Ako môže niekto neplánované otehotnieť?
V poslednom čase sa tu ako huby po daždi množia témy, v ktorých autorky neplánované otehotneli, "podarilo sa", "nechceli sme, stalo sa", ako štátnicovať/maturovať tesne pred pôrodom, resp. s novorodencom, nemáme kde bývať a čakáme druhé, tretie, štvrté, x-té dieťa.
Mohol by mi prosím niekto vysvetliť, ako je toto, preboha, v dnešnej dobe možné? Veď keď nechcem dieťa, tak si dávam pozor. Vyspelá antikoncepcia, všetky možné metódy, tak kde je problém? Prečo ženy takto ľahkovážne pristupujú k tak vážnemu životnému kroku, akým je mať dieťa? Keby to boli menšiny z osady, tak pochopím. Ale mnohé ste VŠ vzdelané, považujete sa za moderné...
Ja za plánované tehotenstvo/dieťa považujem takýto prípad: o 2-3 roky chceme dieťa, tak ok 1-2 roky sa chránime, a potom ideme do sexu bez ochrany, s vedomím, že teraz to splodíme. To znamená, že to plánujem v nejakom blízkom časovom období, ktoré čoskoro nastane, a ked to obdobie príde, robím všetko preto, aby to vyšlo.
Ja ked som napísala, že áno plánovali sme deti, ale neskôr, tak to bolo v časovom horizonte vtedy najskôr o 6-8 rokov. A samozrejme v postupnosti - najprv skončím výšku, potom začnem pracovať, bude svadba a cca vo veku 28-30 by sme tie deti mohli mať. Ale to bola v tom momente taká vzdialená a neistá budúcnosť, že sme to dopodrobna neriešili.
To znamená, že sme robili všetko preto, aby k otehotneniu nedošlo, a tak sme používali ochranu. Takže ak napriek tomu, že používam ochranu, otehotniem, je to "škrt cez rozpočet", to určite takto v pláne nebolo.
V našom prípade sme používali kondom a metódu plodných a neplodných dní. Bez kondomu sme sexovali iba tesne pred menštruáciou. Cyklus som mala pravidelný.
Prvý krát ked som otehotnela, tak to bolo moje zlyhanie, lebo som sa "prerátala" (resp. nekukla som sa dobre do kalendárika)
Druhýkrát som otehotnela viac ako 3 mesiace po vysadení HAK (ktorú som brala asi 8 rokov), ked sme používali zase metódu plodných dní + kondom pri každom styku, ale počas plodných dní sme nesexovali vôbec. To sme boli na pobyte k 10. výročiu svadby, bolo to v čase po plodných dňoch s rezervou, styk iba s kondomom, bez nejakého prasknutia kondomu, a napriek tomu som otehotnela.
V treťom prípade keď som otehotnela, to bolo relatívne krátko po poslednom tehotenstve, v čase ked som ešte dojčila. Styk sme mali iba s kondomom a v čase plodných dní vôbec.
Bez kondomu sme mali styk asi iba 2x aj to tesne pred menštruáciou, ale očividne to bolo také intenzívne, že to u mna spustilo ovulku a otehotnela som.
Ale najzaujímavejšie na tom celom je, že som každé tehotenstvo zistila až na začiatku 3. mesiaca. Prvé preto tak neskoro, lebo som bola v tom čase na 6týždnovej brigáde v zahraničí, zmenila som stravu, bola som v strese, bývalo mi tam zle, menštruáciu som dostala ale slabú, takže tieto príznaky som považovala za dôsledok zmien. Až ked som ďalší mesiac nedostala menštruáciu, objednala som sa ku gynekologičke. V druhom a treťom prípade som takisto mala po mesiaci krvácanie, o ktorom som si myslela, že je menštruačné. Pri druhom tehotenstve som vtedy riešila možnú zmenu zamestnania, stres v robote, nejak som neriešila slabú menštruáciu, ďalší mesiac mi meškala, a žiadne iné príznaky som nemala! potom mi to meškanie nedalo, urobila som si test, objednala sa ku gynekologičke, a tá potvrdila 3. mesiac tehotenstva. A pri treťom tehotenstve to bolo tak isto, žiadne príznaky - žiadne zvracanie, napätie, citlivosť, nič! dosť som vtedy schudla - v priebehu roka 10 kg, tak ani na váhe som nič nepocítila, resp. pocítila som iba to, že som neschudla za posledný mesiac, čo som dovtedy chudla cca 1 kg mesačne, (ale trocha som poľavila v cvičení aj v dodržiavaní stravy). Test som si robila až po 2 mesiacoch teda. Takže nie každá zistí, že je tehotná, v priebehu mesiaca od oplodnenia, hlavne nie taká, ktorá to neplánuje, chráni sa, a nedajbože, ochrana zlyhá 😉
Mam tri deti, vsetky chcene a planovane! A aj napriek tomu som rozvedena mamicka, sama s troma detmi. Je jedno ci deti planujete ci pridu necakane, hlavne je, aby boli milovane? No nie? Tato diskusia mi pride uplne odveci.

Ja zase stale hovorim, vyjadruj sa len k tomu, s cim mas skusenost. Ak kondom praskne, asi som si toho vedoma a mozem s tym nieco robit, ak si dieta este neplanujeme. Co sa tyka HAK, bohuzial sa to stava, ze clovek ju zodpovedene berie a aj tak otehotnie. Moj ujo gynekolog tvrdi, ze spolahlivost HAK pred desitaimi rokmi bola 96 az 98%, teraz je to uz snad lepsie. Moja sesternica otehotnela s vnutromaternicovym telieskom minuly rok. Dietatko si nechali. Ale prave takymto zenam sa aj preplati interupcia, ak sa taketo nieco stane cez teliesko, zase potvrdene od uja a varj sa to stava, aj ked nie tak casto.
Kedze nam este nikdy kondom nepraskol, nedovolim si tu polemizovat, ci je to alebo nie je mozne. Celkovo mozem hodnotit iba z vlastnej skusenosti. Takze nejake osocovanie a poukazovanie na IQ niektorych zien asi nebude uplne najvhodnejsie vyjadrovanie sa.