Problémová mladšia sestra otehotnela
Ahojte baby, mám 25, skoro už 26r. Ujala som sa svojej 16r sestry, naša mama bola alkoholička a potom čo som skončila na výške a začala som pracovať som si ju mohla vziať k sebe. Otec nám dal našťastie byt a mali sme teda kde bývať, ja som začala pracovať. Takto to je už niečo krátko cez rok. Snažím sa, ja sa naozaj snažím, ale tak nie som často doma. No sestra mala všetko čo potrebovala, rozprávala som sa s ňou o veciach a viem, že nemala ľahké detstvo, lebo som si prešla tým istým. Tiež ma bili ako žito, výšku som si zaplatila viac menej sama a žila som celé tie roky na intráku. V práci toho je veľa, ale sestru brávam na výlety, venujem sa jej keď môžem. Vzala som ju psychológovi, proste som jej dala to čo som ja nemala, ale v rozumnej miere. No sestra začala robiť problémy v škole, tým to celé začalo, padla do zlej partie a ja som nevedela čo si počať. Psychologička mi povedala aby sme sa odsťahovali, lenže ako som mohla? Nedovolila som si predať byt a zmeniť prácu. Tak som so sestrou zmenila psychologičku a chvíľu bol pokoj, lenže ako sa ukázalo bolo to tichu pred búrkou. Pred pár dňami prišla s pozitívnym tehotenským testom. No rozplakala som sa, uznávam nemala som, mala som byť tá silná. Lenže viete ja to ako tak utiahnem v tejto situácií, nevyskakujeme si, som rada, že niekde pracujem. Ale mám hrozný strach, ani neviem či chcem nejakú radu... Asi sa len potrebujem vysťažovať, som úplne zúfalá. Ani neviem ako sa sestra chce postarať, keď som si s ňou sadla aby sme sa porozprávali tak ona si to maľuje ako vzdušné zámky viete, lenže otecko má tiež len 16r, žiadna škola, no proste nič. A ja sa o dieťa tiež nedokážem postarať, veľmi ma to bolí, bojím sa a naozaj neviem ako ďalej. Ona si nevie poriadne ani uvariť, štúdium jej robilo problémy už ako netehotnej, s bábom to isto nedá. Mám už týždeň hlavu v smútku. Nemôžem ísť za mamou a kamarátky tiež nemajú deti. Sestra sa v izbe vymkýňa a správa sa ako puberťák, vraví, že preháňam, lenže ja jediná to beriem ako dospelá osoba. A uvedomujem si, že z môjho platu to neutiahneme, nezarobím zle, zarobím okolo tisíc eur, ako ktorý mesiac, lenže splácam ešte svoje auto a oh... ani neviem čo viacej mám napísať, je mi zle...
@drobcek53 ale ty to berieš okrajovo doslova
však mladšej staršia nebrani aby sa zariadila ako chce, žila ako chce, bráni jej v škole ? bráni jej v tom aby si našla zamestnanie a postarala sa samo o seba ?
staršia sestra má v tom rozhodnutie ale len preto lebo jej sa to vyslovene tyka, jej by sa komplet zmenil svet, starala by sa o dve deti nie jedno, nemá pravo na svoj život ??
ona musí mat v tom slovo aj ked on vôbec nestoji ,jej sa to žial vyslovene dotyka lebo všetko okolo znáša ona od vybavovani, starania sa atd
ja viem tebe ide len o to dieta, nič iné , ja by som bola tiež za utajeny pôrod a adopciu ale my nemáme dosah ani jedna na to
@sara07 zopakujem sa AK BY DOTLAČILA DO .... Prečítaj si môj komentár na kt. bola táto reakcia.. Ja reagujem len na to, ak by dotlačila. Neviem ako to mám inak napísať 🙂 Nebráni jej aby si našla zamestnanie a postarala sa o seba, ani v tom aby sa zariadila ako chce... Ešte raz - ak by DOTLAČILA/donútila 🙂 len na to doslovné dotlačenie som písala, že AK, TAK by na tom niesla vinu aj sestra, kt. ju do toho dotlačila 🙂
@drobcek53 Zbytočná debata...presne tak ! Napísala som, že každý má právo na názor, tak mi "nenanucuj" ten svoj, lebo ti tretí krát píšem, že s ním nesúhlasím a fakt sa tu oháňať trestným právom pri tejto debate je nie že od veci, ale úplne mimo realitu ☹ Ja keď ťa budem "nútiť, alebo nabádať" skočiť z mosta, tak skočíš? Je to len na tebe, čo urobíš , takže ja za tvoje činy zodpovednosť nenesiem !
