Mám 17 rokov a asi som tehotná
Ahojte neviem vlastne ako vás mám osloviť a už vôbec nie ako mám začať. Na začiatok by som sa chcela spýtať najskorej tých mamičiek ktoré si tým prešli. Mám 17r. a som tehotná na 90% chcela som sa spýtať ako ste to zvládali finančne psychicky a čo zo školou ako na to reagovalo okolie a hlavne rodina.... mali ste aj niaky príspevok od štátu či nie?? proste všetko úplne všetko lebo mam s toho fakt depresie bojím sa že sa nebudem on vedieť postarať a to aj s finančnej stránky veď som na škole ešte stále a som len v 1. ročníku... bojím sa že ked skončím školu že si budem problém mať nájsť prácu ktorá by mňa a moje dieťa uživilo.... priateľa mám ale viem ako to chodí takže nechcem sa spoliehať len na to že on sa o nás postará aj keď viem že hej ale toto sú dosť vážne veci takže spoliehať sa spolieham jedine na seba prešla som si tažkým životom ktorý ma poznačil asi tak tým že dnešnej dobe nemôžeš dôverovať pomaly ani sama sebe... Ešte by som chcela dodať poprosím aby ste si odpustili blbé pripomienky pretože sa velmi ľahko môže stať že aj vy budete potrebovat radu alebo pomoc. Ďakujem .... 🙂
@mima4 Ďakujem aj ked si mysliim ze to je len postoj zeny ktora nechce prist o svoje dieta za ziadnu cenu aj ked este som len dievca a coskoro budem musiet zabudnut na disco ale zacat mysliet na plienky a podobne ale aj tak sa tesiim aj ked sa viac bojim ako tesiim ale moje male ostane pri mne ved je to moje dieta ako by som ho mohla zabit to keby ho naozaj nechcem tak by som ho radsej dala na adopciu ved kolky nemozu mat deticky ale ani na to by som ho nedala nemala by som na to srdce ked je moje....
@viki107 so skolou sa netrap moja spoluziacka mala v prvom rocniku dcerku a na maturitu uz prisla zo synom 🙂 ak sa budes v skole snazit budu ta chapat a pomozu ti a co sa tyka starostlivosti naucis sa babatko ti da vediet co potrebuje je to len zvyk budes vediet ci chce papat spinkat alebo ma mokru plienku zvladnes to hlavu hore BUD HRDA NATO ZE SI MAMA vies kolko zien by dakovalo bohu keby mohli cakat babo ci mas 17 ci 25 na babo budes vtedy pripravena ked ho budes mat lebo kazde je ine niektore cele dni spia niektore sa chcu hrat lenje dolezite aby si mu dala lasku a ono ti to tisic krat oplati kazdym usmevom 🙂
@viki107 postav sa kproblemom celom nie chbtom 🙂 poviem ti nieco moj nazor som sice stara koza ale mam nazor takyto: ano je pravda je to skoro mala by si si si uzivat dokoncit skolu chodit sa zabavat behat ponakupoch mat priatela a zit ako ostatne tvoje rovesnicky ale je tam slovo ale som asi tehotna pozri ako som napisala vstic hlavu a spravaj sa zodpovedne nie si sama a nie si posledna kasli na sproste slova druhych ty ti nedaju peniaze ani ta nenakrmia ani ti nepomozu ser na sproste slova ber to tak som tehotna a musim sa postavyt na vlasne nohy viem ocom hovorim bude to tazke ale zvladnes to ked sa babetko narodi budes mat obrovsku silu a srdec plne lasky porodit dieta ci uz 17 rokoch alebo 40 rokoch je prekazdu zenu dar!bude to preteba financne,psychycki ale aj fizicky narocne ale ked sa nababo pozres nadobudnes nove sili ja pevne verim ze rodicia ti pomozu🙂usmej sa a ber to ze to tak malo byt 🙂urcite by som to neriesila potratom pretoze nikdi nevies ci to bude popotrate o.k ci budes moc mat deti a potom co celi zivot budes lutovat ze si si dala dieta odobrat si mlada plna sil zvladnes to su natom ludia aj 100 krat horsie ver mi 🙂 prepac ze som mudrovala kludne odteba znesiem negativnu odpoved 🙂 a este nieco aj ked budes slobodna mamicka mozes mat este manzela moj manzel si ma ties zobral s dietatom a on deti nemala bol slobodny a fungujeme super teras mame spou dcerku a obe deti bere jak keby boli jeho neroby rozdieli medzi mojim synom a nasim spolocnim dietatom 🙂verim ze budes stasna 🙂
