Vianoce a pečenie, to veruže, ide dokopy! A že sa vám nezdá, že by pečenie malo niečo spoločné s dm či nebodaj s #babylove? Ach, kdeže, ide im to ruka v ruke, veruže, dosť slušne. Veď sa pozrite, aké dobroty som aj s ich pomocou pre vás (a čo si budeme klamať, hlavne pre nás) vykúzlila. Len sa tak po nich zaprášilo. Ešte tak nájsť nejakého dobrovoľníka, čo by tie kalórie išiel za mňa vybehať 🙂
Och, a aby sa nezabudlo, na konci článku vás čaká SÚŤAŽ o balíček produktov, ktoré som pri pečení využila ja. Tak pozorne čítajte a nezabudnite sa zapojiť 🙂
Mrkvová torta s domácim griliážom
Toto je úplne dekadentná záležitosť. Sladká, šťavnatá, sýta, plná chutí a ešte aj pekná. Mrkva je asi top zelenina, ktorú môžete ukryť do koláčika. Prepožičia mu jemne sladkú chuť, zabezpečí vláčnosť aj počas niekoľkých dní a trochu zredukuje množstvo potrebného cukru a prihodí hádam aj nejaký vitamín. Nie je zlé, či?
Cesto:
Griliáž:
Krém:
Celé vajcia miešame spolu s hnedým cukrom v mixéri, kým sa nespoja do poriadne nadýchanej hmoty. Za stáleho miešania pridáme olej, mrkvové pyré a ešte chvíľu miešame. Následne pridáme múku s práškom do pečiva, sódou bikarbónou a škoricou a miešame iba kým sa suroviny spoja. Nakoniec ručne pridáme nastrúhanú mrkvu.
Ak chceme menšiu tortičku, rozdelíme hmotu na dve časti a použijeme dve formy s menším priemerom (cca 15cm). Ak chceme väčšiu tortu, zdvojnásobíme suroviny a pečieme v dvoch formách s priemerom cca 20cm.
Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov 30-45 minút (v závislosti od veľkosti formy).
Kým sa koláčik pečie, pripravíme si griliážovú pastu. V hrnci necháme pomaličky skaramelizovať cukor. Akonáhle je rozpustený, primiešame oriešky, poriadne premiešame a celú hmotu z hrnca pomocou stierky vylejeme na papier na pečenie (silikónovú podložku). Zmes trochu rozotrieme a necháme úplne vychladnúť. Keď je studená, nalámeme ju na kusy a vložíme do silného mixéra (ja používam food procesor). Mixujeme na vyšších otáčkach, až kým nezískame pastu (ktorá bude ale že extrémne dobrá 🙂 )
Krém pripravíme zmiešaním cukru, limetkovej šťavy a creamcheesu, ku ktorým za stáleho šľahania prilievame smotanu a šľaháme, kým nezískame dostatočne tuhý krém. Množstvo cukru a limetkovej šťavy regulujte podľa vašej chuti.
Korpusy necháme poriadne vychladnúť a prerežeme ich na polovicu. Aby neboli suché, môžeme ich potrieť lekvárom alebo trochou sirupu. Ja som tentokrát použila domáci zázvorový sirup a bola to dosť dobrá kombinácia. Každý korpus potrite krémom, do stredu dajte kôpku griliážu a prikryte ďalším korpusom. Môžete urobiť naháčku, ako ja, alebo ju potriete krémom aj zvonku. Ako sa vám páči 🙂
Ja som vrch ozdobila karamelom, príde mi takto taká slávnostná. Nie je nič jednoduchšie. V hrnci necháte rozpustiť cukor ale veľmi pomaly, aby nezhorel a zostal krásne žltý. Akonáhle je všetok cukor rozpustený, nalejte ho na papier na pečenie, chvíľku počkajte a potom ho položte medzi dva valčeky (fľaše od vína, oleja, čohokoľvel), aby ste dosiahli vlnkovitý tvar. Nechajte úplne vychladnúť, opatrne odstráňte papier na pečenie a umiestnite na vrch tortičky. Prípadne ho môžete, ako ja, nalámať na viac kúskov a rozložiť po vrchu tortičky.
Pôvodne som mala v pláne urobiť cupcakes, ale tie muffinky boli nakoniec tak dobré samé o sebe, že som krém pre tentokrát vynechala. Ak máte chuť na trochu štýlovejšiu (ale aj kalorickejšiu 🙂 ) dobrotu, pokojne ho pridajte a krásne ozdobte. Ale aj bez nej sú naozaj veľmi chutné.
Cesto máte pripravené skôr, ako sa rúra rozohreje a myslím, že rovnako rýchlo sa aj zjedia. A poviem vám, tých pár minút, počas ktorých dieťa (pri troche šťastia) nebude rozprávať. Och, to je vám, veru viac ako slušná satisfakcia 🙂 Taký malý vianočný zázrak...
