Ako sa aktívne zapojiť proti potratom?
Vlastne nadpis vystihuje všetko.
Mám svoje dôvody.
Kde a ako môžem prispieť k osvete?
Čo robiť?
Dakujem
Angazovat sa proti potratom znamena starat sa do zivota druhym! Co vas k tomu vedie? Zi a nechaj zit.. Ty autorka na potrat nechod, ved nikto ta tiez nenuti. Tato moznost ale nech ostane, pretoze zakazy nic nevyriesia. Zakroky sa budu robit aj tak tajne alebo sa bude chodit do zahranicia. Smer Polsko nie je riesenie, nastavene je to spravne a malo by to tak aj ostat.
Autorka už nenapíše, neplytvajte tu časom. Zas anonymná téma anonymného trolla na rozprúdenie emócii. Autorka, si chudera. Angažuj sa kde len chceš, hlavne rieš SVOJ život.
Zial, len malo zmoze tych niekolko hlasov, ktore chcu chranit zivot od pocatia. A nie je pravda,ze nikto viac sa uz dalej nezaujima o toho "cloviecika", su rozne organizacie na pomoc zenam s dietatom, na pomoc ludom bez domova, hospice pre umierajucich... ano, su ludia, ktori maju zaujem o nenarodenych, ale aj narodenych, chudobnych,chorych a umierajucich.
Ale je to rozlozene medzi viacere organizacie, jedna siri osvetu proti potratom, ina pomaha ludom bez penazi/domova, osetruje umierajucich. Je to vsetko sluzba pre zivot, pre ludsku dostojnost.
Lebo vsak lahko sa povie, nech sa radsej chudacik "cloviecik" nenarodi, akoby ho cakal tazky zivot.
Deti sa rodia kazdy den do zlych podmienok,do chudoby,alkoholu,nelasky. To je ale vec nas vsetkych, nie iba povedat: kiezby sa ti chudacikovia radsej nenarodili. Deti sa rodit budu a musia, je to prirodzene a nevyhnutne, zodpovednostou spolocnosti je hladat riesenie pomoct tymto ludom uz od zaciatku, uz pred pocatim - ich rodicov uctou k zivotu, vedenim k zodpovednosti, ale ked sa uz narodia, tak najma zaujmom o ich dalsi zivot. Cim kvalitnejsie budu zit, tym viac budu uzitocnejsi pre spolocnost, menej budu vyuzivat socialny system, nebudu rodit dalsie generacie do podobnych podmienok a sami preziju svoj zivot lepsie.
Bojovat proti potratom znamena zaroven viest k zodpovednosti, k zmobilizovaniu cloveka, ktory casto voli cestu potratu z pohodlnosti, z nerozhodnosti, zo strachu. Castokrat sa takto dostane k podpore skolenych ludi a pomozu sa mu vymanit z podmienok a beznadejneho zivota.
Casto potraty podstupuju zeny, ktore uz maju deti a dalsie uz nechcu, zeny vydate, zeny vzdelane, zeny strednej triedy. Naopak, casto chudobne zeny deti porodia, pretoze sa k potratu nedostanu, nemaju peniaze nan, nevedia ani kam ho ist riesit alebo rodit "musia".
Byt "v pohode" s potratmi je casto znamkou nezaujmu o inych, robime sa nesudiacimi ludmi. Chod na potrat, nebudem ta sudit, je to tvoje telo, mas na to pravo... v preklade znamena: si mi ukradnuta, mam svoje starosti, nepomozem ti, rob co chces, je to tvoje telo, cau...
Najlepšie urobíš keď budeš bojovať za sexuálnu výchovu aby sa nechcené deti ani neplodili.
@janetinka27 máš pravdu, sú rôzne organizácie a vďaka za ne. Ale faktom zostáva, že väčšina veľkohubých "bojovníkov" proti potratom dokáže len ziapať niečo o záchrane nevinného života a tým to končí, v horšom prípade do toho montujú náboženstvo🙄
Pre tie z vas, ktore by rady riesili vyriesene pridavam par zaujimavych „kriviek zivota“ :
https://www.nczisk.sk/Aktuality/Pages/Potraty-v...
https://www.nczisk.sk/Aktuality/Pages/Potraty-v...
To ti @autorka dava odpoved v com sa mas a v com sa nepotrebujes angazovat.
Pre tie, ktore nevedia citat dlhsi text s porozumenim vyberam vetu:
V roku 2023 bolo hlásených 10 987 potratov žien s trvalým pobytom v SR s medziročným poklesom o 2,3 %, avšak pri porovnaní s rokom 1997 klesol ich počet (27 798 potratov) až o 60,5 %.
