icon

Mám 17 rokov a asi som tehotná

viki107
11. máj 2014

Ahojte neviem vlastne ako vás mám osloviť a už vôbec nie ako mám začať. Na začiatok by som sa chcela spýtať najskorej tých mamičiek ktoré si tým prešli. Mám 17r. a som tehotná na 90% chcela som sa spýtať ako ste to zvládali finančne psychicky a čo zo školou ako na to reagovalo okolie a hlavne rodina.... mali ste aj niaky príspevok od štátu či nie?? proste všetko úplne všetko lebo mam s toho fakt depresie bojím sa že sa nebudem on vedieť postarať a to aj s finančnej stránky veď som na škole ešte stále a som len v 1. ročníku... bojím sa že ked skončím školu že si budem problém mať nájsť prácu ktorá by mňa a moje dieťa uživilo.... priateľa mám ale viem ako to chodí takže nechcem sa spoliehať len na to že on sa o nás postará aj keď viem že hej ale toto sú dosť vážne veci takže spoliehať sa spolieham jedine na seba prešla som si tažkým životom ktorý ma poznačil asi tak tým že dnešnej dobe nemôžeš dôverovať pomaly ani sama sebe... Ešte by som chcela dodať poprosím aby ste si odpustili blbé pripomienky pretože sa velmi ľahko môže stať že aj vy budete potrebovat radu alebo pomoc. Ďakujem .... 🙂

smiesneusko
12. máj 2014

@viki107 Preco si vlastne myslis ze si tehotna?

tanapeta
12. máj 2014

@viki107 a keď ťa mama pošle na interrupciu čo spravíš? len by ma zaujímalo,,keďže posledné rozhodnutie je na mame

ajsenz
12. máj 2014

@viki107
@maznacik007
ja som otehotnela v 18ke.. žiadna finančná pomoc všetko sme si kupovali sami. Síce kúpili naši malému nejaké oblecko ale 95% sme kupovali iba ja a priateľ a to son bola v maturitno. Ročníku. Do 25tt som chodila do školy pritom od 16tt son už mala rizikové. Riaditeľka mi sama dala individuálne štúdium a maturovala som vtedy kedy mali opravak moji spolužiaci. Čo sa týka bývania 3 mesiace som bývalá u mami, muž k nám chodil iba na víkend keďže pracoval 50km odo mňa a potom sme si našli bývanie a bývame už rok sami
Po pôrode bola so mnou mama doma dva dni lebo som mala depresie a bála son sa aby mi nedrblo v bedni. Potom som bola na malého sama. Žiadna pomoc,dokým som bývalá u mami len ja som V stavala k synovi v noci len ja som sa o neho starala. Nespoliehaj sa na pomoc mami. Mama ti nekazala späť s niekým
Nechcem byť zlá ale som radat že rodičia to nechali na nás a o to som na seba viac hrdá, že sme to zvládli. Rodila som po 19ke a teraz mám 20r. Držím ti palce hlavne sa rozhoduj podľa seba a nie podľa druhých. Porodiť dieťa a vy nosiť ho vie každá ale zabezpečiť ho a postarať sa je už druhá vec. Ak si pripravená naplno od dať život dieťaťu tak to zvládneš. .ak nie máš na výber viac možnosti

sisaha
12. máj 2014

@tanapeta potom pojde do krizoveho centra. Mne nejde do hlavy jedno.. pisala, ze uz v 16tich si myslela s priatelom ze otehotnela..., cize urcite riziko tam bolo.. A ona sa nechrani? Proste sulozim ako to pride? Absolutne nezodpovedne a ja byt na mieste matky, tak ju to necham si pekne vyžrať. Ziadnu pomoc by odo mna nemohla očakávať..
Ona sa spolieha iba na druhých... hovorí za sesternicu, ako jej pomoze s vecami, co vsetko jej dá, lebo ju pozná... ja teda nie som ziaden škrob, ale poslala by som do kelu príbuznú, ktorá len naťahuje ruku, zatiaľ čo ja som si na tie veci musela zarobiť.

tanapeta
12. máj 2014

@sisaha myslím, že máme rovnaký názor a teda ti poviem, že jej mamina bude mať isto radosť. Myslím to bohužiaľ ironicky.

niky21
12. máj 2014

@viki107 moja zvládneš to, to si buď istá , všetko bude dobré, len to chce čas. Mamina to predycha a potom sa babenka nebude vedieť nabažiť 🙂 mysli pozitívne a ver si ! 😉 ja sa snažímuž 10 mesiacov a stále nič, tak by som chcela byt mama... Držím palce !

