Ako často sú poradne a ultrazvuky v prvom trimestri?
ahojte na moj prvy ultrazvuk idem az na buduci tyzden zijeme s priatelom v Uk tym ze mam pco trombofilne mutacie a 1x zamlknuty potrat v skorom stadiu tehotenstva mi lekari zo slovenska nasadili liecbu hned od zaciatku tehotenstva fraxiparin utrogestan aspirin.
takze som si isla po lieky na skok a musela som sa vratit domov na par dni s tym ze teraz neviem ako dlho budem musiet byt na Slovensku my s priatelom nemame rodicov ani ziadnu rodinu na Slovensku nemam kam ist jedine hotel alebo na par noci niekde u kamosov ale o to nejde keby som na Slovensku musela ostat prvy trimester zariadila by som sa nejako lenze snazim sa dopatrat ako casto su poradne na Slovensku v prvom trimestri podla menstruacie som 6+1 momentalne
na ultrazvuk idem ked budem 6+6tt ale realne od ovulacie menej 5aj nieco
ako casto bude lekar vyzadovat ultrazvuky? ma vobec cenu odist do Uk v prvom trimestri… som schopna aj cestovat alebo ostat na sk teraz mesiac
na sviatky odist do Uk a prist po sviatkoch zase alebo medzi sviatkami. som ochotna sa prisposobim situacii ci uz ostat cestovat a podobne
v Uk totiz prvy ultrazvuk robia az na 12 tyzden tehotenstva a ja som rizikovejsi pripad liecbu mi tu nedaju len tak tiez
co robit. ako to poriesit ?neviem ani ci by som tolko mohla cestovat cca 3 hodky let
uk -sk kedze mam trombofilne mutacie aj ked uz mam fraxiparin a vobec netusim ako castu su ultrazvuky budem rada za kazdu skusenost uz od skusenejsich mamiciek tehuliek dakujem
Čiarky a bodky opustili túto konverzáciu skôr sa než začala, okej.
Žijete v Anglicku, zdravotnú starostlivosť máte na Slovensku. Ak od začiatku tehotenstva riešiš komplikácie, tak by som očakávala že ťa dajú na rizikové tehotenstvo, kde je počet poradní/návštev väčší. Tento počet sa následne zvyšuje počas druhého trimestra a vyvrcholí v treťom trimestri kde sa potom hlásiš ako na pomaranče každý týždeň. Inými slovami, už iba z tohto vyplýva že by malo pre teba zmysel si hľadať niečo dlhodobé na Slovensku ak plánuješ aj rodiť na Slovensku. Od určitého týždňa ti nemusí byť cestovanie odporučené vôbec, keby ťa napríklad dali od začiatku na kľudový režim.
Zdravotná starostlivosť nie je povinná, nebudú ťa naháňať do čakárne (nemajú šancu to odsledovať nech by akokoľvek veľmi chceli), je to najmä v tvojom záujme ako veľmi chceš aby sa sledoval priebeh tvojho tehotenstva. Rovnako môžeš odmietnuť všetky testy ktoré sa odporúčajú, ako prvý ultrazvuk, triple test, morfologický ultrazvuk (a tu sa nebavíme v rovine či je to dobrý nápad, iba že na to máš právo), krvné testy a tak ďalej.
Žijete v Anglicku, zdravotnú starostlivosť máte na Slovensku. Ak od začiatku tehotenstva riešiš komplikácie, tak by som očakávala že ťa dajú na rizikové tehotenstvo, kde je počet poradní/návštev väčší. Tento počet sa následne zvyšuje počas druhého trimestra a vyvrcholí v treťom trimestri kde sa potom hlásiš ako na pomaranče každý týždeň. Inými slovami, už iba z tohto vyplýva že by malo pre teba zmysel si hľadať niečo dlhodobé na Slovensku ak plánuješ aj rodiť na Slovensku. Od určitého týždňa ti nemusí byť cestovanie odporučené vôbec, keby ťa napríklad dali od začiatku na kľudový režim.
Zdravotná starostlivosť nie je povinná, nebudú ťa naháňať do čakárne (nemajú šancu to odsledovať nech by akokoľvek veľmi chceli), je to najmä v tvojom záujme ako veľmi chceš aby sa sledoval priebeh tvojho tehotenstva. Rovnako môžeš odmietnuť všetky testy ktoré sa odporúčajú, ako prvý ultrazvuk, triple test, morfologický ultrazvuk (a tu sa nebavíme v rovine či je to dobrý nápad, iba že na to máš právo), krvné testy a tak ďalej.
@cyneric poradne sú povinné a ich počet sa zapisuje. mala by si ich mať určitý počet
@anonym_a06889 V nemocnici ťa neodmietnu keď budeš rodiť (pretože nemôžu), iba s príspevkami budeš mať opletačky.
