Útulok nám chce odobrať psíka.
Psickarky potrebujem radu. Pred rokom aj pol sme si vzali hlavne kvoli detom z utulku krizenca huskyho a ovciaka. Psik mal za sebou tazky osud a ked sme boli v utulku padol nam do oka. Slecna alebo pni co s nami riesila adopciu nam vysvetlila,ze psik pojde na tyzden k nam na skusku a ak sa aklimatizuje dohodne sa ostatne. Bol u nas tyzden a pobyt zvladal perfektne. Nakoniec sme podpisali zmluvu kde bolo jasne napisane,ze psika treba dat zacipovat a,ze utulok si vyhradzuje pravo prist kedykolvek na navstevu aby zistilo ako sa psik ma. Zo vsefkym sme suhlasili a psika zobrali domov. Mame domcek s mensou farmou kde mal moznost ofvoreneho vybehu takze kazdy den bol vonku medzi zvieratami a na noc mal moznost ist dnu. Po roku prisla pani z utulku na kontrolu tak sme jej ukazali nasi farmu aj psika ktory ozaj bol tam stastny. Pani sa nas pytala ci pes byva vonku alebo vnutri tak sme jej vysvetlili,ze ma moznost byt vonku aj vnutri. Odisla prec mala som dost zmiesane pocity z toho pretoze si vsetko obzerala a robila si poznamky ale tak nehovorila nic. A dva dni pred vianocami nam napisala aby sme psa 30. nachystali,ze pride si ho zobrat. Nerozumela som preco. Vysvetlila,ze pes zije v nevyhocujucich podmienkach nema dostatok pohybu, psovi sa nik nevenuje,je divoky ( to usudila z toho ze lietal po celej zahrade), je tam nebezpecie urazu( casto pobehoval po vybehu s konmi ale ked ste ho zavolali pribehol) a jednoducho to neni pes pre nas a navyse ho krmime zbygkami z kuchyne ( co vobec nie je pravda preroze mu kupujeme kemivo ktore nam ona sama odporucala,to ze pes prehrabe zahradu a pozerie co vidi je normalne)
Ja som z toho hotova a s manzelom stale premyslame co dalej. Psik si u nas zvikol deti ho zboznuju miluje nasu farmu nikomu zo susedoc nevadi ved skodo vobec nesteka skor robi take pazvuky ako huskyovia zvyknu. Ak ho zoberie prec zlomi to psa aj nas. Neviege nam poradit ako sa mame branit? Osobne si myslim,ze je za tym nieco ine. Dakujem
Nam jeden jediny krat utiekol pes na ulicu a zhodou okolnosti ho odchytili.. ( taky oriesok, nic agresivne)... Tak sme si zistili ze kde je a volali tam ze si ponho na vlastne naklady prideme najprv nam povedali ze to bude za 20€, tak reku OK... Na dalsi den nam uz povedali ze to bude za 30 € a nakoniec sme platili 50€!!!! Ako nie aby boli radi ze ludia si psa zoberu s utulku ale takto zdieraju???
Toto sú naši gaučoví milačikovia 🙂 My bývame v lete na chalupe a v zime v byte. To je v HR dosť častý jav. Cez leto ľudia odidu prenajímať svoje apartmány a po sezóne sa vracajú zas do mesta. Keď sme v zime v meste, ledva ich naženieme von. A keď sme na mori v chalupe, ledva ich zas naženieme dnu 😀 Majú radi teplo, vyvalovanie sa na slnkom vyhriatom šutriku, kúpanie sa a ňuchanie v záhrade. Keď je zima, najradšej by lehnili pod dekou a ak nedajboh prší studený dážd, ani von nechcú ísť. Pri dverách z bytovky sa zaseknú a robia somárov 😀 Trochu sa to zlepšilo, odkedy majú nepremokavé kabáty, ale furt nie sú fanúšikovia neskorej jesene. Zato čím je lepšie počasie, vnútri nechcú byť. Čiže, našim psom je aj jedno aj druhé dobré a neviem sa prikloniť na žiadnu stranu diskusie. Ale verím, že taký spomínaný husky, alebo salašnícke plemená vyšľachtené na celoročný pobyt niekde v Karpatských horách moc fanúšikovia prekúrených bytov nie sú.
To je neuveritelne. Nieze by boli radi, ze sa nasiel niekto, kto sa stara a chce psa, este robia problemy
Necitala som vsetko, ale ked toto robia v utulku/och ziadne peniaze, prispevky si nezasluzia... Aspon tyto co takto jednaju...
Ako to dopadlo? Vzali im ho? Nedali si ho vziať?
