icon

Máme hneď stavať?

17. apr 2022

Ahojte, ideme kupovať pozemok, a na kompletku sa vyhadžeme s úspor.
Máme hneď aj brat hypotéku, a začať stavat s tým,že musíme založiť pozemok, lebo nebudeme mať žiadnu hotovosť?
Alebo počkať 3-4roky a stavať,keď budeme mať nejakú rezervu.
Čo je podľa Vás pri tomto nezmyselnom zdražovaní rozumnejšie?

autor
17. apr 2022

Hej hej,je to na zaplakanie.
No v miestach,kde chceme stavať, okolie a tak 😂😂😂 pod 180-190tisic som dom ani nenašla 😐 hovorím o takých starších, čiastočne prerobených, či hrubých stavbách.
Pozemok nás vyjde 45tisic, dom na kľúč by mal stať (by mal stať v tejto dobe, od firmy,čo by sme si chceli dať postaviť zhruba 135tisic, taký menší) no a plus zariadenie, by sme sa prakticky do tých 200tisic možno zmestili, možno

janickacrazy
17. apr 2022

Lacnejšie už nebude, treba stavať hneď. Čím skôr, tým lepšie. My už máme chvalabohu postavené, ale ceny idú neskutočne hore, aj materiál aj práca.

tomi97
Odpoveď bola odstránená
evaachesa
17. apr 2022

Ak nemáte poriadne úspory tak aby ste sa hneď z nich nevyhádzali, ja by som do toho veru nešla v tejto neistej dobe. Radšej kúpiť byt alebo starší dom.

evaachesa
17. apr 2022

Nedávno tu bol príspevok o stavaní a tam sa viaceré baby vyjadrovali ako sa im stavba predražila...napr. jedna baba, že za holodom dali už toľko čo by stál dom na kľúč 😳😲

kikushaa
17. apr 2022

Realita dnesnych dni je taka ze 2000za m/2, mame pozemok, mame projekt, mame stavebko, ale nemame dostatok financii 😭🤯

kikushaa
17. apr 2022

https://inardex.sk/kolko-stoji-rodinny-dom/ Odporucam ti aj s muzom preluskat tuto stranku a hlavne tu eknihu, ak nemate nic usetrene velmi rychlo vas prejde chut stavat 🙄

ariannazara
18. apr 2022

Keď dostanete v pohode hypo, išla by som do toho. My staviame dom a dalo sa to v pohode zvládnuť aj pri zvyšovaní cien🙂 takže ceny dole nepôjdu, osobne keď máte dobrý príjem dostanete hypo išla by som do toho.

marca12
18. apr 2022

@evaachesa O 25% sa predrazi stavba oproti minulemu roku.

tana85
18. apr 2022

darmo pocitas, pozri si aka je napr.inflacia, aj to ovplyvni konecnu cenu. islo to prudko hore. zacali sme stavat v 2018, odhadovana cena 160tis., smiali sme sa ze to dame aj za menej. do obyvaneho stavu sme to dali v 2021 a uz v tom case sme boli vyrazne cez 200tis. odvtedy plot, zahrada, dorabky, jeden by neveril, kolko to vsetko stoji. nic v zlom, doba im praje, ale remeselnici zarabaju ako moj manzel, co robi v IT a ma dve VS…nesla by som do stavby ak nemate nejake uspory

autor
18. apr 2022

@tana85 úspory máme, ale čisto len na ten pozemok 🤷 a potom jedine hypotéka, inak to žiaľ v tejto dobe nejde

melanta
18. apr 2022

Počítaj s tým, že ak máte rozpočet na stavbu, potrebuješ vedieť, že budeš to vedieť zafinancovať aj ak sa v priebehu stavby navýši rozpočet o 30-40%. Inak by som do toho nešla. My sme začali stavať minulý rok, teraz sme kolaudovali, navýšila sa nám stavba o 60000. Teraz robíme bazén a záhradu a tiež bude všetko drahšie o cca 25% ako sme plánovali minulý rok. Ale počítali sme s tým.

macko1007
18. apr 2022

odporucam stavat cim skor..my sme zacali minuly rok,hoci je postavwna hruba stava,okna ,strecha..a vnutro este nieje hotove no tolke prachy co dame navyse tento rok masaker..

loginexistuje
18. apr 2022

Kolko m2 ma ten dom ? Pozemok ma vsetku inzinierske siete ? Podla mna mas podhodnoteny rozpocet

tncka
18. apr 2022

Ja neviem ludia kde zijete a ci na to mate. Lebo ja mam pocit ze som chudobna pribuzna🤗200-300 tis.e za dom sa mne zda strasne vela a jeden zivot vam na to bude stacit kym to splatite? Ci ma niekto cash?😅 Naucte ma to lebo asi neviem zarobit tolko na novostavbu v tejto dobe🤔 A to mam firmu,nezarobim malo na slovenske pomery...ale... toto sa uz aj mne zda neskutocna palka. Vcera som pozerala Nove byvanie na jojke a teda strasne sumy padali len za 3i byty v ba. A co este domy. To fakt zarabate vsetci tisice e ze si mozte dovolit take domy pripadne sa tak zadlzit?😅

evaachesa
18. apr 2022

@tncka veru ani mne to nejde do hlavy a pritom tie domy a byty idú ako teplé rožky 😄 tak asi to tu na Slovensku nebude až také zlé 🙂

melanta
18. apr 2022

@tncka tak asi do tejto diskusie nebude prispievať niekto, kto zarobí 700 eur. Prispelo tu pár žien. Určite nezarábajú tisícky všetci ako píšeš. Ale dnes je množstvo ľudí, ktorí zarábajú nad 5 tisíc čisté. A teraz si nemáme postaviť veľký dom, pretože niekto iný na to nemá?

