icon

S vysokou školou zarábam ako absolvent strednej školy

10. feb 2024

Zdravim. Nechcem nikoho urazit, len sa tak zamyslam, kde to speje. Hladam pracu pre moju kamaratku,tak som natrafila na rozne ponuky. Bol tam napr.MCDonald alebo Tesco, plat od 1230e v hrubom. Ja po 8.rokoch prace v skolstve mam v hrubom 1280. Pride mi to smutne,ze som sa isla zodrat na vysokej skole, ucila sa ako pako a co z toho, ked ani poriadne nezarobim...

Strana
z7
egonsk
10. feb 2024

ucitelstvo nie je zamestnanie, je to povolanie a poslanie. Ak si chcela vela zarabat, mohla si studovat management a ekonomiku, tam sa tocia vacsie peniaze.

doriiis
10. feb 2024

Nuž tiež bez urážky ale ja svoje deti učím,že radšej byť šikovný murár,maliar natierac alebo automechanik ako zbytočný a tuctový Mgr.A tým nemyslím učiteľov.
No zjavne si sa na dráhu učiteľa vydala nie kvôli platu,vsakze

dskjhfdlkdjhl
10. feb 2024

O chvilu Ti niekto napise, ze mas prazdniny, takze mas byt v pohode. To chce popcorn😉

dskjhfdlkdjhl
10. feb 2024

@doriiis ucitel sa Ti zda byt zbytocny? Zaujimave😉

doriiis
10. feb 2024

@dskjhfdlkdjhl ....doplnila som,že nemyslím konkrétne učiteľov.Myslela som tituly,ktoré sú mnohým fakt iba na okrasu

mimicka2013
10. feb 2024

Tak to som este nepocula zeby sa na pedagogike niekto isiel zdrat...medicina/pravo este ok...ale pedagogika...zaujimave

dskjhfdlkdjhl
10. feb 2024

@doriiis Ja som reagovala na to, co si tam mala napisane pred doplnenim. Ono, dolezite je, aby clovek vystudoval to, co ho bavi, ziadne zamestnanie nie je zbytocne a netreba sa o ziadnom vyjadrovat s despektom. Takze bez ohladu na to, co si tam potom doplnila, nie je vhodne deti viest k pohrdaniu niektorych povolani.

autor
10. feb 2024

@egonsk ja viem,ze je to povolanie. Ja svoju pracu milujem, ucim ANJ v kombinacii s nemcinou. Mohla by som kludne robit v korporate, ale mne je v skole fajn, len ma mrzi, ake je to podhodnotene v dnesnej dobe. Financne a aj co sa verejnej mienky tyka.

kika2079
10. feb 2024

Každá práca ma svoje výhody a nevýhody niekde je náročnejšie to inde ono ak si si výšku nerobila popri práci a rodine tak nemáš čo ľutovať. Bohužiaľ na Slovensku je veľa pracovných pozícií platovo podhodnotená

maranta_leuconeura
10. feb 2024

Ucitelia su nedoceneni a je to smutne, kedze s detmi nezriedka travia viac bdeleho casu ako ich rodicia. Podobne su nedocenene aj ine povolania, zdravotne sestry, zachranari, hasici, policajti, povedala by som, ze statna sprava vseobecne.

Bud sa s tym zmieris, najdes ine prednosti na tvojej praci, co ta naplna, kvoli comu sa ti oplati prizmurit obe oci nad vyskou platu... alebo pojdes robit tu predavacku. Ved kopec ludi meni karieru a casto je to aj kvoli peniazom samotnym. Zamestnanie je prave vec, ktoru vies vo svojom zivote dost ovplyvnit, nemusis cakat s natoahnutou rukou, ze ti niekto prida, to sa nikdy nemusi stat.

autor
10. feb 2024

@mimicka2013 tak vidis, asi zavisi od toho, aky predmet na akej skole studovali. Ale co sa tyka uloh, mavali sme citat 4 knihy tyzdenne na literaturu - hrube. 2 z Anj a dve z nemciny. Plus ofpovedar na otazky, ktore nam zadal vyucujuci a syntax tiez nebola najlahsia..

doriiis
10. feb 2024

@dskjhfdlkdjhl ....ja nepohrdam žiadnym zamestnaním.Len bohužiaľ je to tak,ze mnoho ľudí studuje vysoké školy ani nevedia prečo,alebo vyslovene iba kvôli titulu.
Ale tak,keď chce byť niekto učiteľ,tak vie do čoho ide a musí s tým počítať.

