icon

Novembrové detičky 2012

alyze
7. dec 2012

Ahojte mamičky, celkom sa nám fajn písalo v novemrovkách-datum porodu, tak budem rada, keď sa aj tu podelíte o svoje radosti aj starosti s dedičkami 🙂

evamarcel
2. apr 2013

@tinasc
@ivinka77 no ja som tiez naucila na overal ale dokonca aj v noci dala som ju do spacieho vaku a noc bola otrasna tak som ju o pol noci prezliekala naspat do overalu a si predstav ivi ja tiez som zacala davat ciapku na oci a mala sa mi zda ze skor zaspinka ked dam do kocika ani kocikovat nemusim ale samozrejme musi byt cumel, inac po akom case davate deti spat po dvoch hod. alebo aj viac a vecer ako uspavate ja mam desny problem vecer no reve jak tur a tiez davam tak ako cez den po dvoch hodkach a reve ale veru cicikat na rukach ju nebudem nech reve davam jej cumel ...

evamarcel
2. apr 2013

@alyze aka je to dieta ja sa uz tiez chcem dat len dnes som zas zhresila lebo este mame kolace...ja som chcela zacat dietu podla Mačingovej neviem ci poznas tiez velmi dobra a zdrava.

ivinka77
2. apr 2013

inak do velkej vane je uzasna vec taketo obycko latkove lehatko... my sme pri Teri na tom ficali od 3 mesiaca, ked sa mi nechcelo ju drzat, alebo ked sa kupala sama bez ocka , tak je to supis pomoc....

ivinka77
2. apr 2013

@evamarcel no supis, tak som rada, ze to aspon trosku pomohlo ta capica... a nam to vychadza tak, ze hore sme cez den max 2-2,5 hodky a potom spanok... a my sme zatial uspavali len asi 2 krat... inak vzdy zaspi na cecku a prelozim do postielky a chrni a 2x ked bol problem, tak som ju supla do vajca, pohojdala chvilku, kym vytuhla a tiez prelozila do postielky...

inak vdaka MAcingovej som dala dolu 18kil za 3 mesiace po Terezke... a supis bolo, ze som vobec nebola hladna...az na to, ze kym som si zvyklad na niektore tie desne kombinacie, tak som grcala uz len pri precitani, co si mam navarit 🙂 🙂 🙂

evamarcel
2. apr 2013

@ivinka77 no tak ja som mačingovu zacala ale nedokoncila na 11.den som to vzdala ja som nevedela vydrzať bez chleba 😀
inac s tou capicou sa mi zda dobre len vies ja sa troska bojim aby sa jej dobre dychalo lebo jej to spadne az na nos potom dviham a rusim ju ako teraz hlavne na nocne spanie

Inac ta tvoja krasna ruzenka ma pekne zahybky🙂 v noci kolkokrat papa? vy tak zvlastne spinkate ani nie 12hod. nocneho spanku co? Tiez som v jednej knihe citala ze male babatka treba davat na noc az tak o 23tej davat a budu lepsie a dlhsie spinkat na noc...ale akosi som nevedela ju tak davat uz som si zvykla pri malom ze o 18tej bol klud do pol 5tej rana ale maly bol nieco uplne ine ako mam teraz ...teraz sa viac zapotim 😀

evamarcel
2. apr 2013

@ivinka77 ja nechapem co ti doktorka kazala prikrmit ked je taka pekna...vobec nevyzera zeby jej bolo mliecka malo

ivinka77
2. apr 2013

@evamarcel na tom lehatku to je Teri...starsia ... 🙂 ta bola riadna buchta 🙂 Viki s lehatkom nemam fotku 🙂 a my chodime cca o22 spat,ale vcera napr 22.40 az, mne to tak lepsie vyhovuje, lebo najprv dam starsiu Teri, ta chodi okolo 21 a ked je tuha, tak potom v pohode davam malu...lebo ked to bolo naopak, tak sa casto stalo, ze Teri ju potom zobudila :(
a co sa capice tycha, aj moja to ma az cez nos... myslim, ze to neva... ja som jej to zo zaciatku tiez stale dvihala, akurat, ze ona tuho spi, tak ani nevie... ale teraz uz to neriesim...zrejme ej to nevadi... a viem, ze dycha v pohode nosom, lebo usta ma uplne zatvorene....
inac ja bez chleba v pohode... skor som mala problem s kombinaciami typu zelena fazulka so skoricou 🙂 a potobne gebuziny 🙂

