icon

Panická porucha a začiatok tehotenstva

reabullow
25. okt 2018

Prosím vás,mám panickú poruchu 4 roky a som v začiatkoch tehotenstva.Lekarka mi ihneď vysadila všetky lieky (seroxat,helex) ako ste zvládli celé tehu s týmto problemom?

Strana
z2
janulka2811
25. okt 2018

@bafka to je normalny jav cloveka,bohuzial,no poviem zasa tak,zivot ide dalej ...
Mne sa zabili behom 3r dvaja bratranci,hroza nic viac,pochovavali sme ani nie 12mes batola.Zivot je kruty,no uz sa to nevrati a trapit sa nepomoze.Clovek si musi vzdy spomenut iba na tie pekne veci ked zil nie tie zle a ihned to beries inak.
Trapit sa nevyplaca a dotycny by to ani tak nechcel ...

janinka007
25. okt 2018

@janulka2811 mozes mat vlastny nazor, ale nie ohladne psych. poruch. To nie je o tom, ze muz mi doma nepomaha, tak poradim babe, nech ho kopne do zadku. No ako ta citam, zbytocne s tebou debatovat. Ako pisem, si uplne mimo.

limetka26
25. okt 2018

Ahoj , na s pp bojujem uz dlho. Pred druhym tehu som brala lieky, no cez tehotenstvo nic. Prve mesiace boli celkom ok, neskor sa to trocha zhorsilo , ale dalo sa to zvladnut. No po porode to bol aspon u mna des. Uz v porodnici a potom dva mesiace som bojovala , lebo som strasne cgcela kojit. No musela som ust znova na liecbu.

vanesateo
25. okt 2018

@reabullow ahoj, veľmi s tebou súcitim...mam panicku poruchu a plus fobiu z vracania. Na zaciatku tehu mi tiez vysadili lieky. Nebudem ta klamat, bude to veľmi ťažké, niektoré dni som myslela ze to proste nedám, že sa zblaznim. Teraz som 33tt, stále to velmi zle znasam ale uz je to lepšie, som uz na konci a ten maly zazrak v brusku mi za vsetko to utrpenie stoji. Neviem ani čo ti poradiť, skus dychové cvičenia (pomoze to aspon z tej najväčšej paniky), zbytocne sa do nicoho nenut, radsej bud doma, oddychuj, zamestnaj si mysel a hlavne o tom povedz niekomu komu veríš ( mne naozaj velmi pomohol priatel, vzdy ma vie super ukludnit), popripade skus psychologicke sedenia ale mne to teda pomohlo len minimalne...naozaj veľmi ti držím palce!!!! Zvladnes to, si silnejsia ako si myslíš!

reabullow
autor
25. okt 2018

@vanesateo ďakujem ti strašne za tento príspevok! Toto som presne potrebovala vlastnú skúsenosť,ano mám úžasných rodičov úžasného priateľa a taktiež jeho rodičia sú úžasný a všetci ma podporujú a stoja pri mne ale rada by som si celé tehu užila už som vypísaná aj na pn až do pôrodu tak verím že to zvládnem ..tebe držím palčeky aby si to vydržala a prajem ti veľa šťastia

vanesateo
25. okt 2018

@reabullow Ďakujem aj ja tebe 😊 keď máš okolo seba tak skvelých ľudí určite to zvládneš!

juliet86
25. okt 2018

@reabullow ja by som ti tiez radila. pravidelnu psychoterapiu. dychove cvicenia. meditacie. autogenne nahravky. afirmacie. tehu jogu. a vsetko co ta nabija

simona_simi
25. okt 2018

@reabullow
Ahoj 🙂 keď som zbadala túto tému hneď som mala potrebu na ňu kliknúť.
Zažila som, zažívam a žijem s tým už 8 rokov. A teraz mám 25. Dôležitá je podpora !! Ja som mala snahu vysadiť lieky ako som plánovala bábätko. No bola to najväčšia chyba v mojom živote. Padla som do strašných stavov. Ja som nedokázala prejsť sama na wc, mala som pocit, že zomieram. Mne sa úzkosť prejavuje závratmi. Ale hroznými. Zmenila som dr a Tá sa so mnou pustila do znovu nasadenia liečby. Otehotnela som s liekmi. Brala som ich celé tehotenstvo a mám zdravú a krásnu dcérku ❤ ak by si mala nejaké otázky kľudne sa pýtaj ... mala som krásne tehotenstvo. A rodila som dokonca prirodzene.

