Požičať švagrovi 20 000 € na rekonštrukciu domu?
Ahojte, riesime doma s muzom situaciu...o ktorej vlastne nikto nevie len my a nedokazem sa definitivne s manzelom rozhodnut, co v tejto chvili spravit, tak mozno aj vyse nazory pomozu. Manzelov brat (teda moj svagor) si s jeho zenou nedavno kupili starsi dom na dedine - kupovali bez realitky, riesili priamo s byvalym majitelom. Chceli zacat novy zivot mimo mesta a vyzeralo to ako super kupa – domcek, taký nevelky, starsi, ale vyzeral na prvy pohlad v poriadku. Lenze az po nastahovani zistili nejake skryte nedostatky ktore nebolo vidno pri obhliadke, ze vraj ma stare rozvody vody, ktore zacali pretekat, udajne aj elektroinstalacia je v biednom stave a neviem co este tam nie je OK, nevyznam sa do toho... Vsetko su to vraj ale veci, ktore treba riesit okamzite, inak sa im dom moze postupne rychlo znehodnotit.
A ze treba okolo 20 tisic eur. V banke uver nedostali – ten uz brali mna kupu domu a nemaju ani nasetrene . Tak prisli za nami s otazkou, ci by sme im nepozicali 20 000 €, aby mohli urobit nevyhnutne opravy a ze nam ich splatia, ze svagor pojde do Nemecka robit (teraz obaja pracuju ako operatori vyroby v jednom priemyselnom parku a viem, ze tam nemaju bohviake platy) a ze do dvoch rokov nam vraj splatia o 5-tisic viac aby sme z toho nieco mali. Uprimne – peniaze mame, ale boli sme s manzelom rozhodnuti, ze to bude nasa rezerva (mame pred 40-tkou). Manzel je paradoxne proti pozicke aj ked ide o jeho brata, boji sa, ze peniaze neuvidime a este to pokazi vztahy..ze v dnesnej dobe plati, ze peniaze sa nepoziciavaju ani najblizesj rodine . ALe mne sa svagor zda sikovny, vedia sa aj s jeho zenou obracat, deti nemaju... navyse, aj my sme bezdetni...vychadzame s nimi velmi dobre, su slusni, seriozni... Dala by som im tie peniaze s nejakou poriadne osetrenou zmluvou. V podstate nemaju nikoho,kto by im pozical, je mi ich teraz uprimne luto, lebo sa z toho domu neskutocne tesili. Verim, ze urcite tu ma niekto skusenosti. ja som naklonena pozicat im. dakujem za rady
@biglovemom to si nemyslim
@anonym_autor v živote sa ti môžu stať také nepredvídateľné situácie, choroba, autonehoda, rozpad manželstva - rozvod a veľa iných... A môže sa to stať buď vám alebo ním. A nejaká dobrá zmluva ti proste nepomôže. Proste povedala by som im, že je to vaša celoživotná rezerva, ktorá vám má pomôcť v nepredvídateľných situáciách. Nepredvídateľné sú preto, lebo nevieš či a kedy sa môžu stať. Ak by sa čokoľvek stalo, aby ste boli na to pripravený.
Samozrejme vám prajem všetko dobré, nech ste zdraví, ale v dnešnej dobe naozaj človek nikdy nevie a tych 10tis čo vám ostane, je na dnešnú dobu....ako by som to povedala... Stále menej než mať 30tis
A nerozmýšľali, že pôjdu obaja do toho zahraničia? Ak je tam tak dobrý plat, že dokážu tisícku mesačne odložiť, tak by mali aj dve tisícky takto a do roka našetrené. Zároveň by v dome nik nebýval a v kľude by čakal na svoju opravu. A oni by zároveň boli spolu, veď vzťahy na diaľku sú náročné.
@kessinka no to neviem, ta praca pre svagra je vyslovene pre chlapov, to mi nenapdlo...len asi ona nechce prist o stabilnu pracu, teda svagrina
Mozete si napisat zmluvu aku chcete, ta problem nesposobi. Problem sposobi akakolvek zmena v ich zivote - napr. ak svagor odide pracovat von, narusia sa ich vztahy, vztahy na dialku nefunguju ... a uz je problem, lebo uz nebudu mat taku motivaciu spolocne splacat. Ak svagrinka otehotnie, dieta - materska - znizeny prijem - zase sa im bude tazsie splacat. Neviem, ci dokazu zarabat tak, aby vam to naozaj do dvoch rokov splatili.
