Ako môže niekto neplánované otehotnieť?
V poslednom čase sa tu ako huby po daždi množia témy, v ktorých autorky neplánované otehotneli, "podarilo sa", "nechceli sme, stalo sa", ako štátnicovať/maturovať tesne pred pôrodom, resp. s novorodencom, nemáme kde bývať a čakáme druhé, tretie, štvrté, x-té dieťa.
Mohol by mi prosím niekto vysvetliť, ako je toto, preboha, v dnešnej dobe možné? Veď keď nechcem dieťa, tak si dávam pozor. Vyspelá antikoncepcia, všetky možné metódy, tak kde je problém? Prečo ženy takto ľahkovážne pristupujú k tak vážnemu životnému kroku, akým je mať dieťa? Keby to boli menšiny z osady, tak pochopím. Ale mnohé ste VŠ vzdelané, považujete sa za moderné...
@extempore ja uz asi tazko..🙂 zdravie si ale kvoli braniu HAk nemienim znicit.
A ked ti to je jedno, tak naco sem pises??? Je kopec rodiniek,co normalne vychovavaju aj viac deti,niektore planovane,ine neplanovane.. tie rodinky su mi sympataticke a dokazuju,ze da sa vychovat aj v dnesnejndobe viac deti a je ich aj tu na koniku dost a ziju si uplne normalne a mam.ich aj v okoli..nestradaju,nie su to ziadne vyplakavajuce socky..
Stale si ale nenapisala,akubdokonalu na 100% antikoncepciu poznas okrem nesulozenia.
Hm... ked si na 100% ista ze nechces mat deti tak naco pchas do seba hak a neposles radsej muza na vazektomiu? Ekonomicky ajj zdravotne omnoho lepsie riesenie.
@luxikate za tri roky máme splatenú hypo na dom, tak možno potom sa rozhodneme ešte pre jedno dieťatko 🙂 nič sa podväzovať nebudéééé... budeš musieť piť vodu znečistenú mojimi hormónmi.. a ešte aj hormónmi iných ľudí.. a vieš čo? nepi ju vôbec, však ryby do nej močia tiež a bohviečo v nej ešte robia :D :D
@luxikate btw, tvoje tvrdenia o znečisťovaní pitnej vody hormónmi sú čistým hoaxom... čítaj prosím s porozumením :D
https://www.zdravie.sk/clanok/48128/estrogeny-v...
Posobi to tu na mna trosku ako skryta reklama na Nuvaring😜
Aj blba reklama, je reklama😎
inac, vsetky, co tu osocujete zeny s HAK, ze znecistuju vody - vy ste 100% zero waste, ze? keby ste radsej riesili hormony a ATB v mase, co dostavaju deti v skolach/skolkach ...
ja mám ešte jeden postreh k tejto téme - určite ma nenapadlo ako prvé, ked som zistila že som tehotná, že to dieťa nechcem, že si to dám vziať alebo niečo podobné (a zažila som to 3x). Aj keď som síce neskákala hneď od radosti po povalu, tak takéto myšlienky ma vôbec nenapadli. Dokonca si pamätám, ako som sa asi rok pred prvým tehotenstvom pýtala priateľa (teraz už manžela) vzhľadom k tomu, že sme vtedy používali iba metódu plodných/neplodných dní a kondóm, čo by urobil, keby som otehotnela, takže sme neboli až takí vyhúkaní, ked sa to naozaj stalo. Mne vtedy preblesklo hlavou - ako to povieme rodičom? čo oni na to? no nikto ma na potrat ani neposielal. Jedno šťastie. čo ďalej? dokončím VŠ? dá sa to? študovala som stavbarinu, to sa diaľkovo vtedy nedalo. Takže si nemyslím, že prvé čo všetky ženy v takejto chvíli napadne je, že ved ja to dieťa nechcem. Nehádžte nás všetky do jedného vreca.
