Alergia na potraviny

Alergia na potraviny čiže potravinová alergia je príčinou anafylaxie. Vystupňovaná celková reakcia organizmu, ktorá ohrozuje život sa nazýva anafylaktickým šokom1. Ak reakcia nie je vyvolaná pravou alergickou reakciou, ide o pseudoalergiu. Je vyvolávaná potravinami, ktoré majú väčší obsah histamínu.

Klinické prejavy potravinovej alergie

  • Nechutenstvo, vracanie, hnačka, pálenie záhy, afty3, mapy na jazyku, neprospievanie, brušné koliky.
  • Orálny alergický syndróm - opuch a začervenanie okolo pier, svrbenie pier, ústnej dutiny a škriabanie v krku.
  • Kožné prejavy - opuchy tváre a iných častí tela, svrbenie, atopický ekzém23, žihľavka.
  • Prejavy na dýchacích cestách - kašeľ, astma, kýchanie, upchatie nosa, svrbenie nosa.
  • Anafylaktická reakcia - nevoľnosť, sčervenenie pokožky, samovoľný odchod stolice, pomočenie, svrbenie, zhoršené dýchanie, búšenie srdca, pocit strachu, točenie hlavy.
  • Cvičením indukovaná anafylaktická reakcia - od 30 min až 4 - 6 hodín po požití alergickej potraviny a súčasnej fyzickej aktivite.

Najčastejšie potraviny, spôsobujúce alergické rekcie

Najčastejšími potravinami, ktoré spôsobujú alergické reakcie u detí sú mlieko, vaječný bielok, arašidy, orechy, sója, pšenica.

  • Kravské mlieko1 - ide o najrozšírenejšiu alergiu u detí do troch rokov. Výskyt: mlieko, mliečne produkty, pečivo, údeniny, hotové jedlá.
  • Vaječný bielok - táto alergia mizne vo veku 5 - 7 rokov a má kožné prejavy. Výskyt: vajcia, majonéza, pečivo, zmrzlina, údeniny, omáčky, polievky.
  • Jablko - skrížená reakcia na orechy, mrkvu, zemiak
  • Banán - alergia sa často vyskytuje u pacientov s alergiou na latex a na peľ. Skrížená reakcia je s uhorkou a melónom
  • Zeler - patrí medzi najčastejšie príčiny smrti u pacientov aj spolu a arašidmi-
  • Med - u alergikov na peľ a osôb alergických na uštipnutie včelou.
  • Ryby - morské ryby sú častejšími príčinami alergií
  • Arašidy - tuk sa pridáva do mnohých potravín na zahustenie. Na vyvolanie reakcie stačí aj zvyšková stopa alergénu.
  • Sója

Prevencia potravinovej alergie

  • dojčenie prvých 6 mesiacov života dieťaťa
  • prikrmovanie pevnými jedlami až od 6 mesiacov
  • vajíčka až od 12 mesiacov
  • orechy, morské plody, ryby od 24 mesiacov
  • pre- a probiotické3 kultúry ako doplnky výživy

Súvisiace články

Viac o alergii na potraviny na modrykonik.sk:

Použité zdroje

  1. http://www.prealergikov.sk/texty/potravinova-alergia.html
  2. http://primar.sme.sk/c/4116421/potravinova-alergia.html
Pomohol ti tento článok?
 / Nie

Skúsenosti s alergiou na potraviny

Máš skúsenosť s alergiou na potraviny?
Podeľ sa o ňu a pomôž tak ostatným mamičkám.
Napíš svoju skúsenosť