icon

Prekonanie strachu v tehotenstve

13. júl 2025

Ahojte prišla som sa sem kusok vyrozprávať..

Moje otehotnenie nebolo vôbec ľahké. Mali sme za sebou 3 kolá ivf, bol problém s embryom a z 3 ivf sme mali len jedno embryo a teda ten vklad bol aj úspešný. Strašne sa z toho tešíme s manželom. Lenže problém je že keby som mohla tal chcem aby už bol termín pôrodu.
Prvý trimester bol problémový čo sa týka krvácania a špinenia. Neustále som chodila so strachom na wc či nekrvacam. Myslela som že prvým trimestroˇ strach opadne ale ja ho mám stále. Neviem rozmýšľam že vyhľadam psychológa. Pretože ako by sim to vysvetlila ja si niečo na internete prečítam a už si to domyšlam.. napríklad riziko preeklampsie po ivf, toxoplazmoza, listerioza atd. Veľmi by som chcela nemať tento strach a tešiť sa len na maličké. Ale v pozadí ho stále mám. Bojím sa že sa to bude tehotenstvom len zhoršovať.. myslite že sú tie pocity normálne alebo je to už cez a mám vyhľadať pomoc psychológa? Ja som tieto stavy ako keby úzkosti a strachu ktorý má ovládal mala už dávno pred tehotenstvom. Vždy som sa všetkého bála, trápila sa nad vecami až moc. Je to aj tým že som si dosť ťažkými vecami prešla v detstve a brala som ich priliz osobne a dosť som to prežívala.

Ďakujem za rady.

beata_k
13. júl 2025

@anonym_autor Je to cez a porodom to rozhodne neskonci. Svoj strach budes prenasat aj na dieta a najdes v nom kazdu chorobu, ktora sa da na nete najst.

patka06
13. júl 2025

Nie je to normálne a po pôrode sa to nezlepší, svoj strach budeš prenášať aj na dieťa.
Odporúčam nečítať na internete a poradiť sa s psychologom, čo najskôr.
Stres neprospieva

autor
13. júl 2025
@beata_k

@anonym_autor Je to cez a porodom to rozhodne neskonci. Svoj strach budes prenasat aj na dieta a najdes v nom kazdu chorobu, ktora sa da na nete najst.

@beata_k ako uvedomujem si to že to je cez.. bežne som takto diagnózy nikdy neriešila.. nechápem prečo si takto všetko pripúšťam v tehotenstve.. v minulosti som skôr mala taký strach že som niečo urobila zle v práci proste som si až tak neverila ale nikdy to nebolo ohľadom nejakých diagnóz..

autor
13. júl 2025
@patka06

Nie je to normálne a po pôrode sa to nezlepší, svoj strach budeš prenášať aj na dieťa.
Odporúčam nečítať na internete a poradiť sa s psychologom, čo najskôr.
Stres neprospieva

@patka06 ďakujem za názor. Objednam sa určite to chcem riešiť čím skôr.. nepáči sa to ani mne

beata_k
13. júl 2025
@anonym_autor

@beata_k ako uvedomujem si to že to je cez.. bežne som takto diagnózy nikdy neriešila.. nechápem prečo si takto všetko pripúšťam v tehotenstve.. v minulosti som skôr mala taký strach že som niečo urobila zle v práci proste som si až tak neverila ale nikdy to nebolo ohľadom nejakých diagnóz..

@anonym_autor Podla mna si ani ako matka neveris. Svoju nedoveru voci sebe si len presunula. Myslim, ze by bolo vhodne sa poradit s odbornikom. V dobrom ti radim. Ten ozajstny strach zacne az porodom.

anonym_3622b6
13. júl 2025
@beata_k

@beata_k suhlasim… ja som sa takto tiez vsetkeho bala a po porode mam hrozny strach z diagnoz ze bude mat dieta ktore precitam.. pomoze psychiater alebo psycholog?

beata_k
13. júl 2025
@anonym_3622b6

@beata_k suhlasim… ja som sa takto tiez vsetkeho bala a po porode mam hrozny strach z diagnoz ze bude mat dieta ktore precitam.. pomoze psychiater alebo psycholog?

