Výčitky po interupcii
Ahojte, neviem, ako mam začať s touto temou..chcela by som, či by ste sa so mnou nepodelili o pocity, ktoré ste mali po interupcii.Som mamička dvoch krásnych detičiek, a nemám to ešte potvrdené, ale všetko nasvedčuje tomu, že som tehotná aj napriek tomu, ako sme si s manželom dávali veľmi pozor, lebo tretie dieťa už nechceme. Neviem, čo mam robiť, lebo som už 6 rok doma na materskej dovolenke a už vážne nevládzem a chcela by som už mať taký "pohodlný" život..neviem, či viete čo myslím, skrátka môj syn má rok a milujem ho aj svoju dcérku,ale už dalšie dieťatko neviem, ako by som zvládla..aj psychicky, aj fyzicky aj finačne...bojím sa ale, že ked pojdem na interupciu, budem mať výčitky a že sa z toho zbláznim...viem, že je veľa žien, ktoré by chceli a nemôžu a ja môžem a možno aj som...ale každý mame svoje problemy a netreba ich porovnávať. Dakujem za reakcie, aj ked asi veľmi príjemne nebudú
@zuzulik280 ....radikálny názor.......
som zdravotnik je to kruta pravda ale je to tak, normalne zomelu ten plod, ruky, prsty, hlava sa stlaca kliestami.....vsetko sa to potom vyhadzuje............
Niektoré ste tu fakt fanaticky..
@zuzulik280 prestan tu vypisovat brutality, je to len take ako kyretaz, toto ziadnej babe,co musela podstupit kyret nepomoze,aby vedela ako,to co sice uz mrtve je este musi dopadnut. Takto nikoho nepresvedcis k tomu,aby to nespravil.
Okrem toho zakladatelka temy pisala,ze sa chranili, len sa postastilo. Takze je rozumna,len sa podarilo.
Pozrite, ja mozem skusat a robit co chcem a nepojde to, niekto si sadne na manzelove trenky nedopatrenim a je v tom.
Ja dufam,ze si to babo necha, co si myslim,ze si aj necha,ale ten sok je na mieste a zvazovanie toho,co bude dalej. Neodsudzujem nikoho, neviem ake to doma maju s rozpoctom, ci maju na krku este hypoteku a ake ma muz stabilne prac. miesto. Takze vyskakovat tu an neikoho,ze je vrahyna je nespravny sposob.
Musime jej pomoct, podporit ju,aby to nespravila,motivovat ju a tiez ostatne baby,co budu v tejto situaciii. Nie je to mlada standa,co to robila na lavicke v parku,ale ma manzela a doma deti,co potrebuju jest, satit, chodit do skoly, robit,co ich bavi a rozvijat ich talent.
@zuzulik280 Nezvyknem reagovať na príspeky podobného typu, ale tvoj názor je extrémny. Zakladateľka témy predpokladám potrebovala vedieť reálne pocity po interupcii a ak ju podstúpi, ako sa s tým vyrovnať. Ak si interupciu zažila, alebo máš niekoho blízkeho, kto si tým prešiel a videla si na vlastné oči, ako tým trpel, ako sa nakoniec so sebou zmieril (alebo sa ani zmierovať nepotreboval, ľudia sú rôzni), tak napíš. V tomto stave si zakľadateľka nebude určite pozerať propagandistické filmy typu Nemý výkrik. Čo ak nezdieľa tvoje tvoje presvedčenie, že zárodok má dušu? Je to len otázka názoru a morálnej normy,
Aj keď nie som zástancom potratov a neviem si predstaviť, že by som to musela absolvovať, po tom, čo viem z veľmi blízkeho okolia mi tvoj a podobné príspevky prídu ako vŕtanie hrdzavím klincom do rany. V živote by som si nedovolila vykrikovať (prípadne zabúdať, ako sa vypína CapsLock) po žene, že ide niekoho zabiť. Netvrdím, že nemáš pravdu a že to nebude (možno) ľutovať. Ale forma, akou si to podala je absolútne nevhodná. Ak chúďa vo svojej situácii musí čítať ešte aj takéto príspevky a stavím, sa niektoré expertky sa nezastavia tu, ale pokračujú aj jedovatými správami do IP, tak to ďakujem pekne,
Mala som kolegyňu už staršiu, bola na interrupcii po prvom dieťati ....asi sa im zadarilo veľmi skoro. Tá plakala každý deň, bola precitlivená stále taká na nervy....až potom neskôr povedala čo postúpila. Jej to de facto zničilo život.....nevedela už byť naozaj šťastná. A druhé dieťa už neskôr nemala, ale bolo to ešte v 80 rokoch a vtedy sa to možno robilo nešetrnejšie...neviem nie som lekár.
