Problémová mladšia sestra otehotnela
Ahojte baby, mám 25, skoro už 26r. Ujala som sa svojej 16r sestry, naša mama bola alkoholička a potom čo som skončila na výške a začala som pracovať som si ju mohla vziať k sebe. Otec nám dal našťastie byt a mali sme teda kde bývať, ja som začala pracovať. Takto to je už niečo krátko cez rok. Snažím sa, ja sa naozaj snažím, ale tak nie som často doma. No sestra mala všetko čo potrebovala, rozprávala som sa s ňou o veciach a viem, že nemala ľahké detstvo, lebo som si prešla tým istým. Tiež ma bili ako žito, výšku som si zaplatila viac menej sama a žila som celé tie roky na intráku. V práci toho je veľa, ale sestru brávam na výlety, venujem sa jej keď môžem. Vzala som ju psychológovi, proste som jej dala to čo som ja nemala, ale v rozumnej miere. No sestra začala robiť problémy v škole, tým to celé začalo, padla do zlej partie a ja som nevedela čo si počať. Psychologička mi povedala aby sme sa odsťahovali, lenže ako som mohla? Nedovolila som si predať byt a zmeniť prácu. Tak som so sestrou zmenila psychologičku a chvíľu bol pokoj, lenže ako sa ukázalo bolo to tichu pred búrkou. Pred pár dňami prišla s pozitívnym tehotenským testom. No rozplakala som sa, uznávam nemala som, mala som byť tá silná. Lenže viete ja to ako tak utiahnem v tejto situácií, nevyskakujeme si, som rada, že niekde pracujem. Ale mám hrozný strach, ani neviem či chcem nejakú radu... Asi sa len potrebujem vysťažovať, som úplne zúfalá. Ani neviem ako sa sestra chce postarať, keď som si s ňou sadla aby sme sa porozprávali tak ona si to maľuje ako vzdušné zámky viete, lenže otecko má tiež len 16r, žiadna škola, no proste nič. A ja sa o dieťa tiež nedokážem postarať, veľmi ma to bolí, bojím sa a naozaj neviem ako ďalej. Ona si nevie poriadne ani uvariť, štúdium jej robilo problémy už ako netehotnej, s bábom to isto nedá. Mám už týždeň hlavu v smútku. Nemôžem ísť za mamou a kamarátky tiež nemajú deti. Sestra sa v izbe vymkýňa a správa sa ako puberťák, vraví, že preháňam, lenže ja jediná to beriem ako dospelá osoba. A uvedomujem si, že z môjho platu to neutiahneme, nezarobím zle, zarobím okolo tisíc eur, ako ktorý mesiac, lenže splácam ešte svoje auto a oh... ani neviem čo viacej mám napísať, je mi zle...
ja by som v tomto pripade bola za potrat (ukamenujte ma). Nema zazemie, nema chut nieco robit aby prispela do rozpoctu, skola ju nezauma, nechce robit nic len mat dieta. Na svete je takmer 8 miliard ludi a kopu nechcenych deti, myslim ze dalsie netreba.
ahoj, ťažko radiť, ono najlepšie je poradiť sa s niekym kto v tomto prípade vie poradiť aj ohľadom opatrovníctva a podobne. Sestra nie je plnoletá, neviem či ty si jej opatrovník, alebo stále rodičia. Takže najskôr sa treba takto porozprávať a potom sa rozhodnúť čo ďalej.
A co na to Vas otec, no on je jej rodic, mal by to riesit viac nez ty
@evalin88 otec je no niečo ako mama. Možno ešte horší, on na mňa prepísal byt lrn preto, že cítil výčitky. Inak nás celé detstvo bil hrozne. On nemusel ani piť, ani neviem kde je teraz a pravdu poviem, že ani nechcem vedieť. Nech ostane tam kde je a už sa nevracia.
ak si dieta chce nechat, nech prerusi skolu, min. na rok, zacne chodit na brigady, aby zarobila aspon na zakl. vybavu, potom si skolu externe dorobi s tym, ze bude uz chodit do nej. roboty. Inak si myslim, ze to dopadne tak, ze ty budes matka 2 deti.
Jeden telefonát ani zďaleka nestačí,normálne tam so sestrou chodte na návštevu,aby tam bol aj mládenec,to hádam sestra dokáže zariadiť....,jeho matka sa vyjadrila,ale nepočuli ste vyjadrenie jeho otca ,možno je tam kdesi aj dáka babka ako šedá eminencia rodiny,nikdy nevieš,v tomto smere by som sa ešte angažovala...kvôli dieťaťu,ono sa na svet nepýtalo....
Má ukončenú 10 ročnú dochádzku? Lebo ak nie, tak ani na brigádu ju nevezmú.
