Kde robím chybu, že nič nestíham?
Ahojte, kde robím chybu ze nič nestíham? Ráno vstávam okolo pol 7. Pripravím deťom raňajky mame tri deti 8r.5r.a 7 mes. Staršie dve deti v stanú okolo 8 ja zatiaľ ranajkujem, triedim prádlo, periem skoro každý deň. Deti vstanu hráme sa, kojím, idem variť a tu je kameň úrazu keď všetko navarím je tak 14:00 polievka plus druhé jedlo plus prikrm malej plus manžel si vari zvlášť lebo cvičí. Občas mu teda varím ja pretože nestíha veľa pracuje, skoro není doma. Strašne ma rozčuľuje že nič nestíham dnes som po upratovala a skončila okolo pol 6. Neucesana celý deň. No katastrofa, strašne unavená som. Veľmi, má to rozčuľuje som v tom sama alebo som len pomalá?
@lauriema nič si z toho nerob,ja som tiež zúfalá,ale snažím sa nad všetko povzniesť..máme dokopy 3 deti a 4te na ceste.V 6tom mesiaci som k.o.uz o 10tej doobeda.Muz pracuje 200km mimo,ráno o 6tej odchádza,večer príde po 19tej,víkendy dorába dom,väčšinou ešte soboty pracuje.S ním nemôžem ratat.Zahradu máme hroznu,to už fakt nestíham.Neustale pozor na decká keď sa stavia,kope sa studňa.Bez šance udržať čistotu.To ma štve najviac.Bude tu bábo a všade špina a bordel.Aj keď najstarší vysáva,utre riad,nakrmi zvieratá,aj tak nestíham.Varim najjednoduchšie ako sa len dá, zároveň kvôli deckam sa snažím pestro no a tiež aspoň na 2-3dni.Nakupujem radšej bez chlapa,to by trvalo.Rano skoro kým je málo ľudí idem iba s najmenšou.Urob si zoznam na celý týždeň a vybehnes kúpiť iba čerstvé pečivo,mlieko,čo je kto zvyknutý.My sme na dedine tak nakupim na celý týždeň plne auto,inak by som sa zblaznila,ak niečo zabudnem mám smolu.Naplanujem si čo zhruba chcem variť a podľa toho nakupujem.Neverila by si koľko času ti aspoň občasné plánovanie ušetrí.Tiez keď je škôlka dám si väčšie roboty doobeda, prezliekanie perin atď.Chlapovi periem nonstop.Nezehlim,vyvesim to tak aby sa nemuselo.Kupelky umývam priebežne,vaňu a sprchac nastriekam sprejom na 15min a idem sa spŕch alebo umyť vlasy,tým to zároveň zmyjem a doutieram.Dalsia pol hodina ušetrena.Rodicov mám blízko,ale majú svoj vek a ako ty rada mám urobené po svojom.Decka bravaju na víkendy,na prazdniny,to mi takto v lete mega pomôže.Svokrovci sú tu každý deň na svojej záhrade,dnu nám nechodia a som aj rada,potrpim si na súkromie a svokor nejak nevie prekusnut s kým žije jeho syn😃 a obaja pracujú,tiež nečakám a neprijala by som pomoc.Vedia,že som tehotná a nie sú nadšení-radsej nestíham ako v ich stranu.Inak keď som chodila do práce na 12h služby stíhala som ďaleko viac dokonca aj cvičiť a bolo upratané,navarené.Neviem,možno fakt ta domáca izolácia tiež robí svoje, jednoducho žena je už zo všetkého tak ubita a bez energie.Da sa to,ale nie večne.3 deti sú dosť a nedá sa porovnávať so ženou,čo má jedno tiché dieťa v byte so zenou s 3mi energickým deťmi a kopou povinností.Asi jedine zľaviť s narokov.Spolieham sa až začne škôlka a škola,aspoň trošku ticha na tú preplnenu hlavu a modlím sa aby vydržali aspoň mesiac zdravé.
@rubinka ano veci po vareni nalozit do mycky, poodkladat umyt co do mycky nejde
@zuzanka2302 - tak ja neviem ja mám upratané za 5-10 minút a to myčku nemám. A kuchyňa upratana úplne lebo riad a brajgel na linke neznesiem
Var vzdy na dva tri dni.... Jedine tak sa to da... Bohuzial.... Alebo aspon polievku si sprav na dva dni...a inak ved este skus vydrzat ved starsi uz budu jest v skolke a skole.