sisaha
12. máj 2014

@tanapeta všetci jej píšu ako to mama predýcha..no chúďa jej mama, ktorá maká, aby mali čo do úst a teraz treba mame ešte priložiť, lebo ju šuška svrbela. Nemam slov.. 😒

simca06022011
12. máj 2014

@tanapeta jasne ze nebude mat radost, mama caka , ze jej dieta si v pohode a klude dorobi skolu a vsetko po poriadku a teraz sa bude starat o babo a riesit ci dcera vobec nejaku skolu bude mat.. mna by porazilo.

kaktusik007
12. máj 2014

ty vole.. silna kava..
@viki107 ty sa prosim zobud. nik z tych zien, ktore ti vravia, ze to zvladnes, za teba v noci vstavat nebude a ani nebudu sa s tebou ucit... ty nekoncis strednu, ty mas pred sebou kompletne cele studium!!!! takze fakt pruuuser...

ako - ak ti mama povie - chod do toho, tak OK... ale bez jej pomoci si nahrata a v totalnej kasi. Akoze ja mat dieta, ktore mi oznami, ze je tehotne -- dovi dopo.... asi by som ho v mojej aktualnej situacii (kedy fakt zvazujem kazdy jeden cent) poslala kade lahsie.

ina situacia by bola, ak by som na tom bola financne inak - a mohla by som si dovolit mojmu dietatu pomahat --- ale opakujem, nie som v takejto situacii a v case, ked prave by som od dietata ocakavala pomoc, ze bude viac samostatnejsie a ziadne vreckove by nepytalo a este by prave ma odbremenilo tym, ze by si zarobilo na brigade aspon na oblecenie --- tak toto by som brala inak ako fakt podpasovku. doslovne.

viki107
autor
12. máj 2014

@126 ja budem mat 18 v marci a nemala si problem si najst pracu po skole?? lebo niekedy to tak byva ze ked zistia ze mas dieta tak ta nikde nechcu.... :/

anatalia77
12. máj 2014

@viki107 co sa tyka prace,tak vela zalezi od odboru ktory mas vystudovany. Ak je to kadernicka,kozmeticka..tak to nie je problem,je to vlastne remeslo..

danusskaaa
12. máj 2014

no, ako prve zisti si u doktora ci si tehotna na 100% a potom mozes riesit veci dalej! so skolou problem nebude v tom, ze ak mas dieta zo zakona ti musia schvalit individualny plan studiu-uz je len na tebe ako to vsetko postihas, lebo budes sice oslobodena o dennodenneho skolovania, ale nie od skusok. musis sa doma ucit a potom sa nechat preskusat. co sa tyka davok, ty do porodu nedostanes nic na dieta, pozor na to co pise @karmela, kedze si nikdy nepracovala nemas narok na matersku, cize tem mesiac (6tyzdnou pred porodom) sice budes doma (ako skolopovinna budu vsetky odvody za teba platit zo statu) ale nedostanes nic. prvy rodicovsky prispevok dostanes az po 28dnoch, ked bude zit babatko. pojdes na kontrolu s pediatrovi, ktory vypise papier + aj na gyndu kde budes mat druhy papier a s tymi na urad socialnych veci a rodiny vybavit rodicak i prispevok pri narodeni dietata. vsetko proste az po mesiaci od porodu. avsak ak som dobre pochopila, zijes len s mamou a podla toho kolko ona zaraba /ak zaraba/ treba ist na urad rodiny a soc. veci pytat sa o nejake prispevky /treba osobne, lebo stale sa to meni a ak by sa ti nieco podarilo zohnat bolo by to super/ ale je to zase len v pripade, ze vas zaradia do socilane slabsej rodiny a to nie je vzdy jednoduche!!! ako prve sa preto rozpravaj s mamou! nikdy to nie je jednoduche /ja som otehotnela v 24-bola som uplne samostatna a nebolo to lahke/ je to proste velka zmena! ty kedze nie si plnoleta, mozno budu ziadat aby sla s tebou aj na vysetrenie a aby bola oboznamena s tvojim zdravotnym stavom! ver mi ak to pochopi mama, vzdy ti pomoze kedze si sama tym presla. a aj ked bude na teba okolie pozerat divne a s predsudkami ako to uz byva pri tehotenstve v mladsom veku, nic si z toho nerob! ak si rozhodnuta ze dietatko chces tak je to super a ak budes mat oporu od mamy je to este lepsie a v pripade ze aj od riatela mas z polovice vyhrate. Trom sa to uz bude lepsie tahat! nikdy to vsak jednoduche nebude, ci uz po financnej stranke alebo stranke vychovy dietata a podobne. budem moooooooooc drzat palce! a sup k doktorovi co najskor... 😉