tncka
18. apr 2022

@evaachesa no asi nie😅

tncka
18. apr 2022

@melanta ano viem ze vela ludi zarobi pekne peniaze aj nad tych 5tis.ako pises ale tu 80 perc.vyplakava ako nema a ako usetrit preto som sa nad tym kusok pozastavila🤔

iv007
18. apr 2022

@tncka na Slovensku je vela bohatych ludi (sleduj tie auta a domy), vacsinou nieco podedia alebo sa dobre vydaju/ozenia alebo pridu k peniazom vdaka kseftom ci eurofondom...Urcite clovek nedokaze len tak zarobit 200+ tisic beznou pracou🙂 Ja som vdacna za svoj tehlovy byt v centre mesta a o rodinnom dome ani len nesnivam, a to zarabam kusok nadpriemer ale proste sa zakryvam perinou na aku mam..Nechcem byt otrokom svojho byvania.

ariannazara
18. apr 2022

@tncka zas veľa závisí aj kde žiješ. Je rozdiel stavať dom v Humennom a rozdiel v Bratislave 🙂
Ja keď pozerám 120m2 domy pri Bratislave koľko stoja tak sa mi hlava točí 😅

bubibu
18. apr 2022

V momentálnej situácii by som ja neriešila hypo určite. Nie z hladiska inflácie, ale z hľadiska čo bude čo sa týka Ruska.

melanta
18. apr 2022

@tncka tak vyššej strednej triedy je malé %, ale sme. Žiaľ najviac je tej nižšej strednej triedy. Druhá vec je finančná gramotnosť a to nielen v tej nižšej triede. Veľa ľudí má drahé autá a veľké byty či domy, ale na účte nulu, pretože všetko je na úver. To v poriadku nie je. Ako je v poriadku mať hypotéku, ak nie je na knap. Ale napr nie je v poriadku mať veľkého bavoráka a platiť mesačne toľko, že nemôžeš ísť ani na výlet.

kikushaa
18. apr 2022

@tncka tak my by sme ho financovali prave predajom bytu v ba konkretne plus hypo, ale skoncit s tym ze sa €€minu a je postavena hruba stavba kde chyba milion veci dorobit, to radsej ostanem v tom 3i 🤭

nevenka
18. apr 2022

@tncka ale to sa neda ani tak zadlzit, lebo banka Ti neda viac, cisla nepustia. Moj manzel robi v IT, ja som na rodicaku, ano, 3 deti, takze navysovali sme kvoli prerabke, dostali sme 160 tis., pred 2 rokmi, dom stal 137 a zvysok je na prerabku, takze nestaci a to sme zalozili dom aj moj byt 🙃, viac nedostaneme. Musime dom dat do stavu, ze sa tam bude dat byvat a predat byt. A tak dokoncit dom. Muz siel od noveho roku na zivnost a tam sice fakturuje niekedy aj 4-ku, ale z toho musis ratat odvody, dan z prijmu atd...to nie je ciste. Tak a tu v BB su domy a byty uz na urovni cien ako v Prahe a porovnajte si moznosti prace tu a tam. Svagrovci si tam hned nasli super robotu obaja a ja som tu pred materskou nasla polovicny uvazok za 320 hrubeho, rok 2019...Akoze bola to prechodna zalezitost, ale otehotnela som, potom dosla korona a nepredlzili mi zmluvu a nesla som na plny uvazok, co mal byt 640 v hrubom, des...🙈...Taakze matersku som mala taku, ze mi este urad prace doplacal, aby som vobec mala akoby ten vyssi rodicak. Ale zase manzel zarobi slusne. Nestazujem sa, ale naozaj, tu hotova novostavba, holodom za 400 litrov v Tajove, napriklad, to som si vsimla nove. A rozlohou taky maly byt a kopcisko za domom, vsetko tam bude pri dazdi, snehu, stekat dolu k domu. A potom pozemky bez sieti do 200 tisic splhaju, TTP, orna poda a siete "dorob si sam"...To je uz na hlavu...🙃

tncka
18. apr 2022

@nevenka ja som neni daleko od BB a tie ceny na tuto nasu "dedinu" su tiez priserne. Nezabudla si k tym prijmom 1nulu dohodit😅🤔?640e v hrubom plat a potom vidim ceny bytov a domov 150tis.+. Tak potom odkial...Ja som nezdedila nic a ani za milionara sa nevydala😅Mozno nieco vyhram🤗

engynka
18. apr 2022

Hned stavat take na slovensku neexistuje. Dokym ziskate stavebne povolenie moze uplynut aj rok. V horsom pripade aj viac.

melanta
18. apr 2022

@engynka my sme riešili minulý rok, za 2 mesiace sme mali všetko komplet vybavené.

engynka
18. apr 2022

@melanta to gratulujem to je naozaj extremne rychlo. Nam Jul 2021 architekt odovzdal PD, zacali sme riesit vsetky dotknute organy a vyjadrenia, podali sme ziadost na SU december 2021 a este urad stale nevydal SP. A to teda nemame ziaden komplikovany pozemok, suseda len jedneho daleko od domu. Ale zalezi asi fakt na kazdom jednom uradnikovi. To az ked zacne rieist clovek zisti aka tu je neskutocna birokracia.

ariannazara
18. apr 2022

@engynka to je extrém. My sme mali SP do 30 dní. Co tam robia tak dlho? Nevolala si tam? Treba ich otravovať 🙅‍♀️