ešte nikdy.... A prvé tehu tak to bolo ešte horšie.... Mesiac pred pôrodom mi povedali na poradni, že už ku ním nemám chodiť a keď ma to chytí mám ísť do nemocnice. A dovi.... A sesternica chodila každý týždeň na poradňu - som nechápala. ale všetko dobre dopadlo.
Si len vystrašená, lekárka vie čo si môže dovoliť. Keď sa narodí bábo , ešte len potom budeš vidieť ako niektorí lekári kašľú na pacientov.... Niekedy sa čudujem , načo robia medikom po skončení školy také divadlo s Hippokratovou prísahou - aj tak sa tým neriadia aj tak..... 😒 😒 😒 😒

macik166
28. aug 2015

Gratulka..."super gynekologička"...Nie si náhodou z Vranova? Ja som dnes tak ráno vrieskala na sestričku, lepšie povedané, ona začala na mňa a ja som sa už nedala, až mi stúpol tlak. Už nebudem na všetko prikyvovať áno, áno a byť ticho. Takisto nulová informovanosť, musela som ju doslova prosiť, aby mi malého ukázala na ultrazvuku, samozrejme neukázala, že čo tam chcem vidieť, keď tomu aj tak nerozumiem. Robila mi triple testy...100x som musela volať o výsledky, kým mi ráčila oznámiť, že mám dobré. Tie doktorky sú totálne vyhorené, žiadny záujem o prácu. U tej mojej odbije 12 hodín, berie si caky-paky a už jej niet. No momentálne si hľadám nového gynekológa. Dúfam, že sa mi to podarí, lebo ja už k nej ísť nechcem. A to, že nemáš v tehu knižke zapísané všetky veci, si nerob ťažkú hlavu, na pôrodnici to nemajú čas pozerať...Iba sa opýtajú, či je nejaký problem. Ja som tak sklamaná zo slovenského zdravotníctva, že predýchavam,....

pribinak
28. aug 2015

@bonaqa2013 nie je to úplne bežný prístup. Môj doktor mi vždy zrozumiteľne komentoval co práve vidíme na sone, co babo robí, co meria, na co konkrétne sa zameriava v ten ktorý týžden tehotenstva
Vždy mi merali tlak, testovali moc, ked mi brali krv, tak robili veľký rozbor a x dalších veci
On bol aj pôrodník, takze som nemusela chodit do nemocnice na kontroly, normálne sme sa dohodli co a ako pri pôrode, co mam kde este ale vyšetrenia absolvovať

2-3 ks fotiek som dostávala automaticky, nemusela som si ich ani pytat, muž chodil na sono bežne so mnou 🙂

Treba si vybrat normálneho mudr, referencii na internete je viac než dost.

nevenka
28. aug 2015

ocny tlak ani mne nerobili...ani pri prvom, ani druhom...bezne mavam na poradni tlak aj 140/100, teraz chodim uz do nemocky k zazmluvnenemu doktorovi, ten pristup je lepsi, ale oni nebudu ani jeden dopodrobna vysvetlovat - tam som raz mala tlak 160/100, a to preto, ze mi ho sestricka merala pocas CTG, daco sa ma pri tom vypytovala a "za plachtou" vysetrovali prave rodiace dve zeny...tak som to spomenula doktorovi, ze asi zo stresu, tak to nechal tak. Ale ja mam moc ok, teda ziadne bielkoviny.

Ja sa ani radsej nevypytujem, doktor si zapise rozmery babatka, pomera, co treba a ked povie, ze je to ok, uz neriesim. Aj tak tomu nerozumiem. To je fakt. Pri prvom som riesila, aj aku vahu asi bude mat a tak, tak mi jeden doktor na sone povedal, ze to je aj tak hore-dolu 500g, ze na mna bude akurat (mam 150 cm, manzel 185 cm, tak som sa bala), nakoniec sa narodil a mal necele tri kila...teraz mi sice doktor vahu povie, ale ze odchylka je velka, ze sa nemam stresovat.
Ja by som radsej ani na tie poradne nechodila, hlavne teraz ku koncu, neprijemne vysetrenie krcka a uz 2.tyzden ma strasia, ze rodim, a furt nic. Uz iba cakam, kedy mi odtecie voda a tak. Pri prvom som bola v den terminu na 1 cm a dalsiu poradnu sme uz nestihli, chvala Bohu. Teraz som otcorena uz 2 tyzdne a furt ma strasia...
Ked sa zena pyta, v ramci moznosti by som ako lekar odpovedala, milo, zrozumitelne, ukazala babo...to, ze nechcu ukazat, fotku spravit a su neprijemni, to je fakt vyhoretost alebo arogancia alebo neviem...tak to byt nema. Ale zase do detailov niektore veci fakt vediet nemusim, lebo im rozumiet nebudem. Na morfologickom mi len povedal, ze ma vsetko v ramci normy a je v poriadku, ukazal babo a bolo. Poradna za 5 minut som bola vybavena...