A druhý príklad máme v rodine bratrancova žena postúpila interrupciu ale dozvedeli sme sa to až neskôr lebo sa rozviedli. Teraz prišla o dieťa s novým mužom. Bola v 5 mesiaci. Samozrejme si to vyčíta a je na práškoch, nevie normálne fungovať. Je to smutné
Nasa znama bola na interrupcii, donutil ju k tomu manzel,ze neche tretie dieta a ona pod fyzickyma psychickym natlakom isla. Teraz je z nej fanaticka katolicka, ktora vymeta vsetky tie akcie, v podstate hlada odpustenie toho,co sa stalo. Tiez z toho neni ani po 10 rokoch v poriadku.
@zuzulik280
nechces sa venvoat psychologickemu poradenstvu?
tak ako som čítala v inej téme, že ju muž núti ísť na potrat a ona nechce a radili jej, že má počúvať to, čo ona sama cíti, tak je to aj tu tak - urob to tak ako to cítiš ... máš možnosť sa rozhodnúť, tak to zvážte ešte raz a urob ako to cítiš
DOBRY DEN NO VIEM SA VCITIT DO TEBA JE TO TVOJE ROZHODNUTIE A NECH JE TO AKO KOLVEK TY NAJLEPSIE MUSIS VEDIET ROZHODNUTIE JE NA TEBE VYCITKY...????CO KED TO TAK MA BIT...JA SOM TRETIE DIETA POTRATILA SPONTANNE ,A TERAZ SOM RADA ZE TO TAK BOLO LEBO NIE LEN KVOLI FINANCIAM BY SOM BOLA NA DNE ALE AJ STYM PRIATELOM SME SA ROZISLI A MAT DALSI SUVENIR... DAKUJEM NEPROSIM MAM DVE KRASNE DETI BABY A TAK CO VIAC MI TREBA ???SUDIT PRECO SI TO CHCES DAT PREC...NA TO TU NIE SME NAJLEPSIE TO BUDES VEDIET LEN TY TAK SPRAVNE ROZHODNUTIE NECH SA ROZHODNES AKO KOLVEK ASI TO TAK MA BIT ...
@miralama To si buď istá, že výčitky budeš mať, neujdeš pred nimi hoc by si sa snažila akokoľvek ...a z toho a nielen z toho sa ...ano, mozes zblaznit, hoci sa to niekomu nezda, ale ano ...poznam zopar a u niektoryh su to uz roky, co to spravili ..a nepomohli ani sedenia u psychologov, ani psychiatrov ..skratka tie co poznam, su na liekoch, aby vladali ako tak fungovat ...niektore maju este deti, inym sa uz nepodarilo, ale vycitky ich prenasleduju, nedokazu si to odpustit, aj ked Boh im odpustil...no sami sa takto potrestali ....ani Sagan tu nemal podla jeho rodicov byt, lebo sa anrodil ako stvrty a neplanovali ho ..A vidis kam to az dotiahol ..Daj tomu dietatku sancu..ked vam bolo dopriate tretie, aj to je zmanenie, ze to zvladnete ...No kvoli vlastnej pohodlnosti ist zabit dieta ....neviem si predstavit, ze by som mala zit v TVojom tele s Tvojou dusou...Skratka, nie je to piate ani siedme dieta ...vela rodin tuzi po tretom ..tak sa skus nastavit aj Ty - Vy tak, ze to urcite zvladnete a raz sa Vam to dieta isto odmeni ..Zelam vela sil a pokoja do spravneho rozhodnutia.
