icon

Prečo ľudia stále veria na plochú zem?

30. dec 2023

Toto ma zaujíma ak aj tu je niekto kto na to verí, nesúdim. Ale prečo na to ľudia veria? Bolo to milión krát vyvrátené elementárnou fyzikou. Ale dajme tomu, že to odignorujeme a tie dôkazy o tom že zem nie je plocha nie sú. Prečo si niekto mysli, že nejaké elity nám maju potrebu klamať o tom? Čo tým získajú? Ja som dnes narazila na taky instsgramovy profil, kde sa zdieľajú rôzne konšpirácie a som totálne zhrozená akým veciam ľudia dokážu veriť. A to boli fakt veci, že mne sa zastavil rozum. Ako napríklad to, že o covide sa vedú rôzne konšpirácie ani neriešim, ale tam to povýšili na úroveň takú, že neexistujú ani vírusy ako také. Ale to už som odbočila, hlavne ta plocha zem ma zaujíma lebo nechcem aby sa to tu zas zvrhlo na debatu o covide a očkovaní.

ciernysokol
30. dec 2023

@slovakboy myslim si,ze niektore zivelne katastrofy boli umelo vytvorene,su aj videa z laseroveho luca,ktory spustil obrovske poziare na maui.natocili nieco podobne v turecku.na svete existuju technologie,o ktorych verejnost nevie.umysly za nicenim zeme su rozne,vraj na maui malo ist o vyvlastnenie obyvatelov,o maui bolo na nejakom kongrese rozhodnute,ze to bude prvy ostrov,ktory bude riadit AI.je o tom vela clankov,da sa pohladat,koho to zaujima.o turecku som citala malo.ohladom mimozemstanov si myslim,ze tychto civilizacii je velmi vela.ja si rada vypocujem rozne nazory,aj netypicke,je to aspon podnet na rozmyslanie.mozno su veci nakoniec inak,ako sme si dlhe roky mysleli.odpoved sa nedozvieme zatial,ale premyslat je celkom fajn.

ciernysokol
30. dec 2023

@majamat toto je dobry postreh.

micicka
30. dec 2023

@stanulienkat cize, ked dam dietatu homeopatika, nepoviem mu k tomu nic a tie homeo pomozu, stale je to sugescia? Ako?!

micicka
30. dec 2023

@dominikamacakova aj u nas pomahaju homeo. A casto pomohli tam, kde klasicke lieky / pripravky nepomohli. A pomahaju aj detom, ktore nemali sajnu co su to homeopatika. Ale nehovorim, ze vzdy pomozu.

slovakboy
30. dec 2023

@ciernysokol no veriť v mimozemšťanov aj v reinkarnáciu je bežná vec. Ale veda je niečo iné. Mám pocit že spochybňuješ vedu kvôli prístrojom. Možno ti nerozumiem. Prístroje sú nástroje na spoznávanie sveta. Vedecké spoznávanie a dokazovanie ma zákonitosti a dokaz sa nedá nijako spochybniť. Inak by to už nebol dôkaz. Na tom celom je založená veda. Vďaka vede a matematike dokážeme urobiť predvídateľne veci. Napríklad vypočítať si množstvo paliva a silu rakety na cestu do vesmíru na presnú obežnú dráhu alebo na mesiac alebo na Mars. A vedecky dokázané fakty funguju aj tu aj na Mesiaci aj na Marse. Aj matematika. Ak by nefungovali a vedci mali nepresne prístroje ako asi píšeš, tak by tam ani neodleteli alebo by sa sonda rozbila o Mars. To sa mimochodom stalo keď si programátori pomýlili na Zemi metricke jednotky s imperialnymi. Dokaz, že to funguje len vďaka vede a matematike. Možno ale máš na mysli niečo iné čo sa prístrojov týka. A to je to, že možno existuju javy, ktoré sa prístrojmi ani zmyslami nedaju zachytiť. Áno možno sú. Ale potom tieto javy nemajú interakciu ani s hmotou. Neviem o tom, že by boli vo vedeckej obci teraz takéto nevysvetliteľné javy, ktoré interagujú z hmotou ale nedaju sa zmerať ani vysvetlit. Možno áno. Viem že napríklad pri výbuchu prvej vodíkovej bomby v USA sa nepredpokladalo, že už zreagované trícium pôjde ešte raz do reakcie. A tak bola bomba oveľa silnejšia ako sa predpokladalo. Potom sa to vysvetlilo. Nie je ešte objavený gravitón, ktorý teória predpokladá, ale gravitačné vlny už dokázané boli. Vedci stále nevedia ako presne vznikol život hoci su blízko stále je veľa otázok a výsledný verdikt nevedia.