To len ja mám deja vu?
@ibrunova tento rok končí vlastne 10r dochádzku no. Mala by, ale že ako to dokončí. Naozaj neviem.
@jaden ja reálne nemám čas na to byť matka batoľata, robím nočné dosť často a ak nie nočné tak ťahám dvanástky, som niekedy rada, že som rada.
@janinah ja som sa pýtala či sa môžeme stretnúť. Že ona na také blbosti nemá čas a že to je pre ňu vyriešené. Takže neviem čo sa tam mám doprosiť na návštevu, myslím si, že pri takomto prístupe ma otec tak isto otočí vo dverách. Chcela som k nám pozvať toho chlapca, ale že on odvtedy ako sa to dozvedel nebol v škole... tak ja fakt neviem
@jaden ak taketo dievca odide zo skoly, uz ju nikdy nedokonci... a ta skola je pre nu a pre zivot zaklad, lebo inu istotu nema, len to ze si najde raz dobru pracu.
@anonym ja na tvojom mieste nejdem za rodicmi dotycneho, ty s tym nic nemas, nech si ju mladenec vezme za nimi sam. Ak sa vyjadrili takto, tak nech sa oni dvaja dohodnu co dalej. Je to len na nich. S takym vztahom nebude nic. Nikam ju nemusis balit a nosit a posielat tiez, ja by som jej povedala, ake ma moznosti a nech sa vyjadri do tyzdna co dalej s priatelom. S tym, ze ak by sa rozhodli si dieta nechat, nech sa dohodnu s jeho rodicmi, kde a z coho budu zit. Ak pojde na interupciu (treba riesit cim skor... ) ta ju tiez treba zaplatit, nechala by som polovicu uhradit mladenca. Kedze nekomunikuju, bude na to sestra sama... to si ona uvedomuje? Ak s nou ani ten chalan nie je v kontakte uz, nie je jej jasne kde ju ma? On nema problem viditelne...
Otazka je ak ju posles na potrat kde mas istotu,ze zas neotehotnie?
Btw tvoji rodicia posielaju peniaze na sestru? vyzivne jej davaju?
pozri pokial ta takto citovo vydiera doslova, vie že ta obmäkčí a nejako bude
ale aj ty máš nárok na normálnejší život,ty si sa vôbec nemusela tak obetovat ako si sa obetovala , mohla skončit v decaku
pokial chlapcova rodina sa tak postavila ako sa postavila
máš naozaj len dve možnosti
utajeny pôrod a adopcia
alebo interupcia
ak nepristupi ani na jedno zbal jej tašku a nech skusi sama žit tyžden vonku , aby pochopila že prachy nepadaju z neba a nie si povinna sa o nu starat
mala by ti byt vdačna a robit maximum aby si to mala lahšie
s domacimi prácami ti aspon pomôže či vyhovorka škola
si na nu moc mäkká a ona to zneužíva
ja si myslím že adopcia je najschodnejšia cesta , pošli ju brigadovat, a školu to je už teraz jedno zavola a presne zisti ako to tam je
Alebo nedaj na adopciu, len do pestunskej. Ked bude mat sestra povedzme 19, dieta si vezme spat
A co vas otec? To jeho dcera je tehotna
@simca06022011 moja mama posiela mesačne 10eur lebo viacej nemá a od otca nič nechcem, lebo už sme s nim mali problémov až až a navyše nám dal byt. Tak čo viacej môžem chcieť?
@bielavlcica nemám, istota reálne nebude nikdy. Lenže kde je istota, že ak porodí zasa neotehotnie?
@sara07 s domácimi prácami ako tak zasa pomohla. To nemôžem povedať.
Takto veľa z vás píše o našom otcovi, lenže nás otec je násilník a blbec. Sexuálne nás zneužíval a mama ho nikdy neudala a v momente kedy ho udala zaplatil drahého právnika a vyšiel s 2r podmienkou. Bil nás tak, že som mala neraz otras mozgu, skoro som ohluchla na pravé ucho. Nechce sa mi to rozoberať, ale z tej strany som rada, že máme pokoj, nechcem to viacej pitvať, stále je to pre mňa bolestivé
Podľa toho čo píšeš mas sestru zverení súdom./ak nie opráv má/. V Tom prípade ak to dieťa po pôrode nepreberie s Ty, tak sestre samotnej by ho nemali vydať. Na zdravého novorodenca sa čaká roky. Niekto by mal zmysel žiť. A sestra poriadne poučenie do života. Nikdy nemáš istotu že neotehotnie zas. Ale bude o rok staršia, so skúsenosťou čo to obnáša. Neviem si predstaviť, žeby po tehotenstve a pôrode pristupovala k životu rovnako ľahkovážne. Skôr po interrupcií môže získať pocit, že aké super rýchle "riešenie bez následkov" 🤨
Uprimne, ozaj ju postav pred tvrdu realitu. Decko nemoze vychovavat decko. Ja ked uz by inak neslo, vymenila by som zamok na dverach, nech hoc len na jeden den zisti, ake to je spolahnut sa sama na seba, bez penazi, ked nema kde hlavu zlozit a chce priviest na svet dieta, o ktore by si sa starala ty. Niekde musis najst hranicu. A ty sa starat nemozes kvoli praci. Pripadne neviem ako to presne funguje, ale po narodeni nechat socialku dieta jej odobrat, kedze baba nebude mat financie sama zivit dieta a ty sa nezarucis. Schodnejsia cesta je ta adopcia. V kolkatom tyzdni je? A tiez by som jej ukazala cista mzda aka byva minimalka a ake mate uz teraz vydavky.
