icon

Krém na bruško proti striám a pitie kávy na začiatku tehotenstva

nelka2211
6. jún 2021

Ahojte tehulky. Chcela by som sa spýtať zopár informácií, keďže od včera mám pozitívny tehotenský test a dnes ráno opäť 2 čiarky, takže asi je to jasné. 🙂
1, aký krém na bruško proti striám by ste odporučili?
2, môžem piť kávu? Alebo radšej vymeniť za caro, alebo inú bezkofeinovu?
3, môžem absolvovať welness pobyt? Môže sa v tehotenstve kúpať, alebo ísť do sauny alebo vôbec?
Ďakujem krásne za vaše odpovede, od skúsených tehuliek alebo mamičiek. Peknú nedeľu.

Krém na bruško proti striám a pitie kávy na začiatku tehotenstvaKrém na bruško proti striám a pitie kávy na začiatku tehotenstva
Strana
z3
zeleny_dinosaurus
7. jún 2021

Zacala som si citat odpovede, ale nejak sa to cele zvrhlo na ja si myslim... a uz som nepokracovala... ja len dodam, ze ci chce autorka vediet nazory zien, alebo vedecky podlozene fakty zalozene na vyskumoch a dokazoch.
Ak fakty, tak kofein sa v tehotenstve aj pocas dojcenia moze, da sa vygooglit vedecky podlozena informacia ake mnozstvo nema ziadny negativny vplyv na dieta. Je jedno ci ide o kavu, caj (cierny, zeleny), colu, kofolu, cokoladu a ine potraviny s obahom kofeinu. Keby sme chceli vybocit z vedeckej sfery, tak aj pri nadmernejsom uzivani kofeinu sa dietatu nic nestane, skor ho ohrozuju ine veci, ktore mnohe mamicky vehementne zlahcuju a uzivaju... nadmerne uzivanie vyzivovych doplnkov a vitaminov bez toho aby to krvny obraz vyzadoval, nepssterizivana bryndza, tataraky, sushi s rybami, plesnove syry, odmietanie glukozoveho testu, podcenovanie uzivania liekov na stitnu zlazu, rozne neoverene bylinky, nepodanie paralenu pri bolesti, pricom bolest dieta ohrozuje viac a podobne....
Co sa tyka inych potravin, dolezite je vediet preco sa nemaju jest. Vela buducich mamiciek si mysli, ze ked si da 2x tatarak nic sa dietatu nestane. Neni to o mnoztve a pocte krat. No nestane, ak v tom tataraku nebude bakteria. Ak v nom ta bakteria bude, tak sa stane po jednom hryze. Rovnako je to so sushi, nepasterizovanymi mliecnymi vyrobkami, ktore mozu obsahovat virus kliestovej encefalitidy, plesnivymi syrmi a podobne. Cize nejde tam o mnozstvo, ze ved som si dala 3x a dieta zije... ale ide o tu nahodu a pravdepodobnost vyskytu. Vzhladom na sposob upravy danych potravin je tam proste riziko pritomnosti bakterii a virusov, ktore mozu sposobit potrat, fatalne nasledky, retardacie a pod.
Rovnako bylinkove caje... je to sice priroda, ale cela farmacia je zalozena povodne na bylinkach a ich ucinkoch a ucinnych latkach. Su byliny, ktore posobia na krce, stahuju maternicu a podobne... daju sa k tomu najst relevantne studie, vsak aj acylpyrin je z kory stromu....
A co sa tyka kupania a wellnesu, tak zase sme pri bakteriach, ale to je zas na uvazeni zeny, nakolko veri danemu komplexu ako je voda vycistena. Bazeny chlorovane nevadia, plavanie sa v tehotenstve odporuca, ak nie su nejake infekcie samozrejme, ale prirodne kupaliska su riziko zase pre plod, kedze tie bakterie mozu sposobit potrat, alebo ine retardacie. Zase otazka, budu tam, nebudu tam, stoji to za to? Mne stacilo vidiet ako sa mi pes okupal v prirodnom jazere a dostal tam koznu infekciu a vyhadzal sa.
V prvych mesiacoch sa neodporuca dlhe kupanie v horucej vode alebo liatie horucej vody na brucho z dovodu, ze horuca voda posobi na svaly relaxacne, uvolnuju sa a moze vyvolat potrat. Z medicinskeho hladiska, ak zena oblubuje horucu vanu, nemusi sa jej vzdat, ale dolezite je neprehriat cele telo, pretoze to moze ohrozit dieta. Pokial nevyjdete z vody cela cervena, ze pomaly idete odpadnut od horucosti, tak by tepla vana a sprcha nemali vadit. Ja som tiez zimomrava, cize som si to studovala, lebo mne kratka nehoruca sprcha nestacila.
Nepisem to sem preto, ze mam chut sa s niekym hadat a presviedcat ho o svojom nazore, ale nakolko tu neprezentujem svoj nazor, ale vedecky podlozene fakty, tak je to na kazdom uvazeni coho sa chce drzat.
Este taka bodka na zaver. V tehotenstve je napriklad na zozname liekov, ktore sa nesmu uzivat ibuprofen, ale taktiez vedci a lekari vedia, ze je hranicna dava, ktora sa uzit moze a nema to na dieta vplyv... to len k tomu, ze niekedy sa veci hovoria, ale dolezite je vediet aj pozadie celej problematiky, co samozrejme nemusi kazda zena vediet, lebo by jej vybuchla hlava z tolkych informacii, ale na to su tu lekari a odbornici aby sme sa drzali ich usmerneni. Ale ked nejaky lekar tvrdi nieco, co inych 400 tvrdi inak, tak by som si vo svojom volnom case nasla cas a nasla odbornu publikaciu, co sa dnes na internete da za 10 minut a informaciu si overila.
V tehotenstve a vo vychove deti sa vzdy budu nazory lisit, je to normalne, treba to akceptovat, ale su veci, na ktore neexistuje nazor, lebo su faktom.

evaachesa
7. jún 2021

@zuzuliennka1 tiež mám také info, no ona tvrdí opak, preto som chcela vedieť kvôli čomu 🙄

a_da99
6. júl 2021

Ja som vystriedala veľa veľa krémov a olejov pretože mi žiadny “nestačil”, nešlo mi ani tak o strie ako o to že som mala meeega veľké brucho a ta natiahnutá koža ma veľmi svrbela. Nakoniec som si zaobstarala bambucke maslo a s tým sa nic nedalo porovnať 👍

Strana
z3