dominikamacakova
30. dec 2023

@micicka ja som mala post covid syndróm, začala som mať hrozné úzkosti, cítila som sa dva týždne ako v nejakom sne. Začala som brať sedatif pc čo je homeopatikum a za týždeň som sa cítila úplne normálne, ani ťuk. Tak neviem, možno by to prešlo aj samé a možno to pomohlo. Odvtedy to užívam keď mám úzkosti, dám si dve tablety a za hodinu sa cítim super. Či si to namýšľam, ťažko povedať 🤔 A ak áno, tak som človek, ktorému pomáha placebo. V každom prípade je to win win situácia.

micicka
30. dec 2023

@dominikamacakova to si aj ja vzdy poviem, resp odpoviem niekomu kto neveri - ak to pomoze, moze mi byt jedno ci je to placebo. ALE fakt som si pri detoch uvedomila, ze oni nemaju sajnu co im davam, a preco im to davam a pomohlo. Druha vec, preco teda placebo nefunguje aj pri klasickych pripravkoch. Ja som prve homeo vyskusala corrizaliu. Vzdy mi trvala nadcha 2 tyzdne, a bolo mi hrozne. Bolo jedno co som skusala, vzdy to boli 2 tyzdne. Raz som skusila corrizaliu a o 3-5 dni bolo po nadche. Syn mal molusky, nevedeli sme sa ich zbavit, skusala som rozne vodicky, ktore palili, on vzdy plakal. Potom mi boli odporucene homeo a cuduj sa svete pomohli. A je viacero prikladov, kedy ozaj pomohli. Ale nie som clovek, ktory na vsetko bez pardonu dava homeo. Ale proste moja skusenost je ozaj pozitivna.

j_m
30. dec 2023

@micicka a nielen Tvoja, aj bratova rodina to používa a ani lekári nechápali, ako sa z istého problému rýchlo dostal/dostávajú

dominikamacakova
30. dec 2023

@micicka tak ono, homeopatiká sa používajú od 18. storočia až do dnes, takže to asi až taká blbosť nebude. Ľuďom to reálne pomáha a homeopatiká nemajú žiadne vedľajšie účinky. Je to alternatívna medicína a nie žiadna konšpirácia.

tinkavvv
30. dec 2023

Mna by zaujimalo, ako to bola ig stranka. Isla by som sa pobavit.

medda_beda
30. dec 2023

Ľudia veria v Boha to príde každému úplne normálne tak prečo tu má každý potrebu si dokazovať svoju pravdu.
Podľa mňa zem nie je plochá, ale videla som ju zhora? Nevidela.
Bola som vo vesmíre? Nebola.
Takže si nedovolím 100% tvrdiť nič a premňa zamňa nech si každý verí čomu chce.

siska53
30. dec 2023

Nemyslim si, ze tomu ludia veria, skor ide akoze o srandu, skor to si myslim...

walentina7
Odpoveď bola odstránená
vanilkovazmrzka
31. dec 2023

@walentina7 no ved prave. Ja si nemyslim, ze ma chcu vsetci zabit, a preto pachaju celosvetove sprisahania, aby ublizovali ludom, lebo su im v podstate ukradnuti. To, ze neverim tomu, ze kazda autorita sa mi snazi ublizit, neznamena, ze si myslim, ze mi kazdy chce robit dobre. Zivot neni ciernobiely.

