icon

Bojím sa, že sa nikdy nezamestnám a preto sa neviem tešiť na dieťa

leuska15leuska15
15. feb 2020

Ahojte, veľmi by mi pomohlo, ak by ma niekto nejak slovami podporil, alebo možno aj, keby mi vynadal, aká som rozmaznana a neviem, čo je nešťastie.
S manželom sme sa brali už v 20 a v 23 sa nám narodila dcérka (ešte počas vysokej školy). Milujeme ju a všetko je úžasné, ale keďže som študovala a mala malú, nikdy som nikde nepracovala (ak neratam brigády počas školy ako predaj bagiet). Teraz mam 26, dcérka 3 roky a ja ja som chcela konečne pracovať. Po pár ťažkých mesiacoch, keď sa mi nedarilo nájsť si prácu, ma konečne zobrali na pár skvelých miest. Akurát, že ja som presne vtedy zistila, že som opäť, úplne neplánovane v 2.mesiaci tehotná. Keď som to povedala potencionálnych zamestnávateľom (nepovedal mi to prišlo ako podvod a nemala som na to svedomie), samozrejme, ze každý do jedného sa z toho vykrútili a nevzal ma nakoniec nikde. Jasné, že som to čakala, ale je mi to hrozne lúto. Už mesiac každý deň plačem do vankúša, som strašne nahnevaná na seba ale vôbec sa nedokážem tešiť na malé, ako som sa tešila na dcérku. Keď bude mať 3 roky, ja budem mať 29. Bojím sa, že ked poviem, že som v 29 nikde nikdy nepracovala, už ma nikdy nikde nevezmú na takú pozíciu, akú by som chcela. Vždy som sa učila vynikajúco a dúfala, že ma čaká slubná kariéra, ale padlo to ako domček z kariet. Nie som ale ten typ, čo dá kvoli kariére dieťa do jaslí (ked nemusím) a ide pracovať, takže budem dalšie 3 roky uvaznená doma a je mi z toho strašne do plaču, cítim sa beznádejne a nič ma neteší.

Strana
z3
lucka_ke
15. feb 2020

a čo je tvoja vysnívaná práca? čo si študovala, napíš, možno skôr poradíme

leuska15leuska15
autor
15. feb 2020

@lucka_ke podnikové financie

lucka_ke
15. feb 2020

pozri, ja som dala syna do škôlky v jeho 3 rokoch a bol tak často chorý že som aj tak nemohla nikde pracovať... čiže aj takéto veci sa dejú, riešila som to homeoffice prácou a trvalo to dosť dlho, skús aj ty nájsť niečo na doma, aspoň na pár hodín a potom uvidíš aké bude druhé dieťa, možno sa bude dať od neho pracovať

tahomi
15. feb 2020

No a preco by si musela byt dalsie 3 roky doma? Moze ist manzel na matersku, a potom mladsie do jasli a ty do prace.

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
ledgerka
15. feb 2020

Prepac ale si hlupa ze si sa priznala s tehotenstvom pred podpisom zmluvy. Co si cakala?!!!! Mala si zacat pracovat a potom oznamit neskor tehotenstvo, nic by sa nestalo. Nebud taka naivna a dobra. Skoda ze toto v skole neucia, trochu sa postavit za seba a bojovat. Nemusis ostat 3 roky doma, vystriedaj sa s muzom, dieta do jasli a pracujes.

julka828
15. feb 2020

@lucka_ke a co si zacala doma robit aku pracu ?

dzejsik
15. feb 2020

@leuska15leuska15 2rocne uz jaslicky zvladne pekne, robila som v nich a od 2 rokov to deti brali v pohode, tie mladsie su na zvazanie, to by som nedala ... mozes si najst pracu na skrateny uvazok a potom na plny ;)

lucka_ke
15. feb 2020

@ledgerka počas skúšobnej lehoty by to aj tak zistili, navyše klamať sa nemá
@julka828 účtovníctvo a pomoc s eshopom

ivana11155
15. feb 2020

@leuska15leuska15 Keď uvidíš po ďalšej materskej aká naháňačka ta čaká práca, škôlka, škola, úlohy a stále dookola uvidíš ako ti bolo na materskej dobre. Od 29 máš ešte kopu rokov pred sebou na sľubnú kariéru. Držím palce!

