icon

Manuálna/fyzická záťaž v tehotenstve

modratrixie
1. sep 2025

Ahojte, som v 11+3tt a na kontrole som bola 10+3tt. Všetko bolo v poriadku a bábätko je veľké ako ma byť, vrtelo sa a vyzeralo spokojne. Na konci 9tt mi začali poľavovať nevoľnosti aj keď večer ich ešte mám keďže užívam xonveu a večer mi už neúčinkuje, nie je mi však už zle nepretržite.

Je to moje prvé tehotenstvo a fakt neviem koľko manuálne pracovať je ešte v poriadku. V práci prekladám dosky 5-10kg, tie 10kg už nezdviham iba ich potlačím(nie celý deň možno 2 hodiny denne). Začali ma však bolievať kríze a kostrč. Ja nemám pocit že sú tie dosky pre mňa ťažké ale keď ma potom začne bolieť chrbát tak sa bojím či som to neprehnala. Bola som aj na horách asi s 5kg batohom a tiež ma boleli kríže takže neviem čo si môžem dovoliť. Túry som pravidelne robila viacdňové 20-30km aj s 12-15kg batohom. Teraz som ubrala na 5km. Snažím sa počúvať svoje telo a tomu prispôsobujem záťaž aj dĺžku. Môžete mi povedať vaše skúsenosti ? Ďakujem

anavixy
1. sep 2025

Pocuvaj svoje telo, kedze, ako pises, si predtym tiez bola aktivna, mozes pri fyziologickom tehotenstve pokojne pokracovat. Neskor uz budes vediet co je a nie je ok podla tvrdnutia bruska. Podla mna si si pekne prisposobila aktivitu tvojmu stavu, lahke tury kludne aj dlhsie, ak telo dovoli. Idealne je zostat aktivna a vo forme do porodu (a samozrejme v ramci moznosti aj po..), pretoze porod je obrovsky vykon, kde dobra kondicka je absolutne pozitivum.

denkabemommy
1. sep 2025

@modratrixie v podstate môžeš robiť všetko, čo pred tehotenstvom, kým sa na to cítiš. Ja som chodila do 6mes normálne do fitka cvičiť, lebo som to robila aj predtým a cítila som sa ok 🙂. Kríže ťa bolia aj z toho, že aj keď sa to nezdá, dieťa resp.maternica začína byť záťažou, rovnako rastie a všetko sa ti v bruchu posúva, tým trpí aj chrbtica.

ivangeline
1. sep 2025

Ja som pri fyzickej práci potrarila, takže som ležala pri ďalšom tehotenstve s nohami hore a až v druhom trimestei som mal brigády..

modratrixie
autor
1. sep 2025
@ivangeline

Ja som pri fyzickej práci potrarila, takže som ležala pri ďalšom tehotenstve s nohami hore a až v druhom trimestei som mal brigády..

@ivangeline a čo si robila ? Koľko ako ?

anavixy
1. sep 2025
@ivangeline

@ivangeline v ktorom tt? Chapem, ze vzdy chceme mat pricinu, ale v prvom trimestri je fyzicka (ne)aktivita posledne, co ovplyvni uspesnost gravidity.

nevenka
1. sep 2025
@denkabemommy

@modratrixie v podstate môžeš robiť všetko, čo pred tehotenstvom, kým sa na to cítiš. Ja som chodila do 6mes normálne do fitka cvičiť, lebo som to robila aj predtým a cítila som sa ok 🙂. Kríže ťa bolia aj z toho, že aj keď sa to nezdá, dieťa resp.maternica začína byť záťažou, rovnako rastie a všetko sa ti v bruchu posúva, tým trpí aj chrbtica.

@denkabemommy a meni sa tazisko a rozostupuju kosti, vazy. Ja som na toto strasne trpela v kazdom tehotenstve. Nemam chrbat v poriadku, ale v tehotenstve to bolo mega...a presne tie krize a kostrc, niekedy som nevladala ani na nohu dostupit.

denkabemommy
1. sep 2025
@nevenka

@denkabemommy a meni sa tazisko a rozostupuju kosti, vazy. Ja som na toto strasne trpela v kazdom tehotenstve. Nemam chrbat v poriadku, ale v tehotenstve to bolo mega...a presne tie krize a kostrc, niekedy som nevladala ani na nohu dostupit.

@nevenka áno, pocítila som to najmä v druhom tehotenstve, kedy som nemala čas chodiť do fitka 😅. Pri prvom ma svaly držali a reálne ma bolel chrbát až pred pôrodom, pri druhom oveľa skôr

modratrixie
autor
2. sep 2025
@denkabemommy

@nevenka áno, pocítila som to najmä v druhom tehotenstve, kedy som nemala čas chodiť do fitka 😅. Pri prvom ma svaly držali a reálne ma bolel chrbát až pred pôrodom, pri druhom oveľa skôr

@denkabemommy ja si tiež myslím, že potratiť z fyzickej práce nie je také jednoduché, že to už fakt by som musela veľmi ťažko robiť … keď si vezmeš kedysi tie sa ženy museli starať o dom (kopať záhradu, dojiť, starať sa o veľa deti) a deti donosili … podľa mňa tak musí byť viacero faktorov

denkabemommy
2. sep 2025
@modratrixie

@denkabemommy ja si tiež myslím, že potratiť z fyzickej práce nie je také jednoduché, že to už fakt by som musela veľmi ťažko robiť … keď si vezmeš kedysi tie sa ženy museli starať o dom (kopať záhradu, dojiť, starať sa o veľa deti) a deti donosili … podľa mňa tak musí byť viacero faktorov

@modratrixie myslím si, že všetky čo potratia dieťa, tak je tam niečo iné za tým, však koľké odbehli pol maratón/maratón a porodili zdravé detičky. Pokiaľ to nie je rizikové tehotenstvo, tak je aj žiadané sa hýbať, uľahčuje to pôrod aj prispieva k rýchlejšiemu zotaveniu 🙂

simca115
13. sep 2025

žena môže potratit od 6 do 8 týždňa bez dôvodne a od 8 je to bohužiaľ genetická vada a nie namáhavá robota bohužiaľ