Mám 17 rokov a asi som tehotná
Ahojte neviem vlastne ako vás mám osloviť a už vôbec nie ako mám začať. Na začiatok by som sa chcela spýtať najskorej tých mamičiek ktoré si tým prešli. Mám 17r. a som tehotná na 90% chcela som sa spýtať ako ste to zvládali finančne psychicky a čo zo školou ako na to reagovalo okolie a hlavne rodina.... mali ste aj niaky príspevok od štátu či nie?? proste všetko úplne všetko lebo mam s toho fakt depresie bojím sa že sa nebudem on vedieť postarať a to aj s finančnej stránky veď som na škole ešte stále a som len v 1. ročníku... bojím sa že ked skončím školu že si budem problém mať nájsť prácu ktorá by mňa a moje dieťa uživilo.... priateľa mám ale viem ako to chodí takže nechcem sa spoliehať len na to že on sa o nás postará aj keď viem že hej ale toto sú dosť vážne veci takže spoliehať sa spolieham jedine na seba prešla som si tažkým životom ktorý ma poznačil asi tak tým že dnešnej dobe nemôžeš dôverovať pomaly ani sama sebe... Ešte by som chcela dodať poprosím aby ste si odpustili blbé pripomienky pretože sa velmi ľahko môže stať že aj vy budete potrebovat radu alebo pomoc. Ďakujem .... 🙂
@inull5 a ak ju matka vyhodi z domu, z coho bude platit byvanie, elektrinu, telefon? opäť sme pri tom, ze zodpovednost presunie na plecia niekoho ineho.. Jasne, potom jej 227 eur ako vreckove staci.. Este tu mame jej vlastne naklady na zivot..plienky stoja 13 eur balik. za mesiac spotrebuje cca 2 baliky, mlieko (ak nebude kojit) tak 10 eur na cca 3-5 dni, to je zhruba 30 eur, detska kozmetika.. atd.. Z coho bude platit dalsi vydaj a to je zvysena spotreba vody, dalsia osoba prihlasena na odpad, elektrika? Dietatu je nejaky kocik ukradnuty..cudujem sa, ze si vsetky vydavky co stoji dieta zuzila iba na par hraciek a kocik. Co ak dieta bude chore? kto zaplati liecbu? Neviem ako ty, ale u nas ked ochorieme jeden za druhym, tak ma lieky v danom mesiaci nielen pre deti, ale aj pre seba vyjdu do sto eur.
@viki107 je to zaberak mat dieta v takom mladom veku, popritom skola. budes potrebovat pomoc priatela a aj rodicov, hlavne ked budes sa ucit do skoly. Zdroj penazi je velmi dolezity a bud rada ak priatel ma snahu pracovat a starat sa o rodinu ako lezat pri Tebe doma a bez penazi. Mas este decke nazory, ktorymi by sa clovek v starsom veku ani nezaoberal, ale vsetko pride vekom a skusenostami. Budes nutena sa vzdat vela veci, ktore k tomu veku patria. Vsetko sa da, len treba zatat zuby. 🙂
akoze nechapem niektore komentare typu, ze skonci v krizovom centre a ze je v riadnom pruseri... O co vam damy ide? Aby isla na potrat alebo co jej vlastne radite? Ona sa nepytala, ci je dobre v 17 otehotniet alebo nie. Uz ma zrejme dieta pod srdcom, sama dobre vie, ze je to priskoro, ale stavia sa k tomu uplne spravne. Ja nie som ziadna svatuskarka, ale pre mna potrat rovna sa vrazda, a pokial ju chcete svojimi komentami k tomu dohnat, ste riadne ubohe.
@kozicka ona sama povedala, ze pojde do krizoveho centra ak ju matka vyhodi.., lebo ona sa rozhodla ze dieta chce. Nikto jej nekaze ist na potrat.. moze dat dieta na adopciu. V kazdom pripade, pokial nema na dieta podmienky, tak ho mat nema.. Pisala, ze uz v 16tich si myslela, ze otehotnela.. a napriek tomu nezvysila ochranu pred pocatim.. jednoducho je nezodpovedna a teraz vyhlasuje ako je matkou a dieta chce.. Ale podmienky ziadne..iba cakat kto sa postara a pomoze jej..