evamarcel
2. apr 2013

@ivinka77 jaj no tak zlata bola Teri, ale myslim ze aj na tych fotkach kde je Viki je uplne babulka tak nechapem ale ked jej chutia prikrmiky tak je dobre.
No ta skorica je vraj velmi dobra na krv ci co...ale myslim ze fazulka tam bola iba na oleji a cesnaku a skorica na jablcka a to boli ranajky a tiez presne na toto som si tiez nevedela zvyknut ze jablka rano ja to vzdy jem az na desiatu alebo olovrant ja potrebujem poriadne chlebove ranajky🙂)))
A ako sa ti v noci budi mala Viki po akom asi case ci uz vobec prespi celu noc? Neviem ci skusit aj ja prikrmy ci by viac cez den nebola syta a potom lepsie spala...aj ked viem tvoja je ruzenka takze to asi tazko porovnat 🙂

evamarcel
2. apr 2013

@ivinka77 ianc ked si tolko dala dole za tri mesiace tak to teda superrrr no tak to by som sa nato asi mala dat...ale asi musim dojest tie kolace a potom uz budem mat pokoj... 😝

ivkasendy
2. apr 2013

@evamarcel ale aj ostatne dievcata, tu je celkom pekny clanok o dojceni http://najmama.aktuality.sk/clanok/232588/dojce... 🙂 je to o tom, ze babatko sa nechce dojcit len kvoli hladu, a spomina sa tam aj to nocne dojcenie... viem, ze je to unavne vstavat v noci niekolkokrat, ale nepotrva to vecne a zatial nas babatka jednoducho potrebuju 🙂 je to normalne a prirodzene i ked vycerpavajuce... 😉

evamarcel
2. apr 2013

@ivkasendy ja viem ze ste tu mnohe velke zastankyne dojcenia nie som ani ja proti ale uz som si to dojcenie uzila pri prvom a myslim si ze keby som to nestopla pri prvom v noci tak by som ho asi nedojcila tak dlho ako som dojcila...vies ono teraz sa ti hovori pekne o tom lebo je to prve a zatial ma len styri mesiaciky ale aspon pre mna zo skusenosti pri prvom som do pol roka bola na vstavanie celkom v pohode ale postupne sa ten pocet budeni zvysoval a uz v jeho prvom roku som mala akurat toho vsetkeho dost nikde som nemohla ist s nikym som ho nemohla nechat uplne som sa obmedzila a tiez po takych prebdenych nociach som bola len nervozna viac som na maleho pokricala a potom mi to bolo luto a ked sme ho oducili a vnoci sa prestal tak casto budit az potom som si materstvo zacala krasne uzivat a aj dojcenie a vidi sa mi ze ked sa aj oducil v noci dojcit nechybalo mu to lebo sme sa tulkali a dodnes je taky mamkos a tulko ale boli sme obaja pekne v noci vyspinkani, a teraz pri dvoch ked treba sa venovat jednemu druhemu a jedno reve lebo nieco chce druhe krici lebo chce nieco a mne hlava ide prasknut od nevyspatia lebo som v noci bola niekolkokrat hore no nepridava to velmi ani nalade mojej a potom trpia deti a trpi tym cela rodina a jedine v com je problem ....je spanok....nevravim kto to pekne zvlada a vie dojcit po leziacky nijako ho to neobmedzuje je krasne vyspaty tak ano nech dojci...ja sa chcem tulkat s detmi cez den a chcem aby aj deti aj ja sme boli dobre vyspinkani

evamarcel
2. apr 2013

@ivkasendy inac ja si tiez neviem predstavit ze mi 3rocne dieta dviha sveter a chce cicik hocikde a hocikedy ...mam susedu co jej mala nemala problem ju vyzliekat kdekolvek a myslim ze uz ani jej to nebolo moc prijemne...neviem ale myslim ze vsetko ma mieru a zlatu strednu cestu aj to dojcenie niekedy mam pocit ze sa z toho dojcenia uz stava az kult....prepac nechcem ta nejako prehovarat viem ze to myslis dobre ale skus si seba predstavit ze mas dve a vkuse dojcis bo ti male pyta a nevies co skor ci varit pratat alebo sa hrat so starsim...

ivinka77
2. apr 2013

@evamarcel mne Dr. nepovedala o prikrmoch preto, ze by zle vyzerala... dokonca aj na svoj vek ma OK vahu...skoro 7 kilo, slo skoro o to, ze oproti poslednej poradni mala prirastok na dolnej hranici podla tabuliek, ale hlavne o to, ze ja som jej vravela, ze mam pocit, ze mam menej mlieka a ze Viki by zbodla aj viac,len neni co...a tak som sa pytala na umele a ona ze radsej skusit prikrmy zelninove na obed a na vecer kasu a kojit kojit kojit....ako zacat davat umele cez flasu,lebo ze to som potom uz asi definitivne dokojila.... takze tak....
a co sa spanku v noci tyka, tak tu prvu fazu spi najlepsie...cca 5-6 hodin...odkedy zaspi...a potom sa zobudi este raz, alebo niekedy aj 2 krat, ale to tak, ze ja o tom ani poriadne neviem, lebo len jej supnem cecok, a spim dalej 🙂 ani neprebalujem ani nic... ona pocucka podla mna chvilinku a spime dalej....takze v pohodicke... no mala uz aj noci, ze sa budila len raz, ale po ockovani mala par noci, kedy sa mi zobudila aj 5-6 krat, takze ako kedy.... ale vacsinou od tej 22-3 a potom do rana do 7