@anonym_3622b6 Ja by som zacala psychologom. Ten najlepsie zhodnoti tvoj stav a jeho vaznost.

zuzkaa1991
13. júl 2025
@anonym_autor

@patka06 ďakujem za názor. Objednam sa určite to chcem riešiť čím skôr.. nepáči sa to ani mne

@anonym_autor pri prve tehu MA v 12tt druhe tehu uspesne ale presne tie iste pocity plus nonstop bolesti.a. grckanie ;) tiez som odpocitavala len dni do porodu....potom ani ja ani okolie si nevsimlo preslo.to do pôrodnej depresie...uvedomila som si ked malá mala.cca rok a pol /2r ked som si o tom.citala.ze. take stavy som.mala

Potom.covid dosiel.atd...takze ano vyhladala som aj ked.neskor.psychologa dr ma nastavila pozitivne mysliet a nemat strach....teraz som po 7r opat tehu a uplne ine kludne tehu mam plus rychlo to zbehlo 😇

Takze urcite najst psychológa nemusi clovek uned brat AD ja som to dala bez AD aj ked dlhsie roky som to zažívala.rozne.stavy preslo to az do panickych atakov

V.dnesnej dobe uz nie je zahanbujuce ist k dr. Kedze.he veelmi narocna rychla stresujuca doba

anonym_c6f942
13. júl 2025

@anonym_autor mne sa rata, ako tu na vsetko odporucaju psychologa. Neviem kolko maju skusenosti s psychologom, ja zatial nemam, ale od vela ludi som pocula, ze najst dobreho psychologa je velmi tazke. Ver mi, nie si jedina, ktora je vystrachana. Tiez som taka bola. Ci pred porodom ci v tehotenstve. A ked sa mi narodilo dieta a bala som sa SMA, Autizmu, a neviem coho vsetkeho, som si jedneho dna povedala a dost. Nebudem zit v strachu, nebudem sa okradat v zivote o to najcennejsie co je - o pritomnost. A prestala som s iracionalnymi strachmi, lebo tie ti nepomozu, skor naopak - oberaju ta o radost, energiu, o pritomnost.

autor
13. júl 2025
@zuzkaa1991

@anonym_autor pri prve tehu MA v 12tt druhe tehu uspesne ale presne tie iste pocity plus nonstop bolesti.a. grckanie ;) tiez som odpocitavala len dni do porodu....potom ani ja ani okolie si nevsimlo preslo.to do pôrodnej depresie...uvedomila som si ked malá mala.cca rok a pol /2r ked som si o tom.citala.ze. take stavy som.mala

Potom.covid dosiel.atd...takze ano vyhladala som aj ked.neskor.psychologa dr ma nastavila pozitivne mysliet a nemat strach....teraz som po 7r opat tehu a uplne ine kludne tehu mam plus rychlo to zbehlo 😇

Takze urcite najst psychológa nemusi clovek uned brat AD ja som to dala bez AD aj ked dlhsie roky som to zažívala.rozne.stavy preslo to az do panickych atakov

V.dnesnej dobe uz nie je zahanbujuce ist k dr. Kedze.he veelmi narocna rychla stresujuca doba

@zuzkaa1991 ďakujem za odpoveď. Som rada že sa Vám podarilo z toho dostať a že druhé tehotenstvo už beriete úplne inak 🙂 veľmi dobre sa to číta že aj v tomto smere sa dá pomôcť.

marianarem
13. júl 2025

@anonym_autor Ak si to mala uz predtym, tak je to nepodchytena uzkostna porucha a treba ist co najskor k psychologovi. Ja som to tiez takto mala v prvom tehotenstve, bohuzial u mna nedopadlo dobre a potom sa zacala seria problemov, vdaka ktorym sa tie uzkosti extremne zhorsili, skoncila som az na lieceni. Ale potom som chodila rok na terapiu a ta mi velmi pomohla, v dalsom tehotenstve som sa uz vobec tolko nebala a naozaj po porode, ked som videla, co vsetko to obnasa, som bola vlastne aj rada, ze to nevyslo, kym tie uzkosti neboli podchytene. Clovek si vzdy povie, uz aby bol porod, uz aby nebolo dieta novorodenec, uz aby malo rok, tri roky atd., ze potom to uz bude lepsie, ale fakt ze kazde obdobie prinasa so sebou nove strachy. Nikdy to nekonci, takze treba sa s tym nejako naucit zit, aby to cloveka neodrovnalo.

mariynka
13. júl 2025

Napriek tomu, ze som oba razy otehotnela na prvy sup, boli obe tehotenstva pre mna o 9mes.strachu. V prvom som si privolala zle vysledky testov🙈dieta zdrave🙏🩵v druhom nizkopolozenu placentu a 6mes.v posteli.utrpenie.🙈 Pozri, co sa ma stat, stane sa a nas zivot si z casti vytvarame aj nasimi myslienkami. Napr.druhy porod som si vysnivala-rodim rychlo a s usmevom na tvari a tak aj bolo. 5,45 som prisla na salu a 6,06 bol vonku😍 Podaril sa Vam velky zazrak. Tes sa. Setri sa. Predstavuj si, ako o 6mes.budes ten zazrak drzat v naruci. Prezila som si to, v 14tt zo mna liala krv, neprisli na to, co to bolo, 6mes.som lezala, mam zdraveho syna🙏🩵