Dve deti hneď po sebe? Aké máte skúsenosti?
Ahojte , malá ma 12 týždňov a manžel už vymýšľa s druhým :D začal mi aj hovoriť výhody toho keby ideme s takým malým vekovým rozdielom ale ja neviem..preto budem rada ak mi napíšete skúsenosti keď máte deti s vekovým rozdielom okolo roka aj také čo majú väčší 🙂 vďaka
@sima1415 ahoj, ja mam rozdiel rok aj 3mesiace, cize som zistila ze som tehotna ked maly prvy mal 6mesiacov.... ako baby pisali velmi zalezi na povahe babatka, prvy bol dost narocny, koliky atd...ale druhy uplne pokojne babatko..nemam pocit ze som si ich neuzila, ale ano rodina pomahala. A manzel velmi. To je dolezite. Teraz maju 3 a 2roky a su nerozlucna dvojka, jasne biju sa, hadaju a placu...ale nie je nad to, ako sa vedia vyhrat krasne a stvarat huncuctva spolu. Proste zhrniem to je to vacsia "zabava" 🙂
Veľmi veľmi náročné rozdiel je 14m...a hoci muž pomáhal musel chodiť aj do práce nehovorím o Tom aké je náročné teraz keď majú 3.2 a snúbenec náhle zomrel a ostala som sama
@sima1415 Ahoj, ja mám deti s dvanásťmesačným rozdielom - jedna v decembri 2009, druha v decembri 2010. Bez pomoci muža a babiek budeš prvé tri roky padať na hubu ale potom je to celkom OK. Deti sa spolu pekne vyhrajú, majú približne rovnaké záujmy, naučia sa deliť sa aj riešiť denno-denne konflikty. Za mňa áno, oplatí sa to.
ja mam zatial len dcerku.a riadne som si ju uzila. papkanie, prve lozenie,kroky, prechadzky vylety.aj choroby. s 1 dietatkom sa da ist aj na kavu,aj na nakup. dve das do akeho kocika? drbne ta.budete furt okolo panelaku posedavat kym muz bude v praci. jedno bude revat,zacne aj druhe. jedno pojde do lava druhe do prava 🤣 dve deti si neuzijes.a hrat sa spolu urcite nebudu,to sa vola bitka 😃
My mame rozdiel 6 rokov medzi prvym a druhym a medzi druhym a 3 mame 21mesiacov. A citim sa uz ako mrtvola. Stale s detmi,je to sice krasnr ale neskutoccne vycerpavajuce. Mala bude mat 2roku a teraz to zacina byt fajn,ze sa uz zahraaju mensie d
Myslím, že všetko sa dá zvládnuť, len treba si určiť priority a hľadať riešenia, a nie ako to nejde...my máme ročného chlapca a teraz sa nám na začiatku februára narodí ďalšie bábo, čiže rozdiel 13 mesiacov...
