Môžem sa slobodne rozhodnúť pre interrupciu?
Ahojte, ak som kvôli nedopatreniu otehotnela môžem sa slobodne rozhodnúť pre interupciu alebo musím mať na to nejaký dôvod?
@annm81 Zakony sa mozu zmenit zajtra, tie maju s vedou pramalo spolocne.
@annm81 Tvrdenie, že okamihom počatia vzniká ľudská osobnosť bolo samozrejme na margo toho, že z toho nevznikne zemiak, ani šteňa, proste ČLOVEK. V zásade nič nemení fakt, či budú tí ľudia dvaja, traja, etc, ale že to budú ĽUDIA. Nakoľko ty a kolegyne operujete spôsobom, že to nie je dieťa, proste je to asi nejaká čarovná hmota, ktorá začne byť dieťa, alebo deti zrovna tým okamihom nastúpenia funkčného mozgu, čo je tvoje tvrdenie. ALebo nervovej sústavy, aby cítilo bolesť, keď ho kliešťami šklbú na malé kúsky a vysajú.
Ja sa pýtam, čo je funkčný mozog. Ty priamo uvádzaš, že vtedy nastupuje na scénu ľudská osoba. Okej, takže zaniknutím funkčného mozgu tvojou implikáciou zaniká ľudská osobnosť, priamo odvodené. Takže prečo nemôžeme zabiť dementných pacientov, alzheimera, ľudí v bdelej kóme, ľudí bez kognitívnych funkcií, veď necítia nič, rovnako ako to dieťa v maternici? Veď nemajú funkčné mozgy. Jáj, lebo zákon, zrazu nie veda. Zákon píše ľudské spoločenstvo, keď zajtra uzná a zhodne sa, že embryo je osobnosť, lebo je, len v nižšom vývojovom stupni, tak potom budú argumenty aké?
@drahomirrra Snáď ty sama osobne si sa pýtala, či človeka s nefunkčným mozgom môžeme "zabiť". Dala som ti odpoveď, že áno, môžeme, máme to v zákonoch, podobne ako zvyšok sveta.
A? Zo spermie aj vajíčka tiež môže vzniknúť človek, rovnako ako z oplodneného vajíčka. Ak na základe toho, že z plodu sa raz vyvinie človek, máme mu priznať ľudské práva, potom sa pýtam, prečo nie už spermii a vajíčku? Tiež z nich vznikne len človek, nie pes.
Bavíme sa o.mozgovej smrti = nevratné vyhasnutie všetkých mozgových funkcií, čo napr. pacient s demenciou samozrejme nespĺňa, však?
@drahomirrra Pozri, ja ťa chápem.Máš správny postoj, správny názor.
Ale či chceme či nie, niekedy aj tá ochrana zlyhá.
Môj nevlastný brat vznikol cez DANU.
Neviem či by som ja bola schopná UPT podstúpiť aj keby som dieťa čakala s niekým kto si somnou budúcnosť neplánoval.
Čo však viem je to, že nesúdim ak nechcem byť súdená.
Ja neviem žiadnej žene pomôcť s dieťaťom, výchovou a preto sa nestarám ako sa rozhodne.
Ty píšeš, že by si sa chcela narodiť aj do zlých podmienok.
Ja nie a znenávidela by som toho kto by moju ,,matku,, presviedčal nech ma privedie na tento svet ak by som mala trpieť.Sú totiž deti ktoré možnosť voľby mať sa lepšie nedostanú pretože sa dospelosti ani nedožijú.
Takže ak chceme zakázať interupcie.Začnime niečo robiť preto aby tie ženy neskončili na ulici, bez peňazí.
A nevychovávajme len ženy, ale aj mužov pretože tí nie sú do dnešnej doby povinní platiť riadne výživné.
@drahomirrra Možno by ani nebolo potrebné trestať za interupciu, ale za sexuálny život bez ochrany pred svadbou.
Čo ja viem.Podľa mňa je milión spôsobov ako ľudstvo naučiť zodpovednosti.
Pre mňa zamňa nech sa zakáže aj sex pred svadbou.
Ľudia budú žiť s partnerom s ktorým im to neklape.
Ľudia si zvyknú na všetko ak musia.
Pokiaľ však chceme žiť v demokracii, nechajme odborníkov aby posúdili čo humánne je a čo už nie.
@annm81 opakujem, nepleť si pojmy.