A to hovorim ako clovek, ktory svojej rodine velmi pomohol, aj financne, ked bolo treba. Ak nemate tolko penazi naviac, ze ste ich akoby ochotni darovat, ozeliet tak do toho nechodte.
@anonym_autor v živote sa ti môžu stať také nepredvídateľné situácie, choroba, autonehoda, rozpad manželstva - rozvod a veľa iných... A môže sa to stať buď vám alebo ním. A nejaká dobrá zmluva ti proste nepomôže. Proste povedala by som im, že je to vaša celoživotná rezerva, ktorá vám má pomôcť v nepredvídateľných situáciách. Nepredvídateľné sú preto, lebo nevieš či a kedy sa môžu stať. Ak by sa čokoľvek stalo, aby ste boli na to pripravený.
Samozrejme vám prajem všetko dobré, nech ste zdraví, ale v dnešnej dobe naozaj človek nikdy nevie a tych 10tis čo vám ostane, je na dnešnú dobu....ako by som to povedala... Stále menej než mať 30tis
@anonym_4d2c9e ale to si vravim aj ja, ze sa moze stat coklvek aj nam a potom su mi uz peniaze na nic..ono, keby za tu sumu mohli nieco zaloziť..ale dom asi nie, ked ho splacaju...netusim ako to funguje...auto maju urcite s nizsou hodnotou.
Manžel má pravdu.Nepozicala by som.Vies ako to funguje,kto ťa oklame o peniaze a majetok ak nie rodina?
A tým že ste rodina,to bude joooj teraz nemám,veď počkaj budúci mesiac ti dám Oto viac.....lebo veď si rodina nie banka kde musíš platiť poctivo a načas.
Aj keby ste to hodilo na papier,neviem akou dobrou zmluvou,tie peniaze už vidieť nemusíš.Pojdek robiť do zahraničia?Kedy?Prečo ešte neišli?Môžu ísť aj nemusia.......chcieť môže,len či sa mu podarí.
Mozete si napisat zmluvu aku chcete, ta problem nesposobi. Problem sposobi akakolvek zmena v ich zivote - napr. ak svagor odide pracovat von, narusia sa ich vztahy, vztahy na dialku nefunguju ... a uz je problem, lebo uz nebudu mat taku motivaciu spolocne splacat. Ak svagrinka otehotnie, dieta - materska - znizeny prijem - zase sa im bude tazsie splacat. Neviem, ci dokazu zarabat tak, aby vam to naozaj do dvoch rokov splatili.
A to hovorim ako clovek, ktory svojej rodine velmi pomohol, aj financne, ked bolo treba. Ak nemate tolko penazi naviac, ze ste ich akoby ochotni darovat, ozeliet tak do toho nechodte.
@jumama no, darovat asi nie veru. az tak dobre na tom nie sme. mne sa dzala ta doba relativne kratka, ze za 2 roky a teda este aj s bonusom 5tisic pre nas..ale teda to nie je dovod, nechcem aby to to vyznelo, ze je to nakoniec pre nas biznis. bol to svagrov navrh, budem rada, ak by vratili presne pozicanu sumu bez urokov
Manžel má pravdu.Nepozicala by som.Vies ako to funguje,kto ťa oklame o peniaze a majetok ak nie rodina?
A tým že ste rodina,to bude joooj teraz nemám,veď počkaj budúci mesiac ti dám Oto viac.....lebo veď si rodina nie banka kde musíš platiť poctivo a načas.
Aj keby ste to hodilo na papier,neviem akou dobrou zmluvou,tie peniaze už vidieť nemusíš.Pojdek robiť do zahraničia?Kedy?Prečo ešte neišli?Môžu ísť aj nemusia.......chcieť môže,len či sa mu podarí.