Inak ma fascinuje a aj poburuje to, ake priamky vedia niektore nakreslit v situaciach, kde zivot kresli krivku - kedze ja som za zivot a mier, tak ostatni su logicky za smrt a vojnu. Ak vam toto predostru nejaki „vajcaci“ v TV show tak ok, beriem, snazia sa „lovit“ podobne kusy, ale na co nachytaju vas - zeny, ktore aj sebe nechate okliestit svoje prava. Na co? Na karafiat? Na to, ze by ste tie lepsie?! (doslovne si tam precitaj, ze mame vas na haku do toho MDZ aj po nom, z fleku vas vymenime za mladsi variant, dobre ste max do kuchyne a zvolene kusy aj do postele alebo na schodzu vyboru)
Alebo vam ponukaju ti vasi pro life vodcovia aj nieco ine?
A teraz od karafiatovej zabavy spat k zemi a k etickym - vnutornym dilemam, ktore riesia zeny, ktore interupciu volia:
1- prvy si dajme mierovy priklad ako vystrihnuty z Buce, kde vas nejaky cas znasilnuje niekolko mladych, rucich (lebo jak inak vojak ruskeho typu vyzera), nonstop ozratych a veky neumytych typkov
Pro life? Pro co? A nie to nie je fer, lebo v nasich statistikach su tieto zeny odclenene a su ako cudzinky. A nam ako krajine za mier a na smiech to nehrozi….
2- dalsi priklad od susedov, kedze mudry sa pouci a nepotrebuje prerazat hlavou mury -
https://www.amnesty.cz/zprava/5301/zakaz-potrat...
Z nich vyberiem taky „jednoduchy“ doma 3-4 deti a mrtvy plod, ktory zostane v tele matky, kym nezomiera na sepsu- doma ostavaju siroty.
Podobny je pribeh Doroty - https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/polsko-n...
A jedna dilema zo Slovenska
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=142...
Nie, nie je to ciernobiele, obvykle clovek ani neobsiahne vsetky mozne aj nemozne scenare a aj preto ako aj v inych oblastiach aj tu je viac fajn osveta- rozhovory- pomoc- podpora ako prikazy a zakazy, ktore nic neriesia. A urcite su aj dovody ak skutocne stupaju interupcie v UK, mozno sa len staci zamysliet, ci to nesuvisi s prichodom ludi aj z tretich zemi do UK.
Preco sa niekto potrebuje starat do druhych v tejto teme?
Je to "ludska bytost" snad tvoje dieta? Nie.
Ty kludne spi, ziaden potrat si podla vsetkeho neabsolvovala, tak sa upokoj.
@tiezjedna nerozumiem, ze ziapat... a aka vacsina... ved mnohi slusni,laskavi, napomocni ludia su za zivot, bolí ich pribeh o niecom potrate a realne pomahaju. Odkedy si tvorime nazor na problematiku na zaklade ziapania/neziapania inych?
Mne je zle z reci, ze ak si proti potratom, tak ty sa staraj, supluj otca, plat...
ved v skutocnosti je to problem tej zeny - mozno chudobna, nevzdelana,bez lasky vychovana, mozno pohodlna, nespravny vyber chlapa, mozno promiskuitna, lahkovazna.... zena ktora ma mensiu ci vacsiu zodpovednost za svoju situaciu. Jej stav nemoze padnut na plecia ineho, nikto jej nebude suplovat chlapa, ktoreho si ona nespravne vybrala. Ale moze sa jej pomoct neurobit dalsiu chybu, dat jej podporu, pomoct psychicky ci materialne. Ak pojde nakoniec na potrat, tomu sa neda nijako zabranit. Ale podpora existuje a nejedna sa o nejake prazdne ziapanie.
@janetinka27 veď práve,že v skutočnosti je to problém tej ženy a jej stav nemôže padnúť na plecia iného týmto si vypovedala všetko podstate
@janetinka27 ja hovorím ale presne o tých, ktorí len ziapu a reálne neurobia nič. Len ich irituje slovo "potrat" z nejakých ich vlastných dôvodov a majú pocit, že musi ženám, ktoré o ňom uvažujú, moralisticky kecať do života.
@lenkasarka presne tak. Je to jej zodpovednosť, jej problém a jej právo rozhodnúť sa.
