Môžem sa slobodne rozhodnúť pre interrupciu?
Ahojte, ak som kvôli nedopatreniu otehotnela môžem sa slobodne rozhodnúť pre interupciu alebo musím mať na to nejaký dôvod?
@annm81 spermia potrebuje vajíčko, aby mohla vzniknúť nová bytosť, keď už sme pri tom.
Skúšala si napr. hľadať, či existujú odborníci, ktorí tvrdia, že ľudské embryo je rovnocenná ľudská bytosť? V podstate, ono sa to asi ani nedá takýmto spôsobom dokázať, že vedci prídu na definitívnu odpoveď a všetci to akceptujú. Asi vždy bude priestor na pochybnosti iných ľudí. A tým sa dostávame k otázke viery.
@medda_beda ako vieš, že to nie je plnohodnotne žijúca ľudská bytosť? Hodnotíš to len z fyziologickej stránky, resp. z porovnávania s nami, ktorí sme sa narodili. Názorový oponent by ti mohol napr. povedať, že to dieťa má dušu. A sme opäť pri viere. Ale ak aj vravíš, že je to ľudská bytosť, hoci nie plnohodnotne žijúca a cítiaca, je to ľudská bytosť a aj o tom je táto diskusia.
Čo sa týka toho bytostného rebríčka, mnohí považujú človeka za niekoho s väčšou dôstojnosťou, než akú ma jeho domáci miláčik či akékoľvek iné, hoc aj inteligentné a veľmi cítiace zviera. Opäť, ak to berieme len z fyziologického hľadiska (ktoré je pre nás ľahko rozpoznateľné), tak áno, môžeme skĺznuť do rôznych odchýlok. Ak človek verí, že ľudská bytosť ma nielen telesnú, ale aj duchovnú a duševnú rovinu, potom sa na to pozerá inak. Opäť, čo som spomenul vyššie, ako dokážeš existenciu duše?
Tí, ktorí oponujú kresťanstvu, kresťanské učenie (učenie Krista) nevyvrátili. Taktiež vedci, ktorí tento svet skúmajú, analyzujú, len dokazujú, ako to všetko do seba zapadá.
Raz som počul takú reč v zmysle: Každá túžba má svoje naplnenie. Ak sme hladní, existuje jedlo. Ak sme smädní, môžeme sa napiť. A každý z nás túži po večnosti, čo je nepriamym dôkazom toho, že večný život existuje.
@fruitys A o čom svedčí, že potrebuje vajíčko? Je to jedno zo štádií vývoja. Spermia aj oplodnené vajíčko sú obe živé, obe s potenciálom byť jedného dňa ľudskou bytosťou, obe majú pred sebou ešte veľa krokov, ktoré musia splniť a mnohým sa to nepodarí. Bunka alebo zhluk buniek nie je ľudská bytosť. Na základe čoho konkrétneho im chceš priznať status osoby? V čom zásádnom sa líši oplodnené vajíčko od neoplodneného, že práve počatie by malo byť okamihom vzniku osobnosti? DNA? Potom je osobnosťou aj nádor, nie?
Či je rovnocenná bytosť? To, komu priznáme status ľudskej osoby je len otázkou dohody, nie vecou dokazovania. Človeka s vyhasnutou mozgovou aktivitou prestávame považovať za osobu - je mŕtvy. Ak ukončenie takejto aktivity znamená koniec ľudského jedinca, potom dáva zmysel, že plod pred nástupom takejto aktivity ešte ľudským jedincom nie je.
@sheila121 To by si nebola ani ty, keby si nerýpala...Keby sa rozhodla ísť na UPT aj desať krát, je to jej vec, tak nesúď a nehraj sa na svätú! Si v každej zasr*tej diskusii. Ja fakt neviem, kedy sa staráš o svoje dieťa...
@fruitys Lenže mňa niekoho viera nezaujíma pretože to je každého osobná vec.