@anonym_ced02d tak ano, citam si taketo pripady, ale mam pocit, ze sme taki sudrzni, pomohli nam aj oni, ked sme nievco potrebovali..take fakt drobnosti ale neofrflali, prisli, stretli sme sa, jednoducho ked im zavolame, nikdy nepovedia nie ako je to v rodinach v dnesnej dobe, najdu si nan nas cas a naopak, mame fakt paradne vztahy na dnesnu dobu. len.... prisla takato zapeklita situacia
@jumama no, darovat asi nie veru. az tak dobre na tom nie sme. mne sa dzala ta doba relativne kratka, ze za 2 roky a teda este aj s bonusom 5tisic pre nas..ale teda to nie je dovod, nechcem aby to to vyznelo, ze je to nakoniec pre nas biznis. bol to svagrov navrh, budem rada, ak by vratili presne pozicanu sumu bez urokov
@anonym_autor ako tu uz bolo spomenute, pozicala by som max. sumu, ktoru by som ozelela v pripade nevratenia. A hlavne - nechala by som konecne slovo na muzovi, je to jeho brat, nech si to s nim riesi on.
Znieš ako láskavý človek, ktorý ale nevie povedať nie. Nemusíš sa cítiť nepríjemne, pretože nepožičiaš SVOJE našetrené peniaze rodine, keď ťa o to požiada. Nemusíš svoje rozhodnutie dokonca ani obhajovať a ani zdôvodňovať.
Ja osobne by som po svojich skúsenostiach nepožičala, ak nejde o rodičov. Je to značná časť vašej rezervy a aj keď sa ti z dnešného pohľadu zdá, že ste na tom dobre a nebudete ju tie dva roky potrebovať, situácia sa môže zo dňa na deň zmeniť. Život je nestály a práve preto by som mala obavy toľké peniaze požičať. (To by som inak povedala aj im ako dôvod svojho rozhodnutia). Ak by im chýbalo na nejaký zdravotný zákrok alebo deťom na jedlo, lieky, tak samozrejme. Ale kúpiť si zbrklo dom a nepreveriť jeho stav je ich chyba. Navyše, podľa mňa tvoj muž svojho brata pozná, možno preto má obavy.
Ani ja by som nepožičala 20. Na čo ti bude zmluva. Je to mužov brat myslíš že keď sa omeska alebo prestane platiť manžel to dá na súd? Je riskantné čakať na nejaké sľuby, švagor má veľké oči. Vo svojej praci výpovedná doba, je otázne koľko v Nemecku vydrží. Ostane žena tehotná bude ho volať domov nebude zvládať byť sama v starom dome. Tak aby sa ešte nevrátil z toho Nemecka v ktorom ešte ani nie je a prestane mať tisícku navyše hneď + budú mať výdavky ešte aj bábätko, o chvíľu ďalšie veci vybehnú ktoré bude treba v dome robiť. A teda že voda tiekla svetlo svietilo. To sa nespýtali či a kedy bolo niečo menené prerobené? Veď keď má niečo 70r a povedali im že všetko je pôvodné tak to je logické že už je potreba to vymeniť. Doplatili na svoju hlúposť. Maximálne by som im poradila ak im nikto nič nepovedal nech sa poradia o odstúpení od zmluvy keď na to nemajú lebo boli zatajene informácie o kúpe.
Ked su taky super Ako vravis resp si myslis chod do kompromisu -10 000 e a ked vratis dalsich 10000.
@anonym_autor moja skusenost spred dvoch rokov.Jeden z rodiny potreboval surne pozicat 15k na rok.Pozical som 5k a teraz budu 2 roky.Prave sme sa pred par dnami stretli a pytal cislo uctu.
Tak,ako tu uz niekto pisal,pozicaj len tolko,kolko ti nebude chybat,ak ich uz neuvidis.1/3 je fajn,nebudete za zlych,oni spravia to najnutnejsie.
7k by bolo max.,kolko by som na na tvojom mieste
pozical.Na poziciavanie penazi su banky...
