icon

Potrebujem pomôcť ohľadom neželaného tehotenstva

anma4
6. aug 2018

Ahojte, veľmi ťažko mi je to tu písať, ale vec sa má tak, že som mala pred týždňom aj niečo svoj prvý pohlavný styk. Bolo to po vyše 2 rokoch chodenia a dovolím si tvrdiť, že z lásky. Samozrejme, použili sme kondóm, antikoncepciu mi žiaľ môj zdravotný stav nepovoľuje. O to väčšie však bolo moje prekvapenie, keď som po týždni od sexu zistila, že mám hnedý výtok. Prečítala som si množstvo článkov a zistila, že je to pravdepodobne zahniezďovanie vajíčka. Tak som si urobila test, bol pozitívny. Pozrite, ja viem, že každý, kto chce sexuálne žiť musí rátať aj s rizikom a viem aj to, že kondóm nie je 100% ochrana. Môj chlapec bol pri mne v zlých časoch, veľa sme si toho prežili a ja som sa mu chcela dať, aby vedel, že ho naozaj ľúbim (tiež som bola jeho prvá). A naozaj sme si dávali pozor. Preto ma moje vysoko pravdepodobné tehotenstvo zaskočilo. Pozrite, viem, že je to dar a viem aj to, koľké z vás sa snažia márne otehotnieť, lenže ja si ako budúca tretiačka na gymnáziu s ťažko chorou matkou, malou sestričkou (o ktorú sa starám skoro ako o dcéru) a otcom, ktorý si našiel novú rodinu, nezvládnem. Môj priateľ mi síce povedal, že bude pri mne, nech sa rozhodnem akokoľvek, ale ja viem, že si to dieťa nemôžem nechať. Ale ani neviem, ako sa mám z tejto situácie dostať. Moju mamička, by to s jej zdravotným stavom nemusela vziať dobre a otec, ten sa o mňa nezaujíma. Potrat je aj tak pre mňa veľmi nákladný. No na internete som našla čosi ako potratovú tabletku. Stojí okolo 90€ a vraj je účinná. Ja sama však o nej počujem prvýkrát a úprimne, ani neviem, či sa dá tej stránke veriť. Preto vás veľmi prosím o každú skúsenosť, aj keď nie priamu s touto "potratovou pirulkou" a ideálne aj s nejakou overenou stránkou. Za každý tip veľmi pekne ďakujem a tým z vás, ktoré nemôžu otehotnieť, prajem, aby vám to bolo dopriate.

Strana
z3
amalia8
6. aug 2018

@anma4 ked sa vies starat o malu sestricku, zvladnes aj o svoje babatko. Raz tu tiez jedna v tvojich rokoch pisala, ze chce ist na potrat, a ju aj otec toho baba opustil. Ale nechala si babo, a potom sem krasne fotky svojho chlapceka pridavala. Nechod na potrat...

anma4
autor
6. aug 2018

@amalia8 ďakujem za dôveru, ale poznám svoje schopnosti, aj ich hranice. Andrejka má 6 rôčkov, v septembri nastúpi do školy. Nevedela by som si bez nej predstaviť život, ale spolu s maminkou bývame v 2 izbovom byte. Ona potrebuje svoj kľud a aj moja sestrička si zaslúži dobrý spánok, je vo vývoji. A k priateľovi ísť nemôžem, lebo ony ma tu potrebujú. Naozaj som zvážila všetko, už tri dni som kvôli tomu poriadne nespala. Ale viem, že to musím urobiť. Chcem študovať, aby sme sa mali lepšie a mám aj brigádu, ktorá s tehotenstvom moc nekoreluje.