Osoba znamená ľudská bytosť ako jednotlivec a
osobnosť je súhrn telesných a psychických vlastností ako celku, ktoré buď zdedíš alebo ich získaš postupne v priebehu života (správanie, povahové a osobnostné črty a podobne) a práve vďaka nim sa odlišuješ od ostatných osôb a si vo svojej podstate originál ;)
@medda_beda pozri. Všetko má dve strany. Koľko je takých čo sa narodili do vyhovujúcich podmienok a situácia rodičov sa časom úplne zvrtla. Alebo sa dali na nie práve ideálny spôsob života a dopadli nie práve ideálne.
Alebo koľko je takych čo sa narodili nie do ideálnych podmienok, nie práve ukážkovým rodičom, ale dokázali prekročiť tieň v ktorom ako deti vyrastali a oni ako dospeli teraz vedu kvalitný usporiadaný život, majú šťastné vzťahy, dobré vzdelanie, prácu a krásne deti, ktore sú zmyslom ich života?
@chvostik1 no ok, tak sa teda budem držať termínu osobnosť, pretože to nás robí ľuďmi a odlišuje od zvierat, ktoré majú menšie práva ako my. Ako to teda ovplyvňuje debatu? Existuje osoba bez osobnosti?
Potrebujeme si stanoviť nejaký okamih, v ktorom povieme, že toto tu je teraz niekto, koho práva môžu vstupovať do práv iného človeka, lebo tieto dve entity sú si rovné.
@chvostik1 Lenže tí ľudia už žili, narodili sa, museli sa naučiť prežiť a žiť ako najlepšie vedeli.
Každého z nás ajtak čaká len koniec takže ajtak žiaden život nezachránime.
Takže celá podstata existencie je vlastne nepochopiteľná pretože celý život je len dočasný a preto si myslím, že nejakému embryu je totálne jedno či sa narodí a zomrie o 60 rokov alebo sa nenarodí a ani sa o tom nikdy nedozvie, že mohlo zopár rokov stráviť ako človek a nebude ho to ani trápiť.
O živote embrya rozhoduje buď telo matky alebo matka samotná.Z nejakého dôvodu túto možnosť voľby žena má.
Žena si nájde cestu ako potratiť, takže UPT je stále bezpečnejšia cesta pre tú ženu a embryo nemôže mať väčšie právo ako narodená, zmýšľajúca bytosť.
Tento svet nie je ideálny.Keby bol tak by sex nebol pôžitok a slúžil by len na rozmnožovanie.Hneď by sa toľko detí nerodilo.Keď neboli v minulosti interupcie tak ľudia svoje deti aj zabili ak boli na príťaž.
Takže ak niekto príde na to ako ľuďom zabrániť mať styk, donúti ich používať ochranu ktorá bude dostupná pre každého, muži si prestanú nárokovať na právo sexu tak takému človeku zagratulujem.
Pre mňa za mňa nech sa interupcie aj zakážu, možno si ľudia budú dávať väčší pozor, ale som zvedavá čo budú robiť ženy ktoré napriek ochrane otehotnejú.
@medda_beda Áno, svet nie je ideálny. Skutočne nie je. A samozrejme, že našimi rozpravami ho nespasíme, ani nevyriešime jeho problémy. Ja si však stále myslím, že argument "ja sa nestarám do nikoho" nie je na mieste. Svet preto aj vyzerá, ako vyzerá, sused nepozdraví suseda, človeku s mŕtvicou na ceste nik nepomôže lebo "veď je ožratý"...a podobne.
A keď si naše filozofovanie prečíta čo len jedna žena, ktorá sa nechráni a začne sa, aby nemusela podstúpiť potrat, malo to význam.
@annm81 A obmedzujeme sa? Veď vajcia takého orla sú chránené viac, než ľudský život. Rovnako tie obligátne medvede! A môžem ísť do aleluja s výpočtom.
Ak chceme zabrániť nechceným tehotenstvám tak by najprv pohlavný styk musel byť trestný pokiaľ človek nesplní určité podmienky.Manželstvo, zázemie a aj počas manželstva by bolo povinné používať kontrolovateľný druh antikoncepcie.Nedalo by sa rozviesť aby si zrazu otecko nezmyslel, že on už otcom byť nechce a počet detí by bol schvaľovaný na základe finančných pomerov.
A teraz späť k realite lebo neviem či by niečo také ľudia tolerovali.
