icon

Môžem sa slobodne rozhodnúť pre interrupciu?

27. apr 2024

Ahojte, ak som kvôli nedopatreniu otehotnela môžem sa slobodne rozhodnúť pre interupciu alebo musím mať na to nejaký dôvod?

mondolina
28. apr 2024

@hopsas
bav sa slušne.

stanulienkat
28. apr 2024

Podľa mňa téma umelo založená na rozpútanie vášni, pretože to aby sa niekomu roztrhol kondóm následne užil v tabletku po a ešte aj napriek tomu otehotnie je dobrá blbosť. Niekto sa dobre bavi. Všeobecne tu na modrom koníku zlyhava antikoncepcia asi v 50% prípadoch- sme svetoví unikát. A záver?? Nech si každý so svojou maternicou urobí to, čo chce. Je to každého osobná vec a právo -zatiaľ. Dúfam, že to tak aj zostane.

medda_beda
28. apr 2024

@hopsas Nie nefackuje.O svojej maternici a embryách v nej rozhodujem ja.
Ale ty nechápeš, že nie každý sa chce narodiť na tento svet za každú cenu a, že žena rozhoduje o tom či privedie na svet dieťa?
Nejaké embryo nemá určite väčšie právo rozhodovať sa než dospelá žena.Embryo necíti, nevníma, nežije.Len sa vytvára.
Embryo nechce nič a nemá práva pretože to nie je ešte vnímajúca bytosť.
A nie nemáš právo sa narodiť, nemáš žiadne práva v tomto štádiu.Keby to tak bolo tak by nedochádzalo ani k prirodzenému potratu

medda_beda
28. apr 2024

@hopsas Mám väčšie práva pretože som dospelý človek.Ak by sa moja matka rozhodla pre interupciu, nebola by som tu a bolo by mi to jedno pretože embryo nemá žiadne vedomie ani rozum.

Ak si myslíš, že človek ktorý nepozná svet, zvuk, obraz, dotyk.Nechápe, že je vôbec živý len cíti strach je šťastný.
Tak si na veľkom omyle.Nemá ani 1% šance zistiť, že je ľudská bytosť.

hopsas
28. apr 2024

@medda_beda ty máš väčšie prava lebo si dospela??? Tu asi akákoľvek diskusia konci lebo ak si schopná zo seba dostať takúto blbosť tak dovi dopo 😁😁 prosím ťa naozaj studuj pozri si Google vzdelavaj sa a toto už naozaj nikdy ale nikdy nehovor nahlas

misiak7777
28. apr 2024

@medda_beda tieto typy sú až agresívne v tých ich názoroch, ale všetko v teoretickej rovine. Reálne nepomáhajú už postihnutým alebo nechceným deťom. Musíš porodiť a ďalej ich to nezaujíma 🤦

misiak7777
28. apr 2024

@hopsas môžem sa ťa spýtať ako v reálnom živote pomáhaš napríklad postihnutým alebo nechceným deťom?

medda_beda
28. apr 2024

@hopsas Ja si budem nahlas hovoriť čo chcem 🙂.
Som vnímajúca, cítiaca bytosť nadrozdiel od schránky bez sústavy ktorá sa môže rozhodovať.V maternici za mňa rozhodovala matka.
A nech by rozhodla akokoľvek tak mala na to právo!!!!!

To skôr s tebou nemá význam diskutovať.
Keď otehotnieš a pôjde ti o život som zvedavá či tvoj muž bude zachraňovať embryo ktoré ajtak neprežije alebo zomriete obaja.

hopsas
28. apr 2024

@medda_beda nehnevaj sa ale keď si schopná povedať že ty ako dospelá máš väčšie právo ako dieťa tak sa musím smiať aj keď je to do plaču

hopsas
28. apr 2024

@misiak7777 nie naozaj sa nechceš so mnou púšťať do tejto debaty

medda_beda
28. apr 2024

@misiak7777 Môj muž reálne postihnutým aspoň pomáha.
Ja osobne neviem otehotnieť, ale v živote by mi nenapadlo súdiť iné ženy za interupciu a silou mocou len udržať embryo pri živote aj keby tá matka mala zomrieť, psychicky sa zrútiť.
Nehovorím, že interupcia je správna, ale okolnosti sú všelijaké a niekedy je aj ore to dieťa lepšie sa nenarodiť ako žiť nešťastný a ťažký život.

medda_beda
28. apr 2024

@hopsas Embryo nie je dieťa.
Embryá človeka sa zhodujú vývojom aj so zvieratami.
Takže kto má väčšie právo jedno embryo alebo druhé?

