icon

Októbrovky 2010. Pridajte sa!

sue33
24. jan 2010

Ahojte všetky ktoré budete mamičkou v októbri 2010.
Budem rada keď sa pridáte a podelíme sa o naše spoločné šťastie.
Už sa na vás veeľmi teším 🙂

lenkaoravcova
18. feb 2011

@jana_toky nemas malo mliecka? vtedy sa vraj meni stolica

jammka
18. feb 2011

@jana_toky Jani aj ja mam podobny problem ako Ty. ked kojim, mala sa po piatich minutach odtahuje a cirkusuje, davam jej uz skoro pokazdy raz z oboch prs a mam pocit, ze ma uplne vysaje. Bola som v stredu u pediatricky a vravela som jej o tom, ze mam pocit, ze mam menej mliecka a ona mi vravela, ze zatial pribera pekne (500g za mesiac) takze zatial je vsetko ok a ze ak by som mala pocit, ze uz uplne koncim, tak mam prist a budeme to riesit... no tiez rada!!
rozmyslala som, ze si kupim preventivne UM na doma, aby som mala pre vsetky pripady, ale vobec netusim ake...

ziza55
18. feb 2011

@jammka baby pozeram ze riesime podobne problemy...maly tiez strajkuje a jeduje sa pri papani..par krat cucne..potom sa odtahuje furt...strasny plac...musim ho nosit na rukach po celom byte a cicku musi mat v puse..som myslela ze mam malo mlieka...ale ked place tak ma ho plnu pusu..tak ja neviem....prehadzujem si ho z jedneho cicka na duhy niekolkokrat..takto bojujeme spolu...kazde kojenie trpnem...v noci sa zvykol budit len raz..teraz je to min.3x..juuuj tiez som niekedy na nervy z toho..duam ze je to len docasne 😒

jana_toky
18. feb 2011

@jammka to mame teda rovnake pocity.
Ja mam doma Nutrilom pre kazdy pripad a po sucasnom papani - nepapani o stvrtej, ho budem asi musiet vecer vyuzit.
Seba vytrapit mozem, ale Adamka nie, predsa nemoze byt hladny.

snowella
18. feb 2011

@mona777 Chapem , ze sa uz fest bojis, ked sa Ti nieco deje s prsiami. Ked som precitala hrca, tiez ma napadol hned upchaty mliekovod - snad sa Ti podari aspon teplymi obkladmi dat to prec. Ale ty uz mozno vies aj o inych praktikach, mas riadne skusenosti .
Aj ked nekojis, mliecna zlaza pracuje, mlieko sa spusta, nie je to podobny proces, ako ked saje dieta? Aj ked je isto rozdiel, ako odsava odsavacka, rozdiel je aj oproti manualnemu odsavaniu.

Inak, ked sa mne tak vyrazne naliali raz prsia a v noci ma to vyslovene bolelo (maly spal), skusala som to odsat odsavackou (takou teda ako ty), ale slo mi to len trochu a nedosiahla som takymto sposobom ziadnu ulavu. Takze je super, ze tebe odsavanim ide take mnozstvo mlieka...

snowella
18. feb 2011

@jana_toky Tak co, rychlo Ti poslat kapsule 1. triedou ? (Skoda, ze ide vikend). Mne to zabralo po 8 kapsuliach. Prvykrat som uzivala dalej spolu 52 tabliet, nechala som si presne 8 kapsul, ked sa to zopakuje.
Zoberies polovicu? 24?

snowella
18. feb 2011

@ziza55 Moj taha niekolko minut (ale je pravda, ze casto ubehnu len 2 hodiny od predchadzajuceho krmenia) a tiez uz potom zlostne place (uz nemrci len ako doposial). Ale ja viem, ze uz nechce viac, proste viac nechce... Ked ho odpojim, dvihnem, tak sa ukludni. A nie je to tak pri kazdom krmeni.

