icon

Ako zvládnuť tehotenstvo bez partnerovej podpory?

jjarosllava
4. aug 2024

Ahojte dievčatá, prosím poraďte mi ako sa psychicky pozbierať. Som v 20tt a už dlhšiu dobu máme s partnerom krízu. On si nič neprizná, v tehu mi nepomáha, na veľa urobí to čo mu poviem, až po hádke.
Príklady: od začiatku mám chute na ovocie, chodila som na trh kupovať si čerstvé domáce, oni majú aj doma ale nikdy mi nedoniesol nič, raz som mu to vytkla, že doma majú čerešne a mňa nechá chodiť a kupovať na trhu. Tak potom doniesol raz maliny za malú misticku. Vidí ako mi donesú susedy vždy niečo ale jeho to netrkne že on sa má postarať. Pri tom bývame každý u svojich rodičov lebo zaraďujeme bývanie takže nemusí ísť k rodičom po misku ovocia 100km niekam.

Alebo je veľký vtipkár, mne to jeho vtipkovanie príde detské a trápne ale myslela som si, že ho toto zmení, že bude vážnejší, má strednú zdravotnú takže tvrdil ako vie čo tehotenstvo prinesie, ale on si robí srandu z dieťaťa vlastného. Už malinké niekoľkokrát urazil vtipmi typu "bohvie či je moje" alebo bude to dievčatko povie že bude mať po ňom fúzy a vždy nejaké trápne pripomienky. Na začiatku keď vtipky boli neutrál tak som sa smiala, bývalý bol suchár tak mi dobre padlo že mám vtipného.

Nevyberá so mnou kočík, je mu to jedno, nerieši či sa zmestí postieľka do spálne, to meriam ja, niekedy sa mi aj pol dňa neozve a potom povie že som unudená, nikam teraz v lete nejdeme on je domased, pri tom sľuboval ako toto leto pôjdeme aspoň na výlety keď už nie dovolenka (zaraďujeme bývanie), všetok nábytok som vybrala ja, on sa k činu nemá.

On len jeho srandičky, futbal, vyspať sa doobeda, potom je nevrlý veľakrát lebo ho bolí chrbát, zhodí to na mňa že ach tie moje hormóny že ja som precitlivená.

To čo pre mňa urobí nespomínam, lebo to sú len nevyhnutné samozrejmosti, niekedy ani to nie, hecol sa len v jednej veci, rozpadlo sa mi auto, tak kúpil od svojho otca aby som mala bezpečné.

Tehotenstvo prežívam sama viac menej, často plačem lebo sa hádame, chcem nejak prírodne podporiť psychiku aby sa malinkej nič nestalo. Ja mám 32 r. On bude mat 29.
Minulý rok keď mi onkolog.ochorela mama tak mi bol oporou veľkou preto som s takým človekom chcela dieťa. Bol zodpovedný a chápavý ale to bol len začiatok nášho vzťahu takže asi divadlo...
Poraďte prosím. Ďakujem

Tehi

barka1
4. aug 2024

@jjarosllava nečakaj, že ti chlap vidí do hlavy a komunikuj s ním priamo. A pekne. Ziadne zbytocne hádky. S chlapom to musíš vediet.
Ty zatial posobis ako taká rozmaznana princeznička. "samého ho netrkne...to,co pre mna robí nespominam, je to samozrejmost...pol dna sa mi neozve"...WTF?
So svojim pristupom mieris k single rodičovstvu.

nikpa
4. aug 2024

@jjarosllava a predtym bol chápavy, ochotný a pozorný partner? Musela si vedieť, s kým si robíš dieťa. Teraz už je trochu neskoro sa tým psychicky deptat...

jjarosllava
autor
4. aug 2024

Práveže s ním veľa komunikujem, zbytočne nehrotím, prvá ustúpim, chodí von s kamarátmi, chodí na futbal, neobmedzujem ho, chcela som len aby sa viac zaujímal napr o tú stravu a aby si nerobil posmech z vlastného dieťatka. Je mi jasné že ho nezmením ale viem, že taký pozorný vie byť, pretože bol, keď mi minulý rok ochorela mama.
Nebývame spolu, spoločné bývanie zariaďujeme ale už tri týždne nie je schopný poskladať šatníkovú skriňu aby sme tam mohli bývať naplno. Pred tehotenstvom sme spali jeden u druhého ako často to len šlo, teraz už spoločné noci nemáme, príde za mnou len raz - dvakrát do týždňa ak by som ja nešla k nim, tak sa viac nevidíme. Keď sa spýtam čo robil (že neprišiel) tak povie nič, v izbe som bol. Pozeral som film. Spal som.

