Musí žena vždy variť a muž opravovať veci?
U nas doma je to tak nejak automaticky... ja varim, on opravuje. Sme len my taka pošahana domacnost? niekedy mam pocit ze by som si aj ja zasluzila oddych od sporaka a on by mohol nieco navarit bez toho aby sa pytal kde co je. A ked nieco nejde, caka sa na neho, aj ked viem ze by som to vedela spravit aj sama. Preco to tak je?
co každý druhy deň opravuje?
U nas sa nic neopravuje a obaja varime a upratujeme 🤷😅.
Nemusí, kto si ako zariadi tak ma....u nás každý robí všetko, teda chlap nezehli lebo čo mám ja za hodinu tak jemu trvá pol dna
Nemusi. Kazdy ako mu vyhovuje.
U nas prv varil muz. Tak dlhe roky ja.
A teraz on spravi panenku a ryby. V tomto je ozaj macher.
Ako si si zariadila, tak mas. Ja si viem veci sama opravit, ale aj oznamit Dnes nevarim, mas sluzbu
Nemusi. Zena moze varit, prat, upratovat aj opravovat a muz moze len lezat a skriabat sa na vajciach. 🤷♀️
Nie, u nas muz aj vari, aj opravuje, dobre som sa vydala.😊
Lenže ono to tak nie je. Takto je to u vás. U nás nemáme podelené nič a všetci robia všetko. Dnes raňajky robili deti. Práčka už prala, keď som sa zobudila, muž už hore pracoval. Ak tu vypadne nejaké koliesko z auta, nemám problém zobrať šrubovák a opraviť to. Takisto viem zmontovať nábytok a vŕtať. Nečakám s tým na muža, aj keď on sa v kutilstve vyžíva. Zajtra je víkend. To viem,že budú raňajky na stole a ja pokosím trávnik.
U nás sa tiež nerozdeľuje, kto čo robí, ani nevarím povinne. Ak sa mi nechce, uvarí on. Ale ja napríklad celkom rada strihám živý plot. On kľudne aj povysáva, pozbiera prádlo, ak poviem, že má nakúpiť, lebo ja nestíham, nakúpi bez zoznamu a viem, že nebude doma nič chýbať, atď.......nemáme určené, čo kto robí....
Môj muž síce varí minimálne , aj keď sa veľmi snaží ,ale toto je asi jediná vec, ktorá mu naozaj nejde, jedine v špagetách so salámom a kečupom je kuchár profesionál 😂 . Ale , za to odo mňa nikdy nevyžadoval, teplé jedlo na večeru , trojchodové menu cez víkendy atď ...vždy keď ide z práce mi zavolá , čo treba z obchodu a či som niečo varila , alebo má niečo kúpiť aj na večeru . Cez víkendy nebývame väčšinou doma , takže to tiež muž "navarí" v reštikách
opravuje len on to je pravda ale vari aj pečie manžel ale jeho to baví, hlavne také vyvaranie a vypekanie na celé doobedie, dokonca aj sám povysava alebo utrie prach bez toho aby som niečo povedala ..
zase neopravuje vkuse niečo a uprimne malovat neviem kedy budeme ale netlačim nejak na to , no čo .
Myslela som, ze s takymto usporiadanim domacich prac uz ani nie su domacnosti. Mate dom, ked stale nieco opravuje?
Kedysi to bolo myslene tak, ze chlapi lietali okolo dobytku vonku, hydiny, sekali drevo, starali sa o polia... nejake "chlap opravuje" je v dnesnej dobe co 😅
U nas je to rozne, varim vacsinou ja, je ti pre mna hobby. Ale ked som busy, vari on. Perie vacsinou on, to je tak dobre neviem. Tiez polieva kvetiny, bezne upratuje ked som ja kdesi mimo domu. A tie muzske prace tiez casto striedame, ja napr dam dokopy auto, idem s masinou do servisu, som velmi dobra v strihani krikov, stromkov, vsetko, co sa tyka murariny, maliarciny, on zas elektrika a vodarina. Sami sme si renovovali dom, robili sami kuchynu. Tak obaja taky kockopes za mna. Tiez rada vrtam, srofujem, ale on tiez 😂😂😂
Co sa tyka prac v domacnosti - neexistuju zenske, ci muzske (bavime sa o beznych dennych, max tyzdennych pracach).
