icon

Mám nárok na PN od gynekológa?

dollyzv
19. feb 2020

Ahojte,moja otázka sa týka tehotenstva a následnej PN. Začínam 5tt. Po 5tich rokoch sa mi konečne podarilo zázrakom otehotnieť. Pred pár rokmi som podstúpila aj hormonálnu liečbu neplodnosti,žiaľ neúspešne. Minulý rok mi bola diagnostikovaná anemia,ktorá je už vďaka Bohu pod kontrolou a od malička som bola sledovaná kvôli oblickam. Pár rokov mám problémy s nízkym tlakom,pri ktorom mi je až na odpadnutie. Mám naozaj veľmi ťažkú prácu vo výrobnej hale,za smenu preložím tonu ( nakoľko sa nás materiál váži,tak to nieje vymyslené číslo)materiálu,vdychujem kovové piliny a výpary zo strojov z výroby materiálu, a výfukové plyny z vysokozdvižných vozíkov ( je to tam ako v garáži) Robím týždeň ranné,nočné poobedne. Cez leto je u nás v hale aj 45C. Vedenie má nemá kam preložiť,sami posielajú ženy na PN,pretože u nás tehotné robiť nemôžu. Môj gynekológ mi na toto všetko povedal,že nieje dôvod na PN,a nemá mi čo napísať do diagnózy,pričom už predchádzajúci gynekológ ktorý má liečil na neplodnosť mi povedal,že keby sa mi aj podarilo otehotnieť,musím ísť na rizikové,nakoľko som s otehotnením mala veľké problémy a už by sa to nemuselo podariť. Žiaľ dr som musela zmeniť,nakoľko som sa presťahovala do iného okresu.Sestrička mi len bez kúska citu povedala,že kľudne pracovať môžem a že keď sa to nebude mať udržať,tak to aj tak odíde. Áno to je síce pravda,že môžu nastať komplikácie aj doma,ale nie je lepšie im predchádzať ako ich vytvárať? Pritom obaja vedia ako dlho sa mi nedarilo otehotnieť a akú mám prácu. Ďakujem za vaše názory a skúsenosti 🙂 gynekológa plánujem určite zmeniť,lebo toto podľa mňa nieje normálne.

Strana
z3
dollyzv
autor
19. feb 2020

@mogaa toto keby u nás bolo,tak by som to v pohode zvladla

alex49
19. feb 2020

tak zmen gynekologa za takého čo bude riskovať a vypíše ti pnku, aj ked si zdravá

kikulienkadd
19. feb 2020

@dollyzv pozri,poradila som ti zo svojej skúsenosti, tiež mám čo to za sebou... V poslednom tehotenstve som riešila, že ma nadriadený nechcel pustiť k lekárovi,tak som tehotenstvo oznamovala v 5.týždni. Paráda,to asi nechce nikto,no musela som. Tiež pracujem v sťažených podmienkach,tak mi rýchlo dali podpísať,že s tým súhlasím aj ako tehotná a nebudem žiadať preradenie na inú prácu. Bola som zaskočená, šup a bolo podpísané,trochu so mnou vybabrali, ale nevadí. Keď sa mi začal stav zhoršovať, skončila som o mesiac na pn,potom som si vybrala dovolenku a nakoniec 8 týždňov pred termínom pôrodu som nastúpila na MD. Keby som mala skôr tieto info,už by som vedela ako reagovať inak. Ale je to na tebe čo urobíš, myslím,že všetky vieme,čo je tvoja priorita,ale ty sa musíš rozhodnúť ako ďalej.