Len napíš, že to ľudské a hneď mi bude jasné, že si pokrytec.

medda_beda
28. apr 2024

@hopsas A áno mám väčšie právo rozhodovať o svojom tele.O mojom tele a mojej maternici nebude rozhodovať embryo.Pretože rozhodovať sa vie len plne vyvinutá živá bytosť.A v mojej maternici je toto rozhodnutie na mne.

Aj keby žiadne interupcie neboli je xy ďalších možností ako môže žena o dieťa prísť a ohroziť aj svoj život.

misiak7777
28. apr 2024

@hopsas nevieš napísať ako reálne pomáhaš napr postihnutým deťom? 🙂

annm81
28. apr 2024

@hopsas Riadne sa tu strápnuješ. Embryo už len zo zákona má menšie práva ako dospelá osoba. Ešte aj vo Všeobecnej deklarácii ľudských práv máš hneď v prvom článku, že všetci ľudia sa RODIA slobodní a rovní v právach

fruitys
28. apr 2024

@annm81 a vaše správanie je v poriadku, keď tu druhého ponižujete? Pritom tiež len hájite to, o čom si myslíte, že je pravda.
K tej legislatíve, tvoria ju ľudia. Ak si zajtra kompetentní povedia, že ľudia žijúci na vidieku nemajú žiadne práva a schvália takú legislatívu, tak proste nebudú mať žiadne práva. Bude to ale pravda?

medda_beda
28. apr 2024

@fruitys Lenže to, že embryo necíti a nevníma je proste fakt a nie vymyslená ľudská polopravda.

annm81
28. apr 2024

@fruitys Ak to schvália, tak tvrdenie, že ľudia na vidieku nemajú práva, bude predsa pravdivé. Tak ako je nepravdivé tvrdenie, že embryo má rovnaké práva ako dospelá žena.

fruitys
28. apr 2024

@medda_beda ak by to tak aj bolo, je tu ďalšia otázka a to, či sa jedná o ľudskú bytosť. A tu sa zrejme rozchádzajú aj samotní lekári a vedci, stačí pogoogliť. Každopádne, ani na lekárov a výskum sa nedá spoliehať, všetci poznáme závery typu "vedci zistili" a fakt, že vývoj stále pokračuje a ľudstvo stále nemá odpovede, len po zrniečkach piesku objavujeme pravdu. Pri takejto ľudskej obmedzenosti a vajataní v záveroch je tu aj cesta viery, ktorá to človeku všetko odhaľuje, ako to je. To už sme potom pri viere v Boha 🙂

@annm81 myslel som pravdu globálnu, nie takú, že je pravda, že to napísali a že to vo svete legislatívy platí. V globále by to pravda nebola, pretože každý človek má predsa právo na život, na rozhodovanie a podobne. Aby to bolo jednoduchšie, tak si pod ten pomyselný človekom navrhnutý legislatívny zákon môžeme predstaviť akúkoľvek blbosť, napr. že odsudzenie cudzej veci nie je zlé. Bola by to ale pravda? Nie.

annm81
28. apr 2024

@medda_beda Absolútne sa podpisujem pod tvoje príspevky. Súhlasím s tým, že plod do istého bodu nemá žiadne vnemy, teda je nezmysel mu prisudzovat nejaké práva. Rozhodne nie práva, ktoré by obmedzovali v právach už narodenú, vnímajúcu, seba si uvedomujúcu osobu.

Asi sa tiež zhodneme, že interrupcia nie je ideálne riešenie, ale cesta ako zabrániť nechceným tehotenstvám je omnoho schodnejšia v prevencii samotného otehotnenia. Zaujímavé, že náboženskí fanatici, čo bojujú proti legálnosti potratov tradične bojujú aj proti sexuálnej výchove, ktorá je najúčinnejšia v prevencii nechcených tehotenstiev - im totiž o nejde o žiadne dobro iných ale len o to, aby iných mohli ovládať a súdiť.

annm81
28. apr 2024

@fruitys Čo je to globálna pravda? Pravdivostná hodnota hovorí, či výrok zodpovedá skutočnosti, alebo jej odporuje. A diskutérka vyššie uvádzala fakty, ktoré skutočnosti odporujú, sú teda nepravdivé.