Náboženstvo si vymysleli ľudia aj to ho ešte 100krát zmenili v jeho mene vraždili, takže ak je niekto veriaci nech si verí a stará sa o svoj život, svoje embryá.Duša je nedokázateľná.A čo s tými dušami ktoré odišli pri spontánnom potrate? Tá duša sa nechcela narodiť? Prečo niektoré ženy ktoré by sa postarali o deti nemôžu mať deti a nejaké asociálky áno aj po 10?
To si ako vysvetlíme?
Mnohí ľudia majú tak vysoké ego, že si len nechcú priznať, že sú také isté nepodstatné zrnko prachu ako aj zviera na konci svojho života.Preto si človek myslí, že je niečo viac.Po odchode človeka príde milión ďalších, planéta sa točiť neprestane, život ide ďalej.
A ako vieme, že zvieratá nemajú dušu?Kto určil, že ju má človek? Cirkev? Cirkev sú ľudia nie vyššia moc.
Vôbec si nevážime, že sme inteligenciou a schopnosťami vyššie.Taktiež sme len zvieratá len iný druh ktorý má rozum, empatiu a napriek tomu sa zabíjame medzi sebou.
Zabíjame zvieratá nie pre obživu, ale zábavu.Takže podľa môjho názoru je niekedy to zviera inteligentnejšie pretože raktiež dokáže zachrániť iný druh bez toho aby ho to niekto učil.
Tu túžbu vysvetli hladujúcim a smädným deťom.To je dôkazom čoho? Zlo je dôkazom čoho? Toto by Boh chcel?
Áno aj ja verím, že život nevznikol len tak, ale nie len ten ľudský.Áno možno na druhej strane budeme potrestaný za svoje hriechy, ale prečo niekomu diktovať čo má urobiť s embryom vo svojej maternici.Z biologického hľadiska nikto netrpí fyzickou bolesťou.Tú duchovnú nech si každý porieši v sebe sám.
@hopsas upokojte sa a vratte sa do reality do svojho zivota. A druhe zeny nechajte nech sa rozhodnu ako chcu. Mam kamosku co bola na potrate a nelutuje. Mala deti kedy ona chcela a ked nechcela tak nemala. Nie sme v stredoveku.
@hopsas vy ste nebetycna blbana 🤣 dieta je dieta po narodeni. Embryo je zhluk buniek ktore je odkazane na inu bytost a ci sa vam to paci alebo nie, potraty tu su a budu a pristup k nim bude coraz jednoduchsi. 💃💃💃 vy si urobte co uznate za vhodne a neprikazujte inym co maju robit 🤦♀️🤦♀️🤦♀️
@morgane1975 to by platilo ak by sa tu riešila zdravá strava a nie vraždy deti
@medda_beda O tebe som si myslela, že si počatý život vážiš trošku viac, vzhľadom na to, ako sama bojuješ, aby si počala a vieš, že toto teda rozhodne nie je samozrejmosť.
Ty kks, také mladé baby a taká šialená neúcta k životu, taká ľahostajnosť, taká vágnosť.
@drahomirrra Moja neplodnosť nemá nič spoločné s inou ženou ktorá počala nechcene, nemá vhodné podmienky, možno vhodného partnera, zlyhala jej ochrana.Dôvody sú rôzne a ja sa nestarám o cudzie deti ani o životy iných žien.
Ja to všetko mám a je to diametrálny rozdiel.
Tak isto si nenechám vložiť každé jedno embryo z IVF.Asi by sa mi tie deti nepoďakovali keby som ich nemala ako uživiť.
Viem, že to nie je samozrejmosť, ale moja situácia je dnes úplne iná.V mojom okolí sú ženy ktoré keby ešte raz otehotneli asi by to už samé neprežili.
@drahomirrra Moja známa podstúpila interupciu keď si jej ,,partner,, zmyslel že jej urobí dieťa a bude sa tváriť, že to bola nehoda.Nechcela jeho, nechcela byť tehotná.Mala rozbehnutú kariéru vedel kedy má plodné/neplodné dni a predsa jej toto spravil.Akým právom keď vedel aký majú vzťah?