Postup nemôže byť jednoduchší. Všetky suroviny okrem hrušky navážte do misy a zmiešajte. Ak nemáte k dispozícii kuchynského robota, hravo to zvládnete aj vareškou. Výsledkom je hladké cesto - ani riedke, ani husté.
Nalejte ho do formičiek na muffinky (vyjde na 12 kúskov) a navrch každého nasypte pár kúskov hrušky (odporúčam ju ošúpať).
Pečte pri teplote 180°C cca polhodinku.
Ak chcete pridať krém, stačí zmiešať mascarpone so šľahačkou v pomere 1:1 a šľahať, kým nebude pekne tuhý. K tomu práškový cukor podľa chuti a máte hotovo 🙂
Viete, že sú krajiny, v ktorých je mak považovaný za drogu, a teda je zakázaný? Och, o takúto dobrotu sa pripraviť, priam trestuhodné :D Vidíte, ako sa máme my, dekantná Slovač, dobre, že si môžeme dať takúto lakocinku? A ktovie, možno sa po pár kúskoch budete spokojne pozerať na to, ako deti bombardujú príbytok. Alebo aj nie... Ale chutiť vám bude, to som si takmer istá 🙂
Maslo roztopíme v mirkovlnke a zmiešame s rozmixovanými keksíkmi. Túto hmotu nacapkáme na koláčikovú formu (ideálne s priemerom okolo 22 centimetrov) a necháme aspoň 10 minút vychladnúť v chladničke.
V miske miešame mascarpone s cream cheese-om, cukrom a tvarohom. Za stáleho miešania prilejeme šľahačku a necháme došľahať na tuhší krém. Ochutnáme a podľa potreby dosladíme.
Opatrne prisypeme kukuričný škrob a po jednom pridáme vajcia. Miešame iba chvíľočku, kým sa vajíčka nezapracujú (aby nám cheesecake pri pečení veľmi nenarástol). Ručne pomocou stierky do zmesi zapracujeme mak a vylejeme do vychladeného sušienkového základu.
Pečieme v rúre vyhriatej na 160°C cca hodinku. Potom pootvoríme dvierka rúry a takto necháme vychladnúť a následne vložíme do chladničky alebo na balkón aspoň na pár hodín, ideálne cez noc.
Do rúry môžete vložiť aj misku s vriacou vodou, aby ste vytvorili vodnú paru a vypeckovali chuť cheesecaku na maximum 🙂
Hovoríte si: perník? Akože, hm, čo už je toto za recept? Vážení, je to síce obyčajná záležitosť, ktorú zbúchate ľavou zadnou popri dvoch hulákajúcich detvákoch a v najhoršom PMS rozpoložení. Ale odmenou vám bude koláčik, ktorý síce vyzerá ako klasická bublanina, ale chutí úplne úžasne! Je šťavnatý, skvele korenistý, akurát sladký a podľa toho, čo doňho pridáte, vie chutiť vždy inak.
U nás prvý pekáč padol skôr, ako som stihla odfotiť čo i len jeden kúsok. Takže som piekla druhý (a o pár dní tretí). Ešte aj M., čo nie je úplný koláčový nadšenec, sa teda slušne zalizovala. Takže ak hľadáte rýchly, na suroviny nenáročný a pritom maximálne chutný dezert - nech sa páči, nemusíte hľadať ďalej 🙂
Jablko ošúpte a nastrúhajte. Spolu s ostatnými surovinami ho zmiešajte do cesta takej "akurátnej" konzistencie. Vylejte ho do nádoby vystlanej papierom na pečenie (ja som použila štvorcovú formu so stranou dlhou 23cm).
Pečte ho pri teplote 170°C cca 45 minút (v závislosti od veľkosti zvolenej nádoby).
Tak čo poviete, naladila som vás na sviatočné pečenie?
Ako som sľúbila, čaká na vás súťaž o takýto balíček, ktorý obsahuje:
Získajú ho dve z vás, ktoré do komentára napíšu odpoveď na otázku - akú zeleninu alebo ovocie (či už čerstvé alebo vo forme pyré) najradšej používate pri pečení koláčikov?
Zapojiť sa môžete stradňajšej polnoci (9.12.2020) a ja vo štvrtok vyžrebujem dvoch výhercov, ku ktorým balík poputuje.