@nefertiti5843 presne zbytočná debata , tam ide aby nebola interupcia, skryty podtext doslova , tam ide o jedno a realita skutek utek
@sara07 Škoda sa s ňou naťahovať, lebo už tretiu stranu si ide svoje a "núti" každého akceptovať len ten jej názor , aj keď jej názor je mi u riti 🙂
Len ak rozmýšľate takto, tak cas beží. Tam sa rataju tyzdne inak a velmi lahko sa moze stat, ze ich presvihnete. A psychologicka Vas tiez nevezme okamzite....
Podľa mňa potrat není riešenie... Však keď nechcela tvoja sestra dieťa tak na čo s ním spala.. A síce je pravda ze sa ti môže stať že už druhé dieťa nebude mať... Keď chce zabiť živého tvora ta tvoja sestra.... Myslím ze ti dieťa má právo žiť... I keď nevie rozprávať neviem ci by robila ona kebyže si jej mama zmysli že pôjde tiež na potrat.. A nebola by na svete... Mysli si ze sa dajú chyby odstraňovať.. A co keď sa to stane znovu?? Tak znovu pôjde? Co keby aspoň raz brala ohľad aj na niečo iné ako na seba... Milenec jej dal karelaby do hlavy.... Ze by bolo lepšie... Ale neviem ci by chcela žiť s vedomím že si zabila dieťa.... Nech nad tým po premýšľa myslím ze chyby sú na to aby sa prijali a aby sa dala druhá šanca... Tomu babatku...ked sa nad tým zamysli... Po čase myslím ze si uvedomí keď si ho nechá že by bez neho nevedela žiť bez toho bábätka...potrat neni riešenie a nevyrieši všetky problémy sveta... Nie Kazdy problém ide vyriešiť s niektorými sa musia ľudia zmieriť a prijať ich... Lebo spravili chybu tak by mali akceptovať aj následky a dopad neskôr
Potrat nie! To babo za nič nemôže a aspoň to môžete spraviť, že mu dáte šancu na lepší život, veď koľko rodičov je v poradovníku na adopciu.. v škole by som to nezatajovala, aspoň bude mat sestra príučku do budúcna
K psychologičke chodíme pravidelne, vezme nás teda okamžite, sestra je len v 7tt, takže tam času je. Zjavne dieťa donosiť nakoniec nechce bez otecka. Ja ju nútiť nebudem, v škole by sa na ňu navždy pozerali cez prsty. Ona si to dieťa chcela nechať len preto, že si myslela, že založia rodinku alebo že sa postarám asi ja. Lenže zistila, že sa nepostarám ani ja a ani on, takže svoj názor zmenila. A ja som rada, že tak urobila, lebo odkedy sme sa to dozvedeli len sa trápim. Budem najradšej, keď to bude za nami už.
@clarke Žeby ludia mali sex iba na to, aby splodili deti....? 😇 neblázni. Aj napr.delfíny ho majú aj pre potešenie. Čím ju zase v 16 vôbec neospravedlňujem, to je celkom zavčasu. Len som sa pobavila na tvojej vete ze "ked s nim nechcela dieta, tak načo s ním spala" oh, to snáď nie...
@extempore "sestru dotiahni na potrat, raz sa ti podakuje"
to by si povedala realne aj svojej sestre? Ci len tak tu anonymne do vetra?
Neposielaj ju na potrat, do konca života ti to bude vyčítať. Škola sa dá nejaký čas prerušiť, poznám o xy babach co tehotné chodili do školy a prezili to, však tehotné robia normálne do 8 mesiaca tehotenstvo nieje choroba.
