Ako prebieha umelé prerušenie tehotenstva?
Som v 10tt rozhodla som sa pre upt, cez týždeň mam ísť pre žiadosť, aký je potom postup? Krv mi chce brat môj gynekolog a kedy ma potom pošle na kliniku?
Milá autorka, aj všetky ženy či dievčatá, ktoré toto čítate a stojíte pred podobným rozhodnutím. Ženy,ktoré vás súdia, šikanujú, urážajú preto, lebo chcete alebo ste podstúpili potrat za vás to dieta nevynosia,nezabezpečia vás finančne, neporodia ho za vás,nepomôžu vám, keď nastanú komplikácie, pretože sú len hrdinky na internete ale nič viac. Ovplyvnené je len a len vaše telo a preto je len na vás, ako sa rozhodnete. Nikto na svete nemá právo vás nútiť prejsť celým tehotenstvom a pôrodom bez vášho súhlasu. Stojím pri každej z vás,nech spravíte svoje vlastné rozhodnutie. Interrupcia,adopcia či rodičovstvo, je to iba na vás a nie na mudrlantky v týchto komentároch
@katarinka289 ste hrdinka, len prosim, nevnucujte svoj nazor inym. je to kazdeho osobne rozhodnutie.
pomaly tu budeme ako v PL, kde zene nechceli urobit UPT, hoci mala v tele poskodeny plod
nie sme tu vsetci hlboko veriaci, ba dokonca v 21. storoci mi to uz pripada trochu divne bezhlavo verit hlasaniu cirkvi, ked veda hovori o niecom inom
proti UPT su zvacsa presne ti, ktori su aj proti registrovanym partnerstvam, lebo tam uz zjavne neplati zi a nechaj zit...
ach jaj
@sofiasuf sa musíš veľmi nudiť, keď máš čas odpisovať litánie na starý prispevok
@sofiasuf čo hovorí veda o upt v 21.storočí? Lebo v stredoveku veda o živote v maternici nevedela nič, dnes naopak veda hovorí o prenatálnom živote fascinujúce veci. Kedysi nebolo sono, dnes však v 21.storoci vieme, že srdce bije už 22.den po počatí, pumpuje vlastnú krv dieťaťa (ktorá má často inú krvnú skupinu než matka) a to isté srdce bude biť až do smrti. Takže ma zaujíma čo z toho, čo priniesla veda, hovorí v prospech potratu v porovnaní s nevedomosťou predchádzajúcich stáročí v tejto oblasti.
A k tomu embryu - u nás je žiaľ legálne ukončiť život nielen embryu, ale aj plodu - a to dokonca aj takému, ktorý by uz dokázal prežiť aj mimo maternice (keďže dnes sa už vo svete zachraňujú aj deti pred 24+0tt a aj hlboko pod 500g.
@hopsas Stará diskusia, ale aj keď žena dieťa chce tak nie, každá nie sme na toľko sentimentálna aby sme 4 týždňový zárodok oslovovali dieťa.Lekár to nazve maximálne embryo aj to až od určitého týždňa.
Takže nepíš za všetky, niektoré sme racionálne a nevyberáme mená už pri tehotenskom teste aby sme potom neskončili v depresii ak sa niečo pokazí.
5/6 týždeň to vyzerá všelijak, ale určite nie ako dieťa.
A kedže som otehotnela po dlhšej dobe tak túto teóriu, že je to od začiatku dieťa a som z toho v emočnom rozpoložení nepotvrdzujem.
@medda_beda presne tak, vystihla si to uplne 👍
@sofiasuf mam naštudovanie biológiu, aj embryologiu . Predstav si ze taky zárodok orla je zákonom chránený. Prečo nie je chránený zárodok človeka?
Ten zárodok nie je telom zeny. Každá bunka zárodku ma už vlastnú originalnu DNA . Zárodok v 11 týždni je rovnako človekom ako plod v 13 tyzdnim. Mnoho lekárov ktorý majú lepšie a dokonalejšie preštudovaní anatomiu, embryologiu, histologiu, gynekológiu ako ty odmietajú robiť potraty.
@sofiasuf Tak to proste je.Môže vyzerať ako človek neskôr, mať črty človeka, ale reálne je to do určitého štádia tvor vo vývoji ktorý za prvé mimo maternice neprežije a za druhé jeho schopnosti vnímania sú primitívne v určitom štádiu žiadne.Môže mať DNA môže mu byť srdce, ale na začiatku nevníma, necíti.Nemá podstatu živej bytosti.
@cecilia29 Vták bez problémov vyhodí svoje mláďa z hniezda.Myslíš si, že je chránený Orol aj v komunite Orlov?
