Ako sa aktívne zapojiť proti potratom?
Vlastne nadpis vystihuje všetko.
Mám svoje dôvody.
Kde a ako môžem prispieť k osvete?
Čo robiť?
Dakujem
Prečo nereaguješ na @azzflo ? Tá to napísala bravúrne...
Konecne dal niekto relevantne udaje!!! A vlastne su este pozitivnejsie tie cisla, vratane cudzich obcanov. Ako pise:
@ns994 Z celkového počtu potratov tvorili 48,2 % umelé prerušenia tehotenstva, nasledovali spontánne potraty (45,4 %), mimomaternicové tehotenstvá (4,1 %) a iné potraty (2,2 %). ,, Zdroj nczi.
@janetinka27 to nikto nerozporuje. Ale faktom stále je, že potrat JE riešenie problému. A je správne, že žena má právo rozhodnúť sa, či ho podstúpi alebo nie. Bolo by fajn si uvedomiť, že byť osamelým rodičom nie je pre každého. Zvlášť, ak tá žena nemá nijaké zázemie, podporu, blízkych. Aj nad tým, či je nutné "zviesť ju z cesty" treba premýšľať trochu ďalej než prvoplánovo. Pretože ak si žena na "nátlak" vzdá možnosti potratu (a áno, je to nátlak, hoci dobre myslený) a dostane sa do existenčných problémov neskôr, môže to vyhodnotiť ako svoje opätovné zlyhanie a pokojne siahnuť na život sebe, alebo i dieťaťu. Len máloktorá znova požiada o pomoc, mnohé si radšej nabrknú násilníka a ticho trpia, len aby mali strechu nad hlavou...
Pomahat v ochrane prirody, bojovat proti mikroplastom a ppc latkam v ovzdusi. Tie maju na svedomi najviac potratov
@kittykat22 v Poľsku zomierajú ženy ze nie je im dovolený potrat. Ťahať to z prsta ci máš štatistiku? Koľko žien zomrelo ?
Kazdy, kto sa rozhodne pre potrat, ma na to vazny dovod, uvedom si, ze nikto to neabsolvuje pre svoje potesenie, bolo by fajn, keby sa kazdy staral o seba
Môžeš zabezpečiť napríklad bezpečný domov pre pár matiek ktoré sa rozhodnú neísť na potrat aby mali kde bývať.
@cecilia29 Miera uzivania HAK klesla vyrazne celosvetovo. Ja nepoznam skoro ziadnu zenu, co to berie. Vsetky brali hlavne okolo roku 2000, vtedy sa to pisalo ako lentilky na vsetko. Dnes mame opacny maler, nemam v okoli skoro nikoho plodneho. Teda okrem nas a jedneho paru, co maju do 30tky. Vsetci ostatni maju problem. Dokonca 20 rocna kolegyna mala MA. Velmi to oplakala. Dnes mame iny problem a to, ze nemozeme mat deti. V podstate aj v Rakusku a pod drzia porodnost tie Turkyne a Arabky. V porodnici som mala jedine blond dieta.
autorka a ako konkretne mienis pomoct tomu jednemu ci dvom detom, ktore "zachranis" ? Zaujima ma konkretne, co mienis urobit v zivote tych 2 deti a akym sposobom mienis suplovat chybajuceho otca v rodine. Tie omackoidne picoviny, co tu spletas ma nezaujimaju. Mna zaujima konkretne tvoja odpoved na @azzflo
@kiki68 áno, neplodnosť je čím ďalej tým väčšia.
V SR držia plodnosť rómky.
@cecilia29 ak zomrela len ta jedna, ktora skonala na sepsu, pretoze lekari odmietli ukoncit tehotenstvo lebo plodu este bilo srdce, tak je to viac ako dost. A medializovanych bolo viac pripadov. Polky chodia na potratovu turistiku. Tie, ktore si to mozu dovolit, takze naplnaju statistiky UPT v okolitych krajinach, aj u nas (vsak vidis kolko cudziniek podstupilo UPT a viac ich je v krajinach kde je schvalene medikamentozne ukoncenie tehotenstva. Tie najzufalejsie sa obracaju na anjelickarky alebo si vyvolavaju potrat same. Kolko ich ostava s trvalymi nasledkami alebo pri tom aj zomrie? To sa sice nedozvies, tak ako sa nedozvies ako ziju tie deti z neplanovanych a nechcenych tehotenstiev.
@viestta a vieš, e zomreli aj ženy kvôli potratovej tabletke ?
María del Valle Gonzáles López, 23-ročná pro-potratová aktivistka a študentka sociálnej práce na Universidad Nacional de Cuyo v argentínskom meste La Paz, zomrela 11. apríla 2021 po legálnom chemickom potrate (potrat pomocou potratovej tabletky).
María bola prezidentkou hnutia Unión Cívica Radical (UCR - v preklade "Radikálna občianska únia"), ktoré aktívne bojovalo za legalizáciu potratov v Argentíne. K tej došlo 30. decembra 2020. María sa na - teraz už legálny - potrat vybrala 7. apríla 2021 do Nemocnice Artura Illiu v meste La Paz.