@anonym_cac4c9 ale to nemusi byt predsa pravidlo, ze ak sa to stalo tebe, musi sa aj nam..ale ok, je to tvoja skusenost a chapem. nehovorim, ze sa to nemoze stat aj nam, je fakt, ze nemam kristalovu gulu
@anonym_ced02d tak ano, citam si taketo pripady, ale mam pocit, ze sme taki sudrzni, pomohli nam aj oni, ked sme nievco potrebovali..take fakt drobnosti ale neofrflali, prisli, stretli sme sa, jednoducho ked im zavolame, nikdy nepovedia nie ako je to v rodinach v dnesnej dobe, najdu si nan nas cas a naopak, mame fakt paradne vztahy na dnesnu dobu. len.... prisla takato zapeklita situacia
@anonym_autor este ma napadlo, ci ma vobec poistku… poznam pripad, kedy sa muz zo zahranicia vratil ochrnuty, takze tak (nie ze by sa to nemohlo stat aj doma)
Pokiaľ sa tam dá bývať tak by som nepožičala. Nie je to malý peniaz.Švagor nech ide do zahraničia teraz alebo môžu obaja a nech šetria a vždy keď prídu domov niečo podrobia. Ak by dokázali ušetriť 3.000€ tak do pol roka majú podrobené max do roka.Samozrejme ak si tam deti tak len muž. Pokiaľ majú vodu, elektrinu tak je to pohoda hoc na začiatku interiérový diskomfort.
@janinah mozno by bolo fajn, keby mali ten realny rozpocet a teda ze coje najviac aakutne...to som nesondovala a ani muz...manzel je dost pasivny, nahlas nepovie nic. tak mozno skusit najprv tych 10 ci by to nepokrylo tie najakutnejsie opravy...no tvrdili, ze 20 je minimum uricte
@anonym_autor určite nech si dajú najprv vsetko skontrolovať odborníkom a nech majú reálnejšiu predstavu o výslednej sume ,aj ked pri staršom dome vyskočí toho este mnoho. Podla mňa by to zvládli keby odišiel hneď do nemecka, priškrtia si výdavky a krásne by to po krocikoch porobili, ale to je tá ťažšia cesta a oni vidia tú ľahšiu, ze vy máte dosť a môžete im naraz požičať. Za nejaký cas , ked budú zodpovedne splácať hypo a bude mat vyšší príjem z nemecka, im sama banka bude núkať spotrebaky . Nie su v neriešitelnej situácii. Môže ostať zo dňa na deň dlhodobo PN, moze sa mu stat vážny uraz, hočo a uz tie peniaze neuvidíte .
Požičala by som len na to najnutnejšie, to je asi tečúca voda alebo co by povedal ten odborník, co je urgent.
Ja som sestre pomohla ,vzala som si na seba spotrebak, ked jej skrachovalo podnikanie a mala dlhy 10000eur . Mala uz dohodnutú prácu na tpp a dohodli sme sa ,ze hneď ako jej banka dá ( tusim po 3mesiacoch) spotrebak, tak berie a moj sa vyplatí. Stalo sa tak, vsetko išlo podla dohody. To sme este neboli manželia tak manžel do toho nemal nič. Avšak ked potrebovala o par rokov tiez na prerabku, sice o dosť menšiu sumu, odmietla som s tym, ze uz sme manželia a uz nie je len moj nazor ,ale dôležitý je aj manželov a on v žiadnom prípade nepoziciava peniaze ,iba vo veľmi vážnom a nevyhnutnom prípade, co obyčajná prerabka 2 izieb nebola vážna príčina.
@anonym_autor este ma napadlo, ci ma vobec poistku… poznam pripad, kedy sa muz zo zahranicia vratil ochrnuty, takze tak (nie ze by sa to nemohlo stat aj doma)
@gabu_lienka Ja si normalne znacim tie vase otazky, kopec veci sme vobec neriesili a ani by mi nenaopadlo sa na niektore veci pytat. my to berieme tak trochu jednoducho asi, mozno to znie nerozvazne ale nerada komplikujem veci a zatial mi to v zivote fungovalo. len tu ide o peniaze, viem :-/
Ani ja by som nepožičala 20. Na čo ti bude zmluva. Je to mužov brat myslíš že keď sa omeska alebo prestane platiť manžel to dá na súd? Je riskantné čakať na nejaké sľuby, švagor má veľké oči. Vo svojej praci výpovedná doba, je otázne koľko v Nemecku vydrží. Ostane žena tehotná bude ho volať domov nebude zvládať byť sama v starom dome. Tak aby sa ešte nevrátil z toho Nemecka v ktorom ešte ani nie je a prestane mať tisícku navyše hneď + budú mať výdavky ešte aj bábätko, o chvíľu ďalšie veci vybehnú ktoré bude treba v dome robiť. A teda že voda tiekla svetlo svietilo. To sa nespýtali či a kedy bolo niečo menené prerobené? Veď keď má niečo 70r a povedali im že všetko je pôvodné tak to je logické že už je potreba to vymeniť. Doplatili na svoju hlúposť. Maximálne by som im poradila ak im nikto nič nepovedal nech sa poradia o odstúpení od zmluvy keď na to nemajú lebo boli zatajene informácie o kúpe.