@sima1415 ja mam 4 dcerky, prve tri medzi kazdou 18 mesiacov a medzi tretou a stvrtou 3,5 roka,.. Prve dve boli pre mna v pohode, este sme aj stavali a dalo sa to zvladnut, mladsia skoro stale spala, a starsia bola velmi rozumna, ked sa narodila tretia uz to bolo horsie pretoze ked ona spala starsie boli hore a rusili ju a ked oni spali najmladsia bola hore a rusila ich, prveho pol roka to bolo o dusu bola som hrozne vystavena ale teda potom to bolo uz super, prehraju sa a su kamosky na zivot a na smrt, samozrejme ze sa aj pobiju a poskriepia ale nedaju na seba dopustit a tato nasa najmladsia je ako za odmenu, oni tri sa uz pekne prehraju, na wcko dojdu same, zoberu si co chcu ked ja krmim alebo uspavam najmladsiu takze je to teraz fajn, nic by som nemenila, ked mas dobreho manzela ktory ti s detmi pomoze tak sa to da zvladnut😊aspon ja to tak vnimam, a hlavna je dobra organizacia a denny rezim😂
Rozdiel 10,5 mesiaca. Nebolo to nic strasne - mozno prvy rok az dva. Ale stihala som popri tom aj pracovat a tesne pred narodenim druheho som odstatnicovala. Vsetko sa da ked sa chce. Jedno dieta bolo v satke, druhe v terennom kociku (striedali sa), prelozili sme vsetky lesy a polia po okoli, stale sme niekam chodili, rozhodne sme neboli zavreti doma. A nie, babky nepomahali, lebo este chodia do prace. A manzel pomahal ked mohol - tak normalne. A nie, neboli obaja pokojne, bezproblemove deti. Nikdy by som to nechcela inak, su to najvacsi a najlepsi partaci. Uzili sme si kazde ich obdobie a teraz, ked su uz vacsi, mozeme chodit na akcie a dlhe vylety, cestovat a venovat sa cinnostiam ktore by male dieta nebavili alebo by ich nezvladalo. Su v rovnakom veku, priblizne rovnako vnimaju veci, tahaju sa navzajom v uceni, rozumeju si. Je to to najlepsie co sa nam stalo.
Ja mam medzi detmi 19m. Necitala som vsetky prispevky ale za mna to lepsie ani nemohlo byt. Na prvy rok si spominam ako na najkrajsi z celej materskej. Maly sa prisposobil babatku. Sice vyzeralo divne ked stvornozkoval taky 2 rocny ale su skvela dvojka. Horsie bolo ked sa mi mladsia zacala chodit. Chodiacia katastrofa. Urcite zalezi aj na povahach deti. Ale vacsinou byva ze su uplne ine povahy. Aj u mojich to tak je 😄
@sima1415 mna odradzal fakt, ze co ak skoncim v nemocnici, co s takym malickym. Lebo tomu tazko vysvetlis, najma kojenemu, kde ma mamu. Ale osobne som sa na dalsie citila okolo roka, uz deti chodili, ostanu potom take “samostatne”. Druhe som potratila, takze zariadilo sa za nas, ze vekovy rozdiel je vasi. Podla mna v tychto veciach si moc nenaplanujes, neovplyvnis povahu deti, priebeh tehotenstva, moze to byt jednoduchsie, nemusi. Podstatne je, ze viete, ze druhe chcete, nechajte to na nahodu a ty na svoj instinkt, ci sa citis pripravena.
my mame deti s 20 mesacnym odstupom a je to na odstrel. Ale to zalezi asi aj na tom ake tie deti su. Moje deti obidvaja ziarliví, obaja velmi aktívni, obaja narocní na pozornost. Neviem si predstavit mat mensí rozdiel. Ale mam kamosku co ma rozdiel 15 mesiacov ale ona ma pokojne deti, same zaspavaju a same sa hraju....a celkom v pohode.