bosoriak
28. aug 2015

@mishaella Ultrazvuk sa ma robit v bezproblemovom tehotenstve 3x, poradna raz za 6 tyzdnov. Posledny mesiac sa chodi kazdy tyzden do porodnice do poradne (ale ziadny ultrazvuk, robi sa len CTG a kontrola krcka). Meranie ocneho tlaku sa standardne nerobi, naco? Neviem, ake vysledky teraz myslis, co mas mat prilozene k tehotenskej knizke, ale opat, nic z toho nie je treba, vsetky dolezite veci su zapisane v tehotenskej knizke. Zubara si kazda tehotna musi riesit sama, to tiez pocujem prvykrat, ze ma ma gynekolog upozornovat. Tyzden tehotenstva sa rata podla poslednej menstruacie, to by si mala mat v tehotenskej knizke zaznacene, pripadne termin porodu.
Co sa lekarskej starostlivosti tyka, nezda sa mi teda, ze by nieco zanedbala.

Pristup je ale naozaj divny, to uznavam, nepovedat nic a nanucovat platene sluzby.

Pokojne zmen gynekologa, ak sa ti nepozdava pristup, na to mas plne pravo. Len si treba uvedomit, ze normalne tehotenstvo nie je choroba, netreba ho nijako liecit, nijake chorobopisy k nemu vypisovat. O chvilu aj tak nastupis do porodnice na poradne, tusim od 36. tyzdna. Potom ta caka az prehliadka po sestonedeli, to uz budes mat dost casu na najdenie lekara, ktory bude mat aj ludskejsi pristup.

bosoriak
28. aug 2015

@mishaella A este, urcita hladina bielkovin v moci je v tehotenstve normalna. Ale to by naozaj mal odkomunikovat lekar, nie to zistovat kade-tade po internete. Cize tvoja doktorka naozaj len zle komunikuje, nemyslim si, ze by nieco vedome zanedbala.

nevenka
28. aug 2015

@mishaella

tak uz by som si hladala ineho doktora a po porode isla na kontrolu k nemu, lebo kartu ak ti mozu dat po pol roku a ten ti vyprsi vtedy, ked mas ist do nemocnice na poradne, tak novy lekar ti bude aj tak nanic, si myslim...v nemocnici je lepsie si doktora zazmluvnit, ak sa da, ak niekoho poznas alebo ti ho odporuca niekto...mne sa to paci viac, chodim stale k tomu istemu, je ku mne mily a malu mi ukaze, chodim za nim na oddelenie, vzdy je na telefone a poradnu vybavime podla toho, ako sluzi a ako sa mne da kvoli starsiemu dietatu, tam ho tahat nemozem, tak ho musi niekto strazit. Predtym som chodila na poradne a kto zrovna tam bol, tak ten vysetril a furt to mohol byt niekto iny, tak zase na prd pristup, lebo ta nepozna, nevie, ako sa to konkretne vyvija u teba a tak...a rano som prisla a prisla poobede domov, co som tak furt musela cakat dlho. Aj tu sa stane, ze maju porod alebo tak, tak musim cakat, ale dlhsie ako hodinu to nebolo nastastie nikdy. Po porode aj ja zvazujem prestup, lebo mam dlhodobe problemy, ktore absolutne nebol schopny a ochotny riesit...

nevenka
28. aug 2015

@bosoriak

no ved prave, mali by to normalne povedat, vysvetlit, ukludnit...akoby ani ludia neboli a tie tehotne akoby boli nesvojpravne, tak sa niektori spravaju...

mishaella
autor
28. aug 2015

@pribinak Lenže mi nechcu dať kartu. Proste že musí uplynúť pol roka.
A ten uplynie koncom septembra čo už budem chodiť tak či tak k pôrodníkovi a nie tam.

mishaella
autor
28. aug 2015

@bonaqa2013 asi tak :(

nevenka
28. aug 2015

mna este napadlo, k tomu chorobopisu alebo co...v tehotenskej knizke by malo byt zaznamenane vsetko dolezite ohladom tehotenstva, ja mam ku knizke "len" zaznam z urgentu, co som tam bola s krvacanim, sama som si tam zalozila zubne prehliadky, to gynekologov nezaujima a vyhadzuju to odtial 😀, a ked som sla od mojho dr. na poradne do nemocky, tak odporucaci listok, ktory mojmu doktorovi tiez nechyba 🙂 a vypis z labaku, co sa robi ster na streptokoka...