@tomiholjubavi ja mam bernskeho salašnickeho a moskovskeho stražneho a veru v zime su najradsej von a v lete su najradšej dnu. Totizto v lete im je strasne horuco a doma mam kamennu dlazbu, tak lezia na nej a predychavaju teplo. Jar/jesen/zima je pocasie idealne pre nich a sami si vyberaju kde chcu byt. Maju celorocny pristup dnu ale aj tak dnu nechodia .. 🤷🏻
@saskia_98 a moji zas opačne. V zime len rýchlo okolo paneláku vybaviť, čo treba a dnu. A v lete zas by celé dni lehnili vonku a vyhrievali sa 🙂
Ako ste na tom? Odobrali vam ho? Ja by som navrhla ze pojdete sa sudit a nech sud posudi ci mu je dobre alebo zle. A na vas pozemok vkrocit nemoze. Druha vec je ci si k tomu nezavolaju policiu. Nedajte im ho ani da nic. Mizem vediet kotory utulok to je? A este ma napadlo vyhladajte so zvieracieho ombudsmana, vysvetlite jej co sa stalo a rieste cez ni.
@tomiholjubavi inac, moj to iste. Beha, skace, tesi sa, ze ideme von, no ked sa otvoria dvere a zacuje hoci len mrholenie, pripadne ak vidi, ze vyberam zo stojanu dazdnik, cisto zaseknuty oslik vo dverach, normalne ho smykom taham von. Celu zimu zvaleny pod kachlovou pecou...niekedy je taky horuci, napaleny, ze sa neda ani pohladit. Nechapem, ze este nevzblkol pod tou pecou 😂
Strasne, ze po roku odobrat psika! Tiez by som ho nedala, zverejnila by som to na vsetkych strankach, popropade sa aj obratila na pravnika! My mame adoptovane maciatka 2 tyzdne, a neviem si predstavit, ze by sme ich museli vratit, a po roku?😱 Ved to je strasne!
My sme si tiež osvojili fenku z útulku. V zmluve je napísané, že počas prvého roka zostáva majetkom OZ a môžu nám ho odobrať. Po roku však toto právo strácajú. Vy máte psíka už 18 mesiacov. Prečítajte si poriadne Vašu zmluvu.
Požiadajte Vášho veterinára o písomné vyjadrenie ohľadom toho či je pes chovaný v podmienkach vyhovujúcich pre dané plemeno.
Napíšte odpoveď na list z útulku s tým že s ich názorom nesúhlasíte a psíka im nedáte. V liste doložíte aj vyjadrenie od veterinára. To by malo stačiť.
Zverejni to na facebook, dat tam fotky stastneho psika. Oznac utulok (tipujem ze je to ks zvolen lebo ten utulok je fakt cisty podvod) ,a chod aj cez mrtvoly. Zaplatili ste, zacipovali. Mate zmluvu. Je vas.
Ako to dopadlo?
Aj mna zaujima co dalej
@danik1505 presne tak htulky su ako trestanecky tabor pre psy, po 3-4 v kotercich , vo vazeni aj cely svoj zivot, obcas ich chodia ludia vencit , inak behaju po pozemku utulku svorka psov, v kotercoch od 3 psov za den hoven plno po tom slapu , zeru Pedigri kpnzervy a granule z Tesca a ludia v utulku ti povedia ,ze ty mas zle podmienky na psa ,lebo zije v rodine na farme socializovany ....uz z tohoto dovodu , nezoberem psa z utulku...
@andraska Presne z toho dôvodu mám doma takých 2, aby mohli v živote zažiť aj normálnu láskyplnú starostlivosť a svoju rodinu. A to prvý bol vyslovene ťažký oriešok, do 5,5 roka držaný zavretý v šope, bez socializácie, vychudnutý, neosvalený, nevydržal zo začiatku prejsť ani kilometer. A teraz ťahá na 18-ty rok, som šťastná, že som mu dala šancu, aj keď to nebolo ľahké. Trúfla som si na to, keďže sa od 10 rokov venujem výcviku, ale aj tak to vyžadovalo nejednu obetu, no neľutujeme. Útulky a KS majú psov v takých podmienkach, na koľko im stačia prostriedky, ktoré majú od darcov. Či by bolo lepšie nechať tých psov na ulici, v osadách, alebo utratiť? Každý, komu sa tie podmienky nepáčia môže predsa pomôcť, buď darom, pomocou (brigádou, venčením), alebo adopciou.
@zuzanaam ved hej, len ja keby som teraz napisala meno utulku, oni ma mozu dat na sud za ohovaranie a poškodzovanie dobreho mena (nikdy nevies) kedze ja nemam doklad o tom, ze pytali 500€ a ja som im ich dala .. Mas slovo proti slovu a este ja som v nevyhode a tak sa to robi .. 😏
@saskia_98 rozumiem. Inak klobúk dolu, že ste mali odvahu adoptovať moskováka, známy má jedného, je to riadny medveď. Popravde asi by som sa bála vziať už dospelého tak veľkého psa z ktovieakou minulosťou a ešte k deťom. Žijem zo psami bezmála 30 rokov, no vždy sme mali malých, teraz rozmýšľam nad niečím väčším na stráženie (mám veľký pozemok), ale asi pôjdem do šťeňaťa s PP, aj keď by som rada zas pomohla, sa to vo mne bije.
Ako to dopadlo, ostal psík s Vami?