jammka
18. feb 2011

@ziza55 presne to iste co opisujes sa deje aj u nas. a predtym mi zyvkla papat aj 30 minut a teraz je za 5 minut hotova a nespokojna. papa sice aj castejsie, po hodinke a pol je hladna a predtym sme mali interval medzi kojeniami 3 hodinky. doteraz mi prespavala celu noc a dnes aj o druhej v noci papala. skusam si po kojeni aj odsavat, ale ide mi len par kvapiek 😒 tak uvidim ako dopadneme, snad sa mliecko este rozbehne... dufam, ale mam stale take mäkke prsia ako @jana_toky pisala a este k tomu ich mam take mini, ze ked ich narvem do odsavacky, tak uz nemam moc co masirovat 😉

sofia2008
18. feb 2011

@snowella ahoj..mne na to, ked som nemohla odsat, pomohol horuci kupel, lahla som do vane na brucho na 20 min a potom to uz slo, aj sprcha mi pomahala 🙂

emily327
18. feb 2011

Baby, ako citam, vsetky mame rovnaky problem s kojenim. Ja ho uz mam asi mesiac. Vam to zacalo az teraz... Z vlastnej skusenosti vam hovorim,ze je to ok a prejde to. My so Sonickou sme si tym uz presli,ze nasilu som jej davala cecik, lebo nechcela odtahovala sa :-/ A papanie 30 minut to uz nikdy nebude. Za 5 minut je dietatko najedene, lebo teraz za prve ma vacsiu pusinku, vie si samo bez pomoci chytit prsko - bradavku a vie si lepsie potiahnut ako ked bolo maline babo. Deticky nam rastu, takze aj oni sa menia a aj papanie z cecika papa inac ako predtym a aj nase prska sa menia. Uz to nie su babatka co len papkaju, prdkaju, grgaju, kakaju a spinkaju. Teraz su to uz deticky, ktore si vyzaduju viac pozornosti, vadi im ked pri papani robime inu cinnost ako iba sa sustredime na papanie nasho drobca. Ak vas to upokoji, ja uz mam viac ako mesiac prazdne prsia, mam taky pocit, ked stlacim, strieka ale nie vzdy a malinka si pyta papat viac krat za den ako kedysi a niekedy si iba cucne a koniec. Tiez mam vela krat pocit,ze je malo napapana, tiez rozmyslam nadtym ci jej to staci ci mam dost mliecka... Ale.. robim vsetko preto aby som mala viac mliecka, je to proste tak, deticky nam papaju kratsie ale castejsie a hlavne si potiahnu viac ako kedysi ked papali aj 30 minut a niekedy im nestacia ani obidve prska, a nas hned napadne,ze mame malo mliecka. Ak vam mozem poradit, co mne velmi pomaha a viem,ze malinka je spokojna ( hoci v noci ked sa casto budi mam pocit,ze jej je malo mliecka ale asi to tak nie je). Kazdy den musite urobit preto aby ste mali viac mliecka ( ak ste sa rozhodli kojit viac ako 4.mesiace), napriklad ja: denne vypijem jednu salku caju na podporu mliecka, zjem zopar cukrikov hroznoveho cukru, vypijem salku kavy Inka ( Caro je ze vraj tiez super na mliecko), vypijem salku kakaa ( aj mliecko mi robi dobre na tvorbu mlieka), vypijem za pohar Gravimilku, aspon 3 krat za tyzden zjem zapraskovu polievocku, casto papam zemiaky, pijem dost tekutin ( Vinea je tiez super ale mne nerobi dobre na zaludok). Takze vam poviem,ze kazdy den robim fakt maximum preto aby som mala aspon na chvilku plne prska ale tie nie su nikdy tak plne ako na zaciatku. Ale v hlave mam: MAM DOST MLIECKA 🙂 To je velky zaklad, netrapim sa tym uz, dokonca ked si mala v noci pytala 7 krat som si to nepripustala,ze som uplne vycucana a mala nema co papat, lebo inak by sa to mozno aj tak stalo. Moje prska fungovali na zaciatku tak,ze som ich mala na prasknutie, musela som nosit podprsenku a tampony do nej, boleli ma ked sa mala nezobudila po 4 hodinach v noci, ani ma len nenapadlo robit nieco extra pre viac mliecka. ... atd. Teraz su moje prska viac menej makke, podprsenku pocas dna doma vobec nenosim, z prs mi mliecko nekvapka samo, malinka sa odtahuje, je viac nervozna, v noci sa budi castejsie, ale denne neprejde chvilka, aby som nemala v podvedomi,ze musim nieco z toho co som napisala zjest alebo vypit. Malinka ked si potiahne aj ked zo skoro prazdneho prska jej velmi nejde a nervaci sa, tak jej vysvetlujem,ze musi si potiahnut par krat a potom sa jej mliecko spusti a aj tak to je. Mliecko sa vzdy spusti ale musi byt Sonicka trpezliva co kedysi nepotrebovala byt. Akosi sa mi toto ziadalo napisat 🙂 Babulky vydrzte,urcite mliecko mate ( tie co kojite) a budete ho mat este dlho. Musime aspon do toho 6.mesiaca co je zaklad pre babatko, potom uz sa uvidi ako bude. Ale aspon budeme vediet,ze sme pre svoje deticky urobili maximum. Ak sa tak nestane, tak si nemame co vycitat, kazda robime pre deticky maximum a velmi ich lubime 🙂 cmuk