Do jej 18 rokov môžeš byť zákonný zástupca ty alebo niekto z rodičov mladého otecka. Dostane dávky bežné ako ostatné matky. Príspevok 800€ na prvé dieťa, za to kúpiš výbavu. Veľa ľudí daruje veci od postieľky až cez kočíky a vanicky. Bude dostávať 240€ mesačne rodičak a prídavky, teda zákonný zástupca dietata. Otecko zákonný zástupca bude platiť výživné.
S peniazmi to nebude až také zlé ako si myslíš, len teraz vyzerá všetko horúco. Niej prvá a ani posledná. Sú aj mladšie matky. Variť sa naučí a aj starať o dieťa, pokiaľ nieje úplne sprostá tak sú tam nejaké materské inštinkty od prírody.
Časom dospeje a otvorí oči, teda život jej ich otvorí. Ženy na internete darujú všetko, bábätko Togo teda veľa nepotrebuje. Kočíky darujú, postieľky tiež, oblečenie, dieťa bude hádam kojene a neskôr jest co aj vy. Plienky si myslím ze utiahne z peňazí co bude mat. Pozri si na internete darovanie veci a pozbierat vybavu. Napíš mladej zoznam nech si hľadá. Do školy chodiť môže normálne, neskôr preruší štúdium. Potom si ho môže dokončiť. Zisti si aké dávky a všetko čo bude dostávať financie, alebo zákonný zástupca dieťaťa.
Neboj sa, pôrod a to malé jej oči otvorí.
Ked pojde na potrat, nezmeni sa vobec a o pol roka sa to moze zasa zopakovat. Ona by sama mala poznat nasledky svojho konania. Nemozes ju chranit od toho, aby sa na nu v skole pozerali cez prsty,ked ju budes stale ochranovat, tak nedospeje nikdy, bude sa to iba stupnovat. Nesuhlasim s tym nazorom, aby si sa na nu vykaslala, viem, ze za nu citis zodpovednost a prevzala si ulohu matky. Ale aj matka sa musi rozhodovat tak ako je najlepsie pre dieta, bez ohladu na to, aby mu za kazdu cenu vyhovela a upratovala za nim.. preto by si ju mala nechat tak ako je, neschvalit jej potrat, pretoze potom by si za smrt toho dietata bola zodpovedna aj ty a to vo velkej miere! Skolu moze tento skolsky rok dochodit aj s bruskom a dalej si da odklad, pripadne dialkove/individualne studium. Aspon nebude mat cas nahanat novych chlapcov a klesne jej hrebienok. Nemozes donekonecna vytvarat dojem, ze je tvoja sestra inou akou je v skutocnosti. Ona musi dospiet sama a verim, ze uz minimalne priznanie tehotenstva bude prvym krokom k prijatiu zodpovednosti. Ze sa nevie postarat sama o seba? Nevie si navarit a pod? Nerob to za nu, nauc ju to. Povedz jej ze ty tazko pracujes a vareni sa musite striedat, takisto v ostatnych pracach. Chapem, ze mas strach, ze by dieta zasadne narusilo aj tvoj zivot, verim, ze by si to zvladla.. dospele nezodpovedne dieta narusa zivot ovela viac ako babatko..a keby nieco, stale je tu moznost nechat dieta na adopciu..
@lenqua_12325
@cathka v to vidite len cez ruzove okuliare, stylom svet je gombicka. Na svete beha mnozstvo nezodpovednych zien, ktore by deti nikdy mat nemali, ani ta priroda a jej instinkt v nich nic neprebudili, ako viete, ze prave dieta zakladatelkinej sestre otvori oci? Kludne to moze byt aj naopak. Deti by nemali mat deti. Zakladatelka si v zivote toho uz dost vytrpela, sama sa vyhrabala z absolutneho dna. Ona nemusi preberat moralnu ani financnu zodpvednost este za dalsieho cloveka, ked nechce.