@cyneric ja Viem ze su povinne ale skor ma zaujima ako casto su v prvom trimestri moj gyndos vie ze zijem v anglicku
a ze v pripade gravidity mam dost na lieky a kontrolu
ja rodit planujem uz v Uk ako som spominala s priatelom zijeme v Uk rodinu nemame rodicov nemame sme sami a nemame zazemie na slovensku urcite by som chcela rodit v Uk lenze ten prvy trimester potrebujem byt pod kontrolov lekarov v uk je zdravotnictvo hrozne 🫤 zeny maju prvy ultrazvuk az na 12-13. tyzden tehotenstva ja tak dlho cakat nemozem a urcite nie bez liecby
cize rozmyslam ci budem musiet ostat do 13tt na Slovensku alebo Nie a hlavne ide o to ako casto au poradne
@anonym_autor ostala by som tu do 14tt.
Mám anglickú klávesnicu, takže sa tu naozaj nebudem trápiť s tým, aby to bolo napísané úplne tip-top. Snáď vieš pochopiť text aj bez mäkčeňov, dĺžňov a čiarok. Ale dobre, napíšem to so všetkým, aby sme sa chápali. 🙂
Píšem niekde, že rodím na Slovensku? Alebo že chcem celé tehotenstvo tráviť na Slovensku? V príspevku riešim iba to, aké časté sú kontroly počas prvého trimestra. Od druhého trimestra ma už preberie Anglicko, to je všetko. Nerozumiem, prečo riešiš, či budem mať na Slovensku niečo trvalé alebo netrvalé – ja riešim len prvý trimester, nič viac.
Ďakujem ti za odpoveď, ale nerozumiem štýlu, akým si to podala – akoby som bola nezodpovedná. Je predsa jasné, že neplánujem cestovať 9 mesiacov UK–SK. Riešim iba prvý trimester. Ďakujem za pochopenie. Dúfam, že teraz budeš lepšie chápať, keďže tu už mám aj čiarky. Prajem pekný večer.
@anonym_autor s trombofilnym stavom sú poradne klasicky každe 4 týždne. A od 34 týždňa častejšie. Hlavne je držať sa liečby a verím že všetko bude v poriadku. Možno skôr sa opýtajte na kontrolu na hematologii.
@mullerova46 myslis si ze teda skor na hematologii … ma budu chciet vidiet castejsie ako u gynekologa ?
@anonym_autor ostala by som tu do 14tt.
@anonym_f1d2cb lenze to budu akurat sviatky
pokusim sa to vysvetlit
na slovesnko cestujem za par dni
ostala by som mesiac pred sviatkami odisla domov ( uk ) a vratila sa po sviatkoch alebo hoci aj medzi sviatkami… ak by to bolo nutne aj ked myslim si ze
teda kazdy ma volno pocas vianoc ci ich presedim doma v pohodli a klude alebo niekde na slovensku u niekoho v strese a sama je jedno teda myslim si ze lepsie by mi padlo byt na sviatky doma ako u znamych
ale zase chcem len to najlepsie pre babo a ja fakt neviem co mam robit 🥲🥲
@anonym_f1d2cb lenze to budu akurat sviatky
pokusim sa to vysvetlit
na slovesnko cestujem za par dni
ostala by som mesiac pred sviatkami odisla domov ( uk ) a vratila sa po sviatkoch alebo hoci aj medzi sviatkami… ak by to bolo nutne aj ked myslim si ze
teda kazdy ma volno pocas vianoc ci ich presedim doma v pohodli a klude alebo niekde na slovensku u niekoho v strese a sama je jedno teda myslim si ze lepsie by mi padlo byt na sviatky doma ako u znamych
ale zase chcem len to najlepsie pre babo a ja fakt neviem co mam robit 🥲🥲
@anonym_autor na tých pár dní sviatkov by som šla do UK ale ozaj na 7-10 dni len.
@anonym_autor na tých pár dní sviatkov by som šla do UK ale ozaj na 7-10 dni len.
@anonym_f1d2cb presne 24 decembra by som Mala byt v 12tt
takze tie prve tyzdne by som bola na slovensku a na kontrolu by som dosla uz v 13tt snad mi to schvali aj lekar alebo snad neribim zle keby odidem do Uk na sviatky
@anonym_f1d2cb presne 24 decembra by som Mala byt v 12tt
takze tie prve tyzdne by som bola na slovensku a na kontrolu by som dosla uz v 13tt snad mi to schvali aj lekar alebo snad neribim zle keby odidem do Uk na sviatky
@anonym_autor Zaujímalo by ma prečo nechodíš v Británii k lekárovi ? Nebude to lepšie v budúcnosti ?
@mullerova46 myslis si ze teda skor na hematologii … ma budu chciet vidiet castejsie ako u gynekologa ?
@anonym_autor no ja napríklad nechodím lebo mám dobré výsledky a beriem fraxiparine ale tebe kto nastavoval liečbu ? Berieš zvláštnu kombináciu liekov na zrážanie krvi. Nekontrolovali ti výsledky či máš dobrú liečbu ?
