icon

Ako sa aktívne zapojiť proti potratom?

31. okt 2024

Vlastne nadpis vystihuje všetko.
Mám svoje dôvody.
Kde a ako môžem prispieť k osvete?
Čo robiť?
Dakujem

titi22
Odpoveď bola odstránená
kittykat22
1. nov 2024

@cecilia29 prosim ta a to si kde na to prisla ze na potrat chodia zeny ktore maju uz dve deti? To mas z nejakych statistik, alebo si si to vycucala z prsta?

stanulienkat
1. nov 2024

Teba ľahostajnosť spoločnosti desi??? Tak niečo ti poviem- tato spoločnosť, ktorá dovolila aby sa dialo v tomto štáte to, čo sa deje teraz, tak tá má na svedomí to, že v nasledujúcich rokoch bude tých interrupcií pribúdať rapidne!!!! Kazdý deň čo som v obchode, nestačím oči odtvárať nad tým, ako je všetko drahšie o 30 - 40 -50 %, pracie prášky o 100% za posledné dva roky. Teraz sa neuveritelnym tempom prehlbuje chudoba, takže interrupcii bude pribúdať. Vdaka aj nasim dezolatnym spoluobcanom. Pretoze interupcia ide aj ruka v ruke so socialnym statusom. Doteraz som to aj ja davala, co sa financii tyka, ale posledne tyzdne to prestava byt unosne. Byty isli hore za posledny rok o 70% hore. Potraviny, plyn, elektro, voda, dane od januara, ze sa tu poserieme. Takze neocakavam narast porodnosti-skor opak. Naša sociálna vláda nedovolí ľuďom rodiť viac ako jednu dieťa a naša sociálna vláda má na svedomí to, že bývanie je už úplne nedostupné pre mladých ľudí.

lenkakravcova
1. nov 2024

@autorka
Ale však toto sa v Gaze deje.
Vraždia sa tam deti na dennom poriadku.
Robí s tým spoločnosť niečo?
A je ich viac než 10.000

cecilia29
1. nov 2024

@kittykat22 z roku 2020 ...Najčastejšie ide o ženy, ktoré majú dve deti (tri z desiatich prípadov) a tie, ktoré bývajú v banskobystrickom a nitrianskom kraji.

Tri pätiny žien, ktoré interrupciu absolvovali, majú od 25 do 39 rokov. „V priebehu rokov sa však tento podiel znižuje v prospech bezdetných žien a žien s jedným dieťaťom,“ konštatuje Národné centrum zdravotníckych informácií. A bolo to na sme.sk

kittykat22
1. nov 2024

Inak autorka ty si dobry psychopat. Prepac za uprimnost ale ty vazne nemozes byt normalna. Neviem kde si prisla k tymto sialenym nazorom, ale ty si regulerny blazon.

lenkakravcova
1. nov 2024

@cecilia29 tí dvaja prečo nemali strechu nad hlavou? On nepracoval a nepracuje?

ivik4
1. nov 2024

Ja rozumiem ,nijak jej nepomozes len ju budes presviedcat o tom ze aj s par šupami uzivi seba a dieta. Ale priamo jej a dietatu ak si ho necha,realne nijak nepomozes

cecilia29
1. nov 2024

@kittykat22 Interrupciu najčastejšie podstúpili ženy s dvomi deťmi (31,3 %), nasledovali interrupcie u žien s jedným dieťaťom (25,6 %) a u bezdetných žien (23,5 %).

Toto je 2023

stanulienkat
1. nov 2024

@lenkakravcova Lenka, ano všetci vieme, že si fanatik do mostlinskych vecí, ale nemusiš spomínať Gazu aj keď je veľmi strašné čo sa tam deje, hlavne deťom. Stačí sa pozrieť k nášmu susedovi s torym máme hranice. To sa nás viacej a bytostne dotýka.

kittykat22
1. nov 2024

@cecilia29 a nenapadlo ta, ze to tretie dieta moze byt s inym partnerom, ze mozno uz maju vyssi vek zeny alebo partneri, ze sa boja vyvojovych vad, ze deti mozu mat rozne problemy ci uz pohybove alebo len blbe ocne vady kde okuliare a skla jednoducho stoja vela, ze mozu mat ekzemy, astmy alebo alergie - ze uz nezvladaju financne alebo casovo 2 deti tak si asi nezadovazia tretie. Ja nechapem, ako vobec mozes hodnotit situaciu zien ktore vobec nepoznas, nic o nich nevies ale budes ich hodnotit ako nejake plytke bytosti. Prosim ta, chod si dat parok v rohliku a zamysli sa nad sebou.

cecilia29
1. nov 2024

@lenkakravcova pracoval aj on aj ona ak som to dobre pochopila. Na potraviny mali, ale na bývanie jednoducho nie. Neviem co sa stalo. Niekedy stačí ze vezmeš pôžičku, nedokážeš splácať a problém je na svete. Každopádne organizácie im našli bývanie , zrejme aj novú prácu.