Pol roka po interupcii sa priznal, chcel si ju pripútať.Dlho váhala čo urobí nakoniec sa rozhodla.
Dnes je šťastne vydatá.
Kto sme my aby sme súdili?
Pozerám sa na to aj z iného pohľadu.Chcela by som sa narodiť a trpieť v chudobe, mať otca násilníka napríklad len preto aby som si mohla zagratulovať, že som sa narodila?
Nie nechcela.Takže by som bola radšej ak by sa taká žena radšej rozhodla pre interupciu.Ja o taký život nestojím.
Nesúdim a nikdy nebudem pretože život treba aj prežiť, nestačí sa len narodiť.
Bohužiaľ, svet nie je ideálny.
@medda_beda Akosi ideš na prvú signálnu a vonkoncom sa nezamýšľaš hlbšie, možno trošku filozoficky nad obrovským darom života, ja tomu proste nechápem. Má vari život človeka cenu len vtedy, keď je preplnený šťastím a prepychom a pohodou? Inak nemá význam, zmysel? Postráda ho? No nie, nepostráda, to len my, dnešní ľudia, sme naučení na pohodlie, pokoj a prepych. Deti sa rodili vždy, vo vojne, hladomore, bombardovaní. Chudobným aj bohatým. Ja ti budem oponovať. Áno, chcela by som sa narodiť, bárs aj do chudoby, bárs aj zlým rodičom. Chcela. A žiť, a urobiť si život po svojom.
Či sem pletieme vieru, či nie, ona tam je, prirodzene tam proste je. Sama vidíš, že to, či sa dieťa počne nemáme v rukách my. Sú ženy, ktoré potrácajú aj po IVF a podobne, jednoducho nedá sa, ani napriek výdobytkom medicíny. Je to dar, počať a porodiť, je to kompletne nadprirodzené niečo, čo nás mnohonásobne prevyšuje. Proste kto som ja, aby som zobrala život, ktorý som druhému nedala? Padla tu dobrá pripomienka, zákony sú vecou ľudí, je všeobecnej platnej pravdy, ak sa zajtra svetové spoločenstvo dohodne, že embryo v tele matky je človek, čo je, aj pred narodením, potrat by sa preklasifikoval na vraždu, s trestom v desiatkach rokov. A ľudia by konečne vzali zodpovednosť za svoje životy a sexuálne fungovanie, lebo takto, ako ľudia, sa nespráva žiadna zver.
V prvom rade tvoja známa, keď nechcela byť tehotná, sa mala chrániť. Dnes sú ženy emancipované, skúsené, do všetkého extrémne znalé a nevedia sa chrániť? Každá, čo tu píše na MK uvádza, ako zlyhala ochrana, ako zlyhali tabletky (😀 ) proste klamú, až sa práši. Jedna žena tu napísala pomerne vulgárny komentár, ale skutočne pravdivý, lebo niekedy je potrebné pravdu adresovať veľmi ostro. Všetci by doslova len trtkali a teda ženy sú niekedy horšie ako chlapi (áno, presne také vulgárne slovo sa na to hodí) a zodpovednosť niesť, ahá, to už nie, to sa nehodí do krámu. To je jedna vec, že absentuje ochrana a potom sa každá tvári, že hups.
Podľa štatistík najviac interupcií podstupujú ženy, ktoré majú aj vek, aj deti narodené, matky malých detí. Len tak sa rozhodne, že dve áno a tretie už nie. Veď to aj na počutie znie strašne. Plus je faktom aj to, že tých prípadov s ťažkým osudom, znásilnení a podobne, je mizivé percento, kdesi som čítala že 0,5%. Ostatné sú proste pohodlné žienky, ktorým sa to iba nehodí do krámu. Vážny dôvod? Nemá. Proste nechce prísť o pohodu. Toto je reálny argument ženy, prečo zobrať život dieťaťu.
