icon

Úzkosť a strach v tehotenstve

bokabuka
20. júl 2025

Ahojte, som v skvelom vzťahu, čakám bábätko, podarilo sa nám na prvý pokus plánovane, všetko je v poriadku, mala som už 2 soná a všetko vyzeralo tak ako má byť. Dnes som 9+1, o tehotenstve viem už od 3+5. A nekonečne sa furt bojím. Neviem si pomôcť. Napríklad kamarátka mi povie, že mi po svojom bábätku odloží fusak, lebo budem rodiť v zime a moja hlava si okamžite pomyslí “veď uvidíme či to prežije”. Potom mi muž povie, že sa teší ako bude raz naše dieťa učiť jazdiť na motorke a mne hneď hlava povie “ešte uvidíme či nebude postihnuté”. Nikomu som zatiaľ o tehotenstve nepovedala samozrejme okrem manžela a 1 kamarátky, ktorá vedela že sa snažíme, lebo automaticky sa bojím, že im budem musieť potom oznámiť aj keď “to umrie”. Myslím si, že je to obranný mechanizmus, na základnej škole som videla moju mamu niekoľkokrát potratiť a nebolo to so mnou dobre odkomunikované, takisto viem, že potrat zažila aj veľká časť matiek v mojom okolí. A samozrejme sociálne siete mi furt ukazujú tie najhoršie scenáre aj keď si blokujem kľúčové slová a snažím sa ten algoritmus jednoducho blokovať aj celkovo siete obmedzovsť. Mňa to ale takto nebaví, cítim sa hrozne, chcem sa na bábätko aj tešiť a predsa žijem v strachu. Myslíte, že to napríklad v druhom trimestri prejde? Mali ste to niektorá podobne? Som normálna? 😁 Alebo by bolo vhodné skôr vyhľadať nejakú pomoc? Je to možno na psychológa, alebo sa takýmto niečim zaoberajú aj duly? Chcem sa cítiť lepšie, ale sama si moc pomôcť neviem.

anonym_77c58c
20. júl 2025

@bokabuka ako môžeš vedieť o tehotenstve 3+5 ked vtedy sa len oplodňuje vajíčko?

michaela329
20. júl 2025

Ja som mala v predošlom tehotenstve potrat v 16tt kvôli genetickej vade. A vieš, čo ma to naučilo? Že sa môžem aj rozkrajat a ak sa má naozaj niečo stať, neovplyvním to. Tie nutkave myšlienky, čo máš. Tak tie sú prejavom úzkosti, vždy keď prídu, nechaj ich prejsť a povedz si, že sú to LEN myšlienky, nie realita. A áno, po prvotrimestralnom skriningu to trochu prejde. A bolo by fajn, keby si si niečo naštudovala o tom, ako sa počíta týždeň tehotenstva. Lebo v 3tt si ešte o tehotenstve isto nevedela. Bude sa Ti v tom potom lepšie orientovať.

jaskolka
20. júl 2025

@bokabuka pozri, čo má byť,tak bude,či budeš mať fusak hneď,alebo až v po pôrode kúpiš.A čo sa týka obáv z potratu,mne raz gynekologicka povedala vetu, ktorou som sa potom riadila v tehotenstve. Zdravy plod sa nemá prečo neudrzat a poškodeny radšej nech odíde hneď zavčasu sám.
A áno, týždne tehotenstva sa počítajú od poslednej menštruácie,čiže v 3 týždni si naozaj o tehotenstve ešte vedieť nemohla (to len na okraj)

majus2323
20. júl 2025

@bokabuka popravde ak to máte spôsobené tým, že ste niečo ako menšia videli a nemáte to odkomunikované, čiže má to už nejaký základ pre taký strach je dobré navštíviť psychológa. Každá žena sa samozrejme bojí aj ja som sa bála aj som strachopud do dnes a poriadny ale toto mi príde z toho mala čo ste napísali že to ma nejaký podklad. Navyše stres a.strach bábätku 2x dobre nerobia, celé telo lepšie funguje bez stresu.
A možno len keby sa niekomu zdoverite o vašich pocitoch niekto komu dôverujete. Mňa napríklad dodnes vie ukľudniť mama. Keď mi mama povie že to bude dobre tak tomu trošku uverim. Ak nemáte niekoho takého doverneho tak kľudne psychológ. Od toho totižto sú a už to nerobíte len pre seba ale aj pre bábätko. Všetko bude v poriadku, zachvilu ste vysmiata s kocarom od ucha po ucho