stanulienkat
1. nov 2024

@cecilia29 čo chceš ako povedať, alebo dokázať s tou štatistikou koľko detí majú ženy, ktoré podstúpili interrupciu??? Pre tie zeny je to úplne irelevantné. Ja mám jedno dieťa, chcela som jedno. Bodka. Uživila by som aj tri, ale ja chcem iba jedno a nikto mi nebude diktovať, či mám rodiť.

cecilia29
1. nov 2024

@kittykat22 možno by si sa mohla zamyslieť aj ty nad postojom k životu

lenkakravcova
1. nov 2024

@stanulienkat samozrejme aj na Ukrajine určite zomierajú narodené deti. Len v Gaze je ich o pár tisícok viac, tak je to také viac do očí bijúce. A keď autorka spomína tisícky nenarodenych deti, môže porozmýšľať aj o desaťtisícoch narodených detí, ktoré zomierajú po svete vo vojnách. Vo vojnách, ktore dokonca Západ úmyselne podporuje.

kittykat22
1. nov 2024

Vsetky fanaticky z tejto diskusie sa rovno prestahujte do Polska a tam si normalne zalozte vlastne zdruzenie za potlesku extremneho krestanskeho hnutia. V Polsku zomieraju zeny pretoze im nie je dovoleny potrat uplne zbytocne a budeme tieto praktiky tahat na Slovensko. Fakt sa uz osprchute studenou vodou.

@cecilia29 postoj k zivotu mam velmi dobry. Mam dieta a na potrate som nebola - co ta urcite pali jazyk sa ma spytat. Ale nebudem pchat rypak do inych rodin a rozkazovat im ako maju zit. Je to ich vec a ich rozhodnutie. Oni tie deti maju, oni ich zivia a platia a nie je absolutne moje miesto rozhodovat o ich buducnosti. By si sa nad sebou mala zamysliet. Ja sa teraz rozhodnem, ze chcem psa do kazdej rodiny a ked mi ten zakon schvalia, tak ti poslem rovno dvoch. A je mi uplne jedno ze mas rada macky alebo nemas miesto. Ja chcem tych psov a cau.

lenkakravcova
1. nov 2024

@cecilia29 veľmi zvláštne. 😶 Tak hlavne že to nejako vyriešili s pomocou.
Ale oni teda tie deti chceli, takže hľadali riešenie. Niekto iný môže proste nechcieť (sú aj takí ktorí sexujú nezodpovedne, nechcú deti a volia preto také riešenie a tam nie je ako to zmeniť, lebo proste nechcú).

viestta
1. nov 2024

Ako nepriamo? No skus popisat svoju predstavu ako to realizujes.

baldinka
1. nov 2024

@stanulienkat no o panbickaroch vies vsetko ako vidim.Teraz sa skus fundovane vyjadrit k pravam otcov.https://uk.news.yahoo.com/man-silently-prayed-outside-abortion-103756139.html?guccounter=1&guce_referrer=aHR0cHM6Ly93d3cuYmluZy5jb20v&guce_referrer_sig=AQAAAIsd17re5dUNeoZMfpJwd-eHc3UbrMm87ujSK4hFjt7LzYY2-BuX_6o4NN1sPwhDKMwDEHKlgBehhDgBvYXytdfnhqI-XGSNF7LTPfuUeyGCLTt-cib_Y_I0wBMt6QvdZS4J562iEWoiHP0jcAO8ZFBxHs3c8sYn-343mGLVWEY4

cecilia29
1. nov 2024

@stanulienkat ani to nikto nežiada. Ale ak chceš jedno tak zrejme sa chraniš. Pre na je to malý človek a skutočne je to neskutocne ako sa spoločnosť k tomu stavia. Lebo ak keď zlyhá ochrana stále je možnosť dať dieťa na adopciu, kde páry čakajú na to dieťa roky. Ja ta tu nejdem presviedčať nech máš 10 deti, mne je.to fuk. Ale nechápem čo robíte v diskusii, kde je niekto , čo chce svet aspoň svojou trochou zmeniť k lepšiemu. Sú ľudia čo majú srdce na mieste a svedomie. Tak ich nechajte , a vy sa kľudne zacyklite do svojho sveta.

cecilia29
1. nov 2024

@lenkakravcova pozri sa nikoho nedonutis. Ale ja.som si tie štatistiky pozerá. Je určite percento žien ktoré to ľutuje a uviedli , že aj by im v tej situácii niekto podal pomocnú ruku konali by inak. A presne pre takých sú tie organizácie, a presne takým by chcela autorka pomôcť. Lebo ak je žena chladná a nemá k tomu plodu kusok cíti a považuje ho za pár buniek, tam nikto nič nemôže. Slovensko je malé, aj keby tu bol zákaz, doslova skočí za hranice

