Ako sa psychicky zotaviť po umelom prerušení tehotenstva?
Ahojte, dlho som vahala či sem napísať alebo nie, hlavne keď veľa z vás sa tu snaží o dieťa a z rôznych príčin sa vám nedarí. Vysvetlím vám to od začiatku.
Mám priateľa, s ktorým máme medzi sebou 17 ročný rozdiel. To však ale nehrá rolu v tom, že by sme si nerozumeli, práve naopak. Spomínam to iba preto, že už ma dospelu dcéru. Minulý rok prišla na to, že je tehotná. Samozrejme sme sa všetci tešili. My (Asi hlavne ja) sme však túžili po vlastnom bábätku. Mesiac na to som zistila, že aj ja som tehotná. Veľmi som sa tešila. L3nze tu prišiel kameň úrazu. Zrazu z jého strany začali pochybnosti ako to budeme zvládať či už finančne alebo ako.. spolu sme sa rozhodli pre potrat. Ja som to okamžite po zákroku olutovala, aj keď som sa samej sebe snažila nahovárať že to je takto lepšie. Vždy ma to zozieralo, ale bolo to znesitelne. Včera sa však jeho dvere narodil syn a zacalo sa mi totálne zle dýchať, mala som pocit že vyplacem dušu a neviem sa a tým nijako vyrov at. V hlave mám otázky ako napríklad prečo ona ma právo byť šťastná mať dieťa keď mne to dopriate nebolo? Neviem si predstaviť čo nastane keď príde s malým z porodnice. Tak veľmi túžim po vlastnom bábätku... zároveň nechcem ničiť priateľovi toto stastie... chvíle, kedy by mal byť šťastný že má zdravého vnuka a dcéru
vyskusaj tu poradnu .... otazka je ci si ty dokazes niekedy odpustit sama sebe ze si zabila svoje dieta ....
vzdy ked uvidis jeho vnuca si pomyslis ake by asi bolo moje dietatko ... bol by to chlapec alebo dievca ... ako by vyzeralo ....
a ze ste to urobili kvôli vacsiemu byvaniu ? dieta min. do roka svoju izbu nepotrebuje spi s rodicmi ...
ale co sa stalo sa neodstane ... chlap ktory posle zenu na potrat a na druhej strane sa rozplyva nad vnucatkom je hajzel a ak s nim ostanes nebude to lepsie ...
chod od neho najdi si primeraného chlapca ktory je cestny a zodpovedny ... a dufaj ze ti bude este dopriate napriek tomu ako si sa k dietatu postavila prvy krat.
Vies Keby si chcela mohla si mat to dieta. Moj bratranec je rozvedeny mà 2 deti na VS 50r a s nejakou mladou mà babo hoci ona ostala zit u rodicov jeho deti su tak nejak roztrusene existencne u deda ci na ubytku jedno dietatko mu umrelo ked malo 3r . Takze asi vztah a okolo byvania je to komplikovane hoci on zenu vyplatil a mà byt . Chodi k nim . K jej rodicom divne ale dieta zije a su par. Toto nie je idealny vzor ale vidis ze aj starsi 50r chlap a da sa to neposlal ju na potrat ale Hlavne ona nesla! Cakala som geneticky ppstihnute dieta a nevedela si predstavit ist na potrat ani ho mat. Zomrelo same a velmi to bolelo. Tak si viem predstavit z casti tvoju bolest. Ale predstav si mna muz neposielal na potrat. Povedal ze rozhodnutie je na mne. Aj keby sme tske dieta tazko zvladali nemame v okoli specialnu skolu atd. Vy ste mali pravdepodobne zdrave dietatko. Ty si si velmi ubližila. Koli nemu si sa pripravila o svoje dieta, dala si jeho stastie pred svoje . Milujes ho viac ako on teba. Ja to nepochopim. Nechcela by som ho uz Lebo by som pri nom nenavidela samu seba aky clovek sa zo mna pri nom stal. Keby Ta miloval neukecal by Ta na potrat. V tomto vztahu budes len trpiet. Moj muz mal 42 ked sa narodila dcera a 46 ked syn. Ale tvoj priatel to nie je vekom on Proste uz deti nechce on si chce len uživat s mladou. Ty budes cely zivot platit za to co si urobila koli nemu . Aj ked raz budes mat deti a stastny vztah s inym. Toto Ta bude boliet navzdy. Lebo si isla sama proti sebe.
a teda odisla by som od neho hned alebo by som sa odmietla stretavat s jeho vnukom ... to moze mat na tvoju psychiku dozivotne následky ...