ivinka77
2. apr 2013

@evamarcel a k tomu chudnutiu...dala som dolu vela, ale okrem macingovej som aj makala jak dabel....denne 10km rychla chodza, ale fakt, ze rychla + 2 hodiny na stacionari....kazdy bozi den cele 3 mesiace 🙂 no bohuzial...za rok sa mi 15 kg vratilo pomalinky spat :( ked som zas zacala normalne jest a necvicit...alebo teda cvicit len sporadicky sem tam....

ivinka77
2. apr 2013

inac co sa dojcenia tyka, tak moja skusenost po teri je taka, ze ten rok cca je uplne optimalne....aj tak som mala pocit, ze posledne 2-3 mesiace to uz vobec nebolo o jedle... fakt len o tom pocite ...nastastie pri nej sme asi od 7mesiaca fungovali na noc uz len s kasou, takze som nebola az tak obmedzovana... co bolo supis... vyspali sme sa fajnovo....

ingeborgnicol
2. apr 2013

@ivkasendy
@evamarcel
ja suhlasim s Ivkou a aha tu je tiez v clanku pisane o tom, ze by sa nemalo odstranovat nocne dojcenie. Ja som teda fasistka na vychovu, ale milujem svoje dieta a kojim ho s laskou a porozumenim pre dieta a teda na poziadanie. ak by v noci chcela 6x, tak viem ze to nie je tym ze je diet a"rozmaznane" ale ppre NIECO ma potrebu byt tak casto na prsniku. TIez mi to vadi, ved som s malou 24 hodin sama a jedine v noci mam cas si oddychnut a sa vyspat a cele dni okolo nej lietam a chodime este aj na 2,5 hodinove prechadzy a ja teda zdaleka neni som zdravotne v poriadku, este prednedavnom som bola na invalidnom voziku.. Ak to citi niekto ze ma v noci odstavit ok, ja to tak necitim. v tej knizke A DOST a pise fakt o detoch na flaske, uvazovala som nad tym a neviem si ani predstavit plynulu laktaciu bez 12 hodin kojenia, ved ja preto odsavam, teraz uz aj o 20.00, 22.00 a 24.00 ak sa nevzbudi, co sa vecsinou uz vzbudi ak sa nechce v tom case dojcit.

@ivinka77 napis mi prosim nieco o tej diete. Ja uvazujem nad 90 dnovkou s nou som schudla za 6 tyzdnov 11 kil a potom cca za 3 mesiace 19 kil. tka nad tym uvazujem, ale nie je velmi pestra striedaju sa tam dni, ked su bielkoviny tak su bielkoviny, ked su sacharidy a pod...

ingeborgnicol
2. apr 2013

@ivinka77 a tu kasicku ste ako robili mliecnu? lebo my nemozeme lieko riadne a teda by som nechcela kupovat nemliecnu a miesat s UM antialerg.....jedine zeby osm kupovala tak ako teraz nemliecnu a davala odsate UM.

Baby kupoval niekto v lekarni sacky na uskladnenie lieka? ja by som chcela vyskusat. lebo tie nadobky ma nebavia.

ivinka77
2. apr 2013

@ingeborgnicol kludne si to tu pocitaj.... http://www.macingovadieta.eu/ ja som mala tu jej knihu a sli sme do toho s maminou... ja som schudla 18 za 3 mesiace , ale makala som, mamina nemakala a schudla 8 za mesiac, viac to nevydrzala.... takze asi tak... ono to ani nie je dieta... lebo sa neobmedzujes v mnozstve, len mas proste predpisane presne, co mas jest....ale mnozstvo mozes akekolvek.... mne to vyhovovalo velmi, lebo som nemala vobec pocit hladu a ani chute na sladke a podobne... akurat mi chvilku trvalo, kym som si zvykla na tie predpisane jedla... takze ze mrkvovy perkelt a fliacky s kalerabom a podobne...a musis to presne dodrzat, nesmies nic zamenit, ani koreniny ani nic....

a co sa kase tyka, tak ja som kupila nemliecnu, cize prevarenu vodu a zamiesas s kasou

ingeborgnicol
2. apr 2013

@ivinka77 no len sa mi to vidi malicko na kojenie take ze na veceru salat z cervenej repy a jedno vajicko, ked ja do 22hej odsavam a po odsavani by som zjedla aj konovi hlavu............a toto ma byt veecra, alebo brokolica na cesnaku so zazvorom a syr myslis ze to je dost na pol dna pre kojacu matku?