sash37
26. okt 2018

@janulka2811 ono ani nejde tak o to ze vyjadris nazor alebo poskytnes radu, ale skor o to.pomenovanie veci- myslenie na "hluposti" alebo "nudenie sa"...ja sice nemam diagnostikovanu takuto diagnozu (hoc som ani za nikym nebola) no videla som.svojho rocneho syna.zomriet, a aj napriek.tomu ze som sa.rozhodla.zit dalej, ako ty pises pozerat sa dopredu a verit v.to.dobre, na syna som.prestala mysliet a snazila som.sa vobec netrapit ta sa mi stavalo ze uprostred noci som.sa zobudila a mala som triasku, busenie srdca, zahmlene videnie...musela som vstat, ist sa prejst a odreagovat...a prichadzalo to same od seba, nikdy to nebolo "myslenim na hluposti" alebo z "nudy", prislo to.pocas spanku cize podvedomie clovek neoklame aj.ked si nahovara ze je v poriadku...pre mna je velka pomoc Boh, dokaze ma zo vsetkeho uzdravit a Jeho pritomnost v mojom zivote mi dava zmysel a nadej ist dalej...ale nie kazdy ten zmysel a nadej vidi, preto to netreba dehonestovat...

eliska13
26. okt 2018

@janulka2811 to je ten pozitívnejší príklad čo bude, keď dieťa porodí ten horší je, že nespanie, únava, stres tieto stavy zhoršujú.

eliska13
26. okt 2018

@janulka2811 ty môžeš byť silná osobnosť každý sme iní niekto citlivejší, niekto realista, niekto bez emocii

jerryjanka
26. okt 2018

Ahoj - mam diagnostikovanu PP od r. 2004, prve tehotenstvo som vysadila lieky, no tie stavy čo prišli - nevedela som vôbec fungovať, až v 13tt som sama šla za doktorkou že takto to proste nedám. nasadila serlift, zabral relativne rychlo, dohodli sme sa že uvidime ako to bude okolo pôrodu a podla toho sa zariadime ohľadom dojčenia. Nakoniec mi ešte v pôrodnici zastavovali laktaciu a ja som prešla na svoje pôvodné lieky, druhé tehotenstvo velmi podobne, tiež som vysadila a potom v 10 tt som mala nasadeny serlift, tretie tehotestvo už od 6tt. Bez liekov som mala prakticky neustale ataky trvajúce prakticky cely den, trocha som si oddychla počas spanku, ale aj to ked som sa zobudila hned nasledoval další. Celé zle. Preto som sa rozhodla že lieky su menším rizikom pre mna aj deti ako ten neustaly stres, strach, vracanie a ine komplikácie. Deti sú zdravé.

reabullow
autor
26. okt 2018

@simona_simi aké si brala lieky?

reabullow
autor
26. okt 2018

@jerryjanka ďakujem ! Toto som potrebovala vedieť ..pokial by bolo moc zle určite na doktorku budem tlačiť aby mi dala lieky rada by som si celé materstvo užívala a nie trpela

janulka2811
26. okt 2018

@janinka007 jediny kto tu je mimo si ty tak sa nevyjadruj k mojmu nazoru aj tak mi je totalne ukradny 😂

janulka2811
26. okt 2018

@eliska13 kazdy sme iny to mas pravdu,no treba hlavu hore a ihned bude svet krajsi 😉

simona_simi
26. okt 2018

@reabullow
Escitalopram a neurol. Celé tehotenstvo!

layla1
27. okt 2018

@reabullow Ahoj ja mam tiež panicku poruchu a som v 25 týždni takže v tom nie si sama, je nás tu dosť 🙂 Pred tehotenstvom som brala Paroxetin, ktorý som musela hned vysadiť ked som zistila že som tehotná. Teraz som v 25 týždni a mávam aj zlé stavy. Mne psychiatrička nechce nasadiť AD, povedala mi že si mam dať raz za čas xanax, ked sa mam zle.Xanax mam 0.25mg je to malá dávka.Mne to vysvetlila takto, že xanax vydrží v tele 4 hodiny a ked ho neberiem každý deň je to ok že to nepoškodí lebo že AD sú v krvi každý deň a 24 hod v kuse že preto mi ich nechce nasadiť.Neviem či to je dobré čo mi vraví alebo nie ale ona je lekárka tak asi vie čo robí, aspon dúfam.

layla1
27. okt 2018

A tie dievčatá čo tu píšete že treba niečo robiť atd, mne ta panicka porucha začala v tom čase ked mi zomrela babka, hned nato ujo, prišla som o prácu, po 7 rokoch ma z ničoho nič opustil priatel, nezhody v rodine s mamou atd. K tomu sa mi pridal zelený zákal takže časom oslepnem na pravé oko :( prognoza lekárov :( ešte som sledovaná na onkohematologii kvoli nemiznucím uzlinám. Takže asi tie veci boli spúšťačom. Ale kto to nezažil nepochopí.

minnie2013
8. máj 2019

@janulka2811 keby si neriesila blbosti tak ani toto forum necitas. Tak chod spat do svojho idealneho sveta kde sa vie tvoja mysel nad vsetko povzniest a tento super nazor si nechaj pre seba.

minnie2013
8. máj 2019

@layla1 tak na teba sa toho pekne zosypalo 😳 ... to ma mrzi ... ale v kazdom pripade si myslim ze uz len to ze o tom vsetkom dokazes rozpravat je super 👍😉😉😉 drzkaj sa

Strana
z2