Ja fakt neviem ako by sa tomuto dalo zabrániť bez nejakých zákazov.To čo je v Poľsku, že nenarodené deti majú prednosť pred ženou aj keď je jasné, že plod neprežije tak to mi príde už zase totálne choré.To je extrém.
Môj muž by si nikdy nevybral aby prišiel o mňa len aby embryo prirodzene odumrelo.
Takže čo odporúčaš aby vôbec nikdy žiadna žena neotehotnela keď to neplánuje.Celibát?
@medda_beda Tak zájdem do extrému, ale povinný celibát by sa niektorým jedincom veľmi hodil, a veľmi by im prospel. 😉 A nie, že nie.
@drahomirrra Nestarám sa do nikoho pokiaľ ma o to človek nežiada v takej situácií ako je interupcia ani svojej kamarátke som neporadila interupciu.Poradila som jej aby zvážila všetky možnosti, zamyslela sa nad tým, že nemusí už mať deti v budúcnosti a nech si nechá dostatok času na rozmyslenie.
Ja nemôžem žiadnu ženu donútiť dieťa si nechať pretože len ona sama vie aké podmienky má, či by neprišla o prácu, strechu nad hlavou či by jej mal kto pomôcť, či je schopná sa starať o dieťa.
A hlavne nikto nikdy nevie či to dieťa bolo splodené dobrovoľným stykom.
Ja jednoducho nemám právo nikoho presviedčať o ničom.Môžem si povedať svoj názor, byť oporou.To je všetko.
To je to isté ako keď mňa niekto presviedča ako musím mať deti, aspoň 2 deti lebo musím, ale keby som potrebovala pomoc tak by sa nikto neunúval.
To či človek konal dobre alebo zle nech posúdi ten hore ak existuje.Dal tomuto svetu možnosti ako je interupcia, umelé oplodnenie tak nech sa nečuduje, že zúfalec sa aj slamky chytá a nie vždy je ten človek so svojím konaním aj stotožnení.
@drahomirrra A čo my vieme či by takéto tresty nepomohli v tom aby sme boli zodpovednejší.
Možno áno.
Ale toto rozhodnutie nechám na iných ľuďoch.
Mnohí z tých, ktorí napr. v tomto napomínajú, to asi robia preto, pretože sa v nich ozýva svedomie, nechcú, aby iný človek urobil niečo, čo považujú za nesprávne. Takže ich nemajte za ľudí, ktorí by chceli druhými manipulovať, hrať sa na lepších a podobne. Veď aj v dospelosti má predsa prebiehať isté korigovanie medzi ľuďmi navzájom, nemôže sa to nechať len na "robte si, čo chcete" 🙂 Áno, samozrejme, treba rešpektovať aj slobodu toho druhého a jeho voľbu (pokiaľ to nezačína druhému ubližovať atď.).
Ak sa niekto pýta na názor alebo nevie, ako to je, tak je predsa v poriadku, keď mu iní odpovedia. A ich názory sa môžu líšiť (ale aj nemusia) a preto je dôležité ďalej hľadať pravdu, pretože aj tí, ktorí sa k téme vyjadrujú, sa môžu mýliť. No a tiež treba odhadzovať svoj egoizmus a pýchu, nezatvárať si tvrdošijne oči a hovoriť, že nič nevidím, keď predo mnou svieti slnko.
Ak by tento svet bol konečnou zastávkou, potom by to asi bola mizéria. Až krutosť. Privoňanie k vôni dobrého vína a zatvorenie fľaše. Veď by sme si nič nepamätali, všetky spomienky by zanikli, znamenalo by to, že tí, ktorí už nežijú na tomto svete, by už neexistovali a že existuje len "tu a teraz". Lenže každý z nás túži po večnosti, po večnej láske, šťastí, prijatí, po večnom zdraví, vitalite. Odkiaľ je potom taká silná túžba v nás a ešte pritom v každom z nás?