Ja teda stará niesom, ale ja nemám slov.
@drahomirrra "takto, ako ľudia, sa nespráva žiadna zver." Máš veľmi romantické predstavy o zvieratách. Lev alebo šimpanz bez akýchkoľvek výčitiek zabije konkurenčné mláďatá. Medvedica dokáže úplne bežne zožrať svoje mláďa, ak vyhodnotí, že je príliš slabé. Rovnako trebárs škrečky. A takto sa dá postupovať ďalej a ďalej. Ľudia sa dnes takto nesprávajú. Stále tu predsa hovoríme o štádiu vývoja, ktoré sa svojím vnimaním nijako nelíši napr. od spermie. Že ty v tom vidíš nejaký zázrak života, je tvoje náboženské presvedčenie, ale my žijeme v sekulárnej krajine.
@annm81 Ja som ale nemala na mysli zrovna tento aspekt prírody. Ale ok. Skôr ten o bezostyšnom množení sa na každý smer, ktoré podaktoré ženy realizujú už horšie ako chlapi. Ak sa podľa teba nelíši počatý človek, 46 chromozómový tvor, geneticky hotový od počatia, od spermie, jednej pohlavnej bunky, ktorá ako - taká vždy zostane spermiou, tak ja ozaj neviem. My sme sa už raz vo fóre zhodli, že sa nezhodneme, tvoja "chcelobytobyť a chcelobytopôsobiť ako vedkyňa" sa míňa úplne účinku.
Zázrak života to je, bez ohľadu na to, či som ja veriaca. Mi chceš povedať, že človek vie ovplyvniť, či napríklad vyjde aj to IVF? No nie, nevie. Napriek medicíne je úplne odkázaný na presne tú vyššiu moc, vis major, volajme to ako chceme, či delenie buniek prebehne ako má, či vôbec IVF bude úspešné. Ako aj to, že zdravý pár nepočne hneď na prvú šupu, podaktorí áno, podaktorí nie, hoci sú rovnako zdraví, to sa dá vysvetliť len pseudoargumentmi. Faktom je, že nad tým všetkým tá vyššia moc skutočne je. Sekularizmus štátu s týmto nemá nič spoločné. Omfg.
@drahomirrra Človek nedokáže zatiaľ ovplyvniť ani milión ďalších vecí. A? Čo to má spoločné s tým, že plod bez funkčného mozgu nemôžeme považovať za ľudské indivíduum, ktorému by sme mali uznávať nejaké ĽUDSKÉ práva?
@drahomirrra ja síce v Boha(vyššiu moc) verim, ale píšeš úplne kraviny.. Že zázrak života 🙄 dieťa dokážu splodiť hocijaké socky(je ich habadej) tak aký zázrak? Potom keď si chudobné zeny deti nechajú, tak na nich nadávate, že sú vychane priživničky, lebo nemajú možnosť sa kvôli dieťaťu zamestnať..také pokrytectvo aké je na MK nie je nikde
@reia6 Ak si vobec nepochopila, co tym zazrakom bolo myslene, tak skoda vobec drat klavesnicu, aby som ti odpovedala. Skus este raz a zamysliet sa, co tym bolo myslene. Jezisikriste.
@annm81 No jedine, zeby z toho plodu nakoniec vzniklo steniatko. Iba vtedy mu nemozno uznat ochranu, keby z neho na zaver nebol clovek.
Tam sa radšej všetky falošné krestanky modlite, aby ženy mali dostatok peňazí na živobytie,byvanie a všetko potrebné pre seba aj dieťa..lepšie spravite..