dollyzv
autor
19. feb 2020

@kikulienkadd áno,ja som na Tom rovnako že tiež som v 5tt a budem im to musieť oznámiť teraz,a ak to nedajbože nevyjde,to bude ešte otázok zo strany kolegov,ach..ako ženy pochopia že sa pýtať nemajú,ale my sme tak 4zeny v hale a ostatní sú chlapi...a klebetnice väčšie jak ženy 🥺🤣🤣 no už som tu pár krát písala,že tehotné u nás preradia len na iné pracovisko kde nezdvíha tak ťažké..ale tam je to už skor na psychiku a stres lebo sú tam nenormálne normy..a či je žena tehotná či nie,tie plniť musí. Teraz chodím cikať doslova každú polhodinu takže sa mi to odráža aj na norme,ale som pri svojom majstrovi takže ten mi to akceptuje. Iný majster taký zhovievavý nebude..ale čo sa týka,výparov,prachu,výfukových plynov,to je všetko rovnake..dokonca tam chrbát boli ešte viac,lebo tam je človek pri stroji doslova zhrbeny..no teším sa ako blázon ak mi nedajú PN 👌🤣🤣🤣 vďaka za tvoj čas ;)

dollyzv
autor
19. feb 2020
hyberncia
19. feb 2020

@dollyzv mali by ste si uvedomiť.ze je to jeho právo. Je to jeho práca a on o Tom rozhoduje.nie vy ani ženy z MK. A ani ziaden internetový doktor, je to fakt smiešne,čo tu predvadzate. To mu chcete ukázať všetky diskusie a poradne,kde ste písala a dotlačiť ho k vypísaniu PN,na ktorú zo zákona absolútne nemáte nárok?

dollyzv
autor
19. feb 2020

@hyberncia to v žiadnom prípade teda nie..len som chcela vedieť názor a skúsenosti ostatných. Nič viac,nič menej..nakoľko som poznala len skúsenosti žien,ktoré s tým nemali absolútne žiadny problém,hoci boli úplne v poriadku. Ja ho teda nemienim ani prosikat ani ho nijak presviedčať.ako ste napísali,je to naozaj jeho vec či PN vystaví alebo nie. Len som chcela vedieť skúsenosti ostatných,a všetci čo má začali dobre že nie kamenovat ,očividne skúsenosti nemajú žiadne,len tvrdia ako sa to nedá,ako nemám nárok a že sa mi nebodaj nechce pracovať :D ti čo skúsenosť napísali ani jedna nenapísala že s tým problém mala,čo i len podobný ako mám ja. Aj ľutujem že som vôbec niečo na mk napísala,mohla som čakať že to dopadne presne takto 🤔🤔

andula2020
19. feb 2020

@veronikaszabova vieš čo hovoríš?? V tej poradni odpovedá gynekolog s 30 ročnou pracou ale ty si asi väčšia odborníčka.. A autorka @dollyzv ty ostaň doma vybav si tu pn, vysrať sa na celú kontrolu zo socialky aj keby ti nevyplatili pn, ide predsa o bábo

dollyzv
autor
19. feb 2020

@andula2020 ja nemám problém dodržiavať vychádzky 🙂 ak by teda dal 🤣🤣 zajtra idem pochodit lekárov tak uvidím 🙂

veronika1234512345
20. feb 2020

Tak zmeň gynekológa. Chod zatiaľ na pn od svojej obvodnej lekárky a keď nájdeš iného gyn tak potom rieš s nim pn 🙂
Ja ta úplne chápem, aj keď vyššie kočka písala múdro, že oni ti musia nahradiť a tak prispôsobiť prácu aby si nebola ukratena o plat. Pretože zo zákona je to dane a nie posielať na pn.
Takže určite máš viac možností.

maciatkoe
20. feb 2020

@dollyzv Ja len jedno k tomu napisem, uzivaj si vklude tehotenstvo 😊, po 5 rokoch to je krasny zazrak. A nestresuj sa nazormi niektorych zien tu. Ozaj skus obvodnu lekarku, povedz jej svoje dovody a ona Ti pn da, kludne aj s vymyslenou diagnozou 😊.