Ahoj, podla mna sama nie si s interrupciou stotoznena a myslim si, ze ak by si na nu vazne chcela ist, nepisala by si sem na mk. Sama uz do predu vies, ze vycitky nat budes, len netusis ake velke a ajo ekmi ovplyvnia tvoj zivot. Pamatas si na ten moment ako sa narodili tvoje deticky? Aj ked si bola unavena ubolena, ale stastna, prvy usmev, prve kroky, sedenie, slovko mama. Mozno ti aj slzicky vybehli. Vies si predstavit, ze by si o niekyore z nich prisla? Asi by ti srdce puklo. Take iste dietatko rastie v tebe, ma len tu smolu, ze je v tvojom tele, aka ironia, pokial je dieta v matke je to len upt, ak by uz bolo von je to vrazda. Mozno sentimentalne, ale nevadi. Som mama troch krasnych dievcat. Ked mala dcerka 6 mrsiacov otehotnela som a vies co? Na uzv boli dvojicky, takzr z jedneho dietata zrazu tri. Poviem ti financne narocne to je ale dobolim si povedat zr urcite viac ako tri deti po sebe, predsa musim kupovat vsetko naraz, ci oblecko, ci plienky, ci umele mlieko to su neuveritelne sumy. Mame hypo, museli sme kupit vrlke auto takze zas splacame spotrebak na auto s nenormalne vysokym urokom.... Ale vies co? Som stastna a hrda mama.Aj ked zijeme z ruky do huby, ale zijeme. Svoje deti si vychovam aj v neznackovych veciach aj my sme tak boli vychovani a cuduj sa svete prezili sme🙂 aj vtedy boli decka zle a zakerne. Doteraz si nepotrpim na znacku....co sa tyka financii, nemyslim si ze by ste to nezvladli ked uz mate dve deti a ivazovt co bude ked pojde do skoly, na strednu a podobne su odveci, pretoze dovtedy mozte aj lotto vyhrat, a co sa tyka pohodlnosti v zivote mne ked sa anrodili dvojky bol par mesiacov zaberak. Ale maju 9 mesiacov a paradoxne je s nimi menj toboty a nervov ako so starsou cerstvo 2 rocnou. Tu uz nejde o fazulky ale o zivot nenarodeneho dietata. (Keby si sa ho o 20rokov spytala ci chce zit, skus si tipnut co by ppvedalo). V kazdom pripade mozes sa tadit s manzelom, ale konecne rozhodnutie je na tebe. Ty s tym budes zit, nie tvoj manzel, alebo zeny tu na mk, ale ty. Ty vies ako sa stavias k potratom, prr mna osobne je to vrazda (extremny pohlad? Pre mna nie ked tvorovi, ktoremu bije srdce sa toto nasilne zastavi, akonknak to nazvat?) a mozno taka rada pre teba, ak nechcete viac dei zvaz sterilizaciu alebo muz vazektomiu, my sme vedeli ze viac deti nechceme, muz bol na vazektomii a vieme ze dalsie deti uz nebudu. Neriskujeme nijake nehody pripadne mimomaternicove tehotenstva.
@miralama Radšej ho daj na adopciu ,keď ho nechceš...ako ho zabiť.. 😒
Tak aj ja sa podelím o svoj príbeh...Ked sa mi narodila tretia dcéra po troch mesiacoch od pôrodu som ostala opäť tehotná-bola som pevne rozhodnutá ísť na potrat....Všetky papiere som mala vybavené a vo štvrtok ráno som to mala absolvovať...V noci zo stredy na štvrtok som začala veľmi silno krvácať-myslela som si,že som spontánne potratila...V tom okamihu sa vo mne niečo zlomilo a ja som začala panikáriť a hysteričiť,že ja to dieťa chcem...Previezli ma do nemocnice a po ultrazvuku bolo jasné,že dieťatko je ok....doktorka sa ma opýtala,čo dalej-či picháme udržiavačku,alebo absolvujem potrat...Osud ma v tú noc tak strašne pokoril,že bez váhania som povedala,že udržiavačka....Aj ked celé tehotenstvo to bol boj o záchranu,nakoniec sa mi narodilo predčasniatko s nie dobrými výhľadkami do budúcnosti-ale brala som to ako trest a pokoru pred tým,čo som chcela spraviť...Dnes má môj "malý muž" 11 rokov,je najlepším žiakom v ročníku a mojou veľkou pýchou...