@baldinka mala si napisat, ze pises o UK. Pretoze na Slovensku je tendencia opacna. Ale kludne sa mozes angazovat tam kde zijes. Mozes sa zaviazat, ze budes podporovat jedno nechcene dieta az kym sa nebude vediet samo uzivit, postaras sa o to o co sa jeho mama postarat nemoze. To bude urcite viac ako ked pojdes vystavat s transparentom pred kliniku alebo budas bojovat za zakaz potratov. Starat sa treba o tych narodenych, ked uz sa tak velmi angazovat chces. Inac sa staras do cudzich maternic asi na urovni MUDr. Zaborskej.
@janetinka27 najlepší komentár, a pravdivý 👏
Chudera a hnusná osoba, z ktorej je niektorým na grcanie ako píšete.. ďakuje za pár tipov, ktoré sú odpoveďou na úvodnú otázku.
Nesudim žiadnu ženu, ktorá sa rozhodla.
Nedá mi však počet interupcií spat
Autorka som veriaca katolícka a potraty odsudzujem, lebo samé o sebe sú podľa mňa na odstránenie problému, nie ani tak u ženy, ale u okolia, keď ju na potrat pošlú aspoň ju nemusia riešiť. Ale tak isto súhlasím s názormi neveriacich ktorí poukazujú na to, ze my veriaci riešime často najmä nenarodené deti a potom nás už nezaujímajú. Je to naše jasne pokrytectvo. Ale sú aj organizácie, ktoré pomáhajú bojovať proti potratom skutočne, ze pomáhajú daným matkám a rodinám aj finančne. Kedysi som bola tiež taka jasna a nechápala som ako môžu byť potraty a ako je také zlo, časom som si prešla strachom z otehotnenia a uvedomila som si, ze mam šťastie na okolie okolo seba, ale obrovské množstvo žien to nemá a žijú si strachom a výčitkami a ešte musia sami bojovať s okolím, to je veľmi ťažké. Preto autorka ak chceš reálne pomáhať, napíš do organizacii, kde pomáhajú takto matkám a rodinám.
@janetinka27 ďakujem,že si sa podelila o pravdivý,slušný, vecny komentár....
Ja som sa začala zamýšľať,či vôbec v dnešnej dobe aj nejake organizácie či darcovské portály (ľudia ľudom) majú vôbec zmysel....keď vidím tu žlč a vôbec aspoň trošku snahu pomôcť....
Človek ponúkne možno aj z mála čo má "prst" ale iní chcú celú ruku ...
Však keď ten dotyčný, dotyčná nemá peniaze na čokoľvek či su rozne rehabky, starostlivosť o postihnutuch,na čo predlžovať trápenie...
Nechať tak a nechať "skapat"
A koľko je ľudí, ktorí sa dostali do ťažkej situácie ,s ktorou nepočítali,nevedelo si ani predstaviť....
Napríklad aj také Oz Nikdy viac, ktoré pomáha ženám/mužom, ktorí sa ocitli v rodine pod narcistom,týranom, žijú možno v zamotanej situácií, či už finančnej....
Samozrejme,keď uteká žena s 3 malými deckami od tyrana, organizácia ich nebude dotovať celý život.
Ale pomohli jej nájsť ubytovanie, neskôr byt, uhradili prvé mesiace nájmu,pomohli navigovať v právnickej, sociálnej sfére , pomohli nájsť veci, ktoré potrebovala,a čuduj sa svete,žena s 3 deckami je finančne samostatna a dokáže sa postarať sama o deti ... Hlavne v bezpečí,keďže jej hrozila doslova smrť jej aj detom....ale podľa tohto čo tu čítam,je to všetko zbytočne,a mala sa nechať zabiť a zabiť aj svoje detí..
Možno zlý príklad...ale podobnosť tam je
Až moc sa nudíš však?🤣
Chod riešiť zabíjanie ľudských bytosti do Gazy, tam umiera niekoľko tisíc deti v neľudských podmienkach. Ale reálne pomáhať , nie trepať ústami a falošnými modlitbami
Ved lahko, zacni pomahat zenam, co potrebuju pomoc s detmi, zacni robit napr zbierky atd pre tehotne zeny v nudzi, zaloz azylovy dom pre tehotne. Toto je za mna efektivna pomoc proti potratom. Nie plkat o tom ako kdesi je to hriech a neviem co. Toto tiez zeny v taken situacii nezaujima. Zaujima ich pravna, materialna pomoc, riesenie ich situacie. Nieco ako poradna Alexis. To je jedina cesta ako realne pomoct niekomu od potratu. Tiez nam chybaju detske jasle zadarmo od 6-20:00 pre matky, ktore napr musia pracovat, chybaju detske hospice.