kikulienkadd
20. feb 2020

Ahoj,tak čo,podarilo sa ti vybaviť? Dúfam,že áno 🙏

dollyzv
autor
20. feb 2020

@kikulienkadd no dneska som bola na kontrole,som mu vravela že má strašne bolí podbruško..lebo 10-15 kíl dvíhať celých 7,5 hodín nonstop nie je sranda..strašne kŕče som mala ráno,a včera mi bolo strašné zle,furt sa mi hlava točila,kebyže odpadnem tak neviem ako by som dopadla,(všade máme veľké kovové palety a stroje),tak som sa ho pýtala či mi aspoň na nevoľnosť nemôže predpísať niečo pre tehotná,lebo čo mám z lekárne mi vôbec nezaberaznejake pastilky so zázvorom. on mi povedal le že tehotenstvo nie je choroba a že to je v poriadku 🤣🤣 tak asi budem čoskoro robiť a popritom vracať do kyblika vedľa mňa 🤣🤣🤣 v pondelok mám ísť opäť na kontrolu( aspoň mi sleduje ako mi rastie hcg) tak skočím rovno aj ku obvodnej,dneska tam bola len sestrička a s ňou som to nechcela riešiť 🙂

dollyzv
autor
20. feb 2020

Ale chlap bol dneska u svojho obvodného,a sestrička je kamarátka jeho mamy,tak sa jej pýtal či nepozná nejakého dobrého gynekológa a keď jej povedal čo je vo veci tak že naňho len pozerala s otvorenými ústami a nechápala,že ma mal hneď od začiatku vypísať..ale aspoň mi odporučila nech idem ku obvodnej a že tá má môže držať pár mesiacov na PN,takže to budem musieť riešiť cez ňu,kým nenájdem iného.

kikulienkadd
20. feb 2020

@dollyzv Z prístupu tvojho gyn je mi do plaču. Nevzdávaj sa a hľadaj pomoc inde,zmeň lekára čo najskôr!

lelluska
20. feb 2020

@dollyzv ahoj, prepac ale ja som v soku z postoja tvojho lekára a komentár sestričky to už bol ozaj vrchol. Moja rada znie, že ak sama cítiš že PN je riešenie tak si za tým stoj. Argumenty typu, nie je dôvod, falošné diagnózy alebo, že sa ti nechce pracovať prosím Ta ani nepocuvaj. Ja som nemohla otehotniet rovnaku dobu ako ty, skončilo to až pri IVF. Moj lekár sa ma pýtal v štvrtom týždni (kedy sme sa sami s manželom ešte vôbec bali verit, že sa to naozaj podarilo) či chcem ísť na PN. Odmietla som zo strachu. V práci to bolo zložité a obetovať 5rokov snahy o peniazoch ani nehovorím, kvôli tomu, že moj zamestnávateľ tvrdil, že tehotenstvo nie je choroba?🙂 Požiadala som svojho gynekológa o PN, bez žiadneho komentára mi hneď vyhovel. Som doma, mám pokoj a hlavne čisté svedomie, že som urobila maximum. Drzim Ti palce, nech všetko dobre dopadne a daj na seba, pretože nič nie je dôležitejšie ako Tvoje zdravie, zdravie Tvojho dieťatka a psychická pohoda.

slavkadi
20. feb 2020

@dollyzv ahoj, tak ako ti tu radili niektore, na pn tak dovtedy kym nebudes mat tehu knizku, potom oznamis zamestnavatelovi, ktory ta musi preradit na inu pracu, s ktorou nemusis suhlasit! Ak taku nema, ostanes doma a zamestnavatel ti bude platit nahradu mzdy priemerom. Nebudes obmedzovana casom vychadzok ako pri pn. Inspektorat prace sa urcite rad pride pozriet ako zamestnavatel dodrziava literu zakona 😉

dollyzv
autor
20. feb 2020

@slavkadi no nerada by som si firmu pohnevala,nakoľko by som sa po rodičovskej do nej rada vrátila 🤣🤣 a takéto veci nezabudnú že som nieco odmietla alebo nebodaj na nich poslala inšpektorát práce 🤣🤣

majka2
21. feb 2020

Dobrý deň. Mám takú otázočku moja sestra bola v roku 2018 zamestnaná asi 15 dní potom mala autonehodu rok bola na PN potom od mája 2019 bola nezamestnaná teraz pracuje zhruba mesiac a zlomila si nohu bude mať platenú pn či nie ?

wera_ga
3. mar 2020

@evamea ahoj to ma zaujíma kde to nájdem v zákone? Lebo ja robím v zdravotnom zariadení a kvôli riziku nakazenie nemôžem ďalej pracovať a preradiť ma nemajú kam..

Strana
z3