...a ak sa im nebude dať odstúpiť od zmluvy kvôli zatajenemu stavu domu - tak ten stav zatajený vôbec nebol. Len vám to tak predkladajú že o tom nevedeli a zavádzajú. A to by som im teda peniaze nedávala. Dáte 20tis pokazí sa v zime kotol ako niekto písal nebudú môcť kurit. Bude im zima. Nikto im nepožičia. Máš peniaze aj na kotol? A na ďalšie veci na ktoré nebudú mať teraz dlho?...Maju hypo+spotrebak+mozno tu pôžičku od vás. Keď im na Tom dome zasa niečo vyskočí budete to platiť zasa vy? Alebo kto
S naozaj dobre osetrenou zmluvou - si naozaj myslis, ze nejaky papier ti zaruci vratenie penazi? Spamataj sa. Ked raz nebudu mat peniaze, nijako ti ich vratit nebudu moct, nech mas aj desat zmluv. Bude ti to splacat po 100 evri a budes rada aj za to. Aj ked sa ulozi exekutor na ich dom, na ich platy.
Pozicat stovku, tisicku - cert to zober, to este clovek predycha, ale 20 tisic? A co vy? Co ak vam nieco "vybuchne" - kotol, elektrina, okna, nebodaj dlhodoba PN. Pokial to nie su prachy - ze ved nevadi, nechybaju - nepozicala by som.
@katarinaba do bodky súhlasim.
A keďže mám skúsenosti s rekonštrukciou starého domu vo väčšine prípadov pri takýchto prípadoch ešte niečo vyskočí, čo treba okamžite ,,hasiť,,
Oni nemajú žiadnu rezervu? Že potrebujetú presne vašich 20k
Autorka, a čo ostatné časti domu strecha, kúrenie, okná, izolácia, zateplenie.... ak sa nad tým že by ,,zniesol ďalších 20-50k, či?
Ošemetná situácia. Možno by som pôžičku podmienila tým, že už bude mať novú prácu a taktiež sa poradiť s právnikom a zapísať ťarchu na dom vo váš prospech (ak je to možné). Len tak bez akéhokoľvek krytia by som nepožičala.
@anonym_autor a co tak zavolat si na to odbornika... toto je fakt pristup ako od maleho dietata.
@mandzula ze to su vydavky zase navyse, ze ostatne veci su uz vraj v poriadku
Ak je to vaša rezerva a iné peniaze bokom nemáte, tak by som nepožičala . Rezerva je rezerva , tú máš mať pre neočakávané udalosti. Rozvody elektriky a vody to je taký základ čo sa pri kúpe domu pozerá , tak veľmi šikovní nie sú, keď toto prehliadli.
@anonym_00d14f toto je ťažko posúdiť , pretože niektoré veci proste nevidíš, pokiaľ to neosekáš a nepozrieš sa na to fyzicky. Lebo oklamať, že elektirka sú ťahané medené drôty a nie hliníkové, je ľahko. Musíš ich vidieť aby si vedela. A napr. ak im tiekla voda, oni tam dlhšie vodu nepúšťali, tak mokrý fľak nebol, a navyše ak pekne vymaľovali celý dom, tak to tiež nevidíš.
...a ak sa im nebude dať odstúpiť od zmluvy kvôli zatajenemu stavu domu - tak ten stav zatajený vôbec nebol. Len vám to tak predkladajú že o tom nevedeli a zavádzajú. A to by som im teda peniaze nedávala. Dáte 20tis pokazí sa v zime kotol ako niekto písal nebudú môcť kurit. Bude im zima. Nikto im nepožičia. Máš peniaze aj na kotol? A na ďalšie veci na ktoré nebudú mať teraz dlho?...Maju hypo+spotrebak+mozno tu pôžičku od vás. Keď im na Tom dome zasa niečo vyskočí budete to platiť zasa vy? Alebo kto
@anonym_4b74dc ako som pisala, ostatne zalezitosti su na domceku v poriadku a nemali by prekvapit
Ošemetná situácia. Možno by som pôžičku podmienila tým, že už bude mať novú prácu a taktiež sa poradiť s právnikom a zapísať ťarchu na dom vo váš prospech (ak je to možné). Len tak bez akéhokoľvek krytia by som nepožičala.
