Bezdetné manželstvá, ktoré deti chceli, ale nemajú ich
Ahojte, budem rada, ak sem prispeju svojim nazorom, postrehom, ale hlavne radami,
ako sa zmierit s tym, ze manzelia su nedobrovolne bezdetni, ti, ktori taky zivot ziju.
Prosim nepiste, ze netreba na to mysliet, ze sa to urcite podari, ze na adopciu sa necaka dlho.
Nech sem pisu ti, ktori ziju zivot bez deti, aj ked stale deti chceli mat.
Velmi ma zaujima, ako sa s tym zmierili, akym smerom ide ich zivot.
Pripadne kludne moze byt aj interna posta.
Vdaka.
@tomiholjubavi áno rodina je topka. Mňa sa svagrina pýta každý 2. mesiac či som tehu. A potom mi dá svoje malé na ruky nech sa na mňa naleeepi...pričom ona tiež dlhšie čakala na babo
inak dievcata, my tiez zaciname s adopciou. Chceme dieta lubovolneho etnika.
ale...teraz prerabame kupelnu a chodime sa sprchovat k susede. a minule bola u nej aj sestra, ktora si adoptovala chlapčeka.
Podali si prihlasku, ked mala 39 ona a on 40. a čakali 8!!! rokov ☹ Tu v chorvatsku je velky problem s adopciou, ked nechceš roma.
Medzičasom však už mali 47 a 48 a nedali im dieta mladsie ako školskeho veku. Tak ziskali 9ročného.
Jasne, že som hned vyzvedala, ale radšej som nemala.
Povedala, že maly je zlaty a zboznuju ho, ale ze maju s nim velke problemy. nechce sa ucit, v skole bije, hryze, kope ine deti, to iste robi aj im, ked ho nutia napr. čitat. Ze je tretiak a stale číta ako prvak a odkedy ho adoptovali, kazdy den sa s muzom vadia.
Odvazila som sa opytat, ci by isla do toho este raz a so slzami v ociach povedala, ze nikdy a ze to lutuje kazdy den 😔...
...
Najhorsie na tom vsetkom je, ze sme sa o tom rozpravali aj pred Tomim...a on teraz zacal o adopcii velmi pochybovat a citim, ze by rad vycuval...velmi ho to vydesilo.
Druha vec je, ze muz mal tento mesiac 40 a ak by sme boli v poradovniku rovnako dlho, dostali by sme tiez starsie dieta. Preto, ak nakoniec rozhodnutie ustojime, budeme sa snazit ziskat dieta nejakej etnicky znevyhodnenej skupiny - romča, albanča, bosanča..., lebo ja neverim, ze etnicka prislusnost vplyva na povahu jedinca...ale roky v sirotinci zrejme ano.
@tomiholjubavi ak si slovenka , tak si zmen iba trvaly pobyt a dajte si ziadost na slovnesku. my s priatelom sme tiez mali odlisny trvaly pobyt a nebol problem a ani nie sme zobrati, nikto to neriesil a deti by sme dostali, zit potom s nmi mozete kde chcete ak prebehne adopcia. a ten chlápcek si urcite vela prezil, ak sa k nim dostal ako 9 rocny a nie je lahke z deti dostat to zle co sa do nich dostalo, hlavne spomienky zazitky, oni to nevedia spracovat a davaj to takto najavo. a na odlahcenie...hryze a bije sa aj moje vlastne dieta a dakedy aj mna ako mamu🙂, nepocuva ma dost casto a vrieska tiez a lyncuje svojho maleho braceka ked ma moznost a chut🙂)
Caute baby. Tak par otazok na rano:
- dajte inspiraciu ze co idpovedat ludom na otazky typu kedy budete mat babo a snazite sa a nie si tehotna?
- ako rozoznat kedy zacat riesit po lekaroch. Ja nemam chut k nim ist.... lebo sa bojim ze tym budem posadnuta a ze akoby priznam ze mam problem....
- napriklad ja mam aj taky strach ze kto sa o nas ppstara v case choroby ci v starobe? Ako ja som pomahala babinke ci mamine.. vas sa tieto strachy nechytaju?
- a tiez co je horsie potraty alebo nikdy nevidiet dve ciarky?
- a mate kamosky ktorr boli blizke a neplodnost bola spolocna tema lebo ak oni to riesili nuz als podarilo sa im a to vam to pripomina este viac? Ja mam take dve
@juliet86 Caves, ja na otazku kedy budete mat babo odpovedam ,ze ,,riesime to,, alebo ,,raz urcite,, alebo ze ,,uvidime,, 🙂 a tak podobne a ked do toho zacnu rypat hovorim im na rovinu, ze sa o tom nechcem bavit-vacsina pochopi a sklapne.