A ešte jedna pikoška - mám kamošku, obaja s manželom sú inžinieri, majú 6 detí, z toho plánované boli asi len 2. Prvú dcéru mali ešte tiež počas štúdia na vysokej. Ked čakali 4té, kamoška mi so smiechom povedala, že vždy ked konečne predajú kočík, že už im ho netreba, tak znova otehotnie, tak čoskoro musí zháňať ďalší. A že to Pán Boh tak nadelil, lebo jej švagriná je neplodná, tak majú aj za nich.
Všetko je o tom, ako sa k tomu človek postaví - či je to dieťa pre neho dar a zázrak, alebo prekážka k vlastnej pohodlnosti a k naplánovanému životu.
@jklara 6 deti?to maju doma veselo..😀😀.aj babka ma 5 deti a ja som zo 6 surodencov...a mama tiez mpzno mala iba 2 "planovane"ja som najstarsia a urcote som na plane nebola ani naaaahodou nakolko mama bola velmi mlada ked so mnou otehotnela...😀😀...ja mam zatial dve..s mm sme 10 r.nepouzivame ziadnu ochranu a aj napriek vstkemu mame iba dve deti "planovane"...
ja uplne chapem ako to zakladetlka mysli..a myslim, ze mnohe to tu beriete trosku vztahovacne, pripadne nechcete pochopit..
Je to hra so slovickami, ja chapem ze ste sa snazili vysvetlit rozdiel medzi nechcene a neplanovane, ale ja to vidim aj tak trosku komplexnejsie..
Ja tiez presne ako zakladatelka nedokazem pochopit ked niekto povie, ze mam 2 deti neplanovane. Je mi jasne, ze si ich potom nechali, ze sa starali, aj lubili..o to nejde..tiez chapem, ze povedia, ze neplanovali sme teraz, mozno neskor...V tom pripade ale pre mna dieta planovane je...Vzdy je planovane ak sme ho planovali neskor, vzdy je planovane ak mam s manzelom sex a viem, ze nemam antikoncepciu, ze pouzivam metody ze mozno, dufam, hadam nemam plodne dni, hadam to vcas manzel vytiahne,..ale..ratam s tym, ze sa moze stat, ze to nevyjde... tym padom to do kategorie "neplanovanych" deti ani nezahrnam, pretoze som stotoznena s tym, ze to moze byt a som na to pripravena..sice by mi mozno vyhovovalo neskor, ale ked bude, chapem ako sa to stalo, chapem, preco som dieta splodila a uvedomujem si riziko. Nebudem ale potom rozhlasovat ako som neplanovane otehotnela..lebo potom vlastne len so seba urobim hlupu, ze neviem ako sa pocne dieta...
Preto tiez nerozumiem ako moze byt dieta pocate tak, ze som to vlastne vobec nechcela a ups..stalo sa.. preto chapem poznamky zakladatelky o intelgencii a vseobecnemu prehladu o tom ako sa pocne dieta a co tym, ze si uzivam s chlapom bez poriadne zabezpecenej ochrany asi podstupim..
Uz moji rodicia pred 40 rokmi si vedeli naplanovat deti...nemyslim tym teraz to, ze musia byt na den a rok naplanovane...to je na prirode, ci to vyjde hned ci nie..samozrejme sa neda vzdy naplanovat 100%, ale tak ked to dietatko chcem a pracujem na tom, tak ci je to o mesiac ci o 3 roky, tak je planovane...
Ked ho neplanujem a nechcem, tak si davam pozor aby som nemusela potom rozpravat okoliu ako som ho neplanovala a ups...zazrak..