@viki107 pozri, mat tak skoro dieta nepovazujem za dobre, ale nie si prva ani posledna... a pokial mas pri sebe normalneho priatela, tak bude pri tebe stat a starat sa o vlastne dieta. Pokial nie, nie je to jeho "nedospelostou", ale tym, ze je chuj... Som toho nazoru, ze ak s niekym idem do postele, nesiem aj dosledky - aspon tak by mal uvazovat zrely clovek, len dnes ludia sa este aj v 30tke hraju na deti... ale to je opat chyba len vychovy, vedenia v detstve/mladosti...
@viki107 veru nik, žiaľ dala si to verejne..Mne toto celé príde ako riadny výmysel alebo totál nezodpovednosť. 2 dni riešiš na MK čo robiť ale to hlavné nie si schopná spraviť. Trošku divné. Ťažko ti tu poradíme ako sa zachovať a čo máš robiť, keď nevieme ako sa k tomu postavia tvoji najbližší, tí ktorí ťa(vás) budú živiť. Aj keď si myslím, že to celé ostane na pleciach tvojej mami. Úprimne?? je mi jej ľúto
@tanapeta ako neviem preco mi tu vycitas moje dieta ... ty mna zivit nebudes a ani moje dieta ... a vies koho je mne luto tba lebo si bezcharakterny clovek... a myslis s co chces o mne je mi to jedno len aspon by si sa mohla zamysliet.... ty by si si svoje dieta dala chlanokrvne zabit???? to hovori o vsetkom...
@viki107 ahoj ja som toto riesila pred 6 rokmi. bola som na zzaciatku 2.rocnika na gymply, mala som 17 a zistila som ze som tehotna. priatel povedal ze je to na mne ak si budem chciet nechat dieta ze sa postara o nas a stara sa (chodi do prace, ktoru neznasa, robi aj nadcasy aby nam prilepsil a ja aby som mohla dostudovat), moja mama ma nutila ist na potrat no nesla som, gympel som dokoncila na individualnom plane, vsetko ok aj maturita, potom som zacala chodit denne na vs, no po 2 rokoch som uz nezvladala (kazdodenne ponocovanie, nedostatok spanku, stres si vyziadali svoju dan), teraz si robim 2 rocne pomaturitne studium ucitelka v ms a potom chcem externe vs, co sa tyka penazi- ked sa mala narodila dostavala som rodicovsky prispevok (do 3 rokov dietata) + pridavky, pri narodeni je tiez nejaky prispevok
pracu si neviem najst, vsade ked sa dozvedia ze mam male dieta tak dovidenia a pritom mi ju ma kto strazit ak bude chora,
takze skola - da sa uplne v pohode, ak ti neumoznia individualny plan mozes prestupit
rodina - predychaju to neboj, ked sa male narodi nikto si nespomenie ze si mala len 17 ked si otehotnela
okolie - stratis niektorych priatelov, nejakych aj ziskas, priprav sa na ohovaranie a ukazovanie na teba prstom, ... ale aj to sa da zvladnut
peniaze a praca - to bude tazke ale s pomocou sa da zvladnut a ste dvaja
musis sa pripravit na to ze bezstarostny zivot skoncil, nebudes mat cas na zabavy a podobne ale naopak ziskas uzastneho maleho cloviecika 🙂
ak budes mat nejake otazky kludne ip
@viki107 a kde píšem, že máš ísť na potrat? Ja tu píšem o tom, že nerozumiem tomu, že si im to nepovedala, hlavne že to tu rozoberá pol Slovenska !!! Prečítaj si to dobre.
