Campylobakter
Campylobakter je baktéria, ktorá spôsobuje infekčné ochorenie tráviaceho traktu, Campylobakteriózu.
Pôvodcom campylobakteriózy sú baktérie: Campylobacter coli (zdroj infekcie sú najčastejšie prasatá), Campylobacter fetus (ovce a hovädzí dobytok) Campylobacter jejuni, a Campylobacter lari (zdroj infekcie je väčšinou hydina).
Spôsob nákazy
Nakaziť sa campylobakteriózou môžeme:
- Konzumáciou nedostatočne tepelne upraveného jedla z primárne infikovaných surovín.
- Konzumáciou potravy, ktorá bola nakazená sekundárne nedodržiavaním hygienických zásad pri spracovaní, skladovaní a servírovaní jedla.
Zdroj infekcie
- Voľne žijúce aj domáce zvieratá sú nosičmi týchto baktérií, bez toho, aby sa u nich prejavili príznaky a sú najčastejším zrojom kontaminácie potravy u ľudí.
- Nepasterizované mlieko
- Kontaminovaná voda
- Domáce zvieratá žijúce s ľuďmi v ich prábytkoch (pes, mačka)
- Nedostatočná hygiena pacienta (veľmi zriedkavý spôsob prenosu)
Príznaky
Inkubačná doba ochorenia je od 1 do 7 dní, v závislosti od intenzity nákazy, teda od množstva baktérií skonzumovaných potravou.
U pacienta sa objavujú prudké a časté hnačky, spočiatku vodnaté, neskôr s prítomnosťou hlienu a krvi. Typické sú kŕčovité bolesti brucha, teplota, bolesti svalov a hlavy. Môže sa objaviť aj zvracanie.
Veľmi dôležité je dohliadať na dostatočný príjem tekutín, keďže hnačky môžu viesť k dehydratácii organizmu.
Príznaky spontánne odznievajú do 4-6 dní. Niekedy môže mať infekcia mierny priebeh. Citlivé sú malé deti a ľudia so slabým imunitným systémom, u ktorých by mohlo toto ochorenie spôsobiť tzv. otravu krvi (septického stavu) a postihnúť tak rôzne orgány. Septickú otravu spôsobujú väčšinou baktériu z rodu Campylobakter fetus, ktorých nositeľov sú predovšetkým ovce a hovädzí dobytok.
Komplikácie nie sú časté, no môže sa objaviť zápal žlčníka, hnisavé ložiská v iných orgánoch a aj neinfekčné zápaly kĺbov.
Diagnostika
Pri podozrení ošetrujúceho lekára na Campylobakteriózu, odoberie vzorky na laboratórne testy. Buď sa vykoná výter z konečníka (kultivačná analýza) alebo sa odovzdá vzorka stolice (dôkaz antigénu). Kultivačná analýza trvá približne 3 dni a vedia ňou zistiť, nakoľko je pôvodca ochorenia citlivý voči antibiotikám4 a teda, či je liečba stanovená vhodne. Pri zisťovaní antigénu sú výsledky známe v deň doručenia vzorky do laboratória. Obe analýzy sú spravidla potrebné pri ťažšom priebehu ochorenia.
Ak je výsledok pozitívny, informovaný je aj miestny epidemiológ Regionálneho úradu verejného zdravotníctva. Jeho úlohou je nájsť možný zdroj nákazy, odporučiť vyšetrenie osôb, ktoré boli v úzkom kontakte s nakazeným a zabrániť tak prípadnému šíreniu nákazy.
Prevencia
Najčastejším zdrojom campylobakterov je surové kuracie mäso. Aj napriek všetkým hygienickým predpisom vo výrobe sa campylobaktery vyskytujú v mäse na pultoch obchodov. Tieto baktérie sú síce citlivé a na vzduchu hynú, ale v zabalenom mäse prežívajú aj v chladničke pri teplote 3 °C.
Veľmi dôležitá je technológia prípravy pokrmov z tohto mäsa. Surové mäso je nutné spracovať oddelene od ostatných pokrmov, hlavne od tých, ktoré sa nebudú tepelne spracovávať (zeleninové šaláty, pečivo).