Mas na sebe strasne vela zodpovednosti, chapem ze suplujes rodicov, ale predstav suli scenar ktorý vidím ja... napr priatel dietabude chciet ale rodicia suhlasit nebudu a tak sa on nastahuje k vam, a budes zivit vsetkych, mala by si mat svoj zivot partnera atd. Urcite musi sestra veci riesit s rodicmi toho chlapca a s nim. A ten chalan aa nemoze tvarit ze je "hluchy dvere"
Tak tu žiť no, naozaj neuživím dvoch takmer dospelých ľudí a ešte jeho dieťa. Skúsim sa s ňou porozprávať a povedať jej teda, že na dieťa sú to výdavky s ktorými treba rátať a uvidím čo urobí, že ak si ho chce nechať tak musí začať prispievať a uživiť sa mibimálne z polovice. Dnes už ju nechám tak, pretože je ofučaná, lebo jej milovaný jej zjavne prestal dvíhať. On z toho, že sa im šmyklo tiež nebol nadšený, akože má 16 ten chalanisko alebo 17, to je jedno, ale proste kde on má myseľ pri deťoch.
Ak si sestra dieťa chce nechať, netlačila by som na ňu so žiadnou inou možnosťou (ani potrat, ani adopcia). Porozprávať aj o týchto možnostiach, ale netlačiť. Vieš si predstaviť, že by si doživotne niesla "spoluvinu" za to, že tvoja sestra nemá pri sebe vlastné dieťa? Ja by som sa teda na takéto vážne rozhodnutie za inú osobu necítila. A to čo sa stalo nie je tvoja chyba, dala si jej ako píšeš všetko. Ale ak by si ju dotlačila do toho aby sa vzdá vlastného dieťaťa to už by podľa mňa chyba bola.
Osobne by som jej dala pár dní na premyslenie toho celého. Musí to byť šok aj pre ňu. Píšeš, že nevie variť a nevieš si predstaviť ako sa bude starať o dieťa, keď sa nevie ani o seba. To je to najmenej podľa mňa. Koľko aj starších žien nevedelo v podstate nič v domácnosti, a holt, museli sa to naučiť. Niekde sa začať musí. A tých pár mesiacov do pôrodu je dosť času na to, aby sa tie základné veci naučila - nekompromisne by som dbala na to, aby sa plne podieľa na chode domácnosti.
Väčší problém vidím školu a financie. Ale podľa mňa tiež nie neriešiteľný. Koľko bolo takýchto prípadov... Nie je prvá, ani posledná. Poslala by som ju do školy, nech sa porozpráva aké sú možnosti. Nemajú ju prečo vyhodiť... A financie? Treba pozisťovať na čo všetko ne/má nárok, a nech ide na brigádu. Ono za ideálnych okolností malé bábätko do určitého obdobia nemusí veľa stáť. Kojenie,.. výbavička z druhej ruky,.. môže používať látkové plienky,.. Ale je potrebné aby kmitala.. Vo všetkom... A žiadne také, že by brigádu nestíhala, aspoň občasne by niekam určite mohla skončiť. Alebo nech sa naučí robiť niečo z domu. V dnešnej dobe je toľko možností aspoň ako-takého privyrobenia si. Len treba chcieť... Aj s tým chlapcom a jeho rodičmi by si to mala vyriešiť ona. Čo sú to preboha za rodičia, že sa hentak postavia k tehotenstvu dievčaťa ich syna???
Ja by som jej proste toto všetko povedala.. s tým, že na ňu neútočíš, ale ozrejmuješ jej fakty. A holt, ak si dieťa chce nechať, tým pádom jej skončilo bezstarostné detstvo a musí makať a riešiť veci zodpovedne. Že síce jej vieš podať pomocnú ruku, ale určite nebudeš hasiť jej problém. Je budúca mama, musí sa starať.