Niektorí tu píšu o tom, že aby sa predišlo potratom, malo by sa ohľadom sexu rozmýšľať. A nie je to to, čo učí Boh? Veď to niekedy zosmiešňované kresťanstvo nám predsa ukazuje jasnú cestu, ako sa nepopáliť. A myšlienky z neho odvodené. Sex až po svadbe nie je stredoveká vec, je to rada pre nás, pre kvalitný a dobrý život. Lenže to kresťanstvo ide ďalej, do hĺbky, za horizont a nie len do materiálnej roviny. Boh nestvoril potraty, antikoncepcie, kondómy a podobne. Dal nám slobodnú vôľu ako prejav lásky (veď to vidíme aj vo vzťahoch, že prikázať niekomu, aby nás miloval, sa nedá a ak by sme to aj urobili, asi by taká láska nestála za veľa, rovnako, ako keby sme niekomu prikazovali, ako má žiť). A my sme s tou slobodnou vôľou naložili rôzne. Dôsledkom čoho sú aj vojny a mnohé nešťastia. Bolo by to dobré, keby nám na jednej strane Boh dal slobodnú vôľu a na druhej strane by zastavil akýkoľvek zlý následok nášho zlého rozhodnutia? Teda, možno aj v tom spočíva odpoveď, že prečo Boh dopustí, aby sa udiali mnohé negatívne veci.
Samozrejme, niekto nemusí veriť v Boha, v Kristovo učenie. Môže byť presvedčený o niečom inom. No ak sme otvorení pravde, skutočne ju hľadáme (nezatvárame si pred ňou oči, nezostávame tvrdošijne v našom presvedčení, keď sú náznaky, že to asi správne presvedčenie nie je atď.) asi sme na dobrej ceste Pravdu spoznať.
@fruitys Sex až po svadbe by v niektorých prípadoch mohol končiť rozvodom.
Bohužiaľ nie každý si sadne a ženu to môže aj bolieť a taký partner je nevyhovujúci.
Partneri si nemusia sadnúť len povahovo, ale aj sexuálne a v tomto momente sa to vie zvrtnúť tak, že sa ti človek môže zhnusiť.
Prečítaj si diskusiu ako žena čakala do svadby a mala pocit, že to bolo skôr znásilnenie a nie milovanie.Celé jej manželstvo je založené len na ,,mama povedala,, a ona nie je šťastná.
Takže áno Boh nás chce chrániť, ale príroda to trošku nedomyslela.
@fruitys Toto je velmi pekne napisane. Skutocne.
@drahomirrra Ibaže žiadny živočíšny druh nie je chránený z titulu "zázraku života", že? To po prvé. A najmä po druhé, ochrana vajec nejakého vzácneho živočícha snáď nijako nevstupuje do práva na nedotknuteľnosť osoby, čo sa o tehotenstve a dožadovaní sa práv pre embryo, rozhodne nedá povedať.
@medda_beda Boh má návod, má názor. Treba Ho hľadať. V kresťanskom učení, pohľade, sú informácie o vzťahoch atď. Boh a príroda sa nevylučujú. Príroda je tiež stvorená. Sexuálne uspokojenie nie je priorita vzťahu, človek si môže vziať i človeka, ktorý je ochrnutý, či nemá končatiny (čo nevylučuje, že takáto dvojica nie je so svojim súkromím spokojná 🙂 ). Napr. Nick Vujicic je príkladom, ktorý búra zaužívané predstavy.
@medda_beda ak ženu bolí sex, je to riešiteľna vec, normálna diagnóza ako napríklad vaginizmus a podobne, s ktorou sa dá pracovať. Ak narážaš na to, že by ona bola extra úzka a on mal extrémne veľký penis, tiež sa to dá riešiť. Pri cvičení s anibalom som v priebehu pár dní pociťovala extrémny rozdiel - kým prvé dni ma štípal a bolel aj vyfuknuty balónik, po 2 týždňoch som bola uuuplne v pohode s obrovským balónom v pošve. Proste je to tam všetko elastické a dá sa krásne s tým pracovať. A dosť pochybujem, že by mal nejaký muž penis čo len spolovice taký, než je veľkosť balónika, akú po pár týždňoch správneho cvičenia dokáže v sebe bez bolesti žena tolerovať. Samozrejme, pri sexe na jednu noc to nemá zmysel riešiť. Ale ak niekoho milujem a chcem s ním stráviť zbytok života, tak to hádam za trochu snahy stojí a kvôli veľkosti penisu sa z neho zrazu nestane nevyhovujúci partner. Áno, niekto môže byť tak nastavený, že mu to za to nestojí. Ale to nie je o tom, že by boli tí dvaja nekompatibilni fyzicky, tam to chce len trochu úsilia. Skutočná nekompatibilita je v duševnej, emočnej, psychickej úrovni, že proste ten vzťah jednému či obom za tú snahu nestojí. Som presvedčená, že ak má žena vagínu a muž penis a nie je u neho problémom impotencia, tak neexistuje fyzická inkompatibilita. Samozrejme, môžu mať rôzne predstavy o sexe a podobne, ale to sa opäť dotykame psychickej roviny - milujúci partner hľadá v prvom rade dobro druheho aj v iných oblastiach, a teda aj pri sexe. Ak je láska vzájomná, tak je aj snaha hľadať vzájomné dobro a uspokojenie obojstranná a napokon teda sú naplnení obaja. Ale to hovoríme o láske, nie o zamilovanosti 🙂
Zaujímavé ako tie isté nicky v jednej téme o potratoch silno bojujú o život každého embrya (čiže dieťaťa), ako má každé "dieťa" rovnaké právo na život, ale, keď už sa to "dieťa" neskôr vymyká väčšine, tak už je to "decko", ktoré nevie, čo so sebou, nemá vlastnú hlavu, je zblbnuté a nemá sa čo ako homosexuál dožadovať žiadnych rovnakých práv, len niekde zalezený tíško šúchať nohami.