@lauriema vacsinou mi pomaha planovat, napr. cez vikend si sadnem a spisem priblizny jedalnicek na obedy na cely tyzden, polievku vacsinou varim kazdy druhy den, kedze deti maju rady vyvar, zeleninove polievky, tak to stiham v pohode, ked varim masite jedla, tak to su vzdy na 2 dni, prilohu robim cerstvu (raz mam k masu kasu, raz cestovinu, ryzu...). Vstavame okolo 6:30, detom dam ranajky (6r a 2r), a zacinam varit, do pol desiatej najneskor do desiatej mam hotovo a ideme na ihrisko, prichadzame domov okolo 11:30, obed, mladsiu davam spat, so starsou hrame hry, kreslime... poobede, ked mladsia vstane si daju ovocie a ide sa von, domov okolo 18:45 vecera, rozpravka, umyt a spat. Periem vacsinou hned rano, alebo ked sa vratime z ihriska, vysavanie planujem stale na den, ked mi netreba varit. Takze vsetko sa da, len to chce spravne premysliet.
Ahoj necitala som komenty, tak len napisem skusenost.
- preco varis dva chody? Normalne varim jeden a moje pravidlo je, ze varim veci, co sa daju stihnut do 30 minut ani o minutu dlhsie, resp ked vlozim do rury a vari sa samo, tak som ochotna. Bud je u nas husta polievka, alebo nejake druhe jedlo... Moj muz tiez rad vari a rad vari komplikovane jedla...prosim ma na to priestor cez vikend. Ak chce muz speci stravu, nech si vari sam
Inak, mne pomaha, ze v sobotu, chodi muz na velky tyzdeny nakup, tka ja si napisem jedalnicek, teda hlavne obedy a podla toho zoznam, a uz nemusim v hlave riesit, ze co budem varit, lebo viem, co budem varit. Ak uvarim maso, je ho viac na dva dni a urobi len inu prilohu, ryzu, zemiaky a podobne.
- zrusila som vsetky domace prace, co zeru cas a nemaju zmysel napr. zehlenie. Absolutne nezehlim, max muzove kosele, ked potrebuje. Inak pekne vesiema rovno ukladam do skrine. Mam roboticky vysavac, co aj zmyva, susicku, umyvacku.
- vecere su suche, olovranty a desiaty ovocie, alebo jogurt, alebo daco do ruky.
btw deti som naucila, ze sa je, co je na tanieri, alebo nic. ZIaden vymyslacky, ze oni, ine, muz ine....neexist.
Polievka na 2-3 dni a 3 porcie do mrazakku na horsie casy
@lauriema ahoj,necitala som celu diskusiu,len popisem nas den.mam dve deti 3,5 a 1,5 roka,kt.vstavaju o siestej.na ranajky vypiju mlieko,potom pripravim chlieb na taniere(alebo cerealie,co si vypytaju) a nechavam ich jest.medzitym sa najem,vypijem kavu.starsia sa po ranajkach sama oblecie,maleho obleciem ja a maju volny program.prosto sa hraju spolu alebo zvlast,v krajnom pripade pustim telku.potom chystam obed (polievku vzdy na dva dni a podla polievky vyberam aj druhe jedlo a vyberam ho ja,pokial chcu,jedia,pokial nie,su hladni),davam do pracky,povysavam,cokolvek,co treba,rovnako umyjem riad,okolo deviatej/pol desiatej mam navarene a upratane.ideme von,prideme na obed,deti zjedia,idu spat (alebo oddychovat) a ja mam chvilku pre seba😁najem sa,posedim s kavou,citam knihy,pripadne vyvesim saty atd.,ako sa zobudia,zjedia druhe jedlo,ideme zasa von a sme tam az do vecere.ale zasa nebazirujem na tom,ze musi byt hygienicky cisto,kedze stale konci jedlo na zemi😁
A este k upratovaniu,kludne im dam handry do ruk a utieraju prach (aj kadeco ine),tiez skladaju hracky a oblecenie,co je spinave,davaju do kosa na pradlo,pomahaju mi nakladat pracku,vesat,zvesovat a mala si uz aj uklada do skrine.takze nie je to uplne super,ale nejako sa naucit musia😄
A teraz ide starsia do skolky,tak uvidime,ako a co sa bude dat riesit uz len s jednym dietatom doma
@lauriema ja si myslim, ze musis zlavit zo svojich narokov. Vo vsetkom. A prepac, 8 a 5 rocne dieta snad uz a doma pomahaju. Minimalne upratat svoju izbu. Mne skoro 5 rocna aj pradlo vesia na susiak, izbu si musi sama upratat, ked chce, povysava, ked chce, poumyva riad. Ale teda, deti mam iba 2. Nesmies said take drzat toho, ze to musi byt ako ty chces, detom to ukaz, usmerni ich, lebo za chvilu budes doma sluzkou, a aj Tak nespokojna. A ano, navar na 2 dni. Ja varim rychle zdrave jedla, tiez netrcim pol dna v kuchyni. Vcera som trcala, lebo som robila kecup.