Nevýslovne boje táto téma. Neviem ja mám svoje tri biologické deti a jedno adoptované a ďalšie v pestúnskej starostlivosti. Tie dve deti ako poviem narovinu chudence. Jasné v dnešnej dobe ak niekto nechce mať deti dieťa tak by mal vedieť ako sa chrániť a nie skákať do postele a potom zháňať a riešiť potraty ale to každého vec. Podalsie čo sa týka takýchto nechcených deti no životy hrozne prestali si peklo zo svojimi bio rodičmi niektorý by dokonca ani rodičmi byť nemali normálne by som asi dala psycho testy pred tým ak chce mať niekto dieťa. Ale.jasne že to sa nedá ale to čo si začuli tie deti čo mám doma to je neuveriteľné. Takže sa nehľadajte tu každý má svoju pravdu. A každého z časti chápem. Ale hádať sa tu . Môj názor je nechceš dieťa nech sa páči ochrany je až až. A nie že stalo sa to mohlo kedysi dávno naše prastaré mamy hovoriť a nie v dnešnej dobe. A adopcia nieje až taká ľahká vec ako sa zdá nieje pre každého.
@hopsas áno také ženy ktoré sú kresťanky sú väčšinou pokrytecke...teda aspoň tie co sú na MK..lebo v jednej téme bojujú za nenarodeny plod a v druhej téme, kde si žena dieťa nechá nanu nadávajú a ženu ju do roboty, aj ked nato skutocne nema podmienky..ja ako bezdetna chapem,ze zena na pracovnom trhu je velakrat nechcena a nenajde si robotu z večera do rána...ja som radu dala...treba sa modliť aby boli pre také ženy a deti peniaze
@reia6 Tiež z toho nemusí byť vôbec nič (toto sa týka veľkej väčšiny oplodnených vajíčok). Podstata je tá, na základe akého kritéria chceme určiť, že embryo má nárok na to, aby bolo považované za ľudskú osobu. Ak je pre teba toto "... počatý človek, 46 chromozómový tvor, geneticky hotový od počatia... " tak potom môžme teda smelo považovať jednovaječné dvojčatá za jednu jedinú osobnosť. Ibaže by nakoniec platilo, že osobnosť nevzniká pri počatí, ale až s nástupom funkčného mozgu.
@majka2 Ale ved presne, presne o tomto tu hovorime. Ze ochrana je zaklad, bez ohladu na vieru. Proste nie uz potom hasit nezodpovednost zabijanim plodov, deti. Nebadam hadky, skor nazorove rozdiely, ale to je v poriadku.
Môžete mi prosím vysvetliť (hlavne tie čo tu teraz obhajujete interupcie) prečo útočíte do žien, ktoré sú zastankyne života? Však aj oni iba prezentujú a obhajujú svoje presvedčenie. Rovnako tak ako vy.
A idete sa tu sekať za to, že sú tu poniektoré ženy také limitované, že sa sem idú zverovat dobre, že nie s každým prdom.
Autorka, ak chces ísť na potrat choď, ale nekvackaj to každému na nos! Čo si tým chcela akože dosiahnuť???? To, že ste s frajerom také teľatá, že neviete sexovať tak aby si nezostala neplánovane tehotná, je tvoj problém. Prečo tým zaťažuješ ešte aj koňa? Či si potrebuješ nájsť ospravedlnenie a menší pocit viny?
Áno.
Môžeš sa slobodne rozhodnúť.
Ale treba okrem iného rátať aj s týmto:
Symptómy popotratového syndrómu sú pestré a u rôznych žien sa prejavujú v rôznych kombináciách v rôznom časovom odstupe od zákroku, odlišná je aj intenzita ich prežívania. Nemusia sa teda u každej ženy prejavovať rovnako. Tu sú popísané najčastejšie z nich:
Pocity viny – niektoré ženy so skúsenosťou potratu sú presvedčené, že akékoľvek nešťastné udalosti, ktoré sa po zákroku stali, boli nevyhnutné, lebo si ich proste “zaslúžia.“ K tomu sa pridáva aj pocit viny z prežitia, keďže počas rozhodovania sa pre alebo proti interrupcii sú ženy takmer vždy pod veľkým tlakom a rozhodnutie nakoniec stojí na princípe „ja alebo ty, a ja volím seba“. Zatiaľ čo interrupcia ich oslobodí od ich súčasného problému, často v nich vytvorí pocit viny za to, že zvolili vlastné pohodlie pred životom dieťaťa
Poruchy príjmu potravy, zanedbávanie seba samej, promiskuita ako sebapoškodzujúce správanie, vedomé alebo podvedomé sebatrestanie. Niekedy si žena prestáva vážiť seba samu ako ženu, resp. matku. Tie ženy, ktoré majú pocit viny, sa menej starajú o svoje zdravie a menej sa bránia aj domácemu násiliu, pretože si už tak nevážia samy seba. Poruchy príjmu potravy (bulímia, anorexia, chronické prejedanie sa) uvádza po potrate takmer 40% žien (Burke, 2002).