Ja som otehotnela, keď mal malý 8 mesiacov. Mala som problémové tehotenstvo zo začiatku a nemohla som sa starať o syna prvé mesiace, čo bolo pre nás veľmi ťažké, lebo nemáme nikoho blízko, čo by nám pomohol. Musela svokra zobrať dovolenku na striedačku s manželom. Potom som už musela makať aj ja. Ďalšia vec je, že som bola rada, že malý vedel chodiť, keď sa narodil druhý syn, lebo po cisárskom nosiť 12kg dieťa nebolo reálne. Tiež dokázal už sám spinkať vo svojej posteli, čo nám pomohlo, lebo keď mal 1 rok, mal separačnú krízu a chodila som s ním spávať o 18:00, musel ma držať za ruku. Dve deti po sebe sú celkom psycho, ale zasa je to veľká výhoda. Odmakáš si to naraz a máš “pokoj”. Neviem si predstaviť, že už mám samostatné dieťa a zasa začínať s novorodencom. Tiež kvôli práci je to fajn, nemusíš dvakrát odchádzať a prichádzať. Teraz majú 2,5 roka a 1r3m a už konečne to začína byť fajn. Najedia sa sami, zahrajú sa, chodia, vedia povedať, čo chcú. Ten prvý rok je náročný a potom to už ide 😁
medzi mnou a sestrou je rok a tri tyzdne, mamina otehotnela po troch mesiacoch, planovane, vyrastali sme ako dvojicky, urcite to nebude na zaciatku lahke ale tak ak sa nato citite chodte do toho 😊
Z par kniziek som citala ze 7 rokov, mne sa zdalo vela, ale zivot zariadil tak je je to 6 rokov. Lepsiu vec som v zivote neurobila. Kazde dieta ma cas pre seba. Ziafne emocne krizi, a hadky ako vidim u kamosiek aj ked maju deti 7 a 9 aj tak sa mnohe dotahuju. Ale je to vec vychody, komercna rozdeluje lebo vsetci potrebuju vyhravat. U veriacich alebo laskavych doslednych rodin, kde si manzelia pomahaju, maju babicky zlate tak je to mozne. Nech ste stastni akokolvek sa rozhodnete s partnerom, stat pri sebe a podporovat sa!
mam rozdiel medzi prvymi dvoma 20m a medzi druhou a tretim takmer 3roky.. ked som mala dve deti, bolo to uplne v pohode - dve male deti nie je ziadna divocina pokial (!) su tie deti nenarocne.. a ze moje prve dve deti, hlavne druha dcera boli pohodove deti, co sa trocha pohnevali, ale inak neboli nijako moc narocne.. a tak prve 4roky materstva boli najkrajsie roky mojho zivota.. treti syn sa mi ale narodil dost uplakane a narocne babatko a trva to do dnes.. takze ano, pokial dieťa velmi place a nervaci, tak to JE narocne.. vsetko zavisi od povahy dietata a podla toho ide zivot s detmi s malym vekovym rozdielom, tak ale taka povaha ovplyvni aj velky vek.rozdil.. napriek tomu by som nic nemenila a keby som sa mala znova rozhodnut, rozhodnem sa rovnako..
@sima1415 takže skôr sa bojíš, že sa to druhé nepodarí a preto to potrebujete unáhliť?
Ja si myslím, že si treba vychutnať vypiplat prvé a potom, keď ste ako tak za vodou rozmýšľať o druhom.teraz je to prvé ešte len mimino kde nejde ani tak o výchovu zákazy je to dieťa, ktoré len leží usmieva sa občas plače toto ešte nie je to práve rodicovstvo
Ale každá sme iná len čo som mala kamarátky, ktoré mali deti za sebou rok, dva je to o držku veľka rivalita, obe deti malé nesamostatne podľa mňa je fajn aspoň 3,4 roky akoby nebolo čas si vychutnať ani jedno poriadne, lebo každé potrebuje mamu na 100%
To, že sa vyhrajú je len také.klise aj pri rozdiele rok, dva tak musí byť.rozdielnost povahy, pohlavia ....ja si vôbec neviem predstaviť mať doma 2 r dieťa a mať doma kojenca rozbite noci únava
Ja mam 1,5 roka rozdiel a nemenilaja by som. Samozrejme, neplanovali sme tak skoro druhe, popravdeze, vobec sme nechceli druhe, ale teraz vidim, ze nic lepsie sme nemohli dopriat starsiemu. Je to o drzku, pravdaze, a to som.s nimi viac sama, kedze muz ma 2 roboty, ale vela veci uz vobec neriesim a neskor budem mat aspon pokoj a viem si zit aj svoj zivot.