Su len prace, ktore sa musia vykonat a je jedno, kto ich spravi.
U nas varim ja - ale max 2x tyzdenne, kedze mame skolu/pracu a tam jedlo. Nepecie nikto - ja to ani neviem, mozno na dochodku, ked sa budem nudit, naucim sa. A opravovat? To si uz ani nepamatam, kedy sa nieco take realizovalo
Kedysi to bolo myslene tak, ze chlapi lietali okolo dobytku vonku, hydiny, sekali drevo, starali sa o polia... nejake "chlap opravuje" je v dnesnej dobe co 😅
@anjelicek26 Aj v minulosti zeny kmitali na tych poliach, okolo hydiny... v podstate doma "vo vnutri" sa ani nefungovalo.
Tak hádam v roku 2025 už nikto nedeli na prace mužské a ženské. Tak ako viem chytiť srobovak do ruky tak vie muž chytiť panvicu do ruky. Tak ako ja upratujem, tak aj muž. Podelili sme si len činnosti ktoré preferujeme - on rad vysáva, ja radšej upratujem kúpeľňu. Ale nemáme ruky z dreva, že keď bude treba vydávať tak sa bude čakať na neho, lebo ja to nerobím 🙈
Bohuzial stare vzorce od matiek a babiciek...kazda zena by si mala "upratat" svojho muza hned v uvode. Potom to ide tazko, ak sa neskoro pride na to ze spolupraca v domacnosti neexistuje. Ale mozes to skusit aj teraz..zeny vzdy tahaju za kratsi koniec, deti, rodina, lenivy muz a menej sanci na slubnu karieru...
U nas ked poviem pravdu niekedy vari castejsie muz ako ja 🤣🤣
To je podobné ako s financiami - v niektorých domácnostiach ide všetko presne na polovicu, inde je všetko na jednom z partnerov (práva aj povinnosti) a inde je to úplne voľné s obojstrannou plnou dôverou.
Takže aj s činnosťami je to rôzne. Ale naozaj nevidím dôvod, aby som čakala na partnera s niečím, keď to viem urobiť a mám na to čas. Prečo by mali byť tie hranice také pevné? Čo by sa stalo, keby sa tie hranice prekročili?
U nás ja neopravujem nič, neriesim auta ani servis, ani kosenie alebo nejakú údržbu domácnosti. Zvládla by som to, ale našťastie manžel tieto veci zvláda perfektne. Varím, pretože muž to nevie a ani k vareniu nemá vzťah. Ale keď je potrebné, upratuje, vysáva, nakúpi, proste čo je potrebné. Všetko je o vzájomnej dohode, o kompromisoch.
Človek len umret musí..
Ja varím,kosim,staviam,opravujem,všetko riešim ,všetko platím ešte sa aj učím s dieťaťom :D
Urcite to tak nemusi byt. U vas je to tak preto, lebo ste si to takto nastavili. Ale to neznamena, ze to musi byt uz natrvalo, vsak porozpravajte sa a nastavte si domacnost inak. Je uplne jedno ako to maju ini, vy si urobte tak, ako vam vyhovuje.
Ved ked to vies opravit, to oprav. Ci urazil by sa? Ja niektore veci opravit neviem, musela by som na to niekoho volat, tak som muzovi celkom vdacna. A pri vareni - niekedy vari aj muz, no nerobi dobrotu, ked sa snazime varit spolu. Kazdy to chce po svojom a pritom je to jedno, len nech to ma jeden pod palcom.
nmate pravdu, ze si to clovek často nastaví sam – ved to tak nejak vznikne... prirodzene. ale po rokoch sa clovek zobudi a citi, ze by nieco mohol aj inak.
ja napr. vôbec nevarím, ale ani neopravujem, je dosť ďalších prác ktoré robím

Lebo si si to tak nastavila....