ledgerka
15. feb 2020

@lucka_ke vediet to nemusela tak nie je co oznamit

zuzka1117
15. feb 2020

Nestresuj sa s tým. Užívaj si detičky, robiť budeš celý zvyšok života

leuska15leuska15
autor
15. feb 2020

@zazvorka87 @dzejsik Tiež som tak rozmýšlala, ale u nás, v hladovej doline si človek ledva nájde normálnu prácu, nie to takú flexibilnú, skrátený vazok atd
@tahomi ano, možno po 2 rokoch by sme sa vystriedali, ale skôr nie, ja som toho názoru, že dieťa nemože za to, že je neplánované a chcem mu dať čo najviac zo seba, aspon 2 roky
@ledgerka nie som naivná, vedela som, že ma už nevezmú, ale ja mám proste také svedomie. Príde mi, že žiaden zamestnavatel nechce školiť 3-4 mesiace človeka, ktorý potom o dalšie 2 mesiace odíde a ktorému musí 3 roky držať miesto, navyše je u nás strašne málo práce a urobiť si takýmto spôsobom zlé meno v malom meste by mohlo mať zlé následky do budúcna

halienka
15. feb 2020

toto sú tie pomýlené hodnoty dnešnej doby čo nám fixujú do hlavy, keď už je pre ženu dôležitejšia práca ako dieťa....a má z toho v hlave riadny chaos. Neviem kedy by si chcela rodiť, v 40-ke? Potom myslíš, že by sa ti ľahšie zamestnávalo? Je to úplne jedno, ak nie ešte horšie. Okrem toho, ak je to pre teba tak strašne dôležité, dnes máš aj tak kopu možností, ako nevypadnúť s pracovného trhu, ak silou mocou chceš, tak môžeš začať pracovať omnoho skôr ako po 3 rokoch, môžeš si počas materskej robiť rôzne kurzy, rozširovať si možnosti, aby si potom bola na trhu práce žiadaná. Si uvedom, že od 29 r. budeš ešte minimálne 30 rokov pracovať, času na budovanie kariéry budeš mať dosť. Ale to čo môžeš vložiť do svojho dieťaťa za tie prvé 3 roky sa už nikdy nevráti a nikdy to nedohoníš. A hlavne, jedného dňa pochopíš, že v akejkoľvek úžasnej firme, na akejkoľvek úžasnej pozícii, si len prostriedkom na vytváranie zisku, nič viac, ak by si odtiaľ odišla onedlho majú za teba náhradu. Neprikladaj tomu takú prehnanú dôležitosť. Na smrteľnej posteli ťa nebude dochovávať tvoj šéf ale tvoje deti.

tahomi
15. feb 2020

@leuska15leuska15 ja som ti len dala alternativu, kedze byt doma 3 roky je moznost a nie povinnost. To uz potom je na kazdeho rozhodnuti 👍

missdiva
15. feb 2020

@leuska15leuska15 no pozri mali ste to cele naopak, dieta este pocas VŠ, takze sa neporovnavaj s vacsinou lebo vasa situacia je ina.
To, ze si povedala na pohovore, ze si tehotna je podla mna fer, tiez by som to urobila. Zamestnavatel by ti uz neveril a skor ci neskor by si nasiel nieco preco sa ta zbavit a akurat by si mala v zivotopise niekoho kto ma na teba tazke srdce a zle referencie.
Uprimne vobec neviem co podnikove financie obnasaju? Neda sa robit cez PC praca z domu? Ak ano, urcite by som hladala take nieco aj ked je pravda, ze vacsinou musis mat na home office uz nieco odrobene. Niekde ta raz urcite vezmu, no asi to nebude hned pozicia tvojich snov. V 30tke budes musiet zacinat s absolventskym platom ale praca ti neujde. Ked potom uvidis ake je to v praci hekticke budes spominat na to ako ti bolo na materskej doma dobre.
Ale ja by som urcite hladala aj nieco co mozes robit sama pre seba na zivnost a zaroven byt vacsinu casu pri detoch.

m_o_n_c_a_k
15. feb 2020

Existuje aj to ze pôjde na materskú otecko. Ak samozrejme to bude pre vás výhodné. Dohodnite sa ci je to možné a reálne. Aj toto je cesta. A ďalšia vec. Šikovných ľudí potrebujú všade. Treba si veriť. Treba ísť do to s odhodlaním a v prvom rade s podporou rodiny. Treba sa porozprávať so starými rodičmi a s manželom a skúsiť zvážiť rôzne Alternatívy aby ste všetci boli spokojný.

leuska15leuska15
autor
15. feb 2020

@halienka Dakujem za povbudnivé aj tvrdé slová zaroven 🙂 ale práca určite nie je pre mna doležitejšia ako deti, keby áno, šla by som na potrat (čo by som nikdy, nikdy, nikdy nešla!!!), a isto by som sa nevydala v 20 rokoch 🙂 Máš určite pravdu a dosť si mi pomohla si to trochu viac uvedomiť 🙂 presne, možno si aspon urobím nejaké kurzy počas materskej a ani som si neuvedomila, kolko času mi ešte ostáva do dochodku 🙂

hettinka
15. feb 2020

@leuska15leuska15 nemusí byt predsa doma cele 3 roky. Akú máš VS? Nemôžeš začať pracovať aj z domu?

