icon

Ako utajiť tehotenstvo v práci?

15. máj 2024

Baby v apríli som nastúpila do práce a zároveň neplánovane otehotnela. Možno je to neférové, ale teraz musím pozerať na seba a malé, takže chcem počkať s oznámením aspoň do konca skúšobnej doby. Problém je, že už mi začali nevoľnosti a je to ťažké tajiť ak sa mi zdvíha žalúdok zo všetkého a utekám na záchod. Na PN tiež nechcem, keďže ma rovnako môžu vyhodiť.
Čo by ste odporučili?

ivana3111
16. máj 2024

Po oficiálnom oznámení tehotenstva ta vyhodiť nemôžu nijako- si v ochrannej lehote. Počkala by som pokiaľ sa dá, aspoň pokiaľ lekár vystaví tehotensku knižku.

simonka_vi
16. máj 2024

Skus si kúpiť lízatka na nevoľnosť mne pomáhajú skús možno pomôžu aj tebe .tiež by som to tajila pokiaľ by sa dalo držím palce

aliziana
16. máj 2024

@ivana3111 v skúšobnej dobe môžu skončiť pracovný pomer, síce nie z dôvodu tehotenstva, ale napíšu, že nie sú spokojní s prácou (apod.)

palculienka40
16. máj 2024

V pripade ak by sa to prevalilo a prepustili by ta mas pravo nastupit na PN v ochrannej dobe do 7 dni.

aliaray1
16. máj 2024

@ivana3111 to neplati u tehotnej v skusobnej dobe. Mozu ju vyhodit v skusobnej aj napriek oznameniu tehotenstva.

aliaray1
16. máj 2024

Ak splnas ostatne podmienky, tak narok na matersku mat budes, v ramci ochrannej 8 mes.lehoty. Detto na tehotensky prispevok. Len ratat to budu z predosleho zamestnania...vysku davok tym myslim.

thirstymonk
16. máj 2024

V skušobnej dobe ťa môžu vyhodiť hocikedy a hociprečo. Vlastne to ani nie je "vyhodenie", ale ukončenie pracovného pomeru v skúšobnej dobe.

dadka1997
16. máj 2024

Zazvorove lizatko, cukriky, i žuvačky.. čaj tiež môžeš piť .. a len to vydržať, držím palce🥰

evcagabi
16. máj 2024

Daj si u lekara napisat tie tabletky na nevolnosti v tehotenstve. ja som ich sice nebrala lebo som bola doma , takze osobne skusenosti s nimi nemam ale citala som o tom vo viacerych diskusiach

taynee
Odpoveď bola odstránená
jomarch
16. máj 2024

pracujes v kancelarii? si v nej sama alebo s niekym? mne sa darilo tajit (pred kolegami, priama nadriadena o tom vedela samozrejme) skoro 3 mesiace. a to som v prvom trimestri vracala denne. skus tie lizatka, dostat to v lekarni, pripadne tie sumive vitaminy, to mne pomahalo tiez. myslim si ze aj intuitivne budes citit na co mas chut, to ti aj pomoze. drzim palce. Ale minimalne nadriadenemu to oznam, ked budes uz mat knizku. ak je normalny, tak pochopi, ze si to ma nechat pre seba.

ivana3111
16. máj 2024

Tak práve som si načítala zákon o ochrane osobnych udajov a teda zamestnávateľ nesmie po tebe požadovať údaje, ktoré sa netýkajú výslovne práce. Asi len zatĺkať lebo áno vyhodiť, ta v skúšobnej dobe môžu a síce nie z dôvodu tehotenstva ale z iných pre nich výhodných dôvodov. Stále to môžeš zvaľovat aj na nejaké gastro problémy, keď už by bolo veľmi zle na pracovisku a na gastro sa dlho čaká tak ci tak :D :D čiže celkom dobre alibi.

butterflyeffect
17. máj 2024

V zavislosti od tvojho stavu ta moze gynekolog vypisťat ja na PN do materskej… nemyslim ze sa to da v praci utajit ked ti je zle, ak by nebolo tak asi je to ine, mala som kolegynu co otehotnela v prvom mesiaci skusobnej a oznamila tehotenstvo den po ukonceni skusobnej, ale ona nemala priznaky