Chemický potrat, ktorý sa rozhodla podstúpiť, sa skladá z dvoch fáz: najprv tehotná matka orálne užije tabletku mifepristonu (mifeprexu, nazývaného tiež RU-486), ktorého jediným cieľom je blokovať hormón progesterón, a tak zbaviť dieťa živín a zabiť ho. Následne matka užije orálne alebo vaginálne druhú tabletku - misoprostol (cytotec). Mŕtve dieťa je následne vypudené von z maternice. Riziká spojené s takýmto typom potratu, ktorý tehotná matka podstupuje doma, teda mimo lekárskeho dohľadu, sú obrovské: ťažké krvácanie, bolesti brucha, zvracanie, hnačka, bolesti hlavy, infekcia až smrť. Len v USA je zaznamenaných viac než 24 prípadov žien, ktoré po užití potratovej tabletky zomreli.
María sa začala cítiť zle už v piatok 9. apríla. Dostala sa do Nemocnice Perrupato, najväčšej nemocnice v provincii Mendoza, kde jej diagnostikovali infekciu. V nedeľu 11. apríla María zomrela.
...aj tu platí teória ze ak zomrela co i len jedna tak je to tragédia??? Ci teraz vám to nevyhovuje?
....Ono je to smiešne od vás PRO - choice, resp. PRO - potrat. Lebo budete spomínať jednu Polku, kde pochybil lekári (co je urcote zbutocna smrt)roky rokuce, ale vytúžené tabletky , že tu nie sú vám vadí, pričom už zabili nie jednu ženu .
@viestta tak potom nespomínaj tu jenu Polku, lebo potom sú tie argumenty smiešne. Zomrela na pochybenie lekára. Len pár minút si mi tu písala ze ak pre zákaz potratu zomrela co i len jedna zena je to tragédia, ale ak kvôli podstupeniu potratu ich zomrie niekoľko tak je to už v pohode, ved je to bežné. ....
Raz som čítala rozhovor s pánom doktorom Záhumenským. Pýtali sa ho okrem iného aj na tému potratov. Vyrozprával príbeh o tehotnej žene, ktorá čakala dvojičky. Hneď v začiatkoch tehotenstva hrozilo, že potratí, 8 týždňov ležala v nemocnici, snažili sa tehotenstvo udržať. Podarilo sa. Po mesiaci, túto ženu našiel na rozpise na potraty. Údajne sa veľmi rozčúlil, že oni sa tam celé týždne snažili, skákali okolo nej a čo to má celé znamenať. Keď za ňou išiel, ukázalo sa, že žena má doma dve deti a kým bola prvých 8 týždňov v nemocnici, pán manžel ju stihol opustiť a podať žiadosť o rozvod. Keďže vedela, že zvyšok tehotenstva by strávila v nemocnici, nemal kto prevziať starostlivosť o dve už narodené deti, ktoré boli doma. Keďže po pánovi manželovi doma nezostal ani smrad. To údajne pána doktora naučilo nesúdiť tehotné ženy, ktoré idú na potrat. Takže ak chceš niečomu zabraňovať, tak sa skôr sústreď na to, aby ženy ktoré sa ocitnú napr. v takejto alebo podobnej situácii nemali strach z toho, čo bude s nimi a ich deťmi v budúcnosti.... No a zároveň zábráň tomu, aby opatrenie pre osamelé matky a matky v núdzi aplikované plošne, nebolo zneužívané... Čo sa povedzme si rovno, deje v našej krajine vo veľkej miere. Mnoho rád ako obísť systém pochádza práve z toho fóra. Takže asi tak.
@jankalukasova poucny pribeh (i ked asi neslo o 8 tyzdnov v nemocnici na udrzanie a interrupciu potom mesiac na to - to nesedi na tych 12.tyzdnov), naozaj sa neda len tak cloveka odsudit. Ako sa vravi, nesud, kym nechodis v jeho topankach.
@simsalabim tak nejak to bolo v článku uvedené.. je možné, že inak... Už je to nejaký čas, čo som článok čítala. Ale pointa je rovnaká. Žena, ktorá túžila zachrániť svoje deti. Len si musela vybrať, ktoré dve to budú. Hrozné 🥺
Presne aj ja som tohoto nazoru,my s autorkou tejto otazky budeme asi nepriatelkine opacneho nazoru preco nie potrat,teda nie sponntanny ,ale vrazedny,No to uz tu budu na nas padat bomby, ake sme my s nasimi odpormi UPT zastarane.
@viestta Viestta,ty si niekedy taka premudrela,ved narodenym nemusime pomahat,tie uz su,existuju,nikto ich uz malinke narodene nezavrazdi su oblecene,napapane,ale prave sa starame ,aby mamicka,ked dostane instink , alebo aj radu UPT, tak samozrejme musime sa vyjadrit,,ze UPT´= VRAZDA nenarodeho, Co k tomu dodat?
@vorkola deticky su napapane a oblecene. Tak to je skvele. To je ten svet uplne v poriadku pre matku. Lebo to fakt staci ku stastiu 🙄 Nechapem ako mozes byt tak naivna.

Neviem, ci to tu bolo spomenute, citala som len zbežne . Tak len dodam pre autorku, lebo tu dala cislo, ze nie. Nie je 10tisic potratov. Resp. Je ale celkovo. Nie, ze 10tisic je upt. Nie je. Upt je z toho cca polka.
,,Zdravotnícke zariadenia Slovenskej republiky nahlásili v minulom roku 11 241 potratov, z toho 254 sa týkalo žien, ktoré nemali trvalý pobyt v SR. Oproti predchádzajúcemu roku 2022 (11 526 potratov) klesol počet potratov o 2,5 %.
Z celkového počtu potratov tvorili 48,2 % umelé prerušenia tehotenstva, nasledovali spontánne potraty (45,4 %), mimomaternicové tehotenstvá (4,1 %) a iné potraty (2,2 %). ,, Zdroj nczi