@sisaha ja som to brala za predpokladu že bude bývať u mamy.nespominala negatívny vzťah len strach že je sklame.dopredu nikto nevie ci bude babo chore ci zdravé m.neviem ako máš staré deti ja ma 3 ročnú a 5 mesačne ale 100 eur za lieky????no a že by kozmetika pre dieťa stala tak vela.neviem mám babo a stačí mi mydielko,telové mlieko,tyčinky na čistenie a púder na ritku.občas vlhcene utierky,plienky sme spomínali.vybavicku ma.aj ked z tých 227 eur prispeje máme stale jej to vyjde.veď nemusí kupovať najdrahšie veci.môj syn spí v rúdivom pyzamku po dcére a je mi to jedno a nehanbím sa za to.
Nezodpovedne su tie, ktore otehotneju a idu na potrat, alebo tie, ktore v tehotenstve fajcia jednu od druhej, ale oznacit ju za nezodpovednu, lebo otehotnela je trocha priskoro. Podmienky pre dieta sa daju vytvorit aj pocas tehotenstva, skola sa da dokoncit aj pri dietati a pokial je otec dietata normalny a zdravy chlap, urcite ich uzivi. A nevidim nic zle na tom, ze jej rodina zo zaciatku pomoze, vsak na to je rodina, aby si pomahali. Su aj vacsie zivotne katastrofy ako otehotniet v 17. Teraz je len v situacii ked sa to musi vsetko vyriesit, nevie ako sa k tomu postavi jej mama, tak krizove centrum zvazuje ako poslednu moznost. Lebo dnesna spolocnost radsej tlieska 17 rocnym zlatokopkam, to su fakt v uvodzovkach sikovne a zodpovedne dievcata a zodpovedne sa pripravuju na materstvo.
@nasta55 jasné že sama v podnájme s malým z toho nevyzije.ja som to brala za ppredpokladu že bude u maminy s tým malým.preratala som si narychlo moje výdavky na malého s tým ze veci a vybavicku mám po dcere (ona spomínala že bude mať od sesternice).kozmetika je mala suma.plienky cca 1,5 balíku,prášok na pranie,nejaké prikrmy,poistka,plus moja,mobil k tomu priratam na domácnosť ako keby som dala tak zatiaľ sa do tej sumy zmestim.
@nasta55 veď som napísala že v pripade ak bude bývať u mamy.poznám ľudí ktorí takto žijú a sú šťastní.o deti je postarané.poznám jednu pani ktora bývala u mamy s dvomi chlapcami,s mužom sa rozviedli lebo pil a viedlo to pomaly k jej ublizovaniu a dokázala este aj z tej materskej ušetriť..ako neviem akým spôsobom i ked to bolo 10 rokov skoro dozadu..viem že ľudia žijú všelijako no na druhej strane ked vidím tie plné obchodné centra a kopu vyradených veci pri kontajneroch tak pochybujem že je tak zle a to hlavne v ba.
Ahoj moj bratranec sa narodil ked mala krstna toľko ako ty vtedy sa musela vudavat no moji stari rodicia aj kojoco jej pomahal kedze medzi nimi je 16 rocni rozdiel oco bral dovolenku aby bol s malym a krstna mohla chodit do školy. Podla mna sa to da zvládnuť
Nieje to najrozumnejsie keďže máš školu,ale myslím,že veci sa nedejú len tak vždy sa všetko deje tak ako to má byť,tvoje babenko si ta vybralo ,a ty by si tu pre neho mala byť od chvíle ako si otehotnela,možno to nebude ľahké na začiatku ale ak sa budeš snažiť hlavne si veriť a budeš to robiť pre svoje babo tak to zvladnes. To že ste pomerne mladý na babo este neznamená,že nemôžete byť spolu šťastný navždy🙂 nie si ani prvá ani posledná kt.sa o stalo, možno keby neotehotnies teraz neskôr by sa tí to nemuselo podariť,možno by si nikdy nenašla muža kt.by stál za to,pozeraj sa na to aj z tej lepšej stránky,veľmi tí držím palce aby si sa správne rozhodla a bola stastna,počúvaj svoj vnútorný hlas .. držím palce 🙂
@inull5 no s tvojim pristupom a uvazovanim ti je diplom na velky prd 😉
Dnes je takych kvazy vysokoskolakov ako ty tu cele vrecia... ale aj to je dobre, aspon su miesta pre tych, co isli na vysoku skolu s cielom profesnej realizacie - to by tak aj malo byt... no slovenske vysoke skoly uz len "plodia" stredoskolakov s diplomom...