@miralama mne blízka osoba podstupila interupciu. Bola v objektívne ťažkej situacii. Zlá finančná situacia nebolo to najhrošie. Mala manžela alkoholika, ktorý jej aj deťom robil zo života peklo. Myslela si, že to najlepšie, čo môže urobiť, pre svoje štvrté nenarodené dieťa bude, ak mu ani nedovolí narodiť sa do takýchto podmienok. Napriek takejto racionalizacii mala po podstupení tohto zakroku obrovské psychické problemy. MAla to vkuse v hlave, nedokazala to dostať von a po čase ako reakcia na tieto vyčitky prežila niečo ako falošné tehotenstvo. Vynechala jej menštruacia, začali sa jej nalievať prsia, dokonca z nich kvapkalo mlieko, mala tehotenské nevolnosti. Bola si ista, že je tehotná, no nebola. Bola to len reakcia na jej vyčitky a tužbu vratiť to späť a rozhodnuť sa inak. Po asi 10 rokoch otehotnela znovu a už nad interupciou ani neuvažovala, no napriek tomu spontanne potratila. A je presvedčená, že to bola lekcia, aby pochopila, že nie ona je tá, ktorá má právo rozhodovať či chce, alebo nechce, že nie ona ma právo rozhodovať o živote a smrti. Že napriek tomu, že už chcela, dieťatko odišlo. Nakoniec predsa znova otehotnela a porodila aj štvrté dieťa. Mala už po 40tke. Až potom pocitila akoby akési odpustenie zhora.
@zuzulik280 z teba by teda psychologička nebola......
@miralama ahoj, nic ti vycitat nebudem. ja som bola tiez tehotna, sice moje babo bolo zevraj chore uz v brusku na downov syndrom. nepotvrdilo sa to. chcela som ist na interupciu, ale nakoniec sme si maleho nechali. viem sa vcitit do tvojich pocitov, je to velmi tazke rozhodnutie. porozmyslaj, ci si to nakoniec nebudes niekedy vycitat. ale zhodnot si vsetky stranky, my sme si maleho nechali, ale narodil sa aj tak chory. neprajem nikomu. ale porozmyslaj ci si to raz nebudes vycitat. ja z vlastnej skusenosti tretie by som uz nikdy nechcela... ci sa rozhodnes tak alebo tak, nech je pri tebe tvoj manzel. ten je najdolezitejsi s tvojimi detmi. neber ohlad na druhych.
Rozumiem tvojim pocitom.roky na materskej,izolacia,potrebujes zmenu a nie dalsie dieta ale zhodujem sa s kockou ktora tu napisala jednu trefnu vetu- po interupcii je uz len zivot vo vecnej tme.v zivote si to neodpustis.rataj s tym predtym ako sa rozhodnes.
@miralama Vies, ze najcastej umelo potracane su na Slovensku prave tretie deti? Akoby jediny normalny pocet deti bol 2. Nemam skusenost na aku sa pytas, ale takmer ju mala moja mama. Uz som o nej pisala v inej diskusii:
Moji rodicov zaskocilo tretie tehotenstvo a rozhdodli sa pre interupciu. Viac menej z podobnych dovodov ako ty - konecne sa vyhrabali z financnych problemov, uz sme boli vacsi, tretie dieta sa nenosilo, podobne ako dnes boli IN prave dve deti. Rano pred zakrokom, uz aj tasku mala zbalenu, nam mama natrela dva chleby na ranajky a rozplakala sa. Povedala si, ze ak natrie dva, natrie aj treti. Nikam nesla a mam sestru. Dokonalu bytost. Priniesla nam vsetkym tolko radosti. Vynika vo vsetkom do coho sa pusti, dokaze ludi spajat, vydolovat z nich to najlepsie, co v nich je. Vychovala sa v podstate sama (trochu pomohol brat), vzdy robila nasim len radost, v podstate s nou neboli nikdy ziadne starosti. A je to jediny clovek, ktory dokaze vydrzat s nasim otcom , ktory ho prijma takeho aky je. Otec ju ma strasne rad, chodia spolu na dovolenky, brava ho na koncerty. Moja mama vdaka nej zacala zit uplne naplno, sestra jej tak nenasilne rozsirila obzory, ukazala svet. Myslim, ze ak by ju nasi nemali, tak sa nasa rodina uz davno rozpadne. Ani si neviem predstavit, ako by moj otec zil bez nej. Neviem si predstavit, ako by moja mama zila s pocitom, ze pre dve deti spravila prve posledne a pre tretie nic, okrem...