Ale tebe staci ze vytlačil slzicku ze mà zmiesane pocity a hnet si myslis ze to lutuje. Nelutuje len vidi ze trpiš tak to na teba hra. Aby si mu dalej robila studničku mladosti,
Ja len k tomu mužovmu veku...nerobte tu zo 43 ročného muža starca. Chlap v najlepších rokoch a v pohode vhodný aj na zakladanie rodiny. To o veku nie je.
no to je uzas tak dcera sa vytesuje aj stary debil sa vytesuje nechces mu kazit radost hlavne ze on teba posle na potrat a ty mas teraz depky....nesla by som aj keby sa postavi na hlavu teraz sa co? no len zozieras mala si lepsie rozmyslat ked "ste" sa rozhodli...
no ja som zhnusena precitala som si dalsie tvoje prispevky na predchadzajucej strane ... tak on je smutny a uz by sa inak rozhodol .... takze sup sup sa snazit a ked znovu otehotnies tak co dalsie dieta v kosi ? lebo panko potrebuje vacsie auto ?
@zuzanockamt
K tomu veku to je myslené tak, že to nie je 18 ročný pubertiak s vyrážkami na tvári a s nohavicami na pol žrde, ktorému maminka robí kakavko každé ráno.
On v jeho veku má mať čo to odzite a hlavne má mať rozum.
Ak deti nechcem, tak použijem antikoncepciu... A keď už dieťa spravím, tak sa zachovam ako chlap a žena bude od toho momentu pre mňa ako bohyňa, lebo nosí pod srdcom to najcennejšie, čo v živote má..
Takže tak
@ivca88 máš pravdu, ale túto otázku mali mať vyriešenú vopred a aj vedieť, čo by urobili,keď by sa stala "nehoda", to ona asi netušila, on išiel na istotu, takže chyba komunikácie
@rebecca717 bola to “nehoda”?
Keďže píšeš, že ty si dieťa aj vcelku chcela. Bránili ste sa vopred otehotneniu? Alebo ste neriešili.
Dopriate bolo obom ibaze jeho dcera mà lepsi vkus na mužov. Ten jej asi nemal vyhovorky preco je lepsie ist na upt. Life is choices. Teraz by si sa mala usmievat na to “ vase vnucatko”. Toto chces od zivota?
@zuzanockamt je to vlastne jedno.
Ja sa aj tak stavím, že autorka si s ním teraz spraví druhé dieťa, lebo bude naliehať.
A on nebude chcieť hľadať ďalšiu, tak jej ho spraví..
A my tu môžeme písať čo chceme.
Ona vlastne sama napísala, že spoločne sa rozhodli pre UPT, takže tak..
Nech by on urobil čokoľvek, ona bude stále zamilovaná a nepripusti si to...
Vela krát to tu vidíme. Ženy si pýtajú radu, a aj tak 90% z nich si obháji u seba pravý opak.. 🤷
Ako ja chápem, že nemožno súdiť človeka len takto cez internet a z opisu, avšak tu jasne vidno, že ona ho miluje doslova priam na život a na smrť a naopak jemu na nej asi až tak nezáleží a jeho empatia a sociálne cítenie by sa dalo vmestit do čajovej lyžičky...
Bud k sebe uprimna, inak nebudes stastna. Rozid sa s debilom, ktory ta donutil zabit vlastne dieta, nechaj ho, nech sa vytesuje z vnucata a ty sa daj dokopy a najdi si skutocneho muza!
@rebecca717
Projekt Ráchelina vinica sa tomu venujú. http://rachel.rodinabb.sk/
Duchovno-terapeutický víkendový program Ráchelina vinica pre zranených potratom. Kvôli pandemickým opatreniam sme nútení plánovaný termín presunúť o týždeň neskôr na:
11.- 13. júna 2021 v Trenčianskom kraji
Prihlásiť sa môžete na: rachel@rodinabb.sk, tel. 0911 911 794
Plagatik:
chrome-extension://oemmndcbldboiebfnladdacbdfmadadm/http://rachel.rodinabb.sk/wp-content/uploads/20...
