icon

Nárok na materskú po návrate z UK

bibli92
20. nov 2019

Ahojte všetci,baby pred mesiacom a pol som sa vrátila z Londýna kde som pracovala 4 roky.Medzicasom som začala pracovať aj vo firme na Slovensku kde som dopracovala 18 dni -kvôli nevoľnostiam však musím zostať doma na lôžku.Aky je v tomto prípade postup?Co s aktuálnym zamestnávateľom?Mam dať výpoveď,alebo ju dostanem?Mam nejaké práva ako tehotná?Z coho sa mi vlastne bude počítať v budúcnosti materská ?

Ďakujem moc za akýkoľvek názor!

mogaa
20. nov 2019

@bibli92 výpoveď dostať môžeš lebo si v skúšobnej dobe....ty výpoveď ale nedávaj...podľa mňa nárok na materskú mať nebudeš, lebo v UK už máš ukončený prac.pomer a v čase otehotnenia si už bola na Slovensku...zo Slovenska zase nespĺňaš podmienku NP 270dní....ale možno sa mýlim a bude u teba platiť z UK ochranná lehota(ale dosť pochybujem)....Poistenie si platila na UK takže prípadná materská jedine odtiaľ a záleží od ich podmienok na nárok na materskú....

nickpick
20. nov 2019

@bibli92 kontaktuj upsvar a spytaj sa ich nech ti poradia co v tvojom pripade robit, inak na ich stranke su aj taketo modelove situacie a FAQ s vysvetlenim z akej krajiny co dostanes, podla mna budes dostavat matersku z UK lebo si tam pracovala posledne 4 roky takze by si mala mat na nieco narok, zo SK budes urcite dostavat rodicak a detske pridavky...

zalka
20. nov 2019

@bibli92 trošku starší článok https://www.socpoist.sk/31/361s?prm2=47576&swor... ale nárok na MD by si mala mať, nakoľko zamestnanie v anglicku dni sa pripočítajú k slovenskému poisteniu.
Ale nárok bude len v minimálnej výške, nakoľko na svk si zatial neodpracovala 90 dní bez PN a OCR.
Ak ostaneš zamestnaná, tak do nástupu na MD toto ešte môžeš splniť, nemusí byť 90 dní v kuse.

Ideálne je napísať cez kontaktný formulár https://www.socpoist.sk/callcentrum , opíš svoju situáciu. V pracovné dni ti odpíšu veľmi rýchlo. Možno budeš musieť dokladovať ešte nejaké papiere z anglicka.

Na UPSVaR ti neporadia. Nemajú s týmto nič spoločné. @nickpick

nickpick
20. nov 2019

@zalka zaujimave ja som tam volala a poradili mi....

zalka
20. nov 2019

@nickpick nakoľko ti môžu poradiť len v oblasti rodičovského príspevku a prídavkov na deti, v inom ti neporadia, lebo to nevedia a netýka sa ich to.
Zadávateľka sa pýtala na materské, to vypláca sociálna poisťovňa. Treba rozlišovať, na čo kto sa pýta, a tiež čo chce kto vedieť. Tiež n eprídeš napríklad k lekárovi a neopýtať sa ho ako sa stavia dom. To len obrazne. Lekár vie svoje, a stavbár vie svoje.
Takže tetušky na UP vedia veľké gulové o tom, čo rieši SP. A detto funguje to opačne, tetušky na SP vedia veľké nič o tom čo je možné dostať z UP.

nickpick
20. nov 2019

@zalka ked sa pozries na stranku upsvaru a kliknes si na sekciu socialne veci a rodina - financne prispevky najdes tam informacie aj modelove situacie na co ma rodic narok ked pracuje v state EU, ja pracujem v AT a kedze zijem na SK a nevedela som na co mam narok volala som na upsvar, pani mi vysvetlila co a ako a vobec ma neodkazovala na socialnu poistovnu, radim z vlastnej skusenosti, mimochodom vela zien tu ma problem rozlisit matersky a rodicovsky prispevok, nazyvaju ich jednotne “materska”, takze tolko k tvojej poznamke ze treba citat na co sa kto pyta....vela zien z upsvaru je vcelku v obraze a vie poradit aj ohladom materskej, ked nie odnaviguju na socialnu poistovnu....

siska53
20. nov 2019

@bibli92 ak vedia, ze si tehotna, prepustit by ta nemali. Ale na matersku zo SR urcitr nemas narok. Podla mna sa musia obratit na poistovnu vo VB...

zalka
20. nov 2019

@nickpick myslíš toto? https://www.upsvr.gov.sk/socialne-veci-a-rodina... rieši to prídavky, a rodičovský príspevok. Naozaj to je v agende UPSVAR.

Vieš ja zvyknem čítať aj medzi riadkami. A ak niekto dá info, že pracoval 4 roky niekde. Tak mi je jasné že na materskú zo SP má nárok. Ak by bola zadávateľka napísala, že 4 roky študovala tak samozrejme ju neodporúčam na stránku SP. A pomôže jej aj údaj z UPVAR.

@siska53 nárok na MD zo SR má zadávateľka. A prepustiť ju môžu, v skúšobnej dobe ale nesmú ako dôvod uviesť tehotenstvo. To len na doplnenie a ozrejmenie.

mogaa
20. nov 2019

@zalka len v tom texte je táto vetička
Ak sa Vám po ukončení zárobkovej činnosti v Anglicku nebude vyplácať dávka v nezamestnanosti podľa právnych predpisov Slovenskej republiky, nárok na materské Vám podľa právnych predpisov Slovenskej republiky nevznikne.

zalka
20. nov 2019

@mogaa a ja doplním, ak sa vráti z anglicka a zamestná sa na slovensku. A ukončí PP, tak jej podpora vyplácaná bude zo slovenska, z výšky príjmu čo dosiahla na slovensku.

A samozrejme zadávateľka má už aj slovenské nemocenské poistenie, na to nezabúdaj.

mogaa
20. nov 2019

@zalka asi máš pravdu....a ak sa jej podarí to NP na 90dní bude sa jej prať príjem z posledného zamestnania tak ako by to platilo ako keby stále robila na Slovensku?

zalka
20. nov 2019

@mogaa áno presne tak, len potrebuje dokladovať do SP poistenie zo zahraničia, možno to urobila ked sa vrátila a požiadala o podporu. To ja neviem, preto som odporúčala napísať cez kontaktný formulár, tam ju usmernia, a ak napíše rodné číslo tak jej presne napíšu čo jej chýba ak jej chýba.
A ak neodpracuje 90 dní tak sa jej MD bude rátať z min. VZ 🙂

siska53
20. nov 2019

@zalka ok, dik za ozrejmenie.

bibli92
autor
20. nov 2019

Ďakujem moc za každý nazor! 🙂