A teraz chodim kazdy tyzden do poradne do nemocnice a tam sa toci CTG, zmeraju tlak, vysetria moc a doktor skontroluje odspodu krcok, pripadne vyter, ak mas problem, zapise do PC a u nas to vytlacia a pripnu k tomu zaznam z CTG, takze papierov je viac...pozapisuje aj do knizky a ten moj este porobi rychlo sono...

mishaella
autor
28. aug 2015

@macik166 z Bratislavy som.

Mne po prvých genetických vraj vyšli zlé, tripple už ok ale neráčili sa mi to povedať, až keď sa náhodou prekecla iná lekárka.

nevenka
28. aug 2015

@mishaella

no pol roka kvoli poistovni, je na to zakon tusim, s tym nic neurobis...hladat doktora a po porode si ist po kartu a prehlasit sa k novemu, ked uz budes chodit na poradne do porodnice, tak je obvodny gynekolog, hoci novy, nanic, lebo on s "tebou od cca 36.tt nic nema"...

pribinak
28. aug 2015

@mishaella hm, brnkla by som si do poisťovne, ak by sa fakt nedalo, normálne by som mudr počas poradne zastavila a pýtala sa na všetko co potrebujem, za tie prachy vo berú sukr ambulancie do nemôže dovoliť povedat ti, ze nemá cas ci nerozumiete tomu
Ja ked som z mudr a riešim čokoľvek ohľadne zdrav stavu seba vi svojej rodiny, tak poviem, ze ja chcem tomu rozumieť a hotovo

Ak si sama netrúfam, zober zo sebou muža ;) môj bol na konci s mojim gyn taky kamoš, ze pomaly chodili spolu na pivo ;)

mishaella
autor
28. aug 2015

@bosoriak poslednu aktualizáciu v knižke mi urobila v 16tt a odvtedy nič napriek tomu že som jej to niekoľko krát povedala. Hlavne pred dovolenkou, nech to mam vyplnené čo treba. Neurobila to. Teraz končím 29tt a mam tam záznamy staré cez 3 mesiace.

A kamaratkin lekár jej po každej prehliadke dá kopiu výsledkov, originál do karty. S tým, že pri nástupe do pôrodnice to odovzdá tam aj s knižkou, aby vedeli jej zdravotný stav, čo môžu čo nie.

Ultrazvuk som mala ja vždy, dokopy hádam vyše 7x.. ale len na morfologickom u inej lekárky mal aj výpovednú hodnotu, inak tie u nej boli len akoby sa predvádzala že má 3D/4D sono a može urobiť fotku, veď v 11 tt mi urobila 3D záber, čo som sa jej aj pýtala že načo tak skoro taký záber, veď tam nebolo dokopy vidieť nič. Ale aby vysvetlila veci to nie. A pred odchodom z ordinácie len že "nezabudnite na recepcii 5€ za záber.

Očný tlak je dobré skontrolovať lebo kto ho má vysoký môže mať poškodený zrak pri tlačení, praskne cievka v oku a je zle. Vtedy skôr indikujú cisársky aby predišli takej komplikácii.

mishaella
autor
28. aug 2015

@nevenka tak to mi aj zmluva tam už bude chvalabohu končiť a další ročný poplatok 200€ nezaplatím, takže to určite budem meniť lekára. Len som si naivne myslela že v sukromnom zariadení je lepšia starostlivosť ako v štátnom. Blbosť.

A to mi ešte niektorí vravia ísť rodiť do Kocha.
V živote.
Čo mi tam kolegyna rodila a jedna známa obe veľmi negatívna skúsenosť s nimi.

Tu sme ešte nedospeli do bodu že čo je platené je aj kvalitné.

bosoriak
28. aug 2015

@mishaella Tak ale to je fakt divne, v tehotenskej knizke musi byt predsa zapisane vsetko, prave kvoli moznym komplikaciam... No nic, caka ta este max. 1 poradna, tam ti musi dozapisovat vsetko, lebo ved v porodnici potrebuju informacie. A potom hladaj druhu, taku, co aj dokaze rozpravat.

mishaella
autor
28. aug 2015

@bosoriak To vravia viacerí, len pre nu to čudné nieje. Nemôžem hľadať, bez karty ma nikto nevezme, keď zahlásená som k tejto a tá ma neodhlási z poisťovne skôr ako koncom buduceho mesiaca. Proste mam smolu.

nevenka
28. aug 2015

@mishaella

moje nervy, tak za take prachy a taky pristup... 😠 by ma asi porazilo...