@any_soj Človek je schopný tolerovať z lásky aj nepríjemné veci to je pravda, ale nie každý je ochotný tolerovať to celý život a to viem o veciach ako je, že mužovi to vôbec nefungovalo alebo muž odmietal sex aj viac ako rok (niekoľkokrát po sebe) a odmietal sa na túto tému rozprávať.
Čo sa týka anibalu tak podľa mňa pri anibale nechceš čítiť príjemné pocity a anibal nerobí to čo penis.Podľa mňa je to neporovnateľné a nie ak je muž priveľmi obdarený v šírke aj v dĺžke tak to môže byť skutočne nepríjemné, bolestivé.
Žena ktorá je úzka sa vždy stiahne.Pri dlhšej pauze ešte viac.Keď to pri anibale trvá niekoľko týždňov tak žena asi nebude kvôli jednému styku skúšať niekoľko týždňov bolestivé roztiahnutie kvôli pár minútam.
Tieto veci fungujú a môžu fungovať podľa mňa pri veľkej láske a keď obaja ešte styk nemali.Nevedia aké to má byť.
Dnes sa ľudia neberú v 18stke takže málokto čaká cez 30 rokov kým si nájde toho pravého partnera.
A ani tieto panenské vzťahy nedopadli vždy ideálne.
Buď podviedol muž alebo žena takže si nemyslím, že existuje nejaký správny manuál a otázka je kedy sa tieto morálne normy zmenili, že to tak už nie je keď to bolo také dobré.
Mne sa zdá, že si niekde písala, že tvoj muž bol tvoj prvý.
Čo je krásne.Môj manžel by nikdy nebol môj prvý.Okolnosti by boli iné a nikdy by sme sa nespoznali.
@fruitys Áno máš pravdu, ale takto musia byť nastavení obaja 🙂.
A niekedy toho človeka nemusíš stretnúť nikdy.Nikde nie je napísané, že pre každého existuje partner.Milujúci partner.
@drahomirrra Áno, chcela by som sa narodiť, bárs aj do chudoby, bárs aj zlým rodičom. Chcela. A žiť, a urobiť si život po svojom.
Fuu, silné slová. Predpokladám, že si nezažila naozaj zlé detstvo. Čo taký príbeh dievčatka, ktoré našli tuším až po niekoľkých rokoch mŕtve doma, nepamätám si to už presne, ale určite vieš, ktoré myslím. To si už život po svojom neurobí a ten, ktorý prežilo, tiež neverím, že stal za to sa narodiť. Pamätám si ako dieťa, že aj u tety v paneláku našli mŕtve dieťa, mama nechávala dve malé deti samé doma, jedno z nich raz neprežilo. Alebo ťažko postihnuté deti, mentálne a fyzicky, myslíš, že ich život im stojí za to? Vážne by si sa tak chcela narodiť? Za každých okolností?

@drahomirrra Píšeš to, akoby sme priamo v zákonoch nemali presne definované, kedy môžeme vyhlásiť človeka za mŕtveho len na základe mozgovej smrti. Ibaže máme. Čo je trápne na jednovaječných dvojčatách? Ak niekto tvrdí, že ľudská osobnosť vzniká okamihom počatia, mal by byť schopný vysvetliť, ako je možné, že z jednej osobnosti sú zrazu dve.