@anonym_autor ja by som sa na toto všetko pýtala SVK lekára keďže ideš naprv k nemu, drzim palce aby nastavili dobru liečbu a aby to dopadlo úspešne do konca. ☺️
@anonym_autor ahoj ja riesim velmi nieco podobne som v 9tt mam PCOS a trombofiliu a teda na poradne chodim klasicky kazde 4tyzdne bola som v 5tt to nič nevidel tak ma objednal v 7 to uz bolo aj srdiecko a potom mi dal termin az o 4 tyzdne ale teda bola som odoslaná aj na kontrolu na hematologiu a picham si denne clexane 0,2, 2x denne ascorutin, magnezium a progestenalle 200mg tiez som po jednom potrate tak snad to dotiahneme do šťastného konca 🙂
@anonym_autor Zaujímalo by ma prečo nechodíš v Británii k lekárovi ? Nebude to lepšie v budúcnosti ?
@simca115 az od 12tt ma tu zoberu na prvy ultrazvuk teraz som 6tt
@anonym_autor ahoj ja riesim velmi nieco podobne som v 9tt mam PCOS a trombofiliu a teda na poradne chodim klasicky kazde 4tyzdne bola som v 5tt to nič nevidel tak ma objednal v 7 to uz bolo aj srdiecko a potom mi dal termin az o 4 tyzdne ale teda bola som odoslaná aj na kontrolu na hematologiu a picham si denne clexane 0,2, 2x denne ascorutin, magnezium a progestenalle 200mg tiez som po jednom potrate tak snad to dotiahneme do šťastného konca 🙂
@anonym_5e7446 gratulujem 🙏 tak tiez som objednana na hematologiu som velmi zvedava na vsetko zatial beriem utrogestan a fraxiparin
Ja som bola po IVF, trombofilny stav bez preventívnej liečby, po potrate, geriatricka matka a poradne čo 4 týždne klasicky. Len prvú som mala už v ôsmom týždni, keďže si ma preberal Dr. po centre asistovanej reprodukcie.
@anonym_autor no ja napríklad nechodím lebo mám dobré výsledky a beriem fraxiparine ale tebe kto nastavoval liečbu ? Berieš zvláštnu kombináciu liekov na zrážanie krvi. Nekontrolovali ti výsledky či máš dobrú liečbu ?
@mullerova46 preco zvlastnu?? beriem Fraxiparin
utrogestan ale to koli pco a aspirin 100mg takto to mam napisane v sprave z hemstologie utorok idem na kontrolu tak to mozno upravia podla aktualnych vysledkov
Ja som bola po IVF, trombofilny stav bez preventívnej liečby, po potrate, geriatricka matka a poradne čo 4 týždne klasicky. Len prvú som mala už v ôsmom týždni, keďže si ma preberal Dr. po centre asistovanej reprodukcie.
@michaela329 tak to by bolo super ja som si Myslela ze raz za tyzden 😄
@mullerova46 každý Dr. nastavuje liečbu konkrétnemu pacientovi podľa výsledkov. Ja som napríklad bez, iba v prípade krvácania som mala mať clexan. Kolegyňa mala iba aspirín, kamarátka fraxiparin a aspirin.
@anonym_autor tiež žijem v uk a pravda je že objednávajú až okolo 12tt tak som si zaplatila na sono súkromníka🤷🏻♀️bolo som prvý krát keď som bola 5+2 tam bolo vidno iba gestačny a žltkovy a teraz v stredu som bola druhý krát a bolo pekne vidieť už aj srdiečko som počula 8+6tt som bola vtedy platila som 85£ cestovať tak často v prvom trimestry tiež neni dobre
@anonym_autor tiež žijem v uk a pravda je že objednávajú až okolo 12tt tak som si zaplatila na sono súkromníka🤷🏻♀️bolo som prvý krát keď som bola 5+2 tam bolo vidno iba gestačny a žltkovy a teraz v stredu som bola druhý krát a bolo pekne vidieť už aj srdiečko som počula 8+6tt som bola vtedy platila som 85£ cestovať tak často v prvom trimestry tiež neni dobre
@anonym_a6e7c4 ahoj… ako mam vyhladat sukromnu kliniku tu v uk? to som planovala tiez ze si budem
platit aj sukromne ked bude treba ale mne z sk treba aj Tak aj
lieky cize to by sa velmi nevyriesilo myslis ze z uk na sk let 3hod max nieje bezoecny?
@anonym_a6e7c4 ahoj… ako mam vyhladat sukromnu kliniku tu v uk? to som planovala tiez ze si budem
platit aj sukromne ked bude treba ale mne z sk treba aj Tak aj
lieky cize to by sa velmi nevyriesilo myslis ze z uk na sk let 3hod max nieje bezoecny?
@anonym_autor tak to máš dosť komplikovane chodiť hore dole aj na letenky stále dávať peniaze určite by som asi zostala na sk do toho 12tt budeš to mať asi jednoduchšie
A stačí si iba vyhľadať na internete vo vašom okoli kde robia skorý scan a objednať sa

@anonym_autor s trombofilnym stavom sú poradne klasicky každe 4 týždne. A od 34 týždňa častejšie. Hlavne je držať sa liečby a verím že všetko bude v poriadku. Možno skôr sa opýtajte na kontrolu na hematologii.