zuzu188
12. máj 2014

Ahoj..ja som otehotnela v 17-tke..skolu som si musela prerusit,mala som od 27tt rizikove tehotenstvo (aj tak by som ju prerusit musela,lebo u nas sa nedalo dat individualne studium)..doma som bola rok,mna cakal uz iba maturitny rocnik (pocas neho som druhykrat otehotnela)..vsetko sme to zvladli 🙂..moji rodicia sa strasnd hnevali,ked som prvykrat otehotnela..casom ich to preslo a na maleho sa velmi tesili 🙂..u nas pracuje iba manzel,ja dostavam rodicak..financne nam to vychadza,on by uz dokonca aj tretie babo chcel 😀..hlavne nestresuj a drzim palce ak si tehu,aby vsetko dobre dopadlo 🙂

karmela
12. máj 2014

@danusskaaa príspevok si napísala mne ale mal by patriť @viki ja uz dieťatko mam ktorému sa teším 🙂

sisaha
12. máj 2014

@kaktusik007 ved prave...buduci svokrovci ju nenavidia - doteraz nenapisala preco, partner sa vraj chce postarat, ale berie na vedomie, ze mozno to tak aj nebude, vysnivala si, ze sesternica jej daruje vybavu a mozno si aj mysli, ze rodicovsky prispevok je bohvieako vysoky, lebo mat vo vrecku bohovskych 220 eur je vyhra.. To este nevie, ze ked bude dieta chore, kolko stoja lieky, poplatky u lekarov, plienky, mlieko, oblecenie.. Mozno bude zit na hranici chudoby bez vzdelania, lebo pri všetkej predstavivosti si nedokazem predstavit ako dostuduje. Teraz ma 17, rok povedzme odklad, nez skonci bude mat 21. Aj ked neviem aku skolu studuje, pokial nesedi v lavici a nepocuva vyklad ucitela, tak sa sakra zle učí, ked to nema kto vysvetliť.. Ak si mysli, ze ucitelia jej tie skusky daju zadarmo, tak je na omyle.. nehovoriac o maturitnej skuske, ked sa treba naucit 20 téz z kazdeho predmetu. A samozrejme po materskej ju bude vítať každý zamestnávateľ a čakať iba na ňu.

126
12. máj 2014

@viki107 zamestnala som sa v general poisťovni a potom som robila finančné poradenstvo. Asi som v tomto mala šťastie

anatalia77
12. máj 2014

@sisaha ono to vypada,ze mlada ide cez mrtvoly..
Dost sa spolieha na to,ze ked ona zo seba vytlaci ten "dar" tak sa zastavi zemegula a rodicia sa roztecu blahom.
Deti sa hraju na dospelych.

sisaha
12. máj 2014

@viki107 vies Viki, ja ti poviem ako je to s pracou.. Byvam v oblasti, kde je najnizsia nezamestnanost, ale napriek tomu som si po materskej nevedela najst pol roka pracu. A to mam VS, jedno dieta velke, druhe male, nevyzeram najhorsie a pracovne skusenosti v oblasti, v ktorej nie je problem si pracu najst.. Napriek tomu to nebolo jednoduche. Deti treba krmit, šatiť, účty platiť..

inull5
12. máj 2014

@viki107 veľmi tí držím palce nech to všetko zvladnes..sice nemám 17 ale pomaly sa blížime k 30 tke.postavila si sa k tomu si myslim správne.kopec ľudí žije skromne a sú tu.nepotrebujes predsa pre babo napr.topanocky v každej farbe.strednú školu zvládnes a ak nie nič sa nestane ak budeš mať odklad.videla som mamicky s ucebnicami pri kocikovani..ako čítam o vybavicku máš postarané.mamina isto nebude nadšená ale povedať to musíš a ona to nejako zvládne.nespoliehaj vsak na jej pomoc ak pracuje lebo aj ona bude unavená.ja to vidím na mojej ked k nám príde alebo jej nechám malú.malého mi neberie maximálne ho pokocikuje ked spina alebo sa zohrajú na posteli.len moja ma 60 takže ma aj svoj vek.učiť sa zo začiatku dá pokiaľ babo spinka a po večeroch.prípadne sa cez deň vyspis s babom a v noci sa budeš učiť.môj muž si robí doktorandské štúdium cez deň je v robote,potom robí pri dome a po nociach študuje a píše.nerozmýšľaj dopredu ako to bude lebo to nikto nevie.ja som to tiež dala iba ako príklad ako sa dá učiť.každé babo je iné,možno ho budeš celý deň nosiť na rrukách a možno bude ukážkové.

maznacik007
12. máj 2014

@viki107 a ako by si si predstavovala ze by sa k tomu tvoja mamina mala postavit k tejto situacii ...

augustovkaa
12. máj 2014

Ak to spravne pocitam, porodis neplnoleta. Hlavne si zisti ci si ozaj tehotna. Potom hod rec s mamou a priatelom. Vela stastia.