@simsalabim nechaj tak. Vidis ze maju svoj svet. Autorka sama povedala ze jej sestra si to dieta chcela nechat len preto lebo jej to prislo mile a mohla by hadzat fotky na net. Nikdy by sa o to decko ona nestarala a vsetko by zostalo na autorke. Ale urcitym ludom nevysvetlis. Idu si furt svoje cez ružove okuliare vo svojom ružovom svete...
@lenqua_12325 nečitala si všetky prispevky
otec sa starat nechce , rodičia jeho detto
nema ukončenu školsku dochádzku čiže ak by pracovala tak na čierno , alebo rok by ich musela po rodičovskej živit len sestra kym si dorobi aspon povinnu dochadzku
nik ju nan nenuti
a po troch rokov čo budu sa past ?
prosím ta nevšimaj si tu posledné prispevky, čakala som kedy sa tu zlezie tento morálny sabat, čo má doma 15 deti a manžel neviem asi vyje na mesiac , lebo neche sa mi verit že su také top dokonalé prirodné ženy
a uprimne asi by bolo lepšie to tu zmazat lebo čo tu za chvilu začnu oni dorabat to normálne nebude , názory ako v stredoveku , čakam kedy začnu upalovat zase a pripinat červené písmená
už začali moralizovat a riešit , keby radšej išli do hospicu a su aj detské kde sa deti potrebuju zahrat, prečitat rozpravku ale nie radšej budu moralizovat a zachranovat, lebo všetko má nárok žit ale čo žije na to sa kašle
@cathka nečitala si všetky prispecky inak by si vedela že to je dieta ešte doslova, nezvlada nai vyvenčit psa , a dieta juto nenauči
nie každy má hned top materstvo s prvym sonom v sebe ako vy
autorka sa snaži aj rieši že jej musi pomôct, jedine čo by pomohlo ju vyhodit na ulicu ale toje dost drasticka škola, mladšia ani neciti vdačnost že nie je v decaku ale u nej ,ani trochu niečoho že mala by som jej pomôct atd
@lenqua_12325 ona ju neposiela , mladá sa rozhodla sama spolu po pokeci s otcom a jeho matkou
autorka len rešpektuje ako sa rozhodla, pôjdu ešte k psychologičke
uprimne radšej ist na interupciu ako ho dat do silno krestanskej rodiny doslova ,znie to kruto ale je to tak
však prečo sa vy neangažujete a nerodíte z lásky k bližnemu pre neplodné páry deti ? nik vam nebrani
@bianka532 ako sa môže sestra starať o bábo pokým bude slečna v škole, alebo v práci, keď ma sestra svoju náročnú robotu?to dievča nevie o čom to je, ak čítam, že je dosť nezodpovedná.Este je možný model, že porodí vydupe si dieťa a potom ruky preč, že to nezvláda, bude čakať na sestru tá robí nočné nevie čo sa bude doma diať.Ja na jej mieste ju vezmem k psychologicke či niekde do poradne, aby jej niekto cudzí vysvetlil čo znamená nechať si dieťa, či finančne či psychicky a čo to reálne znamená ešte, keď je sestra labilna a má toho za sebou viac než dost.Lebo od sestry to inakšie berie.Ak by sa chlapcova rodina k tomu postavila zodpovedne a chlapec by chcel byť otcom to je iná reč.Takto by som zvažovala potrat či adopciu nič iné.Dievca je dieťa a vedie ju sestra, ktorá si naložila neuveriteľné bremeno na svoje plecia.Nedaj Boh bude chcieť autorka o 2,3,5 rokov vlastné dieťa, partnera.....
@ludka140281 prosim, precitajte si na tych 8 stranach ci kolko su vsetky autorkine odpovede a potom si dobre rozmyslite, či vypustite tieto žvasty...
Sestre najviac pomôžeš, keď sa o ňu prestaneš starať, lebo inak sa nikdy nezmení, ak nepadne na samé dno. Nie je v tvojich silách meniť myslenie a konanie iných ľudí. Si zodpovedná iba sama za seba, za nikoho iného. To budeš, až keď prídu tvoje vlastné deti 😉. Sestra lieta z extrému do extrému a ani jedno nie je dobré - mamka ju bila, neľúbila a ty zasa presne naopak - ľúbiš ju a obetuješ sa pre ňu až príliš. No uvedom si, že tým pre ňu robíš medvediu službu - nikdy jej takto nedovolíš skutočne dospieť a prevziať zodpovednosť za svoj život. Teba nikto takto nechránil a len vďaka tomu si všetko zvládla sama - lebo si nemala inú možnosť a vďaka tomu si zistila, že máš samu seba a svoju vnútornú silu. Nechaj sestru, nech sa stará sama o seba, lebo ona si ani len nevie predstaviť aké to je, nieto sa ešte starať o niekoho iného.