Medzi mnou a bráškom nie je celý rok rozdiel.. chýba 6dni,a by to bol rok.. .naši to tak mali v pláne, že hned po sebe... mam viac surodencvov,a le my sme takto po sebe tesne.. moja mama tužila po dvojičkach a nemala, tak sa dohodli, že ak ja nebudem dvojičky, tak bude hned druhé... 😀 Ono to má vyhody, ajnevýhody... ale teda každemu inak vyhovuje... akože mne pride prakticke, ked su deti rovnakeho veku.. hlavne, ked už staršie napr. ma farbičky, nožnocce a pod a mladšie ešte toto nemože a človek je len v strehu. .takto po sebe, defacto je to skoro ako pri dvojičkach a tieto stresy odpadaju....... 🙂 Akože mame dvojročne dieťa a k tomu samých školakov a vravim mužovi, že je to naročnejšie ako ked sme mali 5 deti do troch rokov (sme profi rodičia, takže už sme všeliajke kombinacie mali)... detom sa prisposobí cela domacnosť... a ked su plus minus rovnako stare, tak je to lahšie ako ked človek rieši od plienok po pubertu všeličo...
@ludkka0407 práveže okolo mňa deti čo sú iného pohlavia sú úžasní parťáci😀
Ahojte, je to na každom z nas ako sa rozhodne. Jedno je iste, každe dieťa ine. Ja napriklad mam 5 ročneho syna a neviem i predstaviť, že čo by robil keby že teraz mame druh é. Je veľmi žiarlivý a vyžaduje si pozornosť pre seba. Ale teraz keď si pomyslim, že by som mala druhe po roku alebo skor tak by som nedala.
Ahoj tak my mame rocny rozdiel...mala ma 17 mesiacov a maly 5 m..obcas to je fuška..mm pomaha tak to ide..dakedy mam nervy z toho ale poviem ti zeby som nemenila urcite..😊obom sa venujeme rovnako...ked ide maly spat tak som naplno s malou a ked su obaja hore tak sa hrame spolu.mala nežiarli a bračeka ma velmi rada..😊takze za mna fajn..😊akurat mega vela odpadu z plienok. 😜
My sme chceli maly rozdiel medzi detmi. Mame 16 mesiacov. Teraz maju 7 a 8 rokov a ani takto s odstupom casu by som za nic nemenila a kazdemu to odporucam. Nic lepsie sme nemohli urobit. Nie je medzi nimi ziarlivost. Vychutnala som si obe, mala som krasnu marersku. Pomohol mi surodenecky kocik a nosic.Popri starsej som koncila VS(externe studium), statnicovala som uz tehotna s druhou. Boli aj velmi tazke dni. Od mamy ani od svokrovcov som velmi pomoc nemala, kedze su este pracujuci a manzel chodil casto na sluzobky, aj cez vikend nebol casto doma, to bolo tazke. Ked trosku vyrastli boli skvele partacky, mala som o starost menej, krasne sa spolu vyhrali. Po 6 rokoch sme sa s muzom odhodlali este na tretie babo. Maly ma 17 mes.a sfarsie sestry ho maju ako zivu babiku. Takze moja odpoved na tvoju otazku ANO, je super mat deti kratko po sebe.
@dadka_bb vystihla si to uplne presne..topka 👍👏nemam co dodat
@sima1415 u nas je rozdiel rok medzi krpcami.keby sa dalo urcite by som pockala. Mam taky pocit ze toho starsieho som si tak neuzila, nemaznala si ho, vzdy musel cakat kym mensieho nakrmim, prebalim a podobne. A zatial niesu este ani partaci stale a len biju. Ale ja som bola na nich sama ak mas manzela co ti vie pomoct tak to bude ine. Mne bolo vela krat luto ked som musela byt s mensim a starsi stale musel cakat a cakat na mna.

@sima1415 vies co aj napriek aj ťažkým chvíľam je to dobre rozhodnutie... Mam sestry, takmer 2 r mladsiu a o 6....ked som bola mala vzdy som si viac rozumela s tou o 2 r mladsou 🙂