ked uz rodit dostojne a mas na to, tak sa ti urcite oplati Hainburg, tam akceptuju aj porodne plany, aj mozes tlacit v inej polohe ako po leziacky...a mnohe dalsie veci. Ked si z BA, tak je vcelku aj blizko. Ja som zvazovala tiez po prvom porode, ze tu nikdy viac, ale ako kukam, tak uz som otvorena na 5 cm, uz pomaly 2 tyzdne a porodit mozem hoci aj za chvilku, 2 tyzdne si platit niekde ubytko, co s malym, manzel musi do roboty chodit, este aj bratovi pomaha s prerabkou bytu, kym sa mu da ako-tak casovo, pri 2 detoch uz mu nepomoze a dalsia vec, nie su na to prachy a ta cesta a problemy potom tu s papierovackami...
No aspon som si zazmluvnila porodnika, velmi ho chvalia, s jeho pristupom som aj bola vcelku pri prvom porode spokojna, vsetko mi vysvetlil, rozpraval sa so mnou, aj ine baby si ho chvalia...len potom to novorodenecke oddelenie tu je take ake je - s bondingom sa tvaria, ze robia neviem aku laskavost a pritom to ma byt samozrejmost...

mishaella
autor
28. aug 2015

@nevenka Mne Hainburg neodporučila holka čo tam rodí, že ona by tam nešla. Nie su pripravení vobec na akýkoľvek iný ako ideálny prirodzený pôrod. Ani v noci, nie je tam anesteziolog, takže vtedy nemá kto podať epi.
Každú aj najmenšiu komplikáciu otáčajú na príjme do Viedne.

mishaella
autor
28. aug 2015

@mishaella *robí

nevenka
28. aug 2015

@mishaella

hm, no ja som prave riesila, ze chcem rodit prirodzene bez epi, oxytocinu a tak, samozrejme, v pripade komplikacii nebudem robit prieky, u nas sa mi nepaci ten direktivny pristup v nemocniciach a normalne zdrave babo odnesu prec na box, mne synceka doniesli na izbu po 12 hodinach, furt bola daka vyhovorka, preco musi ostat na boxe, nemal ani zltacku, ani nic extra s nim nerobili a ja som sa citila tiez ok. Az na to, ze mi sposobili tymto problemy s kojenim, nasledne sa rozvinula u mna poporodna depresia, no hrozny cas, takeho pol roka som bola dost mimo, tazko som si hladala cestu k vlastnemu dietatu, no hruuuza...a to podla mna preto, ze som citliva, asi som hned po porode zle zvladla ten hormonalny boom, no a teraz by som to chcela aspon trosku inak...ale napriklad sa mi fakt nepaci, ze neriesia v zahranici ani streptokoka, ja som ho v prvom tehu mala a nestihli sa podat ATB a maly nakoniec aj tak skoncil na JIS-ke, takze na strane druhej viem, o co ti ide a preco teda ten Hainburg nie. Vyhodou bolo, ze ja som rodila v BB a maleho som mala pod nosom a nosila som mu tam moje mliecko a nemuseli nas nikam prevazat a vedia tam hned zasiahnut. Kamoska rodila v Stiavnici a nevsimli si tam, ze ma syn nieco so srdieckom, az ona doma si vsimla, ze daco nie je ok, a potreboval ihned operaciu, tak leteli do BA. Hroza pomysliet...takze nie vzdy veru idu veci idealne...len by sa nemuseli u nas spravat k tehotnym a rodiacim zenam ako "na pase", nutit ich pri porode lezat, mne tak bolo na grc, ze blee, teraz chcem aspon polosed, lebo uz teraz v ziadnom pripade neviem lezat na chrbte, je mi zle...a zase - nastrih dost velky na to, ze syncek mal necele 3 kila, oxytocin mi dotiekol az po samotnom porode, tak rychle to bolo, ale oni si urobili ciarku... 😝

mishaella
autor
29. aug 2015

@nevenka úplne ta chapem. S oxytocinom a nastrihom rutinne ani ja nesuhlasim. A tiez polohou pretože ja mam problemy so srdcom a dýchaním a ak chcú riskovať ze ma tam budú oživovať tak neviem. Chcem ten porod zvládnuť a nie.ledva prežiť.
Preto priatel chce byt pri porode od prvej doby az dokým nebudeme na novorodeneckom aj s malým spolu. Lebo praktikám lekárov neveríme a kedze tie ich kecy na internete o baby friendly nemocniciach sa s realitou absolútne nezhodujú chce na to.dohliadať a viem ze odbiť sa nenechá. Vzdeláva sa, boli sme spolu aj na tehotenskom kongrese aby vedel co kedy robia a neodrbkali ho. A myslim ze ak im človek aj trošku pohrozi mediami ktoré je aj veľmi ľahko realizovatelne potom tak si rozmyslia.