Nadmerné užívanie alkoholu či drog v snahe uvoľniť sa od negatívnych emócií – v porovnaní so ženami po pôrode je riziko začatia zneužívania návykových látok približne 5-krát vyššie (Reardon, Ney, 2000).
Tzv. syndróm výročia, teda zhoršenie príznakov PAS v čase okolo výročia interrupcie alebo v čase, kedy by dieťa malo narodeniny.
Sexuálne dysfunkcie a problémy v partnerských vzťahoch – 30 až 50% žien po potrate zažilo sexuálne dysfunkcie kratšieho alebo dlhšieho trvania, začínajúce zvyčajne hneď po ukončení tehotenstva (Speckhard, 2009). Ide o stratu potešenia zo sexuálneho styku, averziu voči partnerovi či voči mužom všeobecne, alebo dokonca pociťovanie fyzickej bolesti. Veľké množstvo vzťahov sa po interrupcii rozpadne – napriek tomu, že pôvodne bol zákrok myslený ako niečo, čo vzťah zachráni. Je to do veľkej miery preto, že ženy často, vedome alebo aj nevedome (a nie neoprávnene) obviňujú otca dieťaťa zo spoluzodpovednosti na ich duševnom utrpení po potrate, čo sa negatívne odrazí na ich vzťahu.
Narušená identita ženy ako matky – narušený je vzťah k už žijúcim alebo k budúcim deťom. Problém je buď nadviazať vzťah k ďalším deťom (narušený materinský cit) alebo naopak prehnaná, úzkostlivá starostlivosť o ne (strach, aby sa aj tomuto dieťaťu niečo nestalo – ako strach z „Božieho trestu“ či „pomsty osudu“ alebo jednoducho len obava zostať sama, bez detí). Často prežívajú úzkostlivo už samotné tehotenstvo, boja sa možných zdravotných komplikácií podobne.
Poruchy spánku – problém večer zaspať, znížená kvalita spánku, zlé sny – často s deťmi, detským plačom, drastickými motívmi.
Depresie a samovražedné myšlienky a pokusy – u žien po interrupcii je v porovnaní so ženami po pôrode šesťnásobne vyššia pravdepodobnosť samovraždy (Gissler, 2005). Ešte aj po ôsmich rokoch od interrupcie je toto riziko zvýšené 2,5-násobne (Reardon, 2002). Po zákroku udáva samovražedné myšlienky až 31% žien (Rue, 2004).
Posttraumatická stresová porucha – v najvážnejších prípadoch sa PAS môže rozvinúť do posttraumatickej stresovej poruchy, teda poruchy, ktorú zažívajú obete nejakej vážnej traumy (napr. živelnej katastrofy, násilia, vážnej dopravnej nehody a podobne). Jej hlavné symptómy sa dajú rozdeliť do troch skupín:
Podráždenie je charakteristické neprimeranou reakciou na podnety, ktorú súvisia s prežitou traumou. Reakcia je zvyčajne prehnane úzkostlivá alebo útočná. Postihnutá osoba je permanentne ostražitá pred nejakou hrozbou alebo nebezpečenstvom. Symptómy podráždenia zahŕňajú prehnane vystrašené reakcie, úzkostné útoky, podráždenosť, zúrivosť, agresívne správanie, problémy so sústredenosťou, problémy so spánkom alebo nepríjemné telesné reakcie v situáciách symbolizujúcich alebo podobajúcich sa na traumatickú situáciu (zvýšený pulz, potenie a pod.).