@gelifil Mnohe zeny vnimaju neskor potrat ako nieco co vlastne nechceli a citia sa podobne akoby to bolo nedobrovolne. Vela z tych pocitov a prezivania je rovnakych ako pri spontannom potrate - vidno to aj z autorkinho prveho prispevku, kde to vnima zejej nebolo dopriate.
Ano, su to odlisne situacie ale to prezivanie sa mnohokrat zhoduje. A jasne tma pisu, ze program je hlavne pre tych co prezili umely potrat, ale je vhodny aj pre tych co za sebou maju spontanny.
Myslim ze toto je nieco z coho sa nikdy nespamatas.Mala si moznost slobodne sa rozhodnut,tak si sa rozhodla.
Budem necitlivá , ale ... načo máš o toľkoto staršieho partnera , keď Vás nevie ani zabezpečiť?
Ja mám toľko isto rokov čo ty, čiže 26 rokov, dlho dlho som chodila s rovesníkom, s ktorým sme sa prebíjali životom, ľúbili sme sa síce ako kone, ale peniaze skoro žiadne, zodpovednosť z jeho strany nulová, vidina budúcnosti ako zásnuby, svadba, deti nikde. A začala som chodiť po pauze kedy som bola sama a všetko som si zvážila so starším partnerom (síce "len" o 11 rokov) hlavne kvôli tomu aby som sa už pre tieto veci nemusela trápiť. Sme spolu rok, naviedol ma na profesnú cestu správnu, zabezpečil nám bývanie aj s izbou navyše pre bábätko, uistil ma, že mi zaplatí krásny pôrod na súkromnej klinike, zaplatil mi vodičák, prispel na auto a ešte sa aj milujeme.
Veď dievča a aj iné ženy... majte trochu nároky na partnera. Hlavne ak chcete mať deti. Však to má byť otec Vašich detí... Celoživotne s ním musíte komunikovať, v ideálnom prípade aj ostať v partnerskom zväzku, zakladáte rod!
A to sú len peniaze čo spomínam, ale hlavne nájdi si slušne vychovaného muža, čo má úctu k rodičom, životu, celej svojej rodine.
Teraz ti neostáva nič iné, len hlavu hore a mysli na budúcnosť, máš 26 rokov, môžeš mať ešte detí ako smetí. Choď psychologičke/terapeutke/psychiatrovi aby ti bolo lepšie... A potom sa normálne s takým kreténom rozíď a nájdi si lepšieho človeka. Takého, ktorý keď decko urobí ani ho nenapadne ti povedať aby si išla na interupciu.
@rebecca717 moj nazor je,ze by si mala ist prec od chlapa,co ta ako mladu bezdetnu zenu nahovoril na potrat. On to urobil pre svoje pohodlie a nezalezi mu zjavne na tvojich pocitoch a tiez na nasledkoch,ktore to moze na tebe zanechat aj po fyzickej stranke. Suhlasim s komentarmi,aby si si nasla primeraneho partnera co bude mat rovnake ocakavania od zivota ako ty.
Dieťa nepotrebuje väčšie bývanie, dieťaťu stačí ku šťastiu mama, láska a neha... To on zo svojho mamonu potrebuje väčšie bývanie
Nebudem ťa súdiť ... ale nájdi si niekoho iného to by som ti len doporučila !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Láska je o inom a nie o veľkom dome byte , láska sa vie uskromniť ! Pre mňa ma láska inú hodnotu ako veľký byt Nezabudni ak niekoho miluješ mal by ťa milovať aj on lebo v mojom ponímaní lásky a vsťahu láska dáva a nie len berie a tebe tvoj partner zobral ten najvzácnejší dar čo si ako žena mohla do života dostať :(

@rebecca717 a inak, týmto dodatkom že ON ESTE DETI CHCE, by to u mňa úplne posral.
Lebo keby ti hneď na začiatku povie ,, počuj, ja už mám svoj vek a chcem mať už svoj pokoj, mám deti veľké, takže ja už deti nechcem", tak to by som ešte ako tak pochopila, že tehotenstvo by ho zaskočilo.
Ale fakt nepochopím tu bezcitnost, voči dieťaťu a voči tebe, že on dieťa vlastne ešte chce, ale až neskôr a že choď teda na interupciu 😳
Naozaj, strašne sebecký prístup ...
A ešte sa môže stať, že teraz ti zase spraví dieťa v slabej chvíľke a potom ťa zase pošle do nemocnice, lebo... Dôvod si nájde...