inull5
12. máj 2014

A este drobnosť -ja keby som počúvala reči co som nimi bola obklopená nie od rodiny sice ale tak deti nemám..mala som super miesto,som pravnicka a vykaslala som sa na to.zahrabala som sa na druhú materskú s tým že svoje miesto som nechala aj prax.puzdrove šaty a saka zostali v skrini aj topanocky na vysokom opatku a ja som šťastná v teplakoch na dedine bez paragrafov vo svete otázok od dcéry a plienok od syna.nemenila by som za nič a od svojich deti by som neodišla do práce(samozrejme pokiaľ by nnenastali okolnosti že by som fakt musela).a teraz ľudia ktorí mi hovorili že načo som toľko študovala ked som doma ako žena v domácnosti a že akú kariéru chcem robiť s dvomi deťmi na krku sa teraz čudujú aká som šťastná.

sisaha
12. máj 2014

@inull5 neporovnavaj neporovnatelne... ty si vystudovala a nacas vymenila pracu za deti.. to je normalne... Toto dievca je v prvom rocniku strednej skoly..

misaelka
12. máj 2014

@sisaha aj ja zboznujem komentare typu dieta je dar. ano je. ale z lasky nevyzije.

sisaha
12. máj 2014

@misaelka samozrejme.., o dieta sa hlavne treba vediet postarat..., aby sa deti nerodili ludom, ktorí sú z nejkého dôvodu odkázaní na iných.. a uplne najviac mam rada komentáre: "mama to predýcha a pomôže ti". Chcela by som vidiet všetky tie ženy, ktoré majú teraz malé deti, keby im dcéra v prvom ročníku doniesla domov mimino a čakala ako jej pomôžu.

kozicka
12. máj 2014

ak si sa rozhodla ze si babo nechas, rozhodla si sa spravne. Ja mam teraz 38 rokov a moja spoluziacka, ktora rodila v 18, ma uz dospelu dceru, su ako dve kamaratky, zije si krasny zivot, ma este skoro cely zivot pred sebou, je este mlada a o nic neprisla, prave naopak, uz ma velku dceru zatial co ja sa trapim s dvoma malymi detmi🙂 Priroda to zariadila aby mlade mali deti, maju vacsiu trpezlivost a lepsie nervy na deti, len doba je taka, ze sa rodi pomaly v 40- tke a to nie je tiez bohvieco.
A este ti poviem, ze poznam vela pripadov z mojej mladosti, ked isli na potrat, a vsetky to skor alebo neskor olutovali. Neboj sa, vsetko sa vyriesi, aj skola, aj financie, hlavne aby bolo babo zdrave a ty bud v pohode. Caka ta najkrajsie obdobie tvojho zivota a raz budes na to rada spominat.

9lf9
12. máj 2014

@viki107 myslim, ze bez potvrdeneho tehotenstva neni co riesit,...ale narok na rodicak nebudes mat ked budes neplnoleta- musis si dat sudom urite roidcovske prava a povinnosti, a ani prispevok pri narodeni (ta vysoka davka) bez urcenie tych prav nedostanes- ale je tam lehota 6 mesiacov na to aby si on poziadala takze ak sa dietatko narodi mat 6ms aby si si to uplatnila to uz by si plnoleta mala byt.Po narodeni bez urcenia prav budes mat narok len na pridavky 23,52e/mesacne.

kozicka
12. máj 2014

@viki107 este doplnim svoj prispevok, ze akurat som vytriedovala hracky pre najmensich, hrkalky a tak, tak ked budes mat zaujem, mozem ti poslat, aj ine veci do vybavy, napis mi do spravy.

inull5
12. máj 2014

@sisaha postrehla som že je na strednej..no je rozhodnutá babo si nechat aj dostudovat nájsť si prácu.len je zmätená,prekvapená a nevie ci to zvládne.no to často nevedia aní ženy v 25 tke.chce niesť zodpovednosť za svoje konanie tak že sa chce o malé postarať a nestavia sa k veci tak ako väčšina dievčat v jej veku.hľadala tí na fóre odpovede na svoje otázky.ja som ju porovnávala so sebou.prečo by nevyšla z 227 eur?veď tomu drobcovi bude jedno ci sa bude voziť v kociku za 100 eur alebo v designovim kociku moja ci stoke.nepotrebuje hracky fischer proce ci teplaciky z benettonu..za predpokladu že bude kojit a malé bude zdravé(nerátam nejaké nadchy a pod. lebo za to ju lieky nepolozia) by jej to pri uskromneni vyšlo.veď dostane príspevok od statu a môže si to odlozit.chápem že je ťažké nájsť si prácu s deťmi ale drobec pôjde aj do škôlky a tak môže študovať koľko chce.bude mladá skôr vezmú ju ako napr.mňa po materskej s dvomi detmi a s vekom 32..aj ked nerátam môj ddiplom.

inull5
12. máj 2014

@sisaha chcela som napísať v designovom kociku mima a neporovnavala som ju so sebou samozrejme.