My mame styri deti, stvrty poskrabok ma prave dnes tri roky. Ked som zistila, ze ju cakam, preplakala som noc. Akurat som po troch detoch a 6 rokoch materskej mala nastupit do prace, po velmi tazkom obdobi sme sa zacinali spamatavat. Manzela to tak zaskocilo, ze sa cele tehu takmer ani nespytal na vysledky ultrazvuku. Prvych 6-tyzdnov na nu ani takmer ani nepozrel. Potom sa usmiala a odvtedy nas ma. Je to extremne ziva nezbednicka, ale strasne radostna. Obcas si povzdychneme, ze ake by to uz bez nej bolo lahke, kam by sme sli, ako by sme so starsymi travili cas. Ale ako tu dnes lietala ako netopier, vyskala nad darcekmi, kazdeho bozkavala, nedala by som ju za ziadne pohodlie sveta.
prepanajana - starsymi - starsimi
@miralama nejdem citat celu diskusiu...odpoviem Ti "za seba". To čo píšeš - vyčerpaná fyzicky, psychicky, finančne....chápem. Možno viac ako si myslíš, či mi veríš... 😉 No potrat je pre mňa jediná vec - vražda. Prepáč, že píšem tak otvorene, ale je to tak... preruší s aživot, aj keď len začínajúci. A byť katom vlastnému dieťaťu...prosím nie... 😨 ☹ Je mnoho smutných príbehov, manželia, ktorí sa nemôžu stať rodičmi , slobodné mamičky, ktorých deti boli počaté násilím...vy ste šťastná rodina. Vychovávať 3.dieťa bude určite náročné, no čo-to má po súrodencoch a keď mu dáš len lásku, jedlo, teplo domova...úplne stačí. Dnes zachrániš život Ty dieťatu...o niekoľko rokov možno to dieťa zachráni život Tebe....
Človek chce byť pánom života, no nedokáže život sám od seba vyčarovať..nevie ho dať, nemá ho právo ani vziať... to je moj názor a presvedčenie... a veľmi dôležitá vec na záver. Ublížiš nielen dieťatku, ublížiš najmä sebe...ostane rana, ktorá sa nikdy nezahojí... 😔
Prepáč, možno tvrdé slová...ale pravdivé. Prajem veľa sily a... nezabudni, ze správne vidíme iba srdcom....