laurenciummm123
20. júl 2025

Tak za mna by bol mozno najlepsi psycholog, pripadne rozhovor s mamou? Samozrejme len vtedy ak mate dobry, vrucny vztah a viete ze jej mozete doverovat a zverit sa. Za dalsie z vlastnej skusenosti… prekonala som potrat v novembri. V januari som hned otehotnela po prvej MS 🙂. Zo zaciatku som teda mala strašky hlabne ten prvý trimester ale stale som o tom komunikovala s partnerom a kamaratkou co o tom vedela. Chcela som citit ze mam oporu 🙂 teraz som v 29tt a uz na to veru nemyslim vobec. Zivot to aj tak zariadi ako bude chciet… ja mozem urobit hlavne to, ze sa nebudem stresovat a budem v pohodicke 🙂 a to aj robim a vsetko ide vazne bezproblemovo.

bokabuka
autor
20. júl 2025

Baby, vedela som o tehotenstve fakt tak skoro. 14 dní po začiatku cyklu (teda 2+0) som mala ovuláciu a 3+5 ( teda 27. deň cyklu, 13 dní po ovulácií) už pozitívny test. 😁 Nemeškala mi ešte ani menštruácia ale čiarka už bola. Viem, že je to celkom skoro, ale keďže to bolo plánované a od endokrinologičky som mala inštrukciu, že po otehotnení mám čím skôr potvrdiť u lekára a ísť ku nej po lieky, testovala som skoro a riešila som tie dni veľmi aktívne skrz tú endo. 🙃 A 3+5 nie je tretí týždeň, je to už koniec štvrtého týždňa, aspoň môj gynekológ to tak ráta že napríklad 8+0 je už začiatok 9. týždňa, preberala som to priamo s ním kedy čo ako prebehlo takže riadim sa jeho slovami. Ale to je vlastne asi úplne nepodstatné v tejto mojej dileme. S mamou sa o tom veru rozprávať nechcem, nemáme taký vzťah. Vlastne nikoho nemám takého, pri kom by som vedela, že ma podporí tak, ako to potrebujem. Aj to mi je veľmi ľúto, cítim sa hrozne osamelo, možno aj to prispieva k tomu nepokoju. Ale nejakého profesionála asi nájdem, cítim, že mi opora chýba. Ďakujem vám za správy, veľmi sa to dobre čítalo, že keby to aj dobre nedopadlo je na to dôvod a život ide proste ďalej.

sisa9496
22. júl 2025

Ahoj, aj mne niekedy napadli také myšlienky.. Hlavne keď sme videli niečo pekné pre bábo v tých začiatkoch a hlavou mi islo, že by som to rada kúpila a hneď za tým myšlienka, že je to skoro, čo ak sa niečo stane... Teraz som v 15tt a stále mám niekedy také negatívne myšlienky, potom si hovorím, že nemôžem uvažovať tak negatívne atď 🫣😃 porozprávaj sa o tom s mužom, mysli pozitívne, po tom prvom veľkom skriningu ťa to určite trochu ukľudní. Ale myslim si, že už sa nikdy neprestameme báť o deti, či už teraz keď sú v brušku alebo pri pôrode alebo keď sa narodia. Každý rodič sa o dieťa z časti aj bojí... Ale ak sa cítiš zle z toho, že ti napadnú aj také negatívne veci, tak sa o tom porozprávaj kľudne aj so psychológom 🤗 drž sa a keby si potrebovala, tak kľudne napíš 😃