kika6956
6. aug 2018

Ja s tabletkou nemam skusenosti,ale skus si rozmysliet este ten potrat. Moze to mat nasledky na cely zivot(ked budes chciet mat dieta,tak uz nebudes moct). Skus porozmyslat o adopcii ked uz si ho nechces nechat. Je strasne vela rodin,ktore by chceli mat a nemozu.myslim si,ze by boli stastne za take male babo. To je len navrh. Mysli aj trosku dopredu. Drzim palce. Verim,ze sa rozhodnes co najlepsie pre vsetkych🍀

Co sa tyka tvojej sestricky,mozno sa potesi takemu malemu babatku a bude ti pomahat 😁

karmen118
6. aug 2018

Rozmýšľala si aj nad tou alternatívou, že by si dala bábätko po pôrode na adopciu, aj keby to bolo ťažké, ak to inak nejde? Nejaký pár, čo nemôže mať detičky by si veľmi obdarovala a urobila ich najšťastnejšími na svete. No čo som, pozerala tabletky po tak - Núdzová antikoncepcia ESCAPELLE je účinná v zabránení otehotnenia, ak je užitá do 72 hodín (3 dni) po nechránenom pohlavnom styku. ďalšia je do 5 dní, ale - poLiek ellaOne neúčinkuje, ak ste už tehotná - čiže tabletka po pre teba už nie je možnosť, jedine sa poradiť s gynekológom. Plus tabletky po sa môžu bezpečne užívať len od určitého veku, a je to riadne chemické svinstvo pre telo, môžu dosť uškodiť žene...

karmen118
6. aug 2018

A tá tabletka po do 5 dní je dokonca na lekársky predpis.

pribinak
6. aug 2018

https://najmama.aktuality.sk/clanok/224486/nech...

Porozmyslaj ci by toto nebolo pre teba riesenie.

zuzinapipina
6. aug 2018

@anma4 pozitivny test nemusi hneď znamenta, ze si tehotna. Aj tie sa mozu z mýliť. V prvom rade chod ku gynekologovi a najdi si naozaj dobrého, ktory svoje povolanie nema len pre peniaze, ale ma aj srdce. On ti urcite poradí aj s tou tabletku. Len ti este poviem, tvoja mamicka ma pravo na klud aj tvoja sestricka ma pravo dobry spanok.. Vies aj tvoje dieta ma pravo na život . Na tvoj vek podla citania si velmi mudre dievca,( urcite mas aj ine hodnoty ako tvoji spolužiaci) , urcite to nemas ľahké a obdivujem ta, ako veci zvladas a preto si myslim, zeby si bola super mamina. Veci v živote sa nam nedeju náhodou, mozno to teraz nevidís ale mozno si pripravena mat dieta ako nikdy uz nebude. Je to vsak len moj nazor o tvojom živote a zivote bábätká rozhodujes ty. Nech to dopadne akokolvek, nikto nema pravo ta sudit a prajem vela vela sil a urcite daj vedieť ako to dopadlo 💜

hettinka
6. aug 2018

@anma4 nepanikár, zájdi k lekárovi. Až on ti môže potvrdiť tehotenstvo. Nestáva sa to často, ale aj testy sú niekedy falošne pozitívne.
A on ti poradí, čo robiť, keby náhodou ...
S nejakými tabletkami z internetu v žiadnom prípade situáciu nerieš. Je to jednak nelegálne, jednak si môžeš poškodiť zdravie a trebárs sa aj pripraviť o možnosť mať v budúcnosti deti.

erickatt
6. aug 2018

@anma4 daj sem fotku testu. Ak nemáš, urob si ešte jeden.