ciernysokol
31. dec 2023

@slovakboy paci sa mi,ze komunikujes pekne,bez urazok,aj ked mame trochu odlisne nazory,preto aj odpovedam.voci vede mam vyhrady,lebo vieme prilis malo.malo vieme o zemi,o ludskom tele,o vesmire takmer nic.velmi vela veci jednoducho nedokazeme vidiet.napr.energiu predmetov,nedokazeme premiestnit hmotu.rakety su pomale,nemame technologie na rychlejsie presuny vo vesmire a plno dalsieho.myslim,ze sposobom,akym sa veda momentalne ubera,sa nikdy nepohneme ovela dalej.Nikola Tesla spomenul,ze ak zacneme studovat nefyzikalne javy,ludstvo sa posunie milovymi krokmi.tento clovek taktiez mal plno vynalezov,napr.volna energia,ktore neboli pustene dalej.myslim,ze let na mars nie je posun pre nasu spolocnost.vyvoj ludstva by mal ist inym smerom,aby sme mohli hovorit,ze sme sa niekam posunuli.

ciernysokol
31. dec 2023

@micicka mam rovnaku skusenost.len sa v nich vyznat...

lenkakravcova
31. dec 2023

@stanulienkat homeopatia funguje kus inak. Je to ako očkovanie. Telo sa len stretne s tým ako má vytvoriť protilátky a aj podľa malého množstva si ju syntetizuje potom samo.
Je to divné, ale homeopatia častokrát zaberá. Niekedy kvôli tomuto princípu niekedy ako placebo, ale zaberá dosť často. Sama som tomu neverila lebo to znie ako šialenstvo to množstvo účinnej látky v kope vody.. ale je to zaujímavé že to má efekt na liečbu.

lenkakravcova
31. dec 2023

Ľudia veria plochej zemi a podobným veciam len pretože že oficiálne zdroje (tým myslím médiá a politici) im často klamú a tak sú ochotní potom uveriť každému inému nebeznemu názoru.. len z dôvodu rohože si myslia že konečne im niekto neklame.
Je to problém našich médií a našich politikov - a ich klamstiev a dezinformácii.

lenkakravcova
31. dec 2023

@viestta
V minulosti bola plocha zem rovnako len teória tak ako teraz teória Big bangu.
Dokiaľ sa to dokáže prejde mnoho rokov a mnoho ľudí to bude spochybňovať.
Teoreticky máš teda aj dnes dokázaný existenciu Boha - toho/coho (hoc ako si to nazves) čo spôsobilo v momente 0 v stave rovnováhy prvý impulz k Big bangu. Lebo samo od seba sa to nestalo - Nie je to možné (ak máš stav fyzikálnej rovnováhy 100%tnej, nezmení sa tento stav nikdy, iba ak vonkajší činiteľ naruší túto rovnováhu: vedci to nazývajú prvý impulz, veriaci - Boh.

slovakboy
31. dec 2023

@lenkakravcova lenže v minulosti nemali ľudia dôkazy na to, že Zem je plochá. Proste videli len do určitej rovnej vzdialenosti. Nedá sa preto nevedomosť v minulosti porovnávať s nevedomosťou súčastnosti. Súčasná nevedomosť môže byt napríklad v tom, že nevieme ako je zakrivený vesmir. Podobne ako sme nevedeli ako je zakrivená Zem. Aj vesmir totiž môže byt zakrivený do rôznych smerov. Vedci to tušia na základe určitých pozorovaní a hľadajú o tom dôkazy. Zatiaľ sa nenašli len niektoré tvary sa vylúčili. Možno aj v minulosti niekto tušil že Zem je guĺatá ale nemal o tom dokaz. Tie prichádzali postupne. A po objavení šošovky sa s nimi rozsypalo vrece.

