Októbrovky 2016
Tak baby pridajte sa 🙂
@tanikbb -mozem sa spytat , ci potom to jedlo rozmrazujete v ikrovlnke,alebo nechate odstat a potom prihrejete?
@nikolajka2 ja som nehala volne pri izbovej teplote a potom som zohriala vo vodnom kupely. Mikrovlnku by som asi nepouzivala
Inak co sa tyka varenia prikrmov, varievam na 2 dni. Mne osobne sa to mrazit nechce, pretoze uvarit zemiak a mrkvu, kalerab cuketu, hrasok, broko - omienat to, to cele trva raz za 2 dni 15minut, ohriatie 3 min. Mojej malej by to navyse nestacilo, pretoze jedna denna davka by bola tak na jednu tu nadobku od ladu. Tato metoda kockami sa skor mozno hodi pre babatka co jedia 3-4lyzicky, moja coskoro bude jest plnu davku. Cim samozrejme nesudim nikoho;), len som chcela poukazat na to, ze to varenie nezabera vela casu.
Ja budem asi varit klasicke zeleninove polievky / vyvar z kuracich prs a kedze sa stravujeme doma 4 osoby, varim na 2 dni, tak pre babo len vyberiem par kuskov extra a mixnem. Aj tak nesolim len rascujem, neskor v sezone cerstve vnate petrzlen kopor zaradim. Mixer sa mi osvedcil ten ponorny Philips, ma aj dve nadobky a prave tu mensiu pouzivam na prikrmy.
Dievky a ked budete davat lepok, tak najskor len velmi symbolicky, aby ste nespravili rovno plnu misku kase. No a strukoviny zaradim cim skor, aspon zeleny hrasok a cervenu sosovicku polenu, je bez supky
@lienka182 ahoj s prikrmami zacni, ked sa dieta bude nacahovat za jedlom, v priebehu piateho mesiaca asi nic nepokazis, ak skusis zemiak s mrkvou, cuketu, tekvicu, ovsenu kasu a ryzu, v redsej konzistencii. Ale matky ultradojky mozu namietat, ze ukonceny 6 mesiac. Babo aj tak na zaciatok zje len par kavovych lyziciek a skor sa zoznamuje ako sa prehlta, bude sat lyzicku a robit bublinky, no zabava.
Kazdy doktor ti povie k strave inak, je to na tvojej intuicii. A urcite vzdy ponuknut na zapitie materske mlieko, neskor aj vodu ked budu hustejsie prikrmy a skusat pitie z poharika. Prikrm nemusi byt vzdy len na obed, mne viac vyhovovalo na olovrant, lebo po navrate z obednej prechadzky prideme s placom a vtedy nie je cas na mixer, rovno sa navala mlieka. Nove jedlo sa ale neodporuca vecer, aby sa stihla odsledovat alergicka reakcia. Jedlo nemusi byt teple moze byt aj vlazne. Im idu aj tienzuby takze moc teple nemaju radi.
Mikrovlnka urcite nie. Radsej prevarit, ak je to zohrievane...a je tam napr.maso. Vo vodnom kupeli by som zohriala jedine tak tie hotove prikrmy z obchodu.
Obliekanie na jar: spodna bavlnena vrstva, potom svetrik, vlnene dupacky/ flisove...alebo flisovy overal a na to bunda jarna. Pripadne na tu druhu vrstvu dam este tenky jarny overal. Fajn je aj softshell do veterneho pocasia, ale zas sa v tom moze parit ak je bezvetrie.
Capicky pouzivam tie z Outlast, treba mat so sebou aj nahradne oblecko ncapicu, ak by sa prepotil, predsalen bude viac slnka, ak bude v kociku teplo...
Ta stolicka sa mne nepaci, ale ak sa paci tebe to je hlavne, my mame Chicco taku polohovatelnu az do lahu skoro, je super skladna v byte.
Tie jedalenske stolicky sa pouzivaju tak max do 1 roka, potom v nich uz velmi deti nechcu sediet a sedia normalne za velkym stolom / alebo za svojim malym.