ziza55
18. feb 2011

@snowella no ja ked ho odpojim..zacne revat este viac..ja neviem..place ked je na cicku..zlosti sa a ked ho odpojim este viac..juuuj keby sme vedeli citat myslienky 😖

ziza55
18. feb 2011

@emily327 dakujeme za rady 😉 ..len ja neviem co ten moj strajkuje,,lebo mne mlieko strieka...a ked ho kojim z jedneh 😉 o..kvapka automaticky z druheho..mliecka mam dost a aj tak je nespokojny...achjaj
baby myslite ze musi mat dieta min.5mokrych plienok denne?dnes sa mi zda ze menej cika..teraz mu idem menit iba 4tu plienocku

malemimi
18. feb 2011

@emily327 hihi pekne si to napísala ... 😉

malemimi
18. feb 2011

@mircova doktorka ti povedala, že máš držať diétu a ty papkáš všetko
jaj no ale neviem potom s čoho by som mala mliečko keby nejem nič vaječne mliečne sladké a syrové... vieš....

alex1983
18. feb 2011

@emily327ahoj Emily, musim Ti napisat ... Tak naaaaadherne si to napisala a na moju Rebeku to sedi ako uliate. Aj som jej uz raz dala zo zufalstva flasu, myslela som ze je hladna a cely den som srdcervuco revala ze uz nebude chciet prsko, no ona sa v noci krasne nakojila a kojime doteraz. Tak dufam ze nam to vydrzi aspon do roka! Ani nevies ako si ma tymito Tvojimi slovami potesila a povzbudila. Super, dakujem 😉

alex1983
18. feb 2011

Caute baby. Chcem sa Vas spytat, tie ktore kojite, maju Vase deticky dudlik? Lebo moja mala ma ale iba ked uz fakt nic nezabera a ked nechce zaspinkat a potom ho v spanku vypluje. Pytam sa preto, lebo zevraj dudel kazi prisatie a mohla by mi odmietat prso. Dost ma to strasi, je na tom nieco pravdy? 😲

malemimi
18. feb 2011

@alex1983 ahoj! moja nemá nechcela ho doteraz a akurát dnes ich hľadám lebo neviem kam som ich dala 😀
podla mňa podporuje a podporuje aj trávenie a je dobré na ukľudnenie dieťatka... horšie by bolo keby si cmúľa palec lebo ten zobrať nemôžeš ak už bude väčšia ale klop klop mne necmúľa len niekedy si ide do ústočiek s ručičkami 😉

emily327
18. feb 2011

@alex1983 ahoj moja, dakujem. Som rada,ze som ti aspon takto pismenkami urobila radost. Prave preto som to napisala, vela krat sme zufale a mame pocit,ze to len my mame tieto problemy ale je nas viac a je fajn sa podelit o starosti ale aj radosti s niekym, kto nam rozumie, pretoze preziva to iste co my 🙂 Ja sa takto ako vam nezdoverujem nikomu 😀 lebo by ma skoro nikto nepochopil. A ja im to ani neberiem, ani nevycitam lebo nemaju ani sajn o tom,co prezivam... A s tym cumlikom, je to idividualne. Sonicka predtym dudlala velmi a teraz skor cumlik vypluva ako ho chce. Ale vacsinou zaspava s cumlikom a ked je velmi unavena, tak jedine cumlik pomoze, aby sa ukludnila. Nemyslim si,ze dudel kazi prisatie sa na prsko. Vobec sa tym netrap 😉 Hlavne dietatko treba naucit trpezlivosti, proste musime si to ci chceme alebo nie pripustit,ze mame lenive alebo netrpezlive babo. Kedysi ked sme mali vela mliecka, islo silnym prudom a deticky nemuseli sa velmi namahat aby sa nacuckali, teraz mame prska maksie a prus nie je taky silny na aky deticky boli zvyknute a preto sa musia naucit trpezlivosti, kym sa to po chvilke spusti. Aspon u nas je to tak,ze Sonicka sa uci trpezlivosti, zatial uspesne. Ale bojovali sme dlho. Tiez som sa bala,ze prestane sa prisavat,ze uz nebude chciet prsko, ale bolo to len o tom,ze fakt jej chybala trpezlivost. Aj mi bolo luto,ze pretoze nemam dostatok mliecka, malinka sa zlosti a place, odtrhava ale naucila som ju to a teraz uz papkame pekne 🙂 Vela trpezlivosti prajem cmuk

