Ako zvládnuť pôrod a kojenie bez stresu?
Ahojte blizi sa mi porod ale som nervozna z toho ze nemam nic naštudované … co sa tyka kojenie kolko ma jest kedy jest … to iste porod ..nic nemam naštudované povedala som si ze to necham na dr a budem pocuvat … je ti tiez nejaka taka ,,divna,,tehuľka ? Mam pocit ze by ma to viacej stresovalo keby som to mala vsetko načítané …
Na pôrod je tam lekár a sestričky, budú ti hovoriť kedy treba tlačiť kedy nie.....len si ešte pozri niečo o kontrakciách aby si vedela či už ideš rodiť🙂plodová voda ti nemusí odtiecť, takže na to sa spoliehať nedá🙂čo sa týka kojenia, dávaš na požiadanie kedy si dieťa "vypýta", zo začiatku ho možno budeš musieť aj budiť aby papalo(okrem prvého dňa)....ak bude dieťa musieť byť na UM, dávaš podľa návodu na obale každé 3hodiny...s kojením je to jednoduchšie, tam dáš kedy sa dieťa zobudí a uvidíš či chce alebo nie, mono bude chcieť byť len na prse a papať nebude chcieť....
Kojiť podľa požiadaviek dieťatka, čiže kľudne ak každú hodinu, určite nie na čas, bábätko nekojis len kvôli hladu, ale pre pocit bezpečia, kľudne ie, atď.
A nemusíš veľa toho načítať, ale aspoň správne predychavanie v jednotlivých dobách pôrodnej si pozri. Rodiť začneš doma a kým prídeš do nemocnice, prejdú aj hodiny, a správne predychavanie to len a len pomôže, aby si sa nevysilila na záver. A v nemocnici tiež môže byť frmol, nikdy nevieš a môžeš natrafiť na personál, ktorý ti nič nevysvetlí.
Prajem ľahký pôrod!
@mogaa doplnim aj opacne - plodova voda odtecie a porod sa nie vzdy rozbieha. hned smer nemocnica radsej.
Ahoj ja som rodila pred pár dňami a bola som na tom asi rovnako ako ty… ale už keď som rodila tak som len počúvala pokyny a tak isto potom keď som mala dieťatko pri sebe..mne všetko vysvetlili ukázali a nehanbila som sa na niečo opýtať keď som nevedela alebo som si nebola istá..predsalen radsej možno kúsok zahanbenia ako nespokojne dieťatko ☺️ držím palce
Bože dakujem Vam zienky 🙏🏻🙏🏻🙏🏻🍀❤️ja už som si myslela ze ma tu ukameňujú aka som nezodpovedná 🥺 hned som kludnejšia🙏🏻
@jj298 ďakujem krasne 🙏🏻ved toto ze sa spolieham na materinsky instinkt a veru citat viem 😂nemyslim to ako urážku z tvojej strany 🙂 manzel sa na malu strasne tesi aj ked chodi na týždňovky ale bude mat mesiac volno ked sa mala narodi 🙏🏻
Niekedy je lepsie nevediet.
Zase mam za sebou 3 porody a kazdy bol iny. A neviem ci aspon jeden z nich by bol “z knizky”.
Caka ma stvrty a… ja mam tiez urcity strach ze aky bude kedze som si uz uz uzila azda kazdy co som mohla 🙂
Dojcenie tiez. Je sice krasne ale tazke. To bude zalezat aj ci sa babo vobec prisaje-ak nie tak mozes aj cely zivot studovat co preco-babo rozhodne za teba. Ak budes dojcit a vsetky tie peripetie-lebo nie to nie je len ze das prsnik a bodka….
Aspon u mna to tiez bolo od zapalov. MKoza. Upchaty mliekovod. Vela mlieka. Malo mlieka.
Potom ked isli zubky. Strajk a neviem co…
No len pozor pri tom kojeni, tie rady, ze 10 min. na prsniku a viac nie, alebo davat kazde 3 hodiny na prsnik - to casto toto radia v porodnici a to je cele zle. To len k tomu, ze na porod sa mozes vacsinou spolahnut na lekara a sestry (hoci aj to nie vzdy plati), ale co sa dojcenia tyka, tak katastrofa.
Mam 4 deti a okrem druheho dietata, s kazdym som mala problemy s dojcenim a sestry teda moc napomocne neboli, poradila som si sama.