No tak ja som skusila roztlacenu mrkvu a zjedla vsetko, najskor sa tvarila, ze ako to ma jest a potom sa sla za tym potrhat, tak pat, ci sest mesiacov...mne sa zda, ze moje dieta chce uz jest a bavi ho to, chuti mu, alergicka reakcia nebola...tak aj dnes dame mrkvicku na obed 🙂 a skusim ten parny hrniec.
A myslim si, ze kocky na lad sa pouzivaju iba na vytvorenie tvaru a aby to bolo male a rychlo rozmrazitelne...len co to stuhne, dam to do sacika a narobim tiez viac davok. Lebo teda vyzera to, ze mojej chuti..uvidime, ked podame nieco, co nebude 🙂 🙂 🙂
@rebekav - odkedy ti mala uz papa? Ja somzacala pred 2 dnami a malej chutna, len sa jej bojim dat viacej. Tak skoncime na nejakych 5-6 lyxickach. Mala mala 5 mesiaciv vcera. A dala som jej mrkvicku, ale mam pocot , ze ju trocha zapieklo.
@nikolajka2 nieco vyse 2 tyzdnov teraz. Od prvej chvile jej vsak velmi chutilo, ziadne pluvanie, tvarenie sa kyslo, proste ukazkovo otvara pusu a caka. Ono ja som chcela pockat do 6 mesiaca az, ale dala som jej raz korku z chlebika pozuzlat, a tak strasne plakala ked som jej ju vzala, ze som jej ju musela vratit:D a tak som si povedala ,ze uz je cas jej dat prikrmy. Kamoskina rovnako stara este nechce, tvari sa kyslo, ked ju krmi, este je to na nu asi skoro.
Najprv som dala 2 lyzicky, ale to bol zasa rev, ked som prestala krmit, cize som musela hned ist kojit. Kazdym dnom som zvysovala davku, a teraz ma tych 80ml cca na den. Hovorim, zvladla by aj viac, ale zasa nechcem to prehnat uplne, predsalen este skusame kadejake zeleninky a navyse, ked si predstavim ze niekto krmi 2-4 lyzicky aj mesiac, a ja ju takto tlacim uz 80ml tak som radsej pribrzdila:D Nasej nerobi dobre zemiak, mrkva v pohode.
@rebekav ja presne tak isto. Chcela som začať až v 6.mesiaci, no keď som u nej videla ten nevídaný (u syna to až také nebolo 🙂) zaujem, povedala som si, že už je čas. Začali sme minulú stredu s mrkvou, piatok, sobotu mala zemiak a tak 2 dni banán. Dnes ochutná petržlen (synovi predtým veľmi chutil, bol sladší ako mrkva). Janka si zatiaľ najviac pochutnala na zemiaku 🙂 prekvapivo viac než na banáne. Chceli sme jej "prihustit" stolicu po tých atb.
@lovely_choice ja som separatne ani nedavala;) kombinujem. Zacala som mrkvu, pridala zemiak, ten robil zle, tak som vysadila na chvilu a obmienam 2-4 kusy zeleniny v jednom prikrme, zaklad tie co pozna a vzdy jednu novu dodam...;) zatial chuti vsetko...a ten tvrdy spanok po najedeny:D
Najedeni;)
Jedlo pripravujem v paraku Tefal, je to chutnejšie ako uvarené vo vode a namyslam si, že má aj viac vitamínov. A tiež nevieme ostať len pri 2 lyžičkách. Musím ju brzdiť, nech nezje viac než ja :D Tak ju ešte dokojim, nech ma aj tekutiny a jej bruško lepšie prijme novú potravu. Ale stalo sa už, že dala najavo nezáujem. Speje to k plnej obednej dávke 🙂
@rebekav Tiež som si všimla, že sa jej spánok zlepšuje 🙂
@rebekav onedlho pridáme morčacie prsia, tak k tomu naparim viac druhov zeleniny 🙂
Baby na prikrmy vyberiem tolko kociek kolko uznam za vhodne. Nie iba jednu. No zo zaciatku ano ale potom aj viac. A tym padom ze budem mat namrazene viac druhov zelwniny tak kozem robit mixy.