A za druhé tipujem, že mama ťa sama živí, keďže otca nespomínaš, tak ti to trošku napíšem z druhej strany.
Mamina má asi čo robiť, aby vás dve uživila, keďže na nočné chodí a podobne. Vieš ty vôbec koľko platí nájomné? Koľko stojí jedlo a všetko? Možno v kútiku duše dúfala, že už len 3 roky, pokým sa nezamestnáš a bude vám lepšie...A ty teraz prídeš, že si tehotná a nejde o to, dá sa všetko zvládnuť, len tým chcem povedať že ona je ten rozhodujúci moment v tvojom živote, lebo ona ti dáva chleba do úst.Takže urážať sa môžeš koľko chceš. A to, že otcovi dieťaťa si to tiež ešte nepovedala, tak tiež o niečom svedčí. Ja som to môjho povedala behom pár minút čo som sa tešila a vedela som, že sa bude tešiť a tiež som bola mladá. (mala som 20rokov). Len ty máš asi pochybnosti uňho, keď máš obavy mu to povedať. Nechápem tvoje správanie a že čo chceš počuť? že to zvládneš? No zvládneš, keď to chceš počuť, alebo by som skôr povedala, že tvoja mama to zvládne vás uživiť neboj!!!
@viki107 tes sa vazne v prvom mala dcerku vostvrtom syna v ten den co ju prepustili z porodnice sme 🙂 🙂 maturovali z ekonomiky 🙂 sedeli sme spolu 🙂 pozri co sa tyka penazi dostanes 227 eur rodicak a pridavky kupis plienky vlhcene obrusky plus nejake olejceky alebo ine veci mozno minies 50 eur das mame a stravu a myslim ze v pohode vyjdes ja tiez tolko dostavam a este platim splatku z hypoteky uskromnis sa my zijeme skromnejsie a sme stastny mam nadhernu dceru dostanes porodne kupis si postielku kocik oblecenie ved nemusis kupovat kociar za 500-600 eur rovnako babo odbezies aj v kociku za stovku z bazarika tu na MK rovnako aj oblecenie a ine veci co budes potrebovat
@luuckka nastastie vybavicku ako postielka prebalovaci pult vanicka kocik vsetko dostaneme od sesternici.... no len neviem ci ju budem moct dostavat aj ja ked som stale student a nemam nic odpracovane takze rodicak asi nedostanem ci?? vobec neviem ako to je lebo niekto povie ze hej a niekto ze nie...
tak toto je nad moj pochop mame si nic nepovedala ani partnerovi nevies ako zareaguju ale vybavicku si si uz dohodla so sesternicou ...
@maznacik007 nie nedohodla som sa s nou ale viem ze mi ju da....