emily327
18. feb 2011

@malemimi dakujem 😉

@ziza55 no tak ty tento problem nemas s mlieckom ale zase som zabudla napisat,ze je obdobie kedy detickam sa uz mozu prerezavat zubky alebo ich uz zacinaju boliet dasienka a preto su viac nervozne 😉 To bude preto. A 4 mokre plienky za 24 hodin je fakt malo. Kolko krat za den kojis? Ja niekedy malej dam cucnut, ked vidim napriklad,ze sa dlho hrame a ze ma sucho v puske,ze si nabera v puske slinky a prehlta, tak ju prilozim.. Ona si trosku cucne od smadu a fungujeme dalej. Skus si odsledovat od zajtra za 24 hodin kolko krat si mu davala papat a kolko plienociek mokrych mal za ten cas. Ak by to bolo fakt menej ako 4 mokre plienocky za 24 hodin, zasla by som k pediatrovi. Ale je pravda,ze my za 24 hodin minieme 8 plienok, ja mam kopky urobene a do takej nadobky si davam kazdy den 8 plienok a vacsinou ich vzdy spotrebujeme za 24 hodin.

snowella
18. feb 2011

@alex1983 ahoj, k tomu cumlu... tiez mi to laktacne poradkyne "zakazali". Jedna ze aspon prvych 6 tyzdnov, druha tvrdi, ze vobec pocas dojcenia. Aj podla desatora WHO k dojceniu je taka zasada (som citala v casopise 😀 ). Takze v tych prvych tyzdnoch som bojovala so sebou, okolim, manzelom, aby ten cumel nedostal. Boli stavy, ze sme mu ho aj dali, lebo uz som nevladala kojit a potom som mu ho vytiahla (pocit zodpovednosti prevladol 😀 ). Potom v neskorsom obdobi cumel vypluval. A prave vcera vecer som mu ho uz tiez v zufalstve, ked sa nijako nevedel pred zaspatim ukludnit, ho po dlhej dobe dala. Hned ho chytil a cmulal, akoby ho poznal odjakziva, ale po minutke bol opat nervozny a uz vypluval.
Ja to vidim tak, ze bude bez cumla, castejsie si cmula moju bradavku.
Prve dieta (kojene) bolo cumlove, ale to tiez malo svoje negativa: vecne hladanie cumla v postielke, ked ho po zaspati pustil a po prebudeni sa ho dozadoval. Bez neho nevedel ani zaspat. A zabudnut ho,ked sme niekam isli? Poplach a otocka. Aj oducanie dost dlho trvalo, ale uz nepamatam, ako presne.

snowella
18. feb 2011

@ziza55 ale ma tie 4 plienocky uplne precikane? Ze keby si castejsie prebalila ( napr. 6x), tak budu mokre?
V noci, pokial sa nepokaka, tak neprebalujem, tak tiez to nie vzdy vyjde na tych 6. Ale je rano "prešťatá" 😉

snowella
18. feb 2011

@sofia2008 tym odsavanim som chcela povedat, ze len normalnym kojenim mi to teda islo a odsavanim odsavackou nie (vtedy 40 ml pri "narvatom" 😀 prsniku) . Mne to potvrdilo, ze nemozno porovnavat mnozstvo odsateho mlieka s mnozstvom, ktore vypije dieta pri kojeni. Co casto mamicky presvedci mamicky ukoncit kojenie (ze malo odsali...) - niekolko mojich znamych mi tak povedalo...
Ale mas pravdu, toto vlastne napomaha spustaniu mliecka 😉