@martinka13 ťarchu asi neprepíšu, lebo je na dome už hypotéka. Ale nejakú zábezpeku by som si žiadala.
@lucka_ke Tvrdi, ze urcite tolko mesacne dokaze odlozit a ked bude lepsi mesiac, ze daju aj mimoriadnu splatku..akoze ja viem, ze bude teraz vyzerat, ze som rozhodnuta a tie peniaze im chcem dat bez ohladu co napisete...ale ak si tu precitam dokonaly argument, ze preco nie, tak aby to aj svagrovci pochopili a nenarusilo to vztahy tak budem nesmierne rada
@anonym_autor ešte v tom Nemecku ani nie je,a už vie koľko vám bude vedieť vrátiť.A keď mu to nevyjde? Alebo čo ked nedajbože bude dlhodobo na Pn ke.? To ako potom? Mal najprv ist do toho Nemecka,niexo si zarobiť, našetriť a potom kupovať polorozpadnutu chalupu.Mimochodom,ked niexo kupujem,tak prvé co sa pýtam, v akom stave sú rozvody..Hlavne pri starych nehnuteľnostiach...alebo si zavolam.znalca, alebo niekoho kto sa v takých veciach vyzná.. Taká investícia je nutná,a tym padom s tym musím počítať co sa finanncii týka alebo zjednam cenu,aby som na to mala..A 20tisic je dosť vysoká suma...
@martinka13 a to existzuje taka moznost? kde sa mozem informovat? lebo ak by som aj googlila, tak netusim, ktore info su relevantne. ci teda vyslovene len s pravnikom?
@anonym_autor ešte v tom Nemecku ani nie je,a už vie koľko vám bude vedieť vrátiť.A keď mu to nevyjde? Alebo čo ked nedajbože bude dlhodobo na Pn ke.? To ako potom? Mal najprv ist do toho Nemecka,niexo si zarobiť, našetriť a potom kupovať polorozpadnutu chalupu.Mimochodom,ked niexo kupujem,tak prvé co sa pýtam, v akom stave sú rozvody..Hlavne pri starych nehnuteľnostiach...alebo si zavolam.znalca, alebo niekoho kto sa v takých veciach vyzná.. Taká investícia je nutná,a tym padom s tym musím počítať co sa finanncii týka alebo zjednam cenu,aby som na to mala..A 20tisic je dosť vysoká suma...
@anonym_a841c2 tak lebo od kamarata v DE, ktory mu vie zabezpecit pracu ma predstavu, aky bude jeho plat, na zaklade toho sme kalkulovali mozne splatky
Ja len k tomu "pojde do zahranicia a zarobi" ok kolko prosim ta??? Operator vyroby nie je ziadne terno platovo, plus precestuje, jest a byvat musi aj tam... Prijdu deti a to coskoro a potom este vyssie vydavky, splacat sa im nebude dat...ver mi, ze velku cast tej sumy ako keby splachnes do zachoda... lebo to lebo hento, lebo sa im neda, lebo musia to ci ono este dokoncit... nech ide do zahranicia zo zenou, zarobia a doma potom prerobia, ved ok... su to dospeli ludia, robia vlastne rozhodnutia, nie je vasa povinnost im posunut vase uspory...
Nech ide do Nemecka ,porobiť pol roka skúsi požiadať o pôžičku zas , nepožičala by som , pôjde do Nemecka splatí možno prvé dve splátky,potom sa odmlčí a nastane problém....môžu do toho prísť deti , u nich alebo u Vás to mení celú situáciu...5000 by som Max požičala viac nie ...

@anonym_autor moja skusenost spred dvoch rokov.Jeden z rodiny potreboval surne pozicat 15k na rok.Pozical som 5k a teraz budu 2 roky.Prave sme sa pred par dnami stretli a pytal cislo uctu.
Tak,ako tu uz niekto pisal,pozicaj len tolko,kolko ti nebude chybat,ak ich uz neuvidis.1/3 je fajn,nebudete za zlych,oni spravia to najnutnejsie.
7k by bolo max.,kolko by som na na tvojom mieste
pozical.Na poziciavanie penazi su banky...