Použité pomôcky treba neodkladne umyť a takisto aj plochu, na ktorej sa mäso pripravovalo. V žiadnom prípade nepoužívať pomôcky, ktorými sme spracovávali mäso na prípravu ďalších pokrmov. Taktiež je nutné udržiavať dokonalú hygienu kuchynského drezu, nakoľko tieto baktérie sú schopné prežiť aj na nerezovom povrchu umývadla a vodovodného kohútika a takisto aj v žinke na umývanie riadu. Mäso sa musí dokonale tepelne spracovať.
Obzvlášť veľký pozor treba dávať pri príprave mäsa počas grilovania a opekania v prírode, kde nie sú dostatočné hygienické možnosti. Mäso treba vopred pripraviť doma v kuchyni, potom ho už len ukladať na gril a dokonale ho prepiecť, lebo v neprepečenom vnútri môžu baktérie prežiť. Osoba, ktorá manipulovala so surovým mäsom, by si mala zabezpečiť dokonalé umytie rúk.
Terapia
Väčšina campylobakterových infekcií ustúpi aj bez podania antibiotík4 . V niektorých prípadoch je nutné podať antibiotiká4, zvlášť u veľmi malých detí s ťažkým a dlhšie trvajúcim priebehom ochorenia. Dôležitý je hlavne dostatočný príjem tekutín, aby nedošlo k dehydratácii. V prípade, že pacient nie je schopný prijať dostatočné množstvo tekutín, je nutné doplniť ich infúziou. Pacient je väčšinou v domácom liečení. Pri ťažšom priebehu ochorenia je vhodná hospitalizácia.
Viac o campylobakterióze na modrykonik.sk
- Diskusia: Campylobacter
- Diskusia: 2,5 ročnej zistili Campylobactera
- Článok: Stáva sa aj v lepších rodinách
Použité zdroje
Hodnotenia a skúsenosti s campylobakterom
Vysoké teploty, hnačka
Bacil
Bála som sa, či nemá zapálené slepé črevo. Doktorka odobrala crp - 94, tak mi potvrdili, že to môže byť slepák alebo obličky, tak sme šli do nemocnice. Tu to hneď vyvrátili, zobrali stery.
Campylobacter
Skončili sme na infúzii
Chytila to asi od psa
Baktéria jejuni
Náš problém vyriešil až reumatológ. Dodnes si vyčítame, že sme k tomu pristupovali, podľa rád detskej lekárky, ako k hnačke. Áno, probiotiká, bezmliečna diéta,... Keď počujem názov tejto baktérie, je mi zle. Od základu sa nám zmenil život.
Držím palce, aby sa to u nikoho takto neprejavilo. Pozrite si na webe, aké skazy to môže u detí narobiť. Nám to potvrdili.
Horúčky, hnačky, kŕče
Chytilo nás to cez víkend
Zistili až po 11 dňoch
Začala vo štvrtok a tiež som si myslela, že zuby. Keď to ani v pondelok neprešlo, volám doktorke, nariadila prísnejšiu diétu a prísť po paličku na výter. V utorok (5.deň) odovzdaný výter a výsledky vraj v piatok (8.deň), ale neboli, tak zasa pondelok volať (11dní). Načo je človeku po chorobe vedieť, akú mal chorobu?
Žiadne anitbiotiká, len diéta, smecta, enterina probiotiká. Hygiena ma nekontaktovala, lebo snáď aj doktorka by sa ich bála, že to tak neskoro diagnostikovala.
Prekonali sme
Ráno sme utekali k doktorke, tá nám nedala nič, vraj zúbky. Potom večer mal krv v stolici, utekali sme na pohotovosť, kde si nás nechali na infúziách a antibiotikách.
Po 5 dňoch sme šli domov. Doktorka nám nakázala dvojtýždňovú bezmliečnu diétu a nedávať deťom nič z reštaurácie. Zaujímavé, že nám dospelým nebolo nič.
Campylobakter u 9 mesačnej dcérky
O výsledkoch nám volala doktorka rýchlosťou blesku, okamžite príďte, VIKI má výsledky pozitívne.
Prišli sme, poučila nás, nechcela na nás hodiť vinu, ale povedala, že často je to spôsobené nesprávnou hygienou v kuchyni.
Drevená doska, na ktorej sa krája mäso, zle umytá doska v kuchyni, následné krájanie ovocia a bum. Je hotovo.