iwesska
10. feb 2024

Len v Tescu to nie je plat za 8h cistej roboty,ale s roznymi priplatkami za vikendy a pod. Cez vikend asi ty nerobis. Ale na to,ze ucis jazyky,je to sakra malo a potom ta vyucba jazykov je zial taka aka je,ze tam daju kadejakych neschopakov,lebo VS ludia idu radsej ucit do jazykovky.

stanulienkat
10. feb 2024

@egonsk nie je nic otravnejse a hlupejsie, ako stale citat, ze ucitel, lekar, sestra je poslanie. Nie, nie je. Je to povolanie ako kazde ine.
Autorka, neviem co sa stazujes. Pracujes 8 rokov. To nie je zly plat. Ja som mala pred 3 rokmi 1000 v hrubom v zdravotnictve po 23 rokoch praxe. To sa ti zda lepsie? A nevyplakavala som.
Vydrz chvilu. Ucitelia teraz nezarabaju zle. Moje kamosky ucitelky mali vzdy lepsi plat ako ja.

lienka.7
10. feb 2024

@autorka neviem, ja co tak počúvam kamosky, ktoré robia v tych tu toľko omielanych korporátoch, tiez to nie je med lízať. Neviem, či by si toto chcela, ale asi nie. Platy sú celkovo samo o sebe žalostne. A po ďalšie, vies ako to chodí, jedni maju "hojno", druhí zase "ho.no".

mikadooo
10. feb 2024

To si pred štúdiom na VŠ nevedela??? Ja som sa rozhodovala 25r. dozadu, kam pôjdem na vš a už vtedy bol jeden z mínusov pre pedagogiku plat v školstve... Nerozumiem čo ťa na tom tak hrozne TERAZ vytáča. Veď to je známa vec, že práca v školstve je viac poslanie ako "kariéra"... Divné, že si si to vtedy neuvedomila, že čo sa platu týka, nemusíš riešiť vš pedagogickú, v pohode ten istý plat získaš aj v mekáči bez vš.

anjelicek26
10. feb 2024

Keby si videla výplatnú pásku človeka,co pokladá kachličky v kúpeľniach,tak zaplaces😅🤣Chalan chodí na porsche cayenne😅🤣🤣Snáď nebolo prekvapením,koľko budeš v danom obore zarábať... raz ta to buď baví, ked nebaví,rob niečo iného...

patus_2
10. feb 2024

@mimicka2013 závisí aký odbor študuješ. Ak študuješ matematiku, fyziku, informatiku, jazyky a zvyčajne máš svoj kombináciu predmetov, tak fakt to nieje jednoduché štúdium...

egonsk
10. feb 2024

@stanulienkat odjakziva platilo, ze ucitelstvo a lekarstvo sa robilo z presvedcenia a nie koli peniazom. Tisice dobrovolnikov v afrike a na kadejakych misiach nenaplakavaju, ze nemaju za 5 rokov naskrblene na mercedes a novy byt, ale robia to preto, ze ich to bavi, je to ich hobby a chcu svojou vynimocnostou pomahat ludom. To, ze ty to robis koli vyplate iba je smutne a castokrat prave takyto postoj je viditelny a citelny vo vysledku ich prace. Ucitel, ktoreho ucenie bavi dokaze ziskat ziakov a praca ho tolko neubija a ziaci maju podstatne lepsie vysledky ako u ucitela, ktory uz na zaciatku hodiny mysli na to, ze poobede sa pojde venovat niecomu inemu a ze vyplatu ma mensiu ako jeho sused robotnik.

slovakboy
10. feb 2024

@mimicka2013 na práve sa ide niekto zodrať? To sú také vyjadrenia. Ešte aj školu pedagogickú dehonestujte. No skús sa niekto postaviť pred deti a učiť. A skúste pochopiť to učivo. Ja mám techniku a fyziku nás učil docent z prešovskej pedagogickej. Docent Salák. To teda bolo delo. Možno telocvikári to majú ľahké ale aj oni musia urobiť limity, ktoré nie každý zvládne. Tu je otázka nad platom vysokoškoláka. A je to veru smutné. Ak nikto nepotrebuje sociológov alebo školy špeciálne vytvorené pre debilov a podvodne vyštudovaných ľudí ako je Beňová a Danko, tak to pochopím. Ale učiteľ je prepotrebný pre spoločnosť a je na začiatku reťazca zvaného prosperita. Lekárov si vždy vážili a vždy mali špeciálny status. Lebo ich každý potrebuje a je to tak správne. To že máš ako učiteľka nízky plat je smutné. Ešte ti budú závidieť prázdniny. Na druhej strane aj predavačka v Tescu je náročne povolanie. Každá poctivo robená práca ma byt slušne zaplatená. Ak už nie dobre tak aspoň slušne. Je to relatívny pojem. Naproti tomu úradníkov niektorých treba vykopať z ich úradov a zrušiť. Vojaci čo nedržali v ruke ani zbraň a po 40 tke idu do dôchodku. ŠTB ak má vyšší dôchodok ako ten ktorého prenasledoval. Všelijaké úrady na plynarnach vodárňach elektrárňach Výkon nula celá prd. A spravanie dva prdy. Úradník je blbec od podstaty. Nik ma nepresvedčí o opaku, iba ak by som naďabil raz na seriózneho úradníka, ktorý vie občanovi skutočne aj pomôcť. Väčšina úradníkov je tam na to, aby robila ľuďom problémy. Budem rád, ak mi budete oponovať.

