icon

Ako zvládať stres a domáce povinnosti?

11. júl 2025

Ahojte, idem sa trosku postazovat. Potrebujem dohnat veci v domacnosti, upratat oblecenie, vyprat, navarit na viac dni, vyprat plienky a pretriedit hracky. "Potrebujem" toho tolko spravit, pritom pracujem, som tehotna a staram sa o 1,5r dietatko. Cez den mam vycitky, ze bud nic nerobim a som s dietatkom alebo robim veci a mam vycitky, ze nie som s dietatkom. Asi by som mala zvolnit, ale som z tohto kolobehu taka unavena. Mam pocit, ze nic nestiham, tlacim veci pred sebou a nie som stastna. Muz povysava, utrie prach a aj navari, aj je s dietatkom sem tam vecer. Ale mam pocit, ze dietatko zacina mat radsej manzela ako mna. S nim je sranda, on pusta telku, on napomina ovela menej, nerobi neprijemnosti (strihanie nechtov, prebalovanie a pod.).... A ja som casto nervozna, lebo v noci nespim (dietatko prechadza velmi zlou spankovou regresiou). Casto spim v noci dokopy len 4h, potom som nervozna, unavena a neviem ako z tohto kruhu von. Mrzi ma to, velmi.

anonym_f8b702
11. júl 2025

@anonym_autor a čo robí otec?

pinkgirl
11. júl 2025

Tak si vezmi dovolenku. Dieťatko daj niekomu postrážiť, pokocikovat a ty si zatiaľ niečo uprac. Alebo si urob plán čo potrebuješ "upratať", a rozvrhni si to na niekoľko dní. Nezabudni aj oddychovať. Robota nie je zajac - neutečie. A kľudne poľav z hygienických štandardov - kontroly z hygieny nechodia😉. Nemusí byť denne pozmývané, ani nažehlené komínky v skriniach.
Veľa si si nabrala a si z toho v strese.

zmrzlinka2021
11. júl 2025

Nepracuj. Malú aspoň na jeden deň do týždňa do jasliciek.

petulda333
11. júl 2025
@anonym_f8b702

@anonym_autor a čo robí otec?

@anonym_f8b702 nevies citat?

anonym_54f23a
11. júl 2025

@anonym_autor toto vsetko od slova do slova precitaj manzelovi.

ak ma schopnost empatie, tak ti pomoze a necha aby si aj ty mohla byt ten zabavny rodic co relaxuje pred televizorom. ak nie,
tak je to zly manzel.

januska12323
11. júl 2025

@anonym_autor musíš aj pracovať? Nevieš otcovi detí povedať, čo ti viac pomôže ako nejaký blbý utretý prach? Všetko čo nutne netreba presuň na neho alebo na "potom".

anonym_744d6f
11. júl 2025

A ako to budeš zvládať, keď sa k dieťatku narodí druhé dieťatko?

autor
11. júl 2025
@pinkgirl

Tak si vezmi dovolenku. Dieťatko daj niekomu postrážiť, pokocikovat a ty si zatiaľ niečo uprac. Alebo si urob plán čo potrebuješ "upratať", a rozvrhni si to na niekoľko dní. Nezabudni aj oddychovať. Robota nie je zajac - neutečie. A kľudne poľav z hygienických štandardov - kontroly z hygieny nechodia😉. Nemusí byť denne pozmývané, ani nažehlené komínky v skriniach.
Veľa si si nabrala a si z toho v strese.

@pinkgirl dovolenku mam naplanovanu az koncom augusta, lebo nas je v praci malo... a ked dam dietatko svokre alebo mojej mame, tak sa citim ako neschopna matka 🤷‍♀️

autor
11. júl 2025
@januska12323

@anonym_autor musíš aj pracovať? Nevieš otcovi detí povedať, čo ti viac pomôže ako nejaký blbý utretý prach? Všetko čo nutne netreba presuň na neho alebo na "potom".

@januska12323 uz teraz presuvam na potom a myslim, ze ma to dohnalo 😵

autor
11. júl 2025
@anonym_744d6f

A ako to budeš zvládať, keď sa k dieťatku narodí druhé dieťatko?

@anonym_744d6f z toho mam dost stres, ale zvladli to ine, zvladnem aj ja

pinkgirl
11. júl 2025

Nuž, keď sa cítiš neschopná, tak si to musíš najprv upratať v hlave. Proste neexistuje mať všetko - aj čas s dieťaťom, upratané, byť oddýchnutá zároveň atď. To si zarábaš na peknú depresiu a zdravotné problémy. Tiež si len človek a matka a skrátka máš svoje limity. Uber z nárokov na seba a uvidíš že budeš šťastnejšia. Na konci života sa medaily za upratanú domácnosť nedávajú. Daj si reálnejšie ciele s prihliadnutím na svoje aktuálne možnosti aby si nebola strhaná matka (ďalšia v poradí).