Je to v hlave
Ja varím polievku vždy na dva dni, druhé jedlá jednoduchšie. Ideálne ak mám aj deň, kedy nevarím. Alebo len prílohu. Moja 4 ročná mi zvykne pomôcť s uprataním. Povysáva napríklad jednu izbu sama. Výsledok neriešim. Tiež mi prevracia opraté prádlo, čo sa perie naruby. Neriešiť všetko dokonalé. Všetko sa nedá nikdy stihnúť. Nepriadok nikam netečie...
Ja ešte odporúčam robotický vysávač, kým sa dom vysáva ja robím iné. Deti sú naučené čo sa navari to zjesť žiadne vymýšľanie že každý dačo iné. To je tiež tvoj zásadný problém keď ty strávis pol dňa pri sporáku. Jedlo väčšinou jeden chod ako tu už niekto spomínal. Prikrm by som sa už snažila light verziu toho čo dávaš aj starším deťom teda bez korenia, mixnute alebo popucene. Nedala by som už tie babatkovske gebuziny len. Ja mám 4 deti okolo obeda už všetko je porobene a to si potrpim na poriadok. Potom už sa viem s deťmi aj zahrať.
Dieťa mám jedno a nestiham lebo sa mi nechce 😅
Ale v tvojom pripade by som napríklad manzelove kury spravila na veľkom a potom po porciach zamrazila. Rovnako prikrmy pre bábätko.
@lauriema Tiez sa mi osvedcilo dat varit polievku hned rano. Kym sa uvari polievka, dam si kavu, sprchu, nachystam ranajky a pustim pracku. Potom mozem ist s detmi von. A ked sa vratime, dam im polievku a zatial spravim druhe jedlo - vacsinou nieco rychle napr. palacinky, lievance, cestoviny a pod. Ked mame syte masite jedlo, polievku nevarim. Upratujem poobede, kym deti spia alebo oddychuju. Hracky si deti musia upratovat samy, aspon vacsinu. Pomozem, usmernim, ale musim vidiet snahu.
Ja som dnes umyla okno v kuchyni a dala dole nálepky vločky z Vianoc 😂😂😂😂😂😂😂😂😂 kto tu nestíha? Odkedy som prelezala celé tehotenstvo, viem že bordel počká. Iné veci sú podstatne. Mám rada poriadok, ale aj rodinu odpočinok atď
Neskoro vstavas a príliš veľa varis. O tyzden budu mat deti v škole/skolke "normalne riadne" obedy, daj si tento tyzden pauzu. Cestoviny, ovocne gulky (polotovar) , sotecko, v pondelok obed z nedele, ziadne polievky.
A ja mam 7m syna, vsetko na prikrm mam nabalickovane, zeleninu aj mäso v mraznicke. Vzdy len vytiahnem inu kombinaciu a dam varit v troche vody. Cely prikrm mi trva 2 minuty. Obcas daj aj zo skla a uz moze aj jogurt (bez roboty)
Dolezite je mysliet aj na seba. Tiez som kedysi chcela mat vsetko tip top, ale casom som zistila, ze naco. Mam sice dve deti 4,5 a 3 a som s nimi nonstop sama, chlap ma dve roboty. No casom som kusok zbrzdila, uvedomila sa, ze ja nie som otrok detom a popustila od niektorych veci. Pradlo nemam odlozene aj par dni, ale miesto toho sa venujem detom. Vsak stale mame co nosit, ale deti male nebudu stale. Jedlo varim, teda snazim sa, take jednoduchsie a na viac dni. Stane sa, ze fakt jedia nokerle s vajkom, cestoviny s kecupom.. noa? Su tu. Nevyvaram delikatesy, neznasam varenie, preto take jedniduchsie jedla a casto sa striedaju. Som velmi hakliva na neporiadok, ale pri detoch to nema zmysel mat dokladne poupratovane. A ked prehliadnen niektore veci, co doma treba urobit, co nie je az take dokezite, mam cas aj na knihu, vyrabam detom aktivity a cas pre seba. Vecer napr nerobim nic, pocka to to dalsieho dna. Mysli aj na seba 🙂 si hrdinka tak ci tak 😜
Ja varím niekedy večer, keď je doma manžel a mnoho aj do mrazáku. Napr. fašírky, pár vždy hodím do mrazničky, buchty na pare, alebo si navarím na 2 - 3 dni. Vždy si premyslím čo, na týždeň a tak.