anma4
autor
6. aug 2018

@kika6956 verte mi, premýšľala som nad tým. Ale mám od narodenia choré srdce, dedičná choroba, rovnakú má aj maminka, len je staršia a na liečbu nastúpila neskoro. Tiež je tu problém, že žijem veľmi hekticky. Počas školského roka vstávam o 4, aby som stihla pripraviť sestričku, nakúpiť, potom hodina cesty autobusom do školy. Potom zo školy rovno pomáhať do kuchyne, aby sme aspoň čo to mali k malému výživnému od otca a hodina cesty domov. Niečo rýchle uvariť, dať sestričku spať, pripraviť sa do školy a ak mám šťastie, som do pol noci v posteli. Často beriem antibiotiká, lebo pri výške 173 cm, vážim iba 47 kíl... Snažím sa, no nemôžem nabrať viac. Nechcem, aby to dieťatko bolo mojou vinou choré. Dokonca ani toho veľa neviem, o tej chorobe, ktorú máme spoločnú s maminkou. Malá Andrejka ju nemá, ale ja áno a aj moja babička ju mala...

anma4
autor
6. aug 2018

@hettinka ono to nie je len o tom teste (robila som si mamatest) ale aj o hnedom výtoku, ktorý prišiel týždeň po našom milovaní a celkovo, cítim sa inak... Ale určite plánujem návštevu lekára, len si musím nájsť čas

henikav
6. aug 2018

@anma4 ak mas problem so srdcom na potratovu tabletku zabudni ak nechces zomriet. A uz vobec by som si nevzala nieco taketo kupene z netu, aby si na to nedoplatila nakoniec tym ze budes mat postihnute dieta. Potrat potratovou tabletkou sa robi, ale vzdy pod dohladom lekarov, casto na uplnom zaciatku tehotenstva a hlavne v pripadoch ze plod odumrel, ale potrat sam sa nespustil.

minnie55
6. aug 2018

Nic v zlom, ale akoby som citala obsah mexickej telenovely....

asia83
6. aug 2018

@anma4 To už je veľké dieťa, vaša sestra. To by ste zvládli, určite. Ste rozumná, inteligentná a šikovná mladá žena, určite by dieťa nebol problém. Možno vidíte problém v zmene, ktorá by tým nastala. Na všetko sa dá zvyknúť. Možno by ste mali kľudné bábätko, ktoré by robilo radosť vám všetkým. Ja som porodila prvé ako 33-ročná. Mrzí ma, že to nebolo skôr, keď malá vyrastie, už nebudem najmladšia. Vy môžete v štyridsiatke nabrať "druhý dych".

sasa1983
6. aug 2018

Mozem sa ja spýtať, a to nijak neprovokujem. Slušné sa pýtam. Pri styku vám ten kondóm praskol, či ako?

ave17
6. aug 2018

Vyzeras byt veľmi rozumne dievča,a mas toho na krku viac než dosť. Potrat je to posledné riešenie,ale v tomto prípade som za. Raz budes skvelá a zodpovedná mamina,ale teraz treba dostudovat a zabezpečiť si budúcnosť. Veľa šťastia.

osky
6. aug 2018

@ave17
Nesuhlasim!!!!
Vedela do coho ide aj ked si davali pozor!

anma4
autor
6. aug 2018

@karmen118 Samozrejme, že som to zvažovala, verte mi, ale potom, čo som si čo to prečítala a zistila, že s mojím hektickým životným štýlom, chudšou postavou a zdravotným stavom to nie je vhodné... Viete, nechcem vás zaťažovať mojím životom, nemám rada, keď nás so sestričkou ľudia ľutujú, máme sa dobre, ale moje tehotenstvo by nám asi moc nepomohlo

anma4
autor
6. aug 2018

@sasa1983 nepraskol, ale nakoľko sme boli obaja dosť neskúsení, mohlo sa stať hocičo

mija22
6. aug 2018

Vytok je bezna vec. Sama som ho mala asi 8 den po prvom. To sle neznamenalo tehotenstvo. A neviem ci test po takej kratkej dobe aj spolahlivo vie ukazat pozitivnost. Neprivolavas si to? Preco nepockas az ti budu meskat tak tyzden a potom je dovod robit si test a nieco riesit.

radkaaa12
6. aug 2018

@anma4 a uvedomuješ si že už v budúcnosti ak by si šla na potrat už