Vlastnu skusennost nastastie nemam,pracovala som v nemocnici na gyn. kde sarobili portaty a poviem vam tie zeny co boli po kyretazi(z vlastnej vole), ked sa prebrali z narkozy boli ako bezduche tela, plakali....a stale si ospravedlnovali alebo zdovodnovali, ze to museli urobit. Myslim ze kazda jedna mala riadne vycitky a nezmierila sa s tym, bol to fakt hrozny podlad. Moj nazor peniaze nie su vsetko. MOja sestra caka piate dieta (myslim ze mamicky co maju nazor jedno a dost, tak to ani nevedia pochopit), sestra tiez plakala, nevedela co ma robit, je uz v 6m. na interupciu nechcela ist a niesu asi socky, ani ozrani, normalna rodinka. Vzdy sa to da ukocirovat, drzim vam palce. Ja tiez cakam tretie. 🙂
ja mám skúsenosť s interupciou, ale bola som v úplnej inej situácii ako ty,sama mama s dvoma detmi,nikto kto my pomoze, ci postráži deti, nevládala som rano ani vstať,najmladšie nemalo ani rok,len sa učilo chodiť,celý deň my bolo zle,a starať sa o deti, variť im,chodiť von,len som ležala a pozerala som na ne, a rozhodovala sa čo ďalej....a rozhodla som sa, priateľ my dopomohol, radšej my dal peniaze na interupciu ako my mal daváť viac výživné na 3 deti,bývam sama v 1.izb.byte, mala som ešte úver...no hroza, anonymný porôd neprichadzal do úvahy (to by som sa ešte viac trápila, kto vychováva moje dieťa,či je naň dobrý...) k tomu patrím k maminám po 30....plakala som celý mesiac,plakala som v ten deň a plačem i teraz....takže nerob to,peniaze boli aj budú,máš manžela a určite rodinu čo ty pomôže,tie vyčítky a preplakané noci ty za to stáť nebudú, je krajšie sa tešíť z babetka, z jeho prvých krôčikov ....neviem či to každá ľutuje,v deň deň som na klinike stretla monoho žien,až som zostala prekvapená,a monoho z nich sa tvárilo hrdinsky,mám dojem,že len ja som revala ☹ ale myslím, že raz to na každú doľahne a prídu vyčítky a bolesť, nebuď ďalšou z nás,...rozhodnutie je na tebe,verím,že sa rozhodneš správne,tak, či tak....
Toto uz je druha tema, kde citam, ze maminka chce ist na interrupciu. Ani jednu maminku nesudim, nemam na to pravo. Mam doma maleho drobca, o ktoreho sme sa dlhsie snazili, predtym som mala Missed abort - bolo to jedno z najtazsich obdobi v mojom zivote. teraz tuzime po druhom babatku a opat sa nedari. verim, ze raz sa zadari...ale myslim si, ze keby prislo aj tretie babo nic na svete by ma nedonutilo ist na interrupciu, jedine snad zdravotne dovody...je mi z tychto tem smutno ale este raz nechcem nikoho sudit...verim, ze su to pre tie maminky jedny z najtazsich rozhodnuti...
Ja som pri zistení, že čakám štvrté dieťa odhodila tehotenský test, akoby to bol horúci zemiak a odišla z preč. Vrátila so sa tam asi o 5 minút s nádejou, že jedna čiarka zmizla 🙂 . Ale nezmizla. Práve sme v ten deň kúpili nové auto. Ale 5-miestné a nás malo byť 6. Tak som preplakala celú noc. No nielen kvôli tomu... Od manžela som s deťmi odišla, keď mala najmenšia dcérka jeden rok. Rozviedli nás. Ja som začala pracovať v zahraničí, aby som svoje deti uživila. Mám synov vysokoškoláka a stredoškoláka a dievčatká na základnej a materskej škole. Našla som si priateľa a tento rok sme si spolu kúpili 7-miestné autíčko, aby sme sa mohli so všetkými deťmi dostať tam, kam chceme. Som nesmierne šťastná, že som sa rozhodla aj v ťažkej životnej situácii ponechať si svoje dieťatko. Nikdy som to neoľutovala, práve naopak, som tam hore niekomu vďačná za to, že mi ju dal. Nezažila som síce interupciu, ale o jedno dieťatko som spontánne prišla a tiež si naň, hlavne v čase termínu a na dušičky spomínam

budeš vrahyna, zavraždiš nevinny plod, keby si vedela ako to nakoniec prebieha....rozdrvia tomu nevinnemu stvoreniu hlavu kliestami.....nakoniec vsetko skonci v biologickom odpade.....DO KONCA ZIVOTA TA TO BUDE TRAPIT.....co ak sa tvoje deti obratia proti tebe a tebe bude na starost behat hlavou jaj ake by bolo to dieta ktore som dala zabit ??????????????pozri si film nemy vykrik......radsej urob anonymny porod, adopcia. Len ho nezabijaj prosim ta, ono za nič nemože.......DO KONCA ZIVOTA TA TO BUDE TRAPIT.........PROSIM NEROB TO