autor
1. nov 2024

@viestta pár žien mi tu napísalo svoje tipy a ja si už vyberiem.
Ďakujem im

lenkakravcova
1. nov 2024

@cecilia29 toto sa nedá zmeniť.
Ak niekto nechce dieťa, otehotnie, tak logicky nebude 9 mes vyzivovat plod vo svojom tele, ktorý nechce. Nechce komplikácie spojené s tehotenstvom a netvarme sa že ich nie je málo. Ja teraz čakám 4.dieta a už v prvom trimestri má hrozne škriabe koža. Myslíš že po tom taká žena čo nechce dieťa túži? 😀 Nehovoriac o 2-3 trimestri, vzostupe váhy, xy ďalších komplikácií, čo nemôžeš vyjsť po schodoch normálne. Však ženy čo chcú deti toto podstupujú z lásky k nim, pretože ich chcú. Nie len tak zo srandy lebo nemajú čo robiť. Nehovoriac o pôrode. Určite žena ktorá nechce dieťa bude túžiš rodiť..
Organizácie na pomoc ženám, ktoré si chcú nechať dieťa existujú. Charity existujú.
Tie, ktoré idú na potrat sú väčšina ženy, ktoré tie deti proste nechcú.

cecilia29
1. nov 2024

@kittykat22 niekedy je dobre pchať rypak do iných rodín, ak to tej rodine pomôže. Prečo sme všetci taky individualisti a žijeme si v svojej ulitke za vysokým betónovými múrom?

simsalabim
1. nov 2024

@cecilia29 klucove na tom je, ze pre teba to je “maly clovek”. Pre inu zenu - plod. Nutit zenu plod vynosit v situacii, ked nechce a moze jej to vazne poskodit zdravie, je vazny zasah do jej prav. Toto nesmieme dopustit. Potrat musi byt do urciteho tyzdna dostupny. Prava zeny su dovtedy nadradene plodu. 13.ttzden je rozumny kompromis.

cecilia29
1. nov 2024

@lenkakravcova
@lenkakravcova
@simsalabim podľa prieskumu, ktorý nemám vypísaný z prsta ale nechce sa mi ho ani znova hľadať., bolo to z roku cca 2015 , bolo ze cca 15-18% žien to rozhodnutie spätne veľmi ľutuje a ak by ich niekto podporil , tak sa jasne vyjadrili ze by to neurobili. Lenze ich nikto nepodporil a urobili toa presne to je cieľová skupina všetkých tých organizácií . Nie ku každému sa vždy dostane info o pomoci . A nie vždy idú na potrat ženy ktoré chcú, často si myslia iba ze musia, ...

anjelicek26
1. nov 2024

Tie štatistiky interrupcií zahŕňajú aj tie zo zdravotných dôvodov (ci dieta tazko poškodené ci ohrozenie života matky) takže vyhodnotiť, že chodía ženy s XY deťmi na interrupciu je úplne skreslené. Staršie ženy a ženy co už rodili sú rizikovejsie a aj castejsie chodia na podrobne testy a odhalia vady plodu vcas... takto sa to nedá objektivne vôbec vyhodnotiť.

viestta
1. nov 2024

@cecilia29 medzi podanim pomocnej ruky a pchanim rypaka tam kde ho pchat nemam su kilometre. Pomahat treba tam, kde uz deti narodene su a neziju tak ako by si ako deti zasluzili. Miesto odsudzovania potratov, pretoze podla mna je toto krajne riesenie pre ktore sa zena rozhodne, treba bojovat napriklad za to aby tie zeny, dei, rodiny mali kde byvat, bojovat za to aby zenam, hlavne samozivitelkam boli umoznene skratene pracovne uvazky, aby sa napriklad skolky nezatvarali o 16:00 ale aby boli otvorene dlhsie, aby tie matky mali zabezpecenu opateru deti kym su ony v zamestnani. Ak budu mat matky, deti rodiny zabezpecene podmienky na slusny zivot a zivobitie, nebudu sa zeny o potratoch rozhodovat z ekonomickych dovodov.

simsalabim
1. nov 2024

@cecilia29 ale ved z tejto diskusie je jasne, ze takych organizacii uz je kopec 🤷‍♀️ Mna viac trapi to, ze zeny u nas musia podstpovat klasicku interrupciu a pretoze tabletky nie su u nas na interrupciu povolene.

lenkakravcova
1. nov 2024

@cecilia29 tých 15-18% by to teoreticky neurobilo. Vo by bolo prakticky, nevieme. Lebo teoretizovať je vždy ľahšie. Možno polovica z toho by aj tak na interupcii šla, hlavne ak ide o ženu ktorá nemá rodinu, nemá muža, nemá nič - lebo tá si nechceným tehotenstvom v podstate kus zničí život - v zmysle že je veľká šanca že si už nenájde tak dobrého muža, akého si mohla nájsť bez dieťaťa. Predsa len sa jej znižuje možnosť výberu. Tým pádom si mnohé ženy zrátajú plusy a mínusy. A nie vždy je rozhodujúca finančná stránka. Niekedy ženy myslia aj na svoju budúcnosť.

Ale dajme tomu žeby existovalo viac ešte takých organizácií na pomoc týmto ženám. Znížili bysa interrupcie o tých 15-18%. Zvyšné ale budú ostávať na rovnakých cislach (aj keď si myslím že budú stúpať - lebo ženu sú tehotné staršie, tým pádom je viac genetických vád a tým pádom je viac interupcii zo zdravotných dôvodov).