ivkasendy
2. apr 2013

@evamarcel tak z tohto uhla pohladu ta urcite viac chapem... mne akosi vypadlo ze mas este starsieho... ten clanok som chcela ako akesi povzbudenie hlavne pre teba, ale aj ostatne dievcata co sa tym trapia, no je pravda ze sa mi lahko pise ked mam len ju jedinu 🙂 ked budem v podobnej situacii ako ty, to uz zrejme bude ina pesnicka 😅 tak ti mozem len popriat aby sa vam to cim skor nejako upravilo, aby ste boli cela rodinka spokojna, stastna a vytulkana do sytosti 🙂

ingeborgnicol
2. apr 2013

a obavam sa ze ako kojaca matka nemozeme ani kiwi, ja ani bio jogurt lebo je z lieka a som alergicka na orechy, no je to tazke.....daju sa tieto veci vynechavat? alebo co ked je nieco co nemozes? napriklad my kojace mozeme cesnak?

evamarcel
2. apr 2013

@ingeborgnicol nika ved ja nevravim ze sa nema dojcit 12hod. v noci ja vravim svoju skusenost s prvym ze si to ziadal 6krat do roka a bolo to pre mna uz velmi tazke odzrkadlilo sa to cez den bola som podrazdenejsia a nevravim ani to ze chcem malu na celu noc odstavit ale je rozdiel papat v noci dvakrat a papat 6krat...a to budenie presne znaci ze nieco dietatu je a nemusi stale papat lebo tym sa problem neriesi moze mu byt zima tak treba prikryt alebo odkryt ked je horuco a ked idu zubky treba nejaky gelik alebo homeo a ...hned tych budeni bude menej ked sa problem poriesi ....mozno som asi podla vas leniva mama alebo ja neviem malo obetava ale ja sa chcem normalne vyspat a chcem aby aj moje dieta vedelo sa normalne vyspat.

evamarcel
2. apr 2013

@ivkasendy dakujem za pekne prianie...tiez som kedysi bola taka nadsena z dojcenia...ale casom som prisla nato ze zlata stredna cesta je najlepsia a vsetkeho vela skodi ...aj dojcenia podla mna...

ingeborgnicol
2. apr 2013

@evamarcel suhlasim s tebou ze my nemame dalsie male deti a preto je to pre nas uplne ine 🙂 ja sama netusim preco som sa na to dojcenie tak upriamila a ano suhlasim ze sa z toho stava kult, ale mne sa to paci, lebo kazda doba prinasa nieco ine. Doba kedy sa narodil moj syn sa s tym nekaslala, kazdu tretiu hodinu z jedneho cecku, ked poklesla produkcia, okamzite flaska a odstavit sa.....nikto netrval na dojceni naopak, ak bol problem akykolvek, vyriesilo sa to odstavenim dietata a nebolo mi to vobec divne a vobec som nelutovala ze som stratila mlieko aj ked chapem ze som bola mlada mala som ledva 20 rokov ale vtedy to bolo normalne......

alyze
autor
2. apr 2013

@ingeborgnicol pre kojacu matku sa mi to vidi malo, dost drasticka dieta 😀

ingeborgnicol
2. apr 2013

@evamarcel nie si pre nas ani leniva mama ani malo obetava neboj sa a nemysli si o nas nic zle, my sme fanaticky do kojenia to je vsetko a vstavat 6X DO NOCI BY DRBLO AJ MNA 🙂

ingeborgnicol
2. apr 2013

@alyze aj mne presne to iste, mne sa viac paci ta 90 dnovka...

a co je to Vařené jáhly? to znie ako ihly 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀

ivinka77
2. apr 2013

@ingeborgnicol sorry.... nie nemliecnu, ale mliecnu 🙂 co sa rozraba s vodou...boze chaos mam v tom 🙂

evamarcel
2. apr 2013

@ingeborgnicol no ti poviem ze mi bola hore aj kazdu hodinu a ked som ju dala spat od 19tej a spala do 5,30 tak kolko tych budeni uz som nepocitala ale len co som zaspala uz som mala pocit ze vstavam...a pri malom ked uz bol tazky som ho dvihala z postielky prilozila a potom naspat davala...juj strasne to boli noci...asi aj preto sa snazim aby som prisla nato co malej chyba resp. nevyhovuje a predisla takemu castemu vstavaniu je to umorne aspon ked sa nekoji po leziacky

mne sa macingovej zda dobra dietka velmi zdrave veci sa tam papaju brokolica, fazulky, cvikla, pohanka, jablka ....akurat ze sa neje chlieb to mne moc chyba..