Práva sú ľuďmi vymyslený koncept. V prirodzenom stave by žiadne práva nemalo nielenže embryo ale ani donosené dieťa - predátorovi je jedno, či uloví starca nad hrobom alebo nemluvňa.

fruitys
28. apr 2024

@annm81 kresťanovi nejde o žiadne ovládanie, išlo by to do rozporu s milovaním Boha nadovšetko a svojho blížneho ako seba samého. Tí, čo sa o ovládanie snažia, nerobia dobre, ale i tak, ich v tomto nesprávne správanie nevraví, že je také i kresťanstvo. A zase, nemýliť si to s napomínaním, aj rodič napomína svoje dieťa, pretože mu chce dobre, chce ho ochrániť od nebezpečenstva, zla, nie preto, že ho chce ovládať.

Globálna pravda - jednoducho pravda (naše legislatívne zákony nemusia odzrkadľovať pravdu, teda legislatívny zákon neznamená automaticky pravdu). Áno, pravda je to, čo zodpovedá skutočnosti. Ak embryo nevníma a necíti (to neviem), neznamená to, že nie je ľudská bytosť. Jedná sa len o štádium vývinu.

Svet, ktorý opisuješ, je ten živočíšny, bez svedomia. Ako ľudia sme bytostne vyššie a tak by sme sa mali aj správať - odpúšťať, milovať, toho slabšieho chrániť, neutláčať ho a pod.

annm81
28. apr 2024

@fruitys Štádium vývoja človeka je aj spermia a ako sa nimi plytvá! Ľudské bytosti nemajú práva preto, aké majú DNA, ale preto, že myslia a cítia ako ludia - to nás odlišuje od živočíchov, ktorým ľudské práva nepriznávame. A ak prisudzujeme ľuďom práva na základe toho, čím sa líšia od zvierat, tak nemá zmysel prisudzovať práva organizmu, ktorého vnímanie nie je ani zďaleka na úrovni zvierat, ktoré bežne chováme na mäso.

Ak sa bavíme o interrupcii na "želanie", nie o medicínskych dôvodoch, hovoríme o stupni vývoja, ktorý nemá ako a čím vnímať. Nemá vedomie, nepociťuje žiadnu bolesť ani strach. Realita je dokonca taká, že v takomto štádiu je prirodzene potratených až 20% plodov. A realita je aj to, že dospelý človek s mozgom v stave v akom je takýto plod, je prehlásený za mŕtveho.

vikiki29
28. apr 2024

@hopsas ty si riadne mimo, drzá, vulgárna, útočná… ak ty nemôžeš mať deti, tak ma napadlo, že v niektorých prípadoch asi príroda vie čo robí… sorry

medda_beda
28. apr 2024

@fruitys Ľudská bytosť to je.Má ľudskú DNA, ale nie je to plnohodnotne žijúca a vnímajúca bytosť.

Ak chceme zabrániť interupciám tak najprv musíme začať riešiť prečo k týmto tehotenstvám dochádza.
Tak či onak žiadna ochrana nie je stopercentná a otehotnieť môže aj 50 ročná žena u ktorej to môže spôsobiť veľké zdravotné problémy.
Je obdivuhodné ako sa karhajú len ženy pritom bez muža by žena neotehotnela.
Asi by bolo na čase vyvíjať antikoncepciu aj pre mužov.
Ale ešte lepšie, obmedziť sexuálny život len na plodenie a bude po probléme.

hopsas
28. apr 2024

Všetky zastankyne potratov ktoré tu chcete vraždiť nenarodené deti len preto že môžete, je mi vás úprimne ľúto a verím že čo najskôr pochopíte aku strašný vec ospravedlňujete

hopsas
28. apr 2024

@vikiki29 už je ti lepšie? Keď si to zo seba dostala?

medda_beda
28. apr 2024

@fruitys Nesúhlasím však s tvojím vyjadrením, že sme bytostne vyššie.Možno v niektorých veciach, ale aj zviera dokáže pociťovať stratu, učiť sa od ľudí, rozmýšľať, žiť ako rodina.Treba si to naštudovať lebo zvieraciu ríšu veľmi podceňujeme pritom u niektorých zvierat nás odlišuje minimum.

medda_beda
28. apr 2024

@hopsas Až na to, že ani jedna z nás interupciu nepodstúpila.Amen.
Za IVF sa však ospravedlňovať nebudem.

annm81
28. apr 2024

@medda_beda k tomu vnímaniu zvierat som kedysi kdesi čítala úvahu nad zaujímavým konceptom, ku ktorému pomaly smerujeme (i keď netuším, či sa dostaneme až tam) - či nezakladať nejaké práva na základe schopnosti vnímať bolesť a strach. Ktovie, ako sa na problematiku ľudských a zvieracích práv budú dívať naše pravnúčatá.