(neber to osobne... len vidim biedu slovenskeho skolstva)
@mima4 ako nehnevaj sa ja nie som ziadna kvázi vysokoškoláčka!! Nemám skončenú sociálnu prácu na škole svätej alžbety..a nešla som kvôli diplomu ale z presvedčenia že chcem robiť trestné právo k čomu sa po materskej aj vrátim.ano bieda školstva je v tom že sú tu školy a kúpené tituly..no a co uprednostnila som teraz deti pred kariérou.
@kozicka ale vsetky, co tu pisete, a podporujete ju v tehotenstve, ratate uplne automaticky s pomocou jej matky... ale co ked ona tu pomoc nedostane? z akychkolvek dovodov?
potom ma iste tri roky 223 eur - potom uz len 23 eur.... a pardon, plus 27 eur je minimalne vyzivne - takze este to k tomu.... sme na 250 eurach - akoze z toho zaplatit naklady na seba, plus aj na dieta... ina makacka.
keby ju hned matka z domu nevyhodila --- stat sa toto mojmu dietatu, ziadam o najom - uz len z principu, aby moje dieta pochopilo, ze ani ta voda z vodovodu nie je zadarmo!!! a ze treba zaplatit aj zahodenie prazdneho teglika od jogurtu do smetneho kosa... ako nedelila by som to poctom osob vratane toho novorodenca, aby dcera platila za 2 osoby, ale minimalne uz len JEJ naklady za nu ziadat matka ma pravo.
ja mam naklady na byt 250 eur - sme traja... cize to je 83 eur - na osobu - a to nejeme.
proste nech pocitam, ako pocitam - s 250 eurami nema sancu bez toho, aby ju niekto financne dotoval.
a to sa bavime o PREZITI a nie o hlupostiach typu stokke, hojdacie kresielko a podobnych kravinach.
@kaktusik007 Tak potom bude dosť hlboko v ....
Ahoj je pravda, ze ziadna z nas ta nema pravo sudit to ze sa to stalo prave tebe moze sa to stat ktorej kolvek spoluziacke dnes je doba taka. . . Aj ked opatrny treba byt vzdy no moj nazor je taky ze niektore dievca v 17 je omnoho rozumnejsie a zodpovednejsie ako neaka co ma 26. Mas moju podporu nespominas interupciu cize uz ti zalezi na tom drobcekovi. Neboj ked ti v zivote bude velmi velmi tazko tak si ho pritulis a aspon nebudes mat vycitky ze si niekomu nedala pravo zit. Cez moje tehu som dlhu dobu bola hosp. A stretla som viacere 17-ky a v poho.zvladi dokonca aj "oteckovia" neboj sa vsetko zvladnes mozno budes mat uzasne dieta pri ktorom sa v pohode aj naucis do skoly. Veeelmi vela sil ti prajem .
este kdesi v zaciatkoch dievcina pisala ze vztahy v rodine nie su dobre, ze mama ledva uzivi ich dve ... takze mozno to niektore prehliadli ...
ale v takejto situacii moze byt naozaj obrovsky problem ju podporit
a k tomu partnerovi tak ten pisala ze nepracuje len obcas ide do zahranicia na nejake brigady...
a nikto jej UPT neradil ... ak tak dat dieta na osvojenie ALE najma to ma povedat mame.
Všetko sa dá zvládnuť, aj dieťa v 16-17-tich, aj škola, aj kopec iných vecí, tu ide len o to, za akú cenu. Keď má dieťa také práva byť matkou, tak nech má aj také povinnosti....ale 90% 16-17 ročných detí vie o živote hovno, len občas majú záchvevy hrdinskej dospelosti. A viem to preto, lebo hoci mám 40, stále si pamätám, aké tupelo som bola v jej veku, hoc sme sa tiež radi hrali na strašne dospelých...