Držím vám palce a želám príjemný predsviatočný čas 🙂
Jablká to je najviac používané ovocie u nás, banány, cuketu, tekvicu 🙂
Jablka alebo cuketu...zvlacnia každe "piskotove" cesto 🤤
Ja používam naše domáce jahody, červené a čierne ríbezle, egrese, černice a marhule. Keď je sezóna tak čerstvé a ked sezóna nie je tak postupne vyťahujem zásoby z mrazaku. Marhule zavarené v pohári. Poprípade ešte používam do pečenia na potretie domáci džem bud ríbezľový alebo marhuľový.
U nas jednoznavne jablka potom nasleduje mrkva hrusky, cucoriedky, jahody 😊
Zvyknem používať cuketu, tekvicu, mrkvu a z ovocia banán, jablko, hrušku, mixované marhule 🙂
Jablká,banány,hrušky,jahody,ríbezle a cuketu🙂
My najviac pouzivame jablka, cerstve bud pecieme jablcnik alebo robime zemlovku. Este ked robim nepecenu smotanovu tortu tak najradsej mame cerstve jahody, mamina mava plnu zahradu a doplnime mandarinkami s kompotu
Paradoxne najčastejšie pečiem zo zeleninky lebo ovocie jeme hlavne čerstvé, milujeme cuketovy perníkovy koláč, cviklové cookies a mrkvový koláč s lieskovcami to su naše najoblubenejšie 😍
cuketu a jablká
U nás sa najviac využívajú lesné plody, maliny, ríbezle, jahody.. ci uz rozvarené alebo v čerstvom stave.
Ja zvyknem robit cuketovy pernik😄a v tejto forme mi cuketu zje aj manzel,aj deti.a inak,najoblubenejsi kolac u nas je bublanina s akymkolvek ovocim (jablka,hrusky,ceresne,maliny,cokolvek,co zahrada da alebo v zime pivnica,ci mraznicka)
Najčastejšie jablká, cuketu, obľúbené mám ja fazuľu, z nej sú super bezlepkové koláče. Rada skúšam aj nové koláče, či chute...skôr koláče, nie torty, nie som až tak na zdobenie a vyslovene cukrárske veci :0. A makové sú topka pre manžela a svokra, takže už pokukujem po tomto vašom novom recepte. Pekné sviatky aj vám-
Jabĺčka 🍎
Používam mrkvu, cuketu a hrušku do koláčov , niekedy jablcka😊
Ja najradšej jabĺčka, (jablkový krehký koláč je top), prípadne sa snažím obmieňať zeleninku a ovocie, čo si sami dopestujeme - cuketu, tekvicu, rebarboru, ríbezle a muchovník !!! 🙂
Ja veľmi rada robím cviklové brownie, chuti aj mojim chlapcom a ide do neho minimum múky. Do lievancov pouzivam banány a jablká a robím tak zdravšiu verziu a do klasických koláčov musí ísť veľa jabĺk, hrozienok a orieškov, tie milujeme doma všetci ❤️ Tuším idem niečo upiecť, veľkú chuť som dostala 😀
Najčastejšie čerstvé jablká,zavárané slivky,marhule,alebo broskyne,alebo doma urobený džem z mix- ovicua- aké nájdem na záhrade.
Pri pečení koláčikov najradšej používam jablko.
Mrkvu 🥕 na skvely mrkvovy kolac. A avokado 🥑 ktore vyuzivame na vsetko mozne: smoothie, salaty, puding, natierka, dip, alebo len tak samotne
Odkostkovane ceresne a postruhane jablka 😊🤗
zo zeleniny cuketu a mrkvu, z ovocia jablka, hrusky a banany
U nas najviac leti visnova bublanina
Najcastejsie jablko, banan, hokaido, mrkvu, cuketu. Vsetko sa da skvele pouzit do kolacikov,muffinov,baboviek. ❤
Jablkové alebo mrkvove pyré, samozrejme týmto dobrotam sa nevyhybame ani čerstvým, rozhodnutie je vždy o tom, čo máme hneď po ruke 😊😊😊 do koláčov ešte veľmi často dávame slivky alebo banán. Na ozdobenie drobné ovocie ako jahody, maliny, čučoriedky a černice. Robili sme aj tortu na ktorej vrch bol ozdobený jahodovým pyré 💕🥰
Na pečenie používam najčastejšie , jablká, slivky a orechy. S tým nič nepokazím....
Mrkvu a maliny 🙂
Ja najradšej používam domáce jabĺčka od mojej babky. Tá nám ich stále ošúpe a naloží do skiel, dochuti. Potom ich už len jednoducho dám na koláč 🙂 tak isto radi používame jahody, maliny a černice. Máme veľmi radi svieže tvarohové koláče s ovocim
Zo zeleniny cuketu a červenú fazuľu- z oboch je úžasné nadýchané a zároveň šťavnaté cesto 🙂 a ovocie väčšinou podľa sezóny a toho čo máme v záhradke. Momentálne jablká a hrušky najčastejšie 🙂
Cuketa, jablko, hrušky, slivky,jahody, maliny a citróny
Najradšej používam do koláčov mrkvu, jablká a cuketu 😊, koláče sú vždy vláčne a svieže 😊.