Nechavam rozmrazit len tak a zohrievam vo vodnom kupeli. Ale ak som niekde von tak som rada ze mi to zohreju akokplvek. Zase nebyva to kazdy den co mi hreju veci v kaviarnach hihi
Nas maly sedel vo svojej stolicke donedavna, hadam do 5tich rokov. ZaleZi ale aku mate. Ja dom mala tu rozkladaciu co sa roLozi na stolik a stolicku.
A ja som si robila aj dve tri cukety, viac mekvy, sldkeho zemiaku a mala som tak an tyzden zasobu. Hovorim ale o case kedy uz jedol aj obed aj veceru.
Ahojte, k prikrmom..ja som robila tak,ze som do Aventu parny hrniec/mixer nahadzala vsetky ingrediencie 🙂, dala robit, ked bolo hotove, otocila, pomixovala..bolo to asi do troch tych avent poharikov. Jeden maly rovno zjedol a jeden do chladnicky na dalsi den a dalsi do mrazaku. Ale neviem,ci to bolo super rychle..kym to cele nakrajas, hodku sa to robi(inac,toto by som sa spytala skusenych mamin, robili ste aj masko na pare???ako dlho? Ja som vzdy mala stres,ze to nebude hotove a parilo som to aj hodinu,na brecku☹ ),mixovanie je rychlo..ale zase to umyvanie..Citam citam a mozno budem prikrmy robit inak. Takze baby len piste ako co robite, nech sa nam rozsiria obzory 🙂!
Baby potrebujem radu.Moj maly úplne odmieta cumel,len sa s ním hra.Zaspava večer na prsníku,cez deň len tak bez ,pripadne mu dám plienku a do tej si pchá hlavicku🙂.Ked už nebudem chciet kojiť ako ho odnaucim od prsníka?Uz teraz mám z toho strach.Vyskusala som asi osem druhov cumlikov. A ešte jedna otázka,druhý deň si chytá uško.Dr mi povedala do telefónu,že mu mám skúsiť zatlačiť uško,či zareaguje bolestivo,ale on si to ani nevšimol.A že pri zápale ucha by mi ani nepapal.Pravdepodobne si ho objavil tak si ho chytá.Moze to byt?Dakujem za odpovede🙂
@seki11 aj moja si chyta usko uz nejaky ten tyzden a tiez mi ako prve napadlo, ze ju boli, ale myslim si, ze je to tak ako pises, novy objav 🙂
@seki11 nasa si tiez chyta usko pri kojeni. Co sa tyka oducania ani nehovor, mna caka kojenie, cumel (ma ho len tyzden v zufalstve som jej ho dala pri obliekani von a uz si nan zvykla a ja tiez lebo ten polhodinovy plac od obliekania po zaspatie uz bolo velana mna)...a plus mala spi v ulitke zabalene ruky a uz by som ju chcela nechat spat navolno v noci takze aj to budeme oducat...😅
@florence33
@rebekav
@jana137 Som rada že to nerobí len moje dieťa,lebo som už rozmýšľala čo mu je,či nedostal prievan.No a s tým cumlíkom musím niečo vymysliet😉
@seki11 naša si tiež chytá ušká. Už je tomu asi dva týždne, čo ich objavila 🙂
Je to zlaté, ako skúmajú veci okolo seba. No najviac sa mi páči, keď si šúcha pästičkou očko od únavy 🙂
Ja som sa prevhodu zo zavinovacky do vaku tiez bala, ale prislo to same. Uz pri vecernom zaspavani nechcelabyt zviazana a chytala nerf. Tak sme ju zabalili do nej, az ked zaspala. Lenze po par dnoch uz aj v noci bola zla, ze je zabalena, tak sme ju nechali len vo vaku. Trpsku viac kope nohami, ale to asi vtedy, ked sa zobudi, ale inak ziadna zmena...

@janka_mu nedaj sa odradit. je to tak najlepsie. ja som to tak robila a kazdy obdivoval, ze neotrocim ale robim najlepsie pre maleho. ked cerstve navaris a zamrazis tak to nestrati na nicom. daj do tej strednej prepazky a mas zamrazene za polhodku. vsak to ide o to, ze ti to nebude polroka tam stat. to minies za tyzden a potom navaris nove. uplne v pohode. a presne v tom co kocky do drinkov robis. potom som si to davala do avent poharikov tych na sroubovanie a tak nosila von.