Po lekaroch sa vraj ma zacat chodit po roku snazenia (ak mas po 30-tke) . Ja som zacala beznym hormonalnym profilom,potom endokrinologia, hematologia, reprodukcna imunologia. Manzel spermiogram a andrologicke vysetrenie a spolocne sme boli aj na geneticke vysetrenie ale to uz cez centrum asistovanej reprodukcie...
Ci sa o mna bude mat kto postarat v starobe sa nebojim , aj babku mam v domove dochodcov a je spokojna, isla tam sama ,nikoho z nas sa nepytala a hovori,ze by nemenila,tak to asi tiez tak budem raz riesit ak to skonci tak ,ze skoncim sama a dokonca vedla v izbe je manzelsky par a tiez vyzeraju spokojne 🙂
Zazila som raz aj dve ciarky,bola som neskutocne stastna po dlhych rokoch vysetreni, IVF, dufania... a po nich prisiel potrat a v mojom pripade by som radsej nikdy nevidela tie dve ciarky...
Kamosku som mala taku jednu.Nakoniec po rokoch otehotnela prirodzene.V decembri porodila dievcatko..A teraz ma rovnake reci ako vsetci, ako keby zabudla ako to sama neznasala, snazim sa menit temy ale malo kedy sa to podari...neviem preco ma potrebu mi stale ,,radit,, ...
A nenavidim ked mi niekto dookola opakuje, ze na to nemam mysliet a tlacit na to a ze to pride samo ked to nebudem cakat! - tieto slova ma nikdy neukludnili,skor naopoak 🙂
aj keď teda nie každý to pochopí. Napríklad moja mama má zatvrdený názor, že to je vec celej rodiny a "je slušné to povedať, či máš problémy, či sa snažíš atd..", a potom má každý samozrejme nárok ti vykládať o každej Anči vedľa z dediny, ktorej ku otehotneniu pomohlo (vyber si ľubovoľné, od "neriešiť to", cez polohy až po konkrétnu kliniku).
@kubkova Žiaľ, u mňa je taká mamina. A to sme sa ani nesnažili o dieťa, len ona už strašne dlho "babičkuje". Zakaždým, keď šiel v telke dáky porad, ako čo by mali tehotné jesť a podobne, do mňa významne šťuchala, nech počúvam, významne mi hovorila, kto otehotnel a ako je super mať deti... Vtedy som mala pred sebou ešte 3 roky vysokej a na dieťa ani nepomyslela. Strašne ma to hnevalo, no ona považovala za samozrejmé, že jej budem vykladať že KEDY a PREČO NIE TERAZ. Ani u iných príbuzných to nechápala, sestrenke je 37 a deti nemá. Nikoho to nezaujíma, že prečo, len mamu áno a aj keď jej nič nepovie, rozčuluje sa, že veď je normálne a slušné rodine povedať prečo nemá deti. Nechápem to, fakt nie.
@miluna777 to mas tazke ked je to rovno mamina ☹ moja maka je v tomto super,za co som velmi vdacna ale zato svokra ...ta je za vsetkych! a ako hovoris o mamine aj ja viem ktora je kde v rodine tehotna, kde co pisali, v akej relacii co odporucali... a tiez ju hneva ked nieco ,,zamlcim,, lebo sme rodina a vsetko maju vediet..takze sa viem do teba vcitit 😉
@miluna777 ty kokos sila no zaujímavé mňa by porazilo
🙄
@kubkova
@bobricek1979
Akože mama má svoje pre a proti, aj svokra, no :D Teraz som len čerstvo v tom, uvidíme, môže sa hocičo stať. No mama si nechávala veštiť aj u kartárky stále niečo, keby tie jej veštby mali vyjsť, tak by som bola asi ako Mária Terézia. Detí ako smetí. Stále jej veštica predpovedala, že "nečakane otehotním, budem smutná, ale nakoniec aj doštudujem". Celú celučičkú vysokú. Som myslela že ma porazí, fakt. A argument "chcem dokončiť školu" nebol validný, lebo "veď škola sa dá dokončiť aj s bábom". a to naozaj nemám zrovna ľahký odbor, ani sa nedal študovať externe.
@juliet86 ja som vzdy vravela na otazku, kedy uz konecne budeme mat babo, lebo s priatelom sme mali prve az po 17 rokoch, co je dost na kazdu zvedavku v okoli🙂...tak som vzdy vravela, ze ak budeme cakat - ty sa to dozvies ako prva, moze byt? nemusis sa ma uz pytat - budes to urcite vediet🙂 ... a jasne, ze nikto nevedel, okrem priatela, az ked som bola v 28 tyzdni som to povedala rodine a v praci. nemla som velke brusko, tak sa to dalo utajit. ja by som nerozdychala to, ak by nebolo daco ok, vsvetlovat co sa stalo, preto som cakala na genetiku a prenascan a povedala to co najneskor a pri druhom tak isto.