Nič sa neje také horúce ako sa navarí.
Pomozes raz, budes pomahat do konca zivota a budes riesit jej prusery. Drzim palce. Najvyssi cas aby sestra prebrala zodpvoednost za svoje činy.
Poradňa Alexis sa venuje takýmto prípadom- dá sa ich bezplatne kontaktovať. Pomôžu.
http://www.alexisporadna.sk/
Nie, mysli rozumom, nie emóciami.... Dieťa je obrovský záväzok, sestra nie je zrelá, zažila zlé detstvo, urobí mu to isté.. Nepostará sa oň a ked áno, bude to hrozné pre to dieťa... A bude to inak všetko na tvojich pleciach a o rok pride s ďalším deckom a potom s ďalším. Takých je veľa, tieto konce sú známe. Čiže žiadne naberanie si ďalšieho bremena, že sa budeš on starať, tvoja krv a podobne. Má dve riešenie, buď interupciu, alebo dať na adopciu. Osobne by som určite dala druhú možnosť... Určite sa nedaj prehovoriť, že ho bude vychovávať sama a u teba! V žiadnom prípade, olutujes to. Ja by som to riešila ešte tak, že odteraz zaviedla jasné pravidlá, žiadne zlé chodníčky, tehotenstvá, drogy, zamykanie sa, atď, inak pôjde preč, či chce, či nechce.
@vedorka a keď ju pošle na potrat a sestra zostane už navždy neplodná? a keď ju pošle na potrat a sestru to psychicky zničí? a keď dajú dieťa na adopciu a sestra sa bude celý život umárať myšlienkami, že ktovie kde je jej vlastné dieťa, ako vyzerá, aká/ý je, ako sa má? ... to sú také úvahy... čo by bolo keby... stať sa môže všeličo.. tak ako sa môže stať, že teraz nasľubuje a potom sa na všetko vykašle.. tak sa môže stať, že teraz to berie na ľahkú váhu (veď sa to len nedávno dozvedela, doteraz bola bezdetná pubertiačka, nedá sa z jednej noci na druhú zobudiť ako zodpovedná dospeláčka) a keď uvidí toho malého človiečika (alebo ucíti kopať v bruchu) sa z nej stane zodpovedná milujúca mama, kt. na sebe začne pracovať.
Nie, nemaľujem si ružové naivné obláčiky. Ale tak ako sa môže stať aj ten zlý scenár, tak sa môže stať aj ten dobrý. A hlavne - ja sama neviem, čo by bolo najlepšie (ťažká situácia, o tom niet pochýb), ALE na rozhodovanie tu má byť budúca mama. A jej rozhodnutie by sa podľa mňa malo rešpektovať, nech je také alebo onaké.
A ak sa pýtaš čo potom, ak.... No ja osobne by som sa potom postavila k tomu tak, že by som sa snažila o dieťa postarať ja (aj keď s týmto by som sa sestre dopredu nechválila, nechala by som si to pekne potichu pre seba). To dieťa je predsa aj jej rodina. A rozhodne by som to nebrala tak že "a nakoniec si to odskáčem ja". Dieťa je dar......
Ale to je všetko môj pohľad, každý má iný no. Bez pochýb to ale nebude ľahké, tak či onak.
@drobcek53 male otazky k tvojim prispevkom.
Po 1. Kedy sa ma o to dieta starat ? Medzi nočnymi či 12tkami ?
Po 2. Čo sa tyka rozhodnutia buducej matky - až vtedy by som ho brala v úvahu, keď sa mlada bude vedieť o seba postarať (rozumej zarobit si na strechu nad hlavou, jedlo, oblečenie) inač o nej rozhoduje sestra ak ju ma zverenu. Či ty by si važne dala na nazor vzdorovitej 16 ročnej puberťačky ktora nevie kde je sever ? A nakeca ti čo len chceš počuť ?
Prepač ale važne mi prideš ako s ružovymi okuliarmi..

A inac, ja by som uz teraz pozadovala prispevok na byvanie a oddelila chladnicku, aby sa sama stravovala a nech sa skusi sama o seba zo svojich financii postarat- to by jej mohlo oci otvorit....donutit na potrat alebo adopciu ju nedonutis, a pokial nechces skoncit ako mama dietata, tak by som sa snazila jej co najskor otvorit oci. Ergo skola- bez skoly si ani velmi zamestnanie nenajde, by som ju posadila pred ponuky prace, aby videla, kto za kolko robi a ake vzdelanie k tomu potrebuje- brigada je okej na privylepsenie, ale nie je to normalne zamestnanie