@mariam2552
@seat967 dievcata.... vsimli ste si, ze uz v 16tich riesila podozrenie na tehotenstvo??? toto nebude dievca, ktore sa prvy krat milovalo s chlapcom a uppps, zadarilo sa... :( Toto bude asi trosku "kvietok", ktory vidi svet moc ruzovymi okuliarami a ktora by sa mala co najskor zobudit, pretoze to nie je len o tom, dieta porodit, to je o tom, sa o to dieta postarat a vychovat --- a to fakt bez pomoci DOSPELYCH a ZARABAJUCICH naozaj realne neda...
teda da - ale vysledok bude taky, aky je vidiet v chatrciach na vychodnom slovensku.... ale taky zivot asi bymoc rada nemala.
@kaktusik007 nevies, cosa jej stalo. niekde pisala, ze nemohla brat tabletky - a este ze je aj po nejakom uraze /havarii. neodsudzuj ju. nevies, ako to bolo prvy krat. aj mne sa stalo, ze zlyhal kondom a bala som sa. a to som mala nechraneny sex len, ked som sa cielene snazila o dieta. vzdy som sa chranila. ael v dvoch pripadoch som siahla po tabletke po. mam 35, za nezodpovedny kvietok sa nepovazujem. .... takze tak. neodsudzujme ju na zaklade par viet. keby povedala, ze ide na potrat, ukamenovala by ju polovica zien. taktu, ked si dieta chce nechat,ukamenuje judruha .... ale ona neriesi dilemu, cisi dieta nechat, ale hlada podporu ako to zvladnut. moja mama to zvladla,moja sestra tiez - skore tehotenstvo pocas skoly. takze nebude prva, ani posledna. a v minulosti zeny normalne rodili pred 20kou.chlapi sa zenili pocas vojenciny/na vysokej. takze tonieje vynimocne, ani nenormalne. to len dnes rodime po 30ke, pred 40kou, lebo potrebujeme rodinu zaistit. doprajte jej dieta a podporte ju. ja (v jej veku a na jej mieste) bysom si ho nenechala, to viem urcite. a aj preto ju obdivujem, zesa na to da. okrem toho pise, ze priatel sa postara, podpori, akurat robi v zahranici, tak je mimo. ano, treba poukazat na rizika, ale treba aj podporit.
@kaktusik007 ked tu bude od nej o rok tema ako vyzit a ake prispevky od statu moze dostat a kto jej moze pozicat alebo darovat peniaze, tak VSETKY tie, ktore ju tu teraz podporuju aky uzasny napad s tehotenstvom dostala, jej budu pisat, ze ked vedela sulozit ma sa vediet aj postarat a nespoliehat sa na druhych ludi a stat.. Zaujimave ako ludia vidia dve rovnake veci z rôzneho uhla pohladu.
@kozicka nezodpovednost sa nemeria iba prilepenim sa na chlapa typu Boris Kollar, ani fajcenim jednej od druhej (tie su mozno viac zodpovedne), ako ta ktora sa necha nabuchat (neriesi antikoncepciu) a nema ani cent na zabezpecenie zivobytia.
To ze ju musi niekto dotovat je uplne ina tema, lebo kazdu zenu na materskej musi v nasom state niekto dotovat, mna uz piaty rok dotuje moj manzel a kebyze ma opusti, som na dlazbe rovnako ako ona, a to ja mam takmer 40 a vysoku skolu, ale pri dvoch malych detoch by musel byt zamestnavatel padnuty na hlavu, aby ma zamestnal, a keby aj ano, aj tak by som z toho platu sama s detmi sotva vyzila. Rovnako ja budem za par rokov dotovat moju mamu, ktora ked prestane pracovat, vyrataju jej dochodok 200€ a len naklady na byvanie ma 100€, takze bez nasej pomoci asi neprezije. Tak to je v tomto state, bohuzial, kedze nie sme v Nemecku kde su len pridavky na jedno dieta 300€, tak si musime ako rodina pomahat. Ak by ju jej matka vyhodila v tomto stadiu z domu, tak musi ist jej matka na prevychovu,... ! Ale ja si myslim ze sa to nestane, a ak ano, ma este otca svojho dietata, ktoreho povinnostou je sa postarat, vsak bol aj on pri tom ked robili dieta, nie je vsetka zodpovednost len na nej.