Viki bola vždy tučko, takže túto chorobu zvládla bez nemocnice a infúzií. Vtedy doktorka povedala, že toto ju zachránilo pred nemocnicou. Že veľa detičiek tam skončí, lebo je to zákerné a náročné pre organizmus.
Tak pre nás to bolo ponaučenie. Vyhodili sme drevené dosky, kde sa v zárezoch skrýva veľa nečistôt (popravde, aj keď je doska umytá, vždy tam niečo zostane skryté...) a nakúpili dosky umelohmotné (rada by som aj sklenenú, ale veľmi sa zatupujú nože o ňu). A zatiaľ sme proti tejto chorobe vyzbrojení.
Prekonal to môj dvojročný syn
Aj my sme hnačkovali. U nás bol našťastie slabý priebeh, nič katastrofálne, len vodnaté hnačky a zaobišli sme sa bez antibiotík.
Keby sa mi opakovane neposťažoval na bolesť bruška, tak ani neviem, že mal campylobaktera jejuni.
Doktorka mu vzala výter a tak sa na to prišlo. Ale našťastie nevracal, ani krv ani hlien nemal v stolici. Tuším ani teploty. Zvládli sme to pomerne dobre, len s diétou a probiotikami.
Syn ho mal tiež
Išli sme na pohotovosť, tam nám nič nedali, ani nepovedali, tak som s ním išla ráno k doktorke. Tá nás hneď poslala do nemocnice.
Robili mu všelijaké vyšetrenia, sono, u očnej sme boli, asi mu tlak merala, aby zistili z čoho ho tá hlávka bolí, nezistili nič.
Potrebovali vzorku stolice, no malému sa ako naschvál kakať nechcelo. Už chudák asi ani nemal čo, až sa podarilo malinký kúsok, čo im našťastie stačilo.
Zistili, že mal campylobaktera. Volali z hygieny, že sa to prenáša stolicou a mám doma všetko vydezinfikovať, hlavne WC.
V nemocnici sme boli 3 dni a potom už len diéta. Rozmýšľala som, z čoho to mohol mať a napadlo mi iba to, ako mu predavačka dala do ruky jesť surový párok. Nič také okrem toho nejedol.
Nakazila sa iba dcéra
Už podvečer v sobotu bolo dcére zle a v nedeľu už zvracala a bolo jej zle. V pondelok išla k lekárke. Odobrali výtery ,dala jej ATB a išla na maródku. O dva dni prišli z hygieny a dcéra mi vystrašená volala do práce. Vraj mam odkázať aj do kuchyne,že budú mať kontrolu. Hygienici nakoniec skonštatovali, že ta baktéria bola len v tej jedinej porcii.
Dcéra si za 3 týždne toho vytrpela a vzhľadom na to, že je silná alergička a astmatička,tak to bolo o to horšie.
Asi pol roka nechcela jesť mäso a reštauračné menu.
Myslím, že nejak zabrániť sme tomu nemohli a chybu spravil kuchár, keď to mäsko zle tepelne upravil.
No už by som nechcela, aby sme to ešte niekedy v rodine zažili.
Naša skúsenosť
Bolo to v roku 2013, vtedy sa o campylobakterovi veľa nehovorilo, bola to pre mňa nová informácia. A odkiaľ sa nakazil?? Neviem, kuracie mäso sme vtedy vôbec nejedli. Ale máme doma sliepky, mal jeden rok, mohol niečo chytiť do ručičiek a dať si ich do úst...
Iné mi nenapadá... Ruky síce umývame, ale nie každú chvíľu, hlavne keď sme na dvore... Z hygieny mi len volali, poučili ma, čo mám robiť, ako dodržiavať zvýšenú hygienu a pýtali sa, či sme nemali kuracie mäso. To je moja skúsenosť.
Skúsenosť
Nejak sme ustáli noc a potom nám naša doktorka dala antibiotiká a tie hneď zabrali. Chúďa moje, vtedy diétovala dosť dlho. :-( Nakoniec sme zistili, že to chytila z toho, že olíala holubí trus. 😞😔 Ale, už je to za nami.
Campylobakter jejuni
Vystrašila ma návšteva z hygiény
Antibiotiká nám povedala, že sú zbytočné. Musela to z tela jednoducho dostať von a prešlo to aj bez nich. Nespomínam si, čo sme brali, ale určite probiotiká, Smecta a nejaký roztok na dehydratáciu. A samozrejme diéta.