A s troskou nadsadky: Poradte tie kondomy co sa tak dobre trhaju a tie neucinne tabletky a ine formy co tak casto zlyhavaju...Ja som mala dieta naplanovane....Vedela som co chcem najprv dosiahnut, co potrebujem mat aby som sla do sexu s tym, ze mozem otehotniet...ked sme sa rozhodli ist na to, tak do 2 mesiacov som bola tehotna....prve tehotenstvo zial skoro skoncilo, ale druhy poskus opat na 2 mesiac...po porode 8 rokov sa chranime a napriek mojej vysokej plodnosti a muzovej dokonalej vybave ani raz nepraskne kondom a nikdy nic nezlyha a pritom ja by som tak chcela druhe dieta, len manzel nie 🙂 Preto ked on vie, ze dieta nebude, tak aj on ako chlap si dava sakramensky zalezat na tom, aby naozaj nebolo...a ja viem, ze kym on nepovie, ze dieta moze byt, tak nebude, lebo rozmysla aj on a neriadi sa tym, ze jooj, nemam rad kondom, spolahni sa moja zlata na mna, ze to vcas vytiahnem atd atd...Vzdy su v tom dvaja a ked idu do sexu lezerne, bez rozmyslania, tak potom sa rodia tieto neplanovane deti...
Ja si myslim, ze existuje samozrejme urcite % ak nie promile zien, ktorym ten kondom ozaj praskol napriklad, alebo kvoli neuvedomujucim si zdravotnym problemom pripadne tym spominanym atb znizili ucinnost antikoncepcie...a ano, mozu povedat, ze tym padom to bolo prekvapenie a neplanovane, ale neda sa vina hadzat na zlyhanie antiky...ale to keby boli len taketo zeny tak by sme poculi o par pripadoch z 1000...zial co vidim na okoli, tak ludia sa vyhovaraju na vsetko len nie na vlastne zlyhanie, lebo je lahsie obvinit kadeco, len nie to, ze proste ideme na to ako kraliky, lebo moj muz nema rad kondom a ja nebudem brat HAK a neznasam toto a hento...je to v podstate ludske, teda zivocisne, kedze aj my sme v tomto len zvierata, ale mame aj rozum, co asi ale nie kazdy dokaze pouzivat zodpovedne..
Uz len medzi celebritami - zena Igora Kmeta vo vysokom veku tehotna a an nevedela ze je...dieta nie je nechcene, ale je neplanovane...a pravdepodobne preto, ze si uz v takom veku mysleli, ze otehotniet nemoze, alebo ze je to malo pravdepodobne..uz pomaly cakala prechod...a to sa stava...ale to nie je zlyjanie ziadnej antiky, to je nevedomost...alebo nezodpovednost? Pritom ich syn bude milovany a rozmaznavany, to nema nic s tym ze ho nechcu....teraz ale Pociskova? Neplanovane druhe dieta...pocas dojcenia? Neriesim..ale mlada, akoze intelgientna, jej drahy tiez..a ja ked pocujem ze celebritky otehotneli neplanovane...ale sexovat planuju dostatocne...
Ospravedlnujem sa obcas sa tvrdsie slova, ale tiez nepochopim
Myslim, ze zakladatelka tu tiez nikoho nejde odsudzovat, len je to tak nepochopitelne, ze sa rozum zastavuje
V tejto dobe informovanosti a moznosti, kedy zeny vedia sediet na nete a zoznamovat sa na pokeci s chlapmi, ale aby zapla google a nasla si nejake informacie, na to uz nema asi cas..
Ja napriklad keby ze mam uz druhe dieta, ktore som tak chcela, tak sa dam sterilizovat, manzel sa tiez sam nuka na vazektomiu.....iste a jasne riesenie ak sa naozaj s detmi skoncilo....a ked deti este niekedy chcem, len este nie teraz, tak sa tak chranim ze si to zabezpecim minimalne dvojnasobne..inak si poviem, ze vlasne dieta moze prist ak pride..a tym ho vlastne planujem...a nerobim so zeba zazrak prirody ze ups..neviem ako sa to mohlo stat..