anonym_499b60
25. júl 2025

@bokabuka úplne ta chápem mám to rovnako. Momentálne som v 18 týždni a stále sa bojím rovnako ako v prvom trimestri. Aj čo sa týka nejakého oznamovania tak vždy každému poviem nechaj si to ešte pre seba Nehovor nikomu atd. Proste mám strach že sa niečo stane. To iste ak s vecami najprv som si povedala že budem kupovať po 1 trimestri teraz som to posunula na veľký morfologicky ultrazvuk. Ale vlastne si uvedomujem že sa aj deň pred pôrodom moze niečo stať ak to tak má byt.. u mna sú tie pocity ešte o to väčšie nakoľko sme sa o malé snažili skoro 3 roky a absolvovala som 3x umelé oplodnenie a proste strach je neskutočný.. rozmýšľala som som tiez že sa porozprávam s psychológom aj keď neviem či má to ukľudní..

selena_luna
25. júl 2025

Ja som mala druhe tehotenstvo velmi uzkostne, bolo to tehotenstvo po potrate. Je prirodzene ze sa bojis ale nie je to dobre ani pre teba ani pre babo. Ja som mavala az panicke uzkostne ataky. Stres ale skodi dodnes vidim na starsej ze ma oproti mladsej vyrazny sklon k uzkostiam, tazsie sa upokojuje. Tazko povedat ci to ma z toho, ale vycitam si to. Pokus sa zamestnat si mysel - citaj knihy, pozeraj serialy, chod von s kamoskami, skus rozne meditacne techniky. Odputaj sa od vlastnych myslienok a do bruska posielaj len lasku, nie strach.

naduska1805
6. aug 2025
@selena_luna

Ja som mala druhe tehotenstvo velmi uzkostne, bolo to tehotenstvo po potrate. Je prirodzene ze sa bojis ale nie je to dobre ani pre teba ani pre babo. Ja som mavala az panicke uzkostne ataky. Stres ale skodi dodnes vidim na starsej ze ma oproti mladsej vyrazny sklon k uzkostiam, tazsie sa upokojuje. Tazko povedat ci to ma z toho, ale vycitam si to. Pokus sa zamestnat si mysel - citaj knihy, pozeraj serialy, chod von s kamoskami, skus rozne meditacne techniky. Odputaj sa od vlastnych myslienok a do bruska posielaj len lasku, nie strach.

@selena_luna ahoj mala si úzkosti aj počas prvého trimestra ? Mávala si aj búšenie srdca ? Brala si aj nejaké lieky 🥰 ďakujem za odpoved 🙂

selena_luna
6. aug 2025
@naduska1805

@selena_luna ahoj mala si úzkosti aj počas prvého trimestra ? Mávala si aj búšenie srdca ? Brala si aj nejaké lieky 🥰 ďakujem za odpoved 🙂

@naduska1805 lieky som nemala, uzkosti som mala stale, vsetky trimestre. Teraz sa uz snazim byt velmi.pokojna a racionalna ( 4 tehotenstvo).

naduska1805
7. aug 2025
@selena_luna

@naduska1805 lieky som nemala, uzkosti som mala stale, vsetky trimestre. Teraz sa uz snazim byt velmi.pokojna a racionalna ( 4 tehotenstvo).

@selena_luna dakujem a mala si aj taky pocit v bruchu neviem to opisat ako keby stiahnute ? A babatka boli vsetky ok ? Nemalo to nejaky vplyv na ne ?

selena_luna
7. aug 2025
@naduska1805

@selena_luna dakujem a mala si aj taky pocit v bruchu neviem to opisat ako keby stiahnute ? A babatka boli vsetky ok ? Nemalo to nejaky vplyv na ne ?