@maznacik007 veď píšem, že celé zléééé a možno aj vymyslené 😀
@viki107 a mame a priatelovi to povies kedy? a neda sa ze by ste byvali u potencionalnych svokrovcov .. aby si odbremenila mamu ... mozno svokra nepracuje a pomohla by ti aj s babetkom
ak po porode budes mat 18 tak rodicovsky a pridavky dostanes, aj prispevok pri narodeni, jedine na co nemas narok je materska
Rodicak je pre kazde narodene dieta nie pre matku ty dostavas od statu peniaze na starostlivost o babo rodicak dostanes normalne myslis si ze keby stat nedaval rodicaky tym co nerobili zeby nasi ,,africky,, spoluobcania mali tolko deti 🙂 🙂 peniaze dostanes mesiac potom co sa male narodi ak sa narodi priklad v auguste v septembri dostanes prvy rodicak za august a ked budes mat vybavicku od sesternice tak sa neboj je to velka pomoc a ako mama uz si jej to povedala ???? Nemyslim ze bude sklamana skor si poplace z toho ze jej mala princezna bude uz sama mamina.Moja mama sa z nicoho nic minule rozplakala ked uspavala moju malu lebo si predstavila ze nedavno tak uspavala mna 🙂
@viki107 osobnu skusenost nemam, ale mala som spoluziacku, ktoru jej mama porodila, ked mala 17rokov. S partnerom sa rozisli, ale dokoncila si aj strednu skolu, dokonca aj vysoku a medicinu! Je z nej ocna lekarka. Len v kazdom pripade bude potrebna pomoc okolia, bez rodiny, priatelov sa to da zvladnut len velmi tazko. drzim palce, dieta je dar v akomkolvek veku 😉
@sisaha no môj priateľ má 22 a je otec 🙂 a ide mu to na 1* tak milá @viki107 porozpravaj sa s mamickou a hlavne hľadaj oporu v priateľovi ak sa lubite tak to dieťa bude najšťastnejšie ajked nebude mať značkové body postielku kočík za 1000€ ale bude mať rodičov čo sa ľúbia a tu lásku budete prenášať na vaše babo 🙂 drz sa
@marienka1703
@marienka1703 no jednoducho by som nebola a co. nie každy sa je schopny postarat o dieta napr. ty ano ale niekto nie, zato nemusi byt zly clovek, vies velke... o inych problemoch.len aby si sa neocitla raz aj ty v takej situacii ☹
dakujem krásne všetkým naozaj .. hlavne za to ze som sa mohla vyrozpravat a ze ste ma podrzali a a povedali ze sa to da zlvádnuť ďakujem krasne naozaj si to vázim... a sima6 lasky bude mat kolko sa len bude dat ... ;)
A este jedna vec bez k lekarovi ak si este nebola aby ta prezrel pripadne urobil ultrazvuk aby si vedela ci je vsetko ok ak nebudes mat vsetky prehliiadky a vysetrenia tak porodne nedostanes
Ja som bola tehotná v 17. Nevravím, že to bolo jednoduché, ale dnes má syn 18, a je skvelý brat svojej malej sestričky. Keď so povedala rodičom že som tehotná, strašne som sa bála. Môj otec z toho vôbec nebol nadšený, ale nakoniec sa celá situácia upokojila. To, že sa 11 ročné dievčatko hrá s barie neznamená, že nemôže prekvapiť svoju mamu v 17 svojím tehotenstvom, tak trošku pochopenia dámy
@brady1 ako ty povies,,,, 🙂)))) ale nikdy by som nezabila !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
@viki107 Ahoj, bola som v takej situácii ako ty. Ibaže dieťa som porodila na začiatku sedemnástich. Všetko som v pohode zvládla, síce zo záciatku to bolo ťažké, hlavné to že máš už za niekoho zodpovednosť, a musíš byť pri ňom stále. Školu som dorobila mám maturitu, ale strašne má podporovala moja matka a vtesú môj priateľ- teraz manžel. Dostávala som rodičovský príspevok ak sa zmien spýtať kedy máš osemnásť? Ja mám teraz 27 rokov a neľutujem že som si ju nechala. A momentálne mám tri a pol ročné dvojičky aj tie zvládam. Takže si myslím že to zvladnes len potrebuješ oporu v máme a v priateľa. A tiež nech ti platí lebo dieťa je veľmi drahé. 😀

@tanapeta ocko maleho je fajn on sa postara v tom som si da sa povedat ista ... som s nim dva roky a uz sme sa o tomto roz rozpravali ked sme mali pocit ze zrejme budeme rodiacia ale nebolo tak v tedy som mala 16 a nevedela som ci by som si ho este nechala a on mi len tak povedal ze on ma na potrat nepusti ze to radsej sa bude on starat o male ale ze zabit si nase dieta nenecha takze si mysliim ze ked mu to poviem bude zaskoceny ale postavi sa ktomu ako sa ma a neutecie....