emily327
18. feb 2011

Ako vas citam s tym prebalovanim v noci... Ja by som nedokazala malu nechat celu noc neprebalenu... Neviem si to ani len predstavit. Do 3 mesiaca som ju prebalovala pred kazdym kojenim... ( 3-4x za noc) a teraz musim aspon raz v noci, nemam dobry pocit z toho,ze dietatko ma velmi prepiskanu plienocku. Ak dietatko celu noc spinka, tak to je ine, ale ked sa budi na kojenie, tak si msylim,ze by sa aspon jeden krat mala plienocka prebalit. No to je samozrejme moj nazor 😉

snowella
18. feb 2011

@alex1983 ahoj, k tomu cumlu... tiez mi to laktacne poradkyne "zakazali". Jedna ze aspon prvych 6 tyzdnov, druha tvrdi, ze vobec pocas dojcenia. Aj podla desatora WHO k dojceniu je taka zasada (som citala v casopise 😀 ). Takze v tych prvych tyzdnoch som bojovala so sebou, okolim, manzelom, aby ten cumel nedostal. Boli stavy, ze sme mu ho aj dali, lebo uz som nevladala kojit a potom som mu ho vytiahla (pocit zodpovednosti prevladol 😀 ). Potom v neskorsom obdobi cumel vypluval. A prave vcera vecer som mu ho uz tiez v zufalstve, ked sa nijako nevedel pred zaspatim ukludnit, ho po dlhej dobe dala. Hned ho chytil a cmulal, akoby ho poznal odjakziva, ale po minutke bol opat nervozny a uz vypluval.
Ja to vidim tak, ze bude bez cumla, castejsie si cmula moju bradavku.
Prve dieta (kojene) bolo cumlove, ale to tiez malo svoje negativa: vecne hladanie cumla v postielke, ked ho po zaspati pustil a po prebudeni sa ho dozadoval. Bez neho nevedel ani zaspat. A zabudnut ho,ked sme niekam isli? Poplach a otocka. Aj oducanie dost dlho trvalo, ale uz nepamatam, ako presne.

me
18. feb 2011

tak ja sa pridávam, s mliečkom chválabohu problém nemám / klop-klop /, napapá sa až až, aj vygrcne keď to prežene, ale jeduje sa, myká nohami-rukami, naťahuje sa, hryze bradavku, naťahuje ju akoby bola z gumy, no horor, najprv som bola v tom, že je nenormálne nafúknutý, stále som rozmýšlala čo som také jedla, ale vyzerá to tak, že to bude najnovšia zábavka naších deťúreniec, aby sme vedeli, že ich máme 🙂 , asi je to fakt tou dobou a deti sa rodia stále náročnejšie a náročnejšie 😵

me
18. feb 2011

@emily327 samozrejme každá má svoje skúsenosti a každá má svoje dieťa predsa len trochu iné, ja napr, tiež v noci neprebalujem z jedného dôvodu, keby som tak spravila tak máme uprostred noci so Samkou minimálne dvojhodinovú prestávku a kecáme a kecáme, a to by som už fakt nezvládla, úplne mi stačí keď má 🙂 svoju 🙂 noc a budí sa na papanie 5-6x 😒

snowella
18. feb 2011

@emily327 to neprebalovanie v noci nie je z pohodlnosti... Prve dva mesiace som ho prebalovala, ale vzdy sa mi prebral, potom znova dlho uspavat, ja som bola casto hore zakazdym aj 1,5 hod...
Aj to uz v noci vyslovene citim, ze smrdi (spi vedla mna), aj sa bojim, ze mu to vychladne a prechladnu mocove cesty (toto je riskantne na tom). Na pocit je plienka sucha. Rano pri prebalovani skusam, ci je tepla, ci to nezmenim...
Akonahle som si ista, ze uz nebude spat, prebalujem.
Maly doposial slabo spi v noci, ver tomu, ze casto mame pauzu v nocnom spani - t.j. zobudi sa (o 3, 4, 5 hod), ale po kojeni uz nezaspi, az o 1,5-2 hod 😝

snowella
18. feb 2011

@me ty si s tym nocnym "neprebalovanim" uplne jednoducho vystihla 😉

snowella
18. feb 2011

uz skoncim, lebo mi hrozi zavislost 😀 .
Uz len jedna podstatna otazka: Uzivanie alchemilky pocas kojenia? Mate niektora odbornikom potvrdene, ze ano? V tehotenstve nie...

me
18. feb 2011

@snowella jáj a keď uprostred noci "prdí" tak len tŕpnem aby nekakal, lebo to by som už prebalila a aj dospala 😒 , ale našťastie nezvykne v noci kakať, sú to výnimky