@janetinka27 ale Tebe ide o ciel: zachranit to dieta, co nemoze za to aku ma situaciu jeho Mama a rodina. Ked si kazdy bude brat to, ze ved sam si je za to zodpovedny, tak nech si polovica ludi s rakovinou hradi celu terapiu, nemali zrat klobasky, nemali fajcit atd. Ale takto to nefunguje a dostanu terapiu hradenu poistenim. Neskuma sa miera ich viny, ale zachrana zivota ako takeho
Autorka-bojovat mozes tak, ze sa budes bud chranit, alebo porodis. Nemusis ist na potrat. O ostatnych ludi sa starat nemusis, oni to zvladnu. Su zatial svojpravni a ZATIAL je demokracia.
@baldinka ty si dobry demagog. Taky panbickarsky. Nie, nikto sa neboji modlitieb. Zakazali ich preto, lebo panbickarska sekta ide cez mrtvoly a bezohladne. Predstav si, ze tie zeny nejdu na potrat z pleziru a nudy. Vedu ich k tomu vazne dovody, trpia fyzicky aj psychicky a pod oknami nemocnice ich este krutejsie psychicky drancuju a tyraju nejaki sprosti panbickari, ktori nevedia, kedy skoncit. Je to bezcharakterne a bezcitne. Videla si niekedy zastupy neveriacich pred kostolmi, aby bliakali a demonstrovali proti pedofilnym knazom? Vykrikuje niekto, co vsetko spravila katolicka cirkev od svojich pociatkov? Mavaju pred kostolmi transparentmi, kolko ludi cirkev zavrazdila????? Nie. Tak nech sa pedofilna pokrytecka organizacia modli niekde v tichu a mimo zdeptanych zien.
@janetinka27 to čo píšeš nie je pravda - aspoň v prípade autorky - ona nie je proti potratom lebo sa zaujíma o osud žien podstupujúcich potrat - a z mojej skúsenosti ani mnohí tí ďalší nie sú ďalej angažovaní, v podstate to aj sama píšeš. a ešte - čo znamená osveta proti potratom? že označíš ženu podstupujúcu potrat vrahyňou? že jej zakážeš podstúpiť potrat - to je osveta??
Autor a pocet opustených,vyhladovaných,špinavých deti aj bez poriadnej strechy nad hlavou ti spánok neberie?
Ja len toľko. Nestaraj sa o to, co robia iné ženy. Každá urobí to, co uzná za vhodné.
Autorka , neviem ci máš reálnu skúsenosť u seba alebo blízkeho. V takom prípade môžeš prispieť so skúsenosťou...alebo sa pripoj do niektorých organizácií- Poradňa Alexis. Fórum života, Rachelina vinica, Zachranme životy. Keď som čítala výskum, ktorý sa venoval práve postabortivnemu syndrómu, dosť významné percento žien tam uviedlo, že ak by mali podporu od rodiny , partnera ...slová útechy, že ti zvlanu , tak by sa rozhodli inak. Lebo životné okolností sa menia. Jeden deň môže byť všetko hrozne druhý sa to vie obrátiť. Takže ak niekoho poznáš , kto to chce podstupiť, tak určite odporučiť aj do tých organizácií.

Kazdy takto vysoko vyhraneny clovek proti potratom - by mal povinne adoptovat kazde dieta, ktore by bolo inak potratene. Inak to nema ziadnu vahu. Niekedy sa stane, ze vysledkom znasilnenia je dieta - povedzme, ze sa potraty zakazu - paci sa, autorka, okamzite adoptovat. Inak v USA je teraz coraz viac prípadov, kedy zeny zomru pocas samovolneho potratu, hoci babatko velmi chceli, ale nebola im poskytnuta zdravotna starostlivost, lebo lekari sa bali zakona - vraj musi dotlc srdce najprv. Tak dotlklo srdce plodu aj matky, zanechajuc starsie deti bez matky. Famozne riesenie. V Polsku inak tiez taketo prilady. Inak uplne vidim, ze tu bude Pribeh sluzobnicky o chvilu celosvetovo, ja preto zijem v celibate, lebo dieta za ziadnych okolností mat proste nebudem. Ak by na znasilnili a nemohla by som na potrat, pravdepodobne spacham samovrazdu. Kks nikdy sa nemontujem do rodin, ktore miluju deti, super pre kazdeho, kto im vie dat lasku, ale vkuse sa ti detni (mnoho z nich, nie vsetci) montuju do druhych