@sisaha to je mozno vsetko pravda, ale tvoje uvahy jej v momentalnej situacii nepomozu, kedze dieta uz je na ceste. Mozno prave dieta ju nauci byt zodpovednou. Moj nazor je, ze kedze uz je tehotna, treba jej poradit a podporit ju, aby to zvladla, a nevynasat sudy o tom ci mala alebo nemala sulozit. Mozno je to dieta urobene z cistej lasky a mladi sa este vezmu, kto vie.
Zivot to niekedy tak zariadi, ze aj ti, co mali deti planovane, a mysleli si, ze to v pohode zvladnu, sa mozu ocitnut na dlazbe a zacnu kade tade pytat peniaze od druhych. Ale ona este na dlazbe nie je, tak jej len poradme, aby sa tam nedostala, a nebudem jej pisat, ze ty sa tam raz moja urcite dostanes.
@kozicka ja som realista....a dost velky.. Neviem ako sa da naucit zodpovednosti, ked uz je pruser na svete. Ked ju chces podporovat, aby to zvladla, mozes jej ponuknut materialnu pomoc..ona totiz nema nic a odkazana iba na milodary okolia, v prvom rocniku SS, svokrovcov, ktorí ju nenávidia, s priatelom, ktorý občas brigáduje a mamou, ktorá ledva uživí ich dve. Mame tu adeptku, ktorej dieťa môže skončiť v domove, alebo na hranici chudoby, alebo ak mama nahodou doštuduje a partner sa pozbiera, tak mozno sa zmôžu aspon na podnájom.
Ahoj, nechce sa mi tu vsetko citat, presla som asi polovicu diskusie... Moja mama tiez otehotnela so mnou neplanovane v 17tich, s otcom sa vzali, byvali u rodicov, dostali byt a po ani nie 3r sa rozviedli. Stava sa. Ja mam 28 a v tych casoch to bolo "normalne", proste mamini rodicia boli urcite sokovani, ale postavili sa k tomu a vsetko sa zvladlo. A keby si to mama nechala vziat, nebola by som tu 🙂
Ja som mala dieta az v 27 rokoch, po roku a stvrt snazenia po svadbe, ina situacia.... chcem tym povedat, ze dieta je naozaj dar. Ale zalezi na tom, ci sa citis na to, vychovavat ho s laskou za kazdych okolnosti. Aj ak to napr s priatelom nedopadne dobre. Nechcem Ta strasit ani nahovarat na potrat. Musis ale mysliet na to, ze dieta je navzdy a ono nemoze za okolnosti svojho pocatia... Zasluzi si a potrebuje len Tvoju lasku a starostlivost. Ak sa k tomu dokazes postavit, nezalezi na otm, ci mas 17 alebo 30, niektore zeny to nezvladnu ani neskor.
K praktickej situacii - suhlasim s tym, co pisali uz baby, hlavne s tym, aby si dietatku dala svoje priezvisko, dala otca zapisat do rodneho listu a vybavila si vyzivne pekne s pravnikom alebo sudom (neviem presne, ako to na SK funguje). Teraz je to velka laska, ale v prvom rade musis mysliet na to, ze nikto nevieme, co bude o rok, dva, desat a z lasky sa este nikto neuzivil, hlavne v nasom state. S priatelom sa o tom porozpravaj, ze ho lubis a veris mu, ale pre dietatko to tak bude najlepsie, pretoze si nemozes v tejto situacii dovolit nic riskovat.
Tvoja mama bude asi sklamana a bude sa na Teba spociatku hnevat, nemozes sa jej cudovat... Ale ak Ta podpori, zvladnes to. Hlavne mysli na to, byt v klude, aby bolo dietatko kludne a na to, kolko zien nemoze mat deti vobec... a co by za to dali 😉

@tanapeta mama ju na interupciu na silu poslat nemoze, to je uplna blbost.