@maryetta mne sa 3 zo 4 deti vobec nevedeli prisat, ale rozhodla som ja nakoniec, naucila som ich to, bol to boj, ale vyhrali sme. Aj toto sa da. Druhe dieta sa mi prisalo ukazkovo, od radpsti som plakala a tretie zas nic, silna zltacka k tomu, to bolo nezobuditelne dieta. No ale mala som uz skusenost s prvym dietatom, tak som si poradila. Abtake ako klobuciky su fuj, flasa je fuj, som si vobec nevsimala, robila som po svojom a deti zabudli nakoniec aj na flasku a chlapci ani UM potom uz nechceli. Rovno z materskeho mlieka presli na kravske 🙃😅. A ani posledne dieta mi nechcelo umele, skusala som teraz pri covide, ked mala zapchaty nos a nechcela sa prisat. A nic, odhodila mi flasku cez celu izbu 🤣.
Vykašli sa na čítanie kadečoho, ja som šla do pôrodnice s tým, ze "môj plán je porodiť". Spoliehala som sa, ze lekári a sestry vedia, co robiť a priroda to tiež tak zariadila, ze proste budem vedieť, co robit. A tak aj bolo.
Ja tiez nemozem povedat ze kojenie bolo len o tom ze dam prsnik a hotovo. Musim povedat ze prve 3 mesiace som skoro stale riesila ci mam mlieka dost, ci sa spravne prisava, malemu aj strihali uzdicku, on rycal na celu nemocnicu lebo mlieko sa mi rozbehlo az doma a od nervov ze nemam mlieko v nemocnici len doslova zjapal a odmietal sa aj prisavat. Kojenie cez cievku, parkrat flasku, potom laktacna kriza, strajk, no co sa tyka kojenia az po 3 mesiaci sa to fakt ustalilo, stale tvrdim, ze prve tri mesiace su ako dalsi trimester kym sa babo adaptuje ze je von. Xo sa tyka porodu prvy porod mu zacal prasknutou vodou a porodila aom az o 17 hodin neskor, druhy porod kontrakcie a babo do 2 hodin von. Hlavne pocuvaj dr a vsetko bude ok 🙂 držim palce velmi ❤
Ja som na tom tak isto 🤣
Ja mam termin az v marci ale uz teraz stresujem. Je to moje druhe tehu ale prvy porod bol cs koli nepostupujucemu porodu....syn bol velky a hned lekar konstatoval, ze to bude cisarskym ale ja nechcela tak dal tomu malu sancu ale nic sa nedialo a teraz sa bojim ci to bude take iste. Je tu nejaka mamicky drobnej postavy ktora rodila prirodzene? Aj sa toho bojim ale aj toho cs sa bojim mala som migreny aj zapalenu ranu, no katastrofa takze neviem teraz do coho ist. Vraj ak bude mala taka velka ako syn cez 4kg tak to nevytlacim
@nevenka to si ale mala pevnu volu a trpezlivost. Mnohe to vzdaju ze to proste nejde. Ze to priroda tak zariadila a neviem co.
Ja sama som mala tak silny zapal pri prvom ze este ani 3tyzdne nemal a mne rezali prsnik. Zakazali dojcit. No maly flasu nechcel. Ani cumel nemal. Takze chcem a ci mozem ci nie…. dojcila som.
Ale bol to ozaj boj. Aj moj. Aj syncekov. Ked si clovek tak pomysli ze co je na tom tazke sak dam prsnik a hotovo…
Nestresuj , a podla mna si z tych zien ,co nepotrebuju mat do detailu nastudovane a je im tak lepsie..ja som to tak mala tiez ,nechala som to na prirodu a dr ...fakt som to nepotrebovala skumat do detailov ,oba porody " pohoda" druhy tazsi ale ,ked som spatne pozrela hororove rozpravania ,tak. vlastne nic moc😁.. .je to zazitok ,ktory zvladnes ,lebo ta na konci caka krasne vonave babatko 😉
Podľa mňa robíš dobre... Budes veci robit intuitívne, nieco ti vysvetlia v porodnici, nieco doktorka,..nieco si precitas mozno podľa potreby ked bude babo na svete.
Ja som si studovala, citala si vsetko, co by sa malo a nemalo a prve mesiace len stres lebo nepribera tabulkovo, nepapa tabulkovo, vyvoj celkovy ci je tabulkovo. No bolo mi to treba?? 🤦
Želám veľa zdravia a krásny pôrod. A ani o nom si zbytočne necitaj aj tak je každý iný.. Radšej sa snaž iba mentalne nastaviť ze všetko pôjde tak ako ma 🍀
@ella1234 jeeeeej dakujem krasne 🥰🥰🙏🏻🍀
Ďakujem Vam žienky a kazdej jednej prajem všetko dobre 🥰🥰🥰❤️🍀
Pozri ja som si tiež nič neštudovala a všetko mi povedali aj tak v nemocnici hlavne sa na všetko pýtaj keď ťa bude niečo zaujímať a budeš chcieť vedieť čo bude vždy nasledovať aj pri pôrode

Podľa mňa dobre robíš, že veľa nečítaš 😊