@m.i.r.i pekne napisane 🙂
Vyjadrim sa len k tomu praskynaniu kondomov (a to som kvoli ziadnej takejto "smole" neotehotnela). Tiez to nechapem, ale.. S alergiou na latex sme pouzivali rozne nelatexove a dva nam praskli, takze sme si hovorili, ze asi tie materialy tolko nevydrzia a kupili sme Durex. Dva mesiace dobre a potom praskol, bola som s partnerom vtedy asi 5 mesiacov, prvacka na vyske, takze som samozrejme mala stres, ale nic sa nestalo nastastie. Kupili sme nejake Primeros alebo co, polroka fungovali na nich, ale uz sme moc neriskovali a radsej to kontrolovali takze sa do mna priatel neurobil ani s kondomom, ale ta alergia bola priserna ti poviem.. A po cca polroku praskol aj tento, ale to uz nastastie nehoda nehrozila, lebo sme si to vsimli 🙂 potom sme 1.5 roka mali sex bez kondomu, ja uz ze na to kaslem, praskaju vsetky a teda za mna, stale dokola pisem, ja som od 16 skoro vzdy bez kondomov mala sex (antiku nemozem) a nikdy sa nic nestalo, zatial co kondom mi praskol. Neodporucam, ale za mna je to v pohode ochrana a keby to nahodou "nevyslo' a nestihli sme vybrat tak si poviem, ze asi to tak osud chcel, aby som mala druhe dieta a ked si raz poviem, ze dost, tak to nejako vyriesime. Ake ako skoro 6 rokov takmer dennodenneho sexu a nic sa nestalo. :D Otehotnela som az potom, co sa do mna partner vyslovene urobil a ovulka bola posunuta malinko asi (predtym sa nikdy neurobil, asi sme podvedome babo chceli skor ako sme hovorili 🙂 ). Takze ako za mna kondomy fakt praskaju a to rozne znacky. Nechapem, asi mam na to smolu. Ale vazne praskaju. :D
@ah1234 ved ja viem ze praskaju 🙂 preto som to napisala tak s nadsazkou a ironicky - lebo ja sa neviem dopatrat takych co by praskli..vravim zo srandy...lebo uz mi kamosky radili, ze vezmi po zaruke a tak, aby praskol 🙂 vravim to zo srandy, ze nam sa to nikdy nestane a brala by som to....sice muz by chaosil neskutocne, ale tak aspon nejaka nadej 🙂
Ja mam sice obe deti planovane, ale neodsudzujem tie, ktore otehotneli neplanovane. Mna do toho totiz nic, nevidim ziaden dovod, preco by som mala hodnotit sexualny zivot druhych😉 V kazdom pripade, ovela dolezitejsie je to, s kym to dieta cakam, ako to, ci bolo alebo nebolo planovane.
@m.i.r.i prrsne takto aj ja tuto temu chapem... ja to tiez tak beriem - doteraz mam 3 planovane deti, teraz som si dala teliesko - ako tu citam tak vlastne nefunguje🙂 som to vcera muzovi oznamila, zasmial sa ze nam aj tak chyba do paru este jedno... takze hej, keby som otehotnela tak by to bolo neplanovane ale zase prijate a milovane😉
Ha......ako? Mate 2 rocne dieta co kojite.....pritom berete antiku a bum ..... zrazu je na monitore človiecik.....
necitala som komentare, ale mna fascinuje, ak zena prizna, ze muz do nej ejakuloval ale ona netusiiiiiii, ako je mozne, ze je tehotna. lebo si myslela, ze plodne dni ma inokedy, ako to dovolila :D ved ak nechcem dieta, nedovolim toto muzovi, nie ?
@extempore no :D priznavam teraz, ze som ani netusila ze je viac velkosti kondomov. Opytam sa ked dojdem z prace priatela, ze ci nekupoval nejake male :D alebo si ich mozno nevedel nasadit a roztrhol ich nechtom alebo co.. Vsetky jeho byvalky pouzivali antiku, tak aj to je mozne. Kazdopadne, my sme fakt rarita, nam praskli vsetky znacky snad, ale opakujem, ze som napriek tomu neotehotnela (ale ten jedenraz som mala aj kus stastia), sledovali sme to, ked sme zistili ze sa nam to deje. :D

@khkt suhlas, aky by som mala volit tuto PPR metodu a HAK, volim PPR or nejaku jej formu, nakolko je to bio eko a tak, jednoducho prirodzene telu 😉 Ale v tomto pripade je aj dolezite mat pri sebe toho spravneho cloveka 🙂