@vargatomas1 no tak to je jasne lebo u nas je cakacka 6r
a uplne najlepšie je, že to preto, lebo to velmi chceš!!!!!

@tomiholjubavi v Zilinskom kraji je 6 r cakacka cca . takze na SK tiez ziadny kauf.
Baby tie ktore uvazujete nad adopciou odporucam su tu knihy aj v pdg ze nemusite kupovat a precitat si
http://www.navrat.sk/co-robime/publikacna-cinnost
odporucam
ked 1+1 je 2,5
profesionalny rodic alebo kocka gulata
skolak v nahradnej rodine
vela vam napovie o tom a nie len to ake je super adoptovat ale pripraví vas na to ze zial aj zle dni budu
@bykaterina tu je priemer 4 roky...neviem preco tak dlho cakali.
@tomiholjubavi tak to nie je az take zle odkedy je clovek zaradeny do poradovnika,ono ked clovek dostane tu hrbu papierov treba to co najrychlejsie obehat aby bol zaradeny do poradovnika. niekto to ma za tyzden niekto aj za 3 mesiace
@tomiholjubavi Mne vravela kamoška, že niektorí čakajú tak dlho preto, že si dajú veľa požiadaviek, napr. len malé bábo, biele, dievčatko, úplne zdravé, atd. Je kopu detí, čo majú nejaký malý zdravotný problém, napr. alergia, čo vobec nie je žiadna tragédia, len také im neponúkajú, lebo si napísali úplne zdravé. Oni čakali 2 roky, majú krásne biele dievčatko, zdravé, mala 9mes. ked si ju adoptovali, teraz má už 17rokov a všetko ok, žiadne problémy.
@janickacrazy no teraz je alergia najmensi problem , ale skor aby nebolo na fete zavisle a alkohole z prenatalneho stadia
@janickacrazy
@bykaterina ja myslim, ze oni mali nejaky iny zadrhel. neviem ci on neni nahodou vojnovy veteran (v juhoslovanskej vojne) ...a ti maju dodatne psychotesty na ptsp a vselijake ine traumy..take nieco tusim hovorila suseda. ale zeby im to az tak predlzilo cakanie?
nic mu nenasli (inak by nakoniec nedostali asi dieta), ale zrejme ich to odsuvalo z preferovanych pozicii...alebo fakt si to neviem vysvetlit...
@tomiholjubavi je to mozne aj nas musis mat cisty register a prechadzas u cvokara ci mozes alebo nemozes adoptovat
ono ak ho posielali po vysetreniach na vsetky cakas ono sa to natiahne veru
@bykaterina mozes si vybrat myslim aj z ineho kraja, pokial je dieta volne, sa mi zda, ze som to tu dakde citala v teme adopcia. skus sa informovat v centrach, ktore robia adopcnu pripravu ak by ta zaujimalo info. lebo 6 rokov je fakt dost, ste tusim na slovensku rarita☹ a zo zakona je teraz, ze priprava musi u psychologa trvat tusim 3 mesiace, alebo urcity cas. za tyzden sa to neda. a tie papiere nie su az take hrozne, da sa to zvladnut neboj🙂
@lienka737 alebi že ty si sa tým nezdarom presvedčila vlastbe o tom že ti dieťa mať nebudeš jw to v hlave ide ma poraziť no poviem potom že múdra nevie čo je to nemať neriesit nezažila a to už nevravím o tom že nedavno mi kamoška povedala že v podstate umelé oplodnenue neuznáva hlavne že ma v tom pidporovala ako takto som to mala brať no na nasr.. Do huby
@santeema nie pockaj zle si pochopila tie papiere ako je prijem , majetok, u obvodaka,.. to ze niekto zvladne za tyzden niekto za 3 mesiace, priprava to je zas dalsia kapitola . nie neda sa osvojit z dalsieho kraja to je fikcia jedine vtedy je na adopciu posunute do ineho kraja ked ho nikto v poradovniku nechce a to by muselo byt ake dieta ? potom ked su napr. romske deti ale starsie a na slovensku ich nikto nechce samozrejme musia byt pravne volne potom idu na medzinarodne osvojenie.
a ver ze akrditovane subjekty su prd v hurikane a o nicom nerozhoduju. na to su URCENE uspasavri ktorych je 8 na SK a tie maju jednotlive poradovniky pre kraje. ano v BA je viac deti na adopciu kvoli patologickym javom rodicov, moralke,.. ale na severe je toho menej z toho dovodu ze tu sa pojem rodina este inak chape a ked si matky neschopne zoberie si dieta stary rodic alebo sirsia rodina

@zibi urcite nie, keby bol vecer naozajstny tak by ukazalo aj rano. Nerobim si nadeje vobec.