Ochranu niečoho si zmyslel človek nie zvieratá.
Takže biológiu neobabreš.Zviera sa rozhodne samé.
@cecilia29 odmietaju, lebo su veriaci a uplatnuju si vyhradu svedomia.... je to ich vec. Tak ako je vec zeny ako nalozi so svojim telom, nik iny za nu totiz nebude tehotny, prip.zit s postihnutym dietatom.
Ako vravim, nastastie, este nie sme ako v PL, tam potom prekvita potratova turistika a potraty nacierno... ved na SK sme tak zadubeni, ze KDHci neodobrili pouzivanie potratovej tbl, ktora je vsade vo vyspelom svete pouzivana vo vcasnych stadiach ako setrnejsia metoda voci zdraviu zeny 🤦♀️ akoby sme tu vsetci boli hlboko veriaci, pritom volilo ich len 7% a celkovo k viere sa hlasi len polovica obyvatelstva, takze stale je potrebne zachovat pravo volby, nie sme cirkevny stat.
@medda_beda aký tvor ? Jašterica? Krokodíl? Prosím ta, som biologicka a smejem sa tomu co pises
@cecilia29 Aj moja kolegyňa vyštudovala biológiu a má úplne iný názor ako ty.
Čo aký tvor? Každý sme len tvor.Nič viac.
@medda_beda tak asi malo sedela nad embryologiou. Tak ak sme iba tvory, tak sa môžme navzájom zabíjať. Veď prirodzený výber . Chcem susedov dom s dvorom, jeho teritorium , tak sa budem spravat ako dravec a zabijem ho ? Či kamoška nepovedala ze nie sme na rovnakej úrovni so zvieratkami ?
@sofiasuf co je zárodok? Je to 1. vývinové štádium človeka, druhé je plod, tretie je novorodenec...štvrté je ....takto sa dá pokračovať až po kmeťsky vek. Je to jedno zvyviniveho štádia človeka. Pre každé štádium je typická iná charakteristika. Každé štádium sa od toho predošlého niečím odlišuje.
@cecilia29 takze to nie je hotovy clovek, len zarodok a je scestne niekomu vnucovat, ze je na urovni hotoveho cloveka. Nastastie, nas pravny system nie je az natolko zaostaly, aby tieto vyvinove pociatocne stadia daval na uroven hotoveho cloveka a oznacoval UPT za vrazdu ako sa tu niektore svatuskarky snazia podsuvat 🙈
@cecilia29 Veď sa aj zabíjame.Či nie? Vojna, nič?
Živý, narodený cítiaci, zmýšľajúci človek je úplne inde ako schránka bez mozgu a nervových zakončení.
Ešte aj vrabec je viac ako človek v 4 týždni.
Jedine o čom by som pouvažovala je to, či je interupcia do 12tt skutočne prípustná humánne.
Zvieratá sú veľakrát na vyššej emočnej úrovni než my a v kritickej situácíí by si sa správala ako zviera.
Máš čo jesť kde bývať.Ak by ti šlo o prežitie tak by si konala pudovo a nie rozumom, takže sa odlišujeme len vďaka evolúcií a vďaka tomu, že nemusíš loviť.
To ti na škole asi nepovedali, že geneticky to máme stále v sebe.
Mne kolegyňa nemusí hovoriť nič ja som biológiu mala.
@sofiasuf a co je hotový človek? Počkaj, teda embryo 10+6 nie je človek a fetus 11+1 je človek? Ci ako ? A ak sa gynekológ pomýlil v pocitani tak upss , zabije sa omylom človek? Myslím si ze každý normálny doktor ma s týmto problém. Len tu jednoduchšie ženy na koniku si pod zárodkom predstavujú asi toto
@medda_beda tu foto, v tomto štádiu žena ani netuší ze je tehotná
V 10. tyzdni ma plod asi 3 cm, nie je co “trhat”. Drzim palce
@medda_beda toto je tiež 8 TT.

@katarinka289 Tak to je pekné.Aj pri mojom bratovi vzniklo toto rizikom
Ja by som sa nevedela starať o také dieťa, možno by sme nemali z čoho žiť takže nepíšem na 100%, ale pravdepodobne ja by som na potrat šla.
Viem čo to obnáša vychovať také dieťa ktoré síce môže dokázať kopec vecí a byť úspešné, ale je celý život odkázané na rodičov.
Ale ako píšem, neviem ako by som sa rozhodla ako by sa rozhodol manžel.
Nemyslím si však, že by mal niekto právo súdiť ma kto nevie ako cestou prechádzame.