lerenard
15. feb 2020

@leuska15leuska15 ja som mala ešte zložitejšiu situáciu..mám 3 deti po sebe (8,4,3), brali sme sa na výške po bc a na štátniciach o 2 roky som zistila že som tehotná..takze takisto skúsenosti len nejaké z praxe popri výške a brigády..dokopy som bola doma 9 rokov🙈 ale ja som zase rada že nam to finančná situácia dovoľovala a mohla som s detmi byt.. no mala som takisto obavy ako si budem hľadať prácu ako 31 ročná absolventka 🤦‍♀️😀 a to mám horší odbor- psychológiu kde sa hľadá praca fakt ťažko..ale našla som úplne super,je pravda že je to aj vec náhody niekedy,že akurat hľadali a nenašli nikoho s praxou😀 robim školskú psychologicku .. je pravda že je to praca kde je ta skúsenosť s detmi výhodou, a posledné roky som bola zamestnaná u muza vo firme a pomáhala mu s nejakými vecami,hoci mimo môj odbor.. ale dôležité je ako sa odprezentujes a spravíš výhodu z toho čo si robila popri materskej.. takze keď matersku využiješ ešte na nejaké vzdelavanie pripadne prácu na doma,bolo by to idealne.. držím palce 🙂

jaskolka
15. feb 2020

@ledgerka tak ak by robila prácu nebezpečnú pre tehotné, mohla dosť riskovať. A navyše títo urobila jedna známa, zatajila pri nástupe tehotenstvo v 3 mesiaci, o dva mesiace už na to prišli a mala dosť problémy kvôli faktu, že zatajila tehotenstvo. Pričom v 3 mesiaci už musela to vedieť, čize ani výhovorky, že nevedela, nepomohli .Autorka konala cestne, ani ja by, som to neurobila, zatajiť tehotenstvo.

jenisjenis
15. feb 2020

@leuska15leuska15 neboj sa vsetkymi 10 timi ta budu brat potom do prace lebo uz budu vediet ze uz im neodides na matersku 🙂

leuska15leuska15
autor
15. feb 2020

@missdiva @hettinka podnikové financie sú skvelý odbor, ale žial, nie práve na home office stvorený (aspon nie pre absolventa). Clovek musí od piky začať, pomaličky sa do toho dostávať, učiť sa od starších a skúsených kolegýn a kolegov možno raz...Lebo žiaden podnikatel nezverí účtovníctvo a financie jednej žene, samej, ktorá nemá okrem školy nijakú skúsenosť.

missdiva
15. feb 2020

@leuska15leuska15
no ak ti vadi zacinat v 30tke od nuly nerozmyslala si, ze by si robila aj nieco ine?
nieco kde vyuzijes tvoje vzdelanie ale zaroven to nebude praca, na ktoru skusenosti vyslovene potrebujes. nieco do coho ta zaskolia za 2-3mesiace.

leuska15leuska15
autor
15. feb 2020

@missdiva neviem, čo konkrétne máš na mysli?

hettinka
15. feb 2020

@leuska15leuska15 mohla by si možno začať pracovať aj pre poisťovňu, stavebnú sporiteľňu ako finančný poradca. Robiť z domu účtovníctvo (možno ešte do porodu absolvovať nejaké kurzy) pre menšie firmy a živnostníkov, napríklad teraz vypísať daňové priznania. Možnosti je veľa. Nemusíš hneď rúbať vysoko a hľadať miesta v nadnárodných spoločnostiach.

lucka_ke
15. feb 2020

a skúste sa aj presťahovať do inej lokality, lebo v hladovej doline to nebude lepšie ani o tri roky

mpg
15. feb 2020

Teraz by bolo najlepšie sústrediť sa na dieťa a o prácu začať hľadať tak o dva roky
a možno dovtedy budú aj nejaké nové možnosti. Videla som veľa prípadov, že hlavne ženy robia aj v inej oblasti ako vyštudovali, napr. podnikajú s manželom. Vo väčších mestách je viac možností, niektoré známe, hlavne tam kde nie je veľa prac.príležitosti - si urobili k VŠ pedagogické minimum a sú učiteľky, ktoré sú potrebné všade.

leuska15leuska15
autor
15. feb 2020

@lucka_ke to práveže ani za svet, manžel tu práve dostaval dom 🙂 je tu úžasne a krásne, obom sa nám tu veľmi páči, až na tu moju prácu 🙂 a manžel tu ma úplne skvelú prácu takže od sťahovanie neprichádza do úvahy

missdiva
15. feb 2020

@leuska15leuska15
ja netusim ake veci ste sa v skole ucili. to musis vediet ty kde inde by sa tvoja VS dala uplatnit.
Napriklad ja mam pravo, mozem robit na sude, v advokatskej kancelarii, podnikoveho pravnika, na notarskom urade, v realitach atd. V mojom odvetvi su veci kde je ta prax nevyhnutna presne ako pises ty a bez nej sa jednoducho nezamestnas ale su aj take kde by ta bez praxe vzali hoci to uz nie je top miesto.
Podla mna v tvojom pripade na zaciatok lepsie nic moc miesto kde sa naucis aspon cosi z praxe z tvojej oblasti ako ziadne miesto.

Strana
z3