Ja napíšem niečo o tebe. Doteraz si sa vyhrabala zo všeličoho. Klobúk dole. Postavila si sa k problémom čelom,neutiekla si, nie je z teba žiadna socka a žiješ normálny život. Ale stále sú ti nakladané na plecia bremená,a ty očakávaš, že ich musíš niesť. Chyba, nemusíš. Nik od teba nemôže žiadať, aby si obetovala svoj život pre druhých. Prídeš nato časom, sama si ešte mladučká. Sestru postav pred tvrdú realitu. Dieťa? Ok, som ochotná ti pomôcť,ale nie suplovať teba ako rodiča. Vieš, sama mám "ťažko zamilovaného" syna vo veku plus mínus tvojej sestry. A čosi sme sa bavili o malých deťoch, a z mladého vypadlo, že "mamina veď aj teba to čoskoro zase čaká". Mňa? Nie. Vy dvaja keď splodíte nový život,bude vašou psou povinnosťou zabezpečiť všetko potrebné.Pomoc odomňa nebude samozrejmosť, ale moja dobrá vôľa. Zodpovednosť bude na pleciach tých, ktorí dieťa splodili. Mladú postav pred realitu,doteraz všetko brala ako štandart a nevidí,že ten.štandart vytváraš ty. Rozhodnutie nechaj na ňu,s tým,že jej povieš aj to dodržíš,ako budete ďalej fungovať. Zvládli by ste. Po skromnosti,ale zvládli. Dievča by dospelo o pár rokov skôr. Teraz si nevie ani predstaviť,čo obnáša byť rodičom. Rozhodnúť sa musí ona. Držím palce a daj vedieť, ako sa rozhodla.
@missdiva to je utopia ako Ta to mohlo napadnúť?ako môže 18, 19 r baba s malým dieťaťom sama časovo či finančne zvládať jasle, škôlku, prácu a ešte zarobiť tak, aby si vzala hypotéku??a sa sama s dieťaťom uživila.A myslíš aj na city sestry, ktorá sa o ňu stará ako o vlastné dieťa myslíš, že to dokáže predať byt, kúpiť druhý a potom povedať staraj sa o seba?
@saskia_98 ďakujem,čítala som...ale aby ste na neukamenovali,vymazujem komentár......... koľko ľudí toľko chutí....
@ludka140281 nikto vas neukamenuje. Ale niekedy by stacilo zapojit aj rozum.
Nečítala som všetko tak aj dobre, že názor zmenila.V tejto situácii to bude najlepšie riešenie aj, keď by som nepovedala, že ja niekedy také niečo napíšem.ked bude po všetkom snažila by som sa čo najviac zodpovednosti a povinnosti presunúť na sestru nech trocha dospeje, lebo sa mi zdá, ze sa veľmi spolieha na teba.A túto situáciu to môžete mať o pár mesiacov, rokov znova.Zial ona bude asi tú lásku a oporu čo nemala v detstve stále hľadať a bude vo vzťahoch naivna

@sara07 samozrejme. ja som len včera položila autorke otázku, či si vie predstaviť žiť s vedomím, že v tak vážnom rozhodnutí by mala takto zásadne prsty aj ona (v prípade, že by ju do toho tlačila).. a tu sa
@nefertiti5843 pozastavila nad tým, že o akej "spoluvine" to tu točím lebo podľa nej zjavne donútenie do niečoho neznamená nesenie určitej časti zodpovednosti, čomu naozaj nerozumiem.... to, že je to v tomto prípade obojstranné a vlastne celé zamotané je už vec druhá a súhlasím 🙂