betulinka1
10. feb 2024

Vacsina ucitelov ANJ este doucuje alebo robi aj pre jazykové skoly. Ono je to tak, ze kazdy si musi zvazit co je mu prednejšie. Praca v Tecsu, korporade alebo ine dobre platené prace, su zial aj casovo narocne. Ides tam trosku ine tempo ako praca učiteľa. Ano jasne, ze deti su velky stres (nikdy by som tu pracu nerobila, lebo by ma vyhodili za použitie násilia 🤣🤣🤣 alebo vela vina 🤣🤣🤣 ale predsa len ne to ine. Viem to porovnat, moja mama bola ucitelka, neskor riaditelka a bola doma max o 15:30 aj z cestou a ja som pracovala volakedy pre korporát, kedy som chodila domov vecer o osmej, kolkokrat robila potom aj aj do jednej druhej rana aby som stihla terminy. Alebo cely den meetingujes a realne az vecer sa dostanes k mailom a spravam. Ano zarobila som, mala som sluzobne auto ale toto pracovne tempo som vydrzala 4 roky a musela odist, lebo mi to za tie peniaze nestalo. To som vtedy nemala ani muza a deti. Cize netreba sa pozerat len na plat ale celkovo co za ten plat realne musis obetovať a odrobiť. Inak si myslim, ze ucitel by mal dostat aspon 1200€ v cistom, inak nebude mat kto ucit za chvilu a naozaj ostanu ucit iba tie, ktore nikde inde nezoberú.

terina25
10. feb 2024

No vidis autorka a ja s 2x maturitou a 1x VS mam v hrubom cca 1000 eur so 16 rocnou praxou. Takze bud rada za taky plat

slovakboy
10. feb 2024

@betulinka1 učiteľ to ma aj časovo náročné. Prípravy plus všelijaké mimoskolske akcie.

stanulienkat
10. feb 2024

@egonsk nie, nikdy to neplatilo, len to ludia radi papagajuju. Nijaky lekar to nikdy nerobil za modre oci a ver, ze su alergicky na tieto romanticke vyhlasenia o poslani. To fakt uz len jednoduchy clovek moze povedat. Dobrovolnictvo je trochu nieco ine, neviem preco to sem pleties. A ano, chodim do prace kvoli platu, tak isto ako aj ty a vsetci ostatni. Ano, aj ucitelia chodia do prace kvoli platu, aj lekari, aj sestry.

janinah
10. feb 2024

Treba ísť za poslanca.Jedno volebné obdobie a si za vodou na celý život A ešte keby si tak patrila k " našim ľuďom" tak sú za vodou aj ďalšie tri tvoje generácie...
Kto cíti iróniu.citi správne.

daniela2202
10. feb 2024

Taký je kapitalizmus 😊👉

stanulienkat
10. feb 2024

@daniela2202 hej, hej. 😁V socializme sme mali vsetci rovnako-velke hovno.

daniela2202
10. feb 2024

@stanulienkat v socializme boli väčšinou určité pásmá a kládlo sa na stupeň vzdelania 😊

egonsk
10. feb 2024

@daniela2202 v socializme hlavne uroven pozadovaneho vzdelania zodpovedala prqcovnej pozicii. Teraz aj od robotnika za pas chcu mat strednu s maturitou, veduca predajne aspon Bc. a o tom, ze pracovnicka banky pri prepazke VS ani nevravim. Uplne nezmyselne sa navysilu poziadavky beznych pozicii... a kvalita vzdelania priamoumerne tiez zial preto klesla.

judar
10. feb 2024

Nuz VS nieje vsetko...ty si sa mozno drala pocas rokov na VS...ale su tu ludia aj ako ja co maju tiez VS ale makali na odbornych SS, zbierali prax skusenosti a to si js kolko krat poviem jak mi je uzitocnejsi vyucny list x nasobne nez titul z VS

Strana
z7