Najčastejšie jablká, hrušky a slivky. Zeleninu sme este neskúšali.
Najcastejsie jablka, hrusky a sezone ovocie marhule, broskyne.
Pri pečení koláčov najradšej ako ingredienciu používam jablká, ale keďže najlepšie a najzdravšie je všetko čerstvé, tak pečiem podľa toho, aká je práve sezóna - od čerešní, marhúľ až po maliny 🙂 Zeleninu do koláčov nepoužívam, mám rada sladké :D
Cuketa famózny Cuketovy pernik
Mrkva- Mrkvova torta
Tekvica - tekvicova babovka
Jablká- jablkove pite
🍎🍎🍎🍏🍏🍏🍏🍆🍆🍆🍆
celoročne pečiem z banánov (bábovky, wafle, lievance) a z cukety sezónne slané dobroty 😃
Do kolacov idu u nas najviac jablka v rozlicnych podobach (pyre, struhane, krajane) a deti si velmi oblubili aj banany (ked uz chytia taku farbu, kedy ich uz nikto nechce jest 😅 ) - vtedy robime najcastejsie bananovy chlebik, bananove lievance alebo ich supnem do klasickych muffinov, to tiez drobi miluju 😀
Najradsej pouzivam mrkvu , cuketu a jablka ;)
Jablká, cuketa, slivky, jahody a maliny
Jablká, marhule alebo čučoriedky 🙂
Jednoznačne jablká a slivky🍏
Jablka, banany a v lete urcite ceresne do bublaniny 🙂
Z ovocia určite jablká. V kombinácii so škoricou im proste neodolám. A zo zeleniny cuketu. Keď je v sezóne, tak cuketový koláč pečiem takmer denne.
Jabĺčka 🍎🍏
U nás najradšej jabĺčka ale aj čučoriedky,maliny na rôzne koláče a muffiny.A tiež cuketu na rôzne spôsoby.
Jablká, hrušky, slivky, jahody, maliny, cukety
Najčastejšie sú to jabĺčka, maliny, jahody a ríbezle ale aj cuketa
Do koláčov väčšinou jablká ale veľmi často robíme a pochutnávame si na nepečenej torte s čučoriedkami, banánmi, kiwi a jahodami 🙂)
Ja mám. Ajradaen do koláčov lesné ovocie alebo jahody, a potom rôzne sezónne ovocie ❤️🙏🏻
@nesvadbovo a čo myslíte tá torta aj bez grilazu by bola fajna? Mám už kúpený jedlý papier na tortu a zaujal ma tento rcp, tak uvažujem ako to spraviť ..inak ja rada používam do pečenia jablko alebo mrkvu (a navrch kolacika z nej citrónová poleva 😋) a skúšala som už aj cuketu či cviklu 🙂
🍎🍏jabĺčka🍏🍎 Náš obľúbený kuskusový nákyp s jablkami 👌👍
Jablčka, mrkvku, marhule asi najviac top 🙂
Ja určite jablka😉
Keďže máme na záhrade úrodnú jabloň, tak jablká.
Jablka 🍀
U nas jednoznacne vyhrava cuketa a jablcka, potom nasleduje mrkva, v esnom zavese je hokaido a repa acokoladove kolaciky tiez nesmu chybat 🙂
Jahody a maliny 🍓 a tiež cuketa a hokaido 🎃
Pri muffinoch to su banány alebo jablkové pyré. Na cheesecake jahody 😀 a do pernika hrozienka alebo brusnice. ✨✨✨🎄🎄🎄❄️❄️🤞🤞
Jednoznačne to sú maliny a zo zeleniny tekvica 😍
Jablká, banány, hrušky
Najviac pri peceni vyuzivam jablka a banany a zo zeleninky mrkvu😀milujeme mrkvovu tortu
Najradšej používam jablká, marhule, banány.
Cuketu a jablka
U nás jablka a mrkva topstar
U nás doma sú to väčšinou jablká alebo banány. 🙂
Zo zeleniny najradsej pouzivam cviklu,kolacik z nej je fantasticy,vsetci ho doma zboznujeme a z ovocia jablcka 🙂
cuketu na perník a jabĺčka 🙂
Jednoznačne cuketa, mrkva a jabĺčka.... najlepšie, čo môže byť ;)
Na pečenie jablká a banány 🙂
Začni písať komentár...
Ja cuketu,robim z nej rozne kolaciky a su chutovo velmi dobre. Nedavno som skusila aj mrkvu a boli sme milo prekvapení.