@zuzanaam no ja som brala tyraneho a mal rok ked siel k nam, cize bol este velke stena 😀 ale je to manzak, sice ma 60 kg ale so synom je to jedna ruka. Uprimne nemam problem nechat syna a jeho spolu bez dozoru lebo viem ze mu nic nespravi a to sa napr. O retriverovi povedat neda lebo ten bude mat v marci 5 rokov a je este stale velke stena. 🤷🏻
Este mam bernskeho, ten je papierovy ale co ja viem.. On vobec neni zodpovedny a je stale hravy pritom ma asi 50 kg cize mam s nim co robit ked sa rozuteka a zozadu na mna skoci. 🙈
@saskia_98 😀, to hej, v roku sú tieto veľké plemená štence, ale len vekom. Niečo na tom bude, ja mám napríklad zlé skúsenosti s labradormi, niekoľkokrát napadli mojich psov na prechádzke, lebo veď nebojte sa, nič neurobia. Keď sme boli na návšteve u toho kamoša, moskovák sa na nás trhal (dal ho vtedy na reťaz na dlhom lanku, inak ho má voľne), išiel ho upokojiť a moja dcéra za ním (vtedy 8 r.), naťahovala k nemu ruku, že " milý havko neboj sa"
😀, bol z nej celý vyčudovaný, že čo za prilepšenie k obedu mu to prišlo, asi bol zvyknutý, že sa ho všetci boja, ale len ju oňuchal našťastie. A raz sa mi stalo, že z firmy na nás ( ja + pes) vybehli dvaja kavkazáci, tiež si nás len obzreli a išli preč. Majú tieto neprešľachtené plemená niečo do seba. Ale aj tak váham, aké plemeno vybrať a z akého zdroja, aby bol povahovo vyrovnaný.
Mozno si nejaky jej znamy na neho spomenuli, tak sa rozhodla ho dat im. Poradit zial neviem, mozno nejak cez urad to riesit? No drzim palce
@zuzanaam ja som hlavne nechcela nemeckeho ovciaka lebo mam znamu co ma chovnu stanicu a povedala ze nemecke ovciaky su uz tak preslachtene az su degenerovane .. Sama ma belgičaky uz lebo s nemeckymi to ide dole vodou. Ja som moskovaka brala k nam len ako maznaka, ze sak ho naucim laske a bude maznak. Opak je pravdou. Syn mu moze robit zlost aj neprestat, nic mu nespravi. Akonahle pride niekto cudzi do nas a ide k synovi, stoji v pozore a sleduje ci mu nerobi zlost, ak hej, zvali dotycneho na zem a zacne stekat. Co sa ochrany tyka, minule sme mali taku krasnu vec, jednemu zlodejovi sa zapacilo nase auto. Moskovak si otvoril branku (sa naucil neviem jak) a vystartoval po nom a kusol ho do riti. 🤷🏻🙈 Cize svoj majetok si chrani ako oko v hlave a my byvame v malej dedinke pod lesom, cize mame velky vybeh pre psov a bezne k nam chodia zvieratka z lesa a moskovak sa jak jediny za nimi netrha.. Uprimne ja som od toho psa cakala len ze sa z tyranej kopky stane velky pes na hranie a on sa tak uzasne zmenil, ze by som za neho dala ruku do ohna a ked raz odide za duhovy most, kupim si tiez moskovaka. Len jediny problem je, ze ked aa hram so psami, ziarli na nich lebo je to taka povaha. Ale zvykol si kedze ostatne psy su starsie jak on.
Áno môžu psa zobrať ak žije v nevyhovujúcich podmienkach a najhoršie je to, že oni sami vyhodnotila čo je vyhovujúce... To že chcú psov dnu alebo s celoročným pristupom dnu chápem, aj ked je to individuálne vzhľadom na plemeno (ked som na fb v jednom príspevku čítala ako je salašnícky pes vhodný na dvor ale naučený aj v byte 🤦🏽♀️ preboha ved toto je uz naozaj choré, raz to ma pes v sebe musí mať výbeh ale tak to už si oni nedajú vysvetliť, pes ktorý ma potrebu niekoľko hkdin behať určite bude šťastný v byte s cca 1-2 hodinovou vychádzkou), komunikuj s útulkov písomne, napíš im že považuješ vyhodnotenie že pes žije v nevyhovujúcich podmienkach za neoprávnene, že uvítas ďalšiu kontrolu, ale psa považujete za člena rodiny a budete sa aj právne brániť aby vám nebol odobrany lebo ma vhodné podmienky.. Všetko píš, nech máš dokumentáciu... Že starosta dotuje utulok je fajn určite choď aj za ním a popis mu problém ak bude naklonený na tvoju stranu bude len dobre.. Na druhu stranu, je to vždy o ľuďoch, neviem su predstaviť že dnes ked su útulky preplnené by z vhodného prostredia psa odobrali, nekrivdim ti a netvrdím že možno nieje všetko tak ako píšeš, ale ak by pes mal skutočne take podmienky ako si písala nieje dôvod na odobratie.. pravda ak prišla nejaká prehnaná ochranarka ktorá už nevie čo so sebou, tak môže aj zavádzať, ale zmysel v tom žiaden nevidím.
Pls ta, ako to dopadlo? Psik je dufam u vas ♥️
Haloooo, ako to dopadlo ?

A čo to tam máš? 🤣🤣🤣