0silvia0
4. aug 2024

@jjarosllava zaujimanie o stravu je fakt od teba zbytocne ocakavanie. Toto moc hrotis, ved si kup naco mas chut, zjedz a nerob z toho dramu. Viac by ma stvala ta lenivost poskladat skrinu. Auto ti zabezpecil, tak si ta vsima chlapskym sposobom. Skus aj ocenit to, co robi, lebo ked neocenujes co robi, len vycitas, co nerobi, chlap strati motivaciu.

maminkadeticiek
4. aug 2024

Co na toto povedat?Akeho si si nasla,takeho mas.Urcite si z hormonou aj precitlivela,ale biedny vyber partnera.mi to pride aj tak.Ani ste spolu nezili,ani ste neni zobrati,ale dieta cakate a uviazala si si chlapa na krk "do konca zivota",ktoreho si dostatocne nepoznala iba si si ho zidealizovala.Ja viem ze ludia sa menia,chlapi sa meniaa,nikdy nie je istota,ale ty si ho fakt dostatocne nestihla spoznat a ty zijes v disharmonii a dueta bude zit v este vacsej.

maximiliana
4. aug 2024

@jjarosllava to je tak, ked si nevyzreti jedinci robia deti... najskor ste mali mat prerobene, fungovat spolu v domacnosti ako partneri a potom robit deti... on si zije zivotom slobodneho, v ktorom bude pokracivat aj po porode, teba ma v pazi a ty fnukas za ovocie, co je cista somarina... ostan pekne u rodicov, lebo aj tak tam nakoniec skoncis, tak si usetris stahovanie... chapem, ze ti tikali biologicke hodiny, ale potom necakaj od velkeho decka zazraky...

marianarem
4. aug 2024

Tak v tehotenstve je zena extremne citliva na vlastnosti.partnera, lebo citi, ze po porode sa bude potrebovat onho poriadne opriet. Tak si vsima na muzovi viac veci, vadi jej, co je predtym nevadilo. Napriklad tie vtipky tvojho muza su toho typickym prikladom. Ja som to.tiez tak mala, tiez mi moj miestami pripadal vselijaky a ze akoby ani nebral do uvahy, ze ide mat dieta. V tehotenstve vznika trochu aj nepomer medzi pocitmi muza a zeny, lebo zena uz dieta citi a citi sa byt matkou, pre chlapa sa zatial.nic nezmenilo. Vidi brucho ale to je vsetko, este nejaku velku zmenu neciti. U nas sa vsetko zmenilo porodom. Ukazalo sa, ze moje obavy boli absolutne prehnane, manzel bol uplne perfektny, od prvej chvile uplne 100% angazovany a je taky doteraz.
Proste muzovi v klude hovor vsetko, co by si potrebovala. Necakaj, ze ho trkne, to byva kamen urazu v mnohych vztahoch, ze sa caka na to trknutie. Aj mu hovor, ako sa citis, ze si teraz dost citliva, ze ty uz sa citis ako mama a pottebujes ho viac sko inokedy. A konkretne mu povedz, co by ti pomohlo.

zuzana9393
15. aug 2024

Lomcujú tebou hormóny. Mám to veľmi podobné, som v 23 TT tiež mi ide chlap na nervy a to on je zase pravý opak tvojho. Niekedy mi ho je aj nakoniec ľúto, keď ma to prejde 🙈

lienka.7
15. aug 2024

@jjarosllava za mna nič až tak neobvykle, až na to, ze je buran, to si asi musela vedieť už predtým. Lebo keď ti ovocie nenosíl predtým, nebude ani teraz...
Inak ako sa ma podla teba o teba viac zaujímať? Pýtať sa, či si dnes už kakala? S nim nelomcuju hormóny ako s tebou 🙈
Na poznámku, či je dieta moje by som mu povedala, že nie, postarove.