Deň má len 24 hodín, kašli na varenie, uvar na 2 dni alebo var večer na ďalší deň, ja to tak robím, lebo inak by som mala celé doobeda zabite
Ženy ako fakt ja kým sa z postele vytrepem je 8:00, dám raňajky deťom. Kým jedia postavím na polievku keď nemám nič už v mrazáku. Zapnem práčku, zapnem robotický vysávač. Vypijem kávu. Ideme von na dvor. Tam dostanú aj desiatu nejakú len do ruky. A hrajú sa ďalej. Medzitým rozprávka buď ráno alebo doobeda proste keď potrebujem kľud. Kým kukaju rozprávky obeham dom čo treba upratať. Izby sú raz dva upratané lebo nemáme dom prepchaty nábytkom a zbytočnosťami. Hračky sa za pár minút upracu do boxov a zatvoria do skríň. Usteliem postele, kuchyňu spracem hneď ešte kým sa varí a je to. Keď není polievka tak sa varí rovno druhý chod tiež čím skôr ráno aby som po naobedovani mohla venovať čas už len rodine a oddychu. Takže ono sa to dá mať aj veľa detí, upratané navarené a aj kavu vklude vypiť. Nič není nutné zanedbať alebo na to kašľať.
@lauriema pomoze ti variť vo veľkom. Proste minimálne polievky spraviť obrovský hrniec aby bolo na tri dni a zbytok ešte nadozickovat do mrazaku. A o týždeň len vyberies dozu z mrazaku a máš jeden obed.
A naučiť sa variť rýchle veci resp jedla co sa robia samé, v rúre, a netreba ich strážiť.
Do.pripravy jedla.zapojit aj deti. Ja som ako krpata musela vždy čistiť všetku zeleninu do polievky, škrabat zemiaky, miešať cesto na koláč, alebo preberať ryžu a umyť utrieť riad aj upratať. Tiež sme boli tri deti, a mama stíhala lebo sme makali aj my. 7-8 ročne dieťa musí byť schopné pripraviť normálne jedlo alebo aspoň ranajky/večeru pre všetkých. Len ich treba nechať a dat im.tu zodpovednosť.
Co sa prania týka, sprav si aspoň tri nádoby / koše na prádlo, ktoré farebne oznacis aby si ušetrila aspoň triedenie do práčky a pochopia to aj deti. Ja periem len tri kôpky. Čisto čierne, čisto biele na 90 stupňov a potom všetok farebný zvyšok aj detské na 40, občas pridám dezinfekciu. Čas od času ešte jednu kôpku športového ale to si manžel po tréningoch perie obvykle sám. No a povesia ten ktorý je bližšie ku práčke keď doperie (vesiame okamžite), a keď to starostlivo povesiame netreba žehliť. Každý si svoje prádlo berie zo susiaka a dáva do skrine sam, hneď ako uschne. Susicku chcem pod stromček keď sa nám narodí babo.
Inak my mame blizko fajn pekaren. Mavaju hotove buchty na pare, dukatove buchticky, langose, zemlovku. Vsetko vyborne, ziafne supermarketove vyplachy. Mozno sa poobzeraj aj po takychto moznostiach ;)
@alby2014 ak má muža športovca ako ja, čo jedáva na kilá mäso Stejk ryby /vajcia a zeleninové šaláty, to ťažko prispôsobíš dieťaťu. Tam sa da pochopiť ze si vari zvlášť, dieťa má inak vyváženú stravu ako športovec dospelý chlap v rysovacke napríklad.
Môj si ale vari sam, keď chce nieco iné. Maximálne mu prispôsobím to nase, ze polievku nezahustim múkou ale zeleninou a keď si on dáva napr. krevety, nám ugriluje kuracie a pod. Takže niekedy sa to da pochopiť. Alebo keď ma člen rodiny na niečo alergiu, tak tiež je to komplikácia. Treba si to uľahčiť co najviac

@zuzanka2302 - čo trvá 30 minút upratať?