Vtieravé predstavy predstavujú znovuprežitie traumatizujúcej skúsenosti v neželaných alebo neočakávaných okamihoch. Pri popotratovom syndróme zahŕňajú stále sa vracajúce rušivé myšlienky na potrat alebo potratené dieťa, nočné mory o nenarodenom dieťati alebo pocity intenzívneho zármutku či depresie vo výročný deň interrupcie alebo predpokladaného narodenia dieťaťa. Spúšťačom môže byť tiež čokoľvek, čo pripomenie skúsenosť interrupcie – návšteva nemocnice, kde sa odohrala, stretnutie tehotnej mamičky na ulici, pieseň v rádiu, ktorú hrali v deň zákroku a podobne.
Vyhýbavé správanie a zúženie emocionálneho prežívania – ak žena vníma skúsenosť interrupcie ako traumu, môžu u nej nastať pokusy poprieť alebo sa vyhnúť negatívnym pocitom alebo ľuďom, a tiež miestam či veciam. To, čo niečím – niekedy len nejakým detailom – pripomína pôvodnú traumu, vyvoláva zhoršenie príznakov.
U ženy sa to teda môže prejaviť ústupom zo vzťahov, hlavne odcudzenie od tých, ktorí ženu ovplyvňovali v jej rozhodnutí o ukončení tehotenstva, vyhýbanie sa deťom, nemocniciam, tehotným príbuzným či zvukom a vôňam, ktoré má spojené s interrupciou.
Negatívne pocity však môže dokázať potlačiť do takej miery, že jej emocionálne prežívanie sa zredukuje na minimum. Takáto osoba sa cíti znecitlivená, všetko vykonáva len akoby mechanicky, podnety zvonku v nej nevyvolávajú prakticky žiadne emócie. Nie je šťastná ani nešťastná, proste len existuje. Znížená je aj motivácia k bežným životným aktivitám. Veci, ktoré napĺňali jej život pred depresiou, sa viac nezdajú zaujímavé, pretože chýba dostatok nadšenia pre aktivity či medziľudské vzťahy.
@annm81 Ibazeby si mohla preukazat ako vedkyna teda svoje tvrdenia. Co je funkcny mozog? Pacient Bdela koma nie je clovek? Mozeme ho zavrazdit bez postihu trestnym pravom? Represiou? Ved nema funkcny mozog. Ktore kognitivne funkcie su funkcny mozog? Ved veda vobec v tomto nema jasno, stale bada. Aspon sa nestrapnuj s jednovajecnymi dvojcatami. Stavias sa tu na piedestal sofistikovane napisanymi odpovedami, ktore su ale v zavere tiez len tvoj nazor, nie fakt.
@chvostik1 pretože sú drzé jak plostice a útočne, tak ako ty 🙂 inak povedané ty začneš byt nepríjemná a keď ti na to niekto odpovie tak začneš plakať že joj veď ja len vlastný názor hovorím nechajte ma ;(
@bonboniera kde som bola nepríjemná? Nech si každý robí čo chce. Však si každý nesmieme zodpovednosť sám za seba. Ale aký zmysel ma zakladať témy "Mám právo slobodne sa rozhodnúť..." Do frasa. Žijeme v demokratickej krajine? Žijeme. Už som rozhodnutá. Na ku ancu sa potom potrebujem cudzích ľudí pýtať či mam právo?
Iba sa tu potom zbytočne stekajú ti čo sú za a ti čo sú proti...

@annm81 Tak podľa môjho názoru má právo na život každý žijúci tvor, ale svet nie je ideálny a ani my ľudia nie sme dokonalí.
Čo môžeme pre zvieratá spraviť kedže ich aj konzumujeme správať sa k nim normálne a slušne a nezabíjať ich len tak pre zábavu.