@naduska1805 stiahnute brusko nie, skor busenie srdca. V ktorom si tt? Stiahnute brusko moze byt aj ze ti tvrdne, na to je dobre magnezium. To aj na nervy je dobre.
Ak porovnavam uzkostne tehotenstvo s viac pohodovym, tak vidim na dcerach, ze starsia je viac uzkostna, tazsie sa upokojuje, velmi na nu vplyva stres. Mladsia je pokojnejsia, viac na vecou. Ale neviem posudit, ci je to povahou, alebo to z casti ovplyvnili aj moje nervy pocas ich prenatalneho vyvoja. Je pravdepodobne, ze nejako som ich vyvin mozgu ovplyvnila, kolko vsak je zjavne nemeratelne. Najlepsie je dostat sa do kludu proste. Co ma prist, pride, to neovplyvnis. ♡

enika1234
20. aug 2025

@bokabuka ahoj, ako sa ti darí? Ja mávam úzkosti takže viem že je to nepríjemné. Môže to byť aj tým čo si písala.. Michaela329 má pravdu

bokabuka
autor
20. aug 2025
@enika1234

@bokabuka ahoj, ako sa ti darí? Ja mávam úzkosti takže viem že je to nepríjemné. Môže to byť aj tým čo si písala.. Michaela329 má pravdu

@enika1234 no veru píšeš v takej citlivej chvíli, zajtra ráno idem na NIFTY a na poradňu, som 13+4, už to vie aj rodina, o to viac teda dúfam, že to bude všetko v poriadku. Na minulej poradni som mala zvýšený tlak zo stresu, no nie je to žiadne najkrajšie obdobie života. Ale snažím sa to brať tak, že čo bude to bude a asi je to už lepšie teraz keď mi nie je tak zle, keď vládzem aj upratať a iné veci robiť a myseľ zamestnať a to prostredie si skrášliť a dobre sa najesť. Proste že fyzické potreby mám viac naplnené, tak aj psychicky to je lepšie. Ale pokoj teda necítim. 😁 Dúfam veľmi, že po týchto genetických testoch a sone okolo 20tt sa to už upokojí a ešte keď ho budem cítiť a vedieť že je ok, určite mi pomohlo aj prekročenie prvého trimestra ako taký míľnik. Ale napríklad bábätku niečo kúpiť som sa furt neodvážila. Tak mi drž palce 🤞🏼 V ktorom si ty týždni?

enika1234
20. aug 2025
@bokabuka

@enika1234 no veru píšeš v takej citlivej chvíli, zajtra ráno idem na NIFTY a na poradňu, som 13+4, už to vie aj rodina, o to viac teda dúfam, že to bude všetko v poriadku. Na minulej poradni som mala zvýšený tlak zo stresu, no nie je to žiadne najkrajšie obdobie života. Ale snažím sa to brať tak, že čo bude to bude a asi je to už lepšie teraz keď mi nie je tak zle, keď vládzem aj upratať a iné veci robiť a myseľ zamestnať a to prostredie si skrášliť a dobre sa najesť. Proste že fyzické potreby mám viac naplnené, tak aj psychicky to je lepšie. Ale pokoj teda necítim. 😁 Dúfam veľmi, že po týchto genetických testoch a sone okolo 20tt sa to už upokojí a ešte keď ho budem cítiť a vedieť že je ok, určite mi pomohlo aj prekročenie prvého trimestra ako taký míľnik. Ale napríklad bábätku niečo kúpiť som sa furt neodvážila. Tak mi drž palce 🤞🏼 V ktorom si ty týždni?

@bokabuka držím palce, super že ti je lepšie a zamestnávas sa aby si na to nemyslela.. ja nie som tehotná ale mám syna, druhé som potratila a teraz sa snažíme o ďalšie 😉

bokabuka
autor
21. aug 2025
@enika1234

@bokabuka držím palce, super že ti je lepšie a zamestnávas sa aby si na to nemyslela.. ja nie som tehotná ale mám syna, druhé som potratila a teraz sa snažíme o ďalšie 😉

@enika1234 srdiečko dnes bilo, krv odobrali. Snáď ten týždeň do výsledkov rýchlo zbehne a už budem pokojnejšia. 😁 Držím ti veľmi palce aby vám to tiež vyšlo a hlavne v zdraví 🤞🏼

enika1234
21. aug 2025
@bokabuka

@enika1234 srdiečko dnes bilo, krv odobrali. Snáď ten týždeň do výsledkov rýchlo zbehne a už budem pokojnejšia. 😁 Držím ti veľmi palce aby vám to tiež vyšlo a hlavne v zdraví 🤞🏼

@bokabuka ďakujem 🥰