Big Bang určite bol o tom už žiaden seriózny vedec nepochybuje. Abi o tom, že je starý 13,7 mld rokov plus mínus nejake percento nepresnosti myslím že +/-3% je to dokázané 4 nezávislými spôsobmi. Ani o tom, že pred big babgom neexistoval čas a ani priestor. Takže nemá zmysel hovorit o tom čo bolo pred big bangom, lebo žiadne pred tým nebolo. Ale mohol pred tým existovať iný vesmir s úplne inými fyzikálnymi zákonmi bez priestoru ktorý poznáme a bez času ktorý poznáme. Nemáme o tom ani tušenie pretože z toho nepoznáme nič a nedá sa to ani dokázať. Dá sa ale dokázať, že priestor a čas vznikli v v čase big bangu a stále možno ešte vzniká na okrajoch vesmíru. Vesmir nie je nekonečný ale je taký obrovský, že ho za nekonečný môžme pokladať. Práve pri skúmaní zakrivenie vesmíru a jeho hustoty vznikla určitá horná hranica veľkosti vesmíru a tá by mohla byť až 150 kvadrilionov väčšia ako je to kam vidíme. Ďalej ako je viditeľný vesmir nikdy neuvidíme aj keby sme mali sto krát kvalitnejšie ďalekohľady, pretože svetlo z poza hranice viditeľnosti k nám ešte nedorazilo a už nikdy nedorazí. Naopak hranica viditeľnosti sa pre nás s časom bude zmenšovať. Jediná možnosť ako sa dozvedieť aká je presnejšia velkost vesmíru je ďalej objavovať jeho počiatky v rýchlourychľovači a v spolupráci s astrofyzikou matematikou a fyzikou nájsť ďalšie dôkazy. Tie ale určite nezrušia to čo doteraz vieme. Môžu to len doplniť. Tak ako teória relativity nezrušila Newtonovu fyziku, len ju doplnila a ohraničila jej platnosť. Tak sa môže napríklad prísť na to, že veľký tresk nevznikol v jednom bode, pretože taký bod neexistoval ale vznikol rozopnutim prirestoročasu, v ktorom bolo skoro nekonečne množstvo takýchto bodov a v nich vznikali počiatky hmoty, teda tá gluónová polievka. Rozpínanie priestoročasu je rýchlejšie ako je rýchlosť svetla. Hmota v priestore ale nemôže ísť a ani sa rozpínať rýchlejšie ako je rýchlosť svetla. Preto teda neuvidíme za pozorovateľmi hranicu. Nie kvôli slabým ďalekohľadom, tie tam vidia už teraz.
Ďalej čo nevieme je to, či vo vesmíre už teraz nedochádza k nejakému javu, ktorý k nám ešte nedorazil. Napríklad jeho premena na úplne niečo iné, napríklad rozpad vesmíru atd. Teoreticky je všetko možné. Teórie zistené z pozorovaní v urychlovacoch to nepotvrdzujú, ale nevedia to ani vylúčiť.

oliolijanka
31. dec 2023

To, ze vakcina proti kovidu bol a je experiment, na tom sa zhodneme vsetci. Vakcina nepresla procesmi, ktorymi by normalne prejst musela, ak by nou mal byt zaockovany co i len pes. Plus negativne ucinky vakciny stale nie su zname.
Dozvieme sa o pät - desat rokov(mozno).

Ak sa o tomto experimente niekde vedie debata s nezaplatenymi odbornikmi s dlhorocnou praxou a odbornymi vedomostami, ich doveryhodnost aj inteligencia, alebo aj mudrost ci spravnost rozhodnutia nezaockovanych ludi je spochybnovana, zosmiesnovana ci znevazovana tym, ze sa do diskusie pridaju teorie o plochej Zemi.

To, ze pocasie moze byt a je ovplyvnovane ludmi, ved to nie je ziaden hoax😀
Je to dokonca hlavna dogma slnieckarov, ze zmenu klimy sposobuje clovek.
Ludia zijuci v blizkosti velkych fabrik tiez denno denne zazivaju, ze pocasie v blizkosti fabriky je ine.
Preco by sa teda pocasie neovplyvnovalo aj cielene?

Cize odpoved na autorkinu otazku.. niektore hoaxy su prostriedkom na spochybnenie pravdy.
Ak niekto veri Bukovskemu alebo Pekovej viac ako sabakovi, neznamena to automaticky, ze veri, ze Zem je plocha.

slovakboy
31. dec 2023

@oliolijanka áno vakcíny neprešli štandardným uvoľňovanim ale tento experiment ako ho nazývas už dávno skončil a majú tolko dát na jeho vyhodnotenie ako nikdy pred tým nemali u iných druhov uvoľňovaní. Takze vakcína je už uvoľnená a všetko potrebné vyhodnotené. Ak ju nezakazali, tak je bezpečná. Teda tak ako sú bezpečne a nebezpečne iné druhý vakcín a liekov. Ak vakcíny na chrípku môžu mat vedľajšie účinky. Niektoré druhý vakcín boli počas toho nešťastného experimentu zakázané. Žiaľ nedalo sa lepšie vtedy postupovať. Obetí by bolo viac. Plocha zem s týmto nemá nič spoločne.

majamat
31. dec 2023

@oliolijanka suhlas. je to alibizmus od ludi, ktori veria napr Sabakovi. len pre ich dobry pocit, idu dehonestovat tych, co s nim rovnaky nazor nezdielaju.

preco je taky Sabaka vacsi odbornik, ako pekova, Turanek atd?

j_m
31. dec 2023

@oliolijanka …s tou vakcínou by som nedal “všetci”, poznám kopec ľudí, čo tomu veria, boli na všetkých 4-5 očkovaniach a sú i nahnevaný na nezaočkovaných…

majamat
31. dec 2023

@slovakboy testovanie ma trvat niekolko rokov a ano, pri tom mnozstve zaockovanych je dat vela a aj vela neziaducich ucinkov.
je dost naivne, co si myslis, ze ked nei ej zakazana, nie je nezbezpecna.

mnohe vakciny z minulosti sa pocast testovania prestali pouzivat ptreto, ze bli nahlasene zavazne neziaduce ucinky, pri kovidovych vakcinach bolo nahlasenych ovela viac neziaducich uvcinkov, aj napriek tomu sa pouziva.

slovakboy
31. dec 2023

@majamat a prečo by nemal mat pravdu? Len kvôli Pekovej?

majamat
31. dec 2023

zaujimave, ze u nas bolo priznanych len par umri pi vakcinach, v CR ich bolo na pocet obyvatelov a zaockovanych tak 2-3nasobok a tusim v nemecku neikolkonasobok uz oproti Cechom. o Slovakcoch ani nehovorim.

slovakboy
31. dec 2023

@majamat to neviem o tom, že by tu bol nejaký ciel likvidovať ľudí a mat iný meter na vakcíny keď už nie je Corona pandemiou.

majamat
31. dec 2023

@slovakboy tu nejde o to kto ma pravdu, tu ide o to, ze pravda sa ma hladat. nestaci za ma niekto titul a vyhlasi v TV nieco a terza ideme vsetci tvrdit, ze ma zakonite pravdu.

len tak mimochodom, Sabaka nemal ani atestaciu ako infektolog, ked s tym zacal, zazracne ju ziskal. o jeho rpavopise pomlcim, je robim v pravolise chyby,a le co on dokaze napisat, to je naozaj sila. a vzdelany clovek.
kym neprisla kovidova era, nikto ho nepoznal, v svojom veku ma kolko skusenosti?

su tu ale odbornici, ktory maju opacny nazor, nielenze rovnako vzelany, ale aj vzdelanejsi, ludia, co maju za sebou roky prace a praxe, dokonca aj v obore vakcinologia a farmakologia, maju za sebou vysledky. su v svojom obore znami.
a razu z noch robime dezinformatorov? akoze ich vzdelanie a praci sli do zabudnutia? preco? n azaklade coho sa hodnoti, ze Sabaka je viac, ako taky Turanek, ci Beran? a dalsi lekari, ktory maju ovela viac praxe, ako taky Sabaka.

majamat
31. dec 2023

o com to je? su odbornici, uznavany v svojom odbore, maju za sebou vzdelnaie, pracu, uznania, urobili vela pre spolocnost a pride kovid a urobime z nich dezinformatorov a dehonestujeme ich.
ako preboha funguje takato spolocnost, ked si takychto ludi nevazi? ako funguje spolocnost, ked sa na anzor takychto ludi nepozera? to fakt nikomu nenapdane, ze mozno maju pravdu? ved odbornikov si vychovavame a dostavaju uznania za svoju pracu prave preto, aby vedeli povedat, alebo aby vedeli patrat po vysledkoch, nie preto,a by sme ich nasledne ponizili.

ti co vyberali, koho nazor je spravny, ma na to pravo? na zaklade coho? kto to bol u nas? nemozem si pomoc, ale hlavne media a politici. to su ludia, ktori o tomto mozu rozhodovat? clovek ktori za sebou pomaly nic nema, zjavi sa len tak v mediach a ideme tvrdit, ze ma vacsiu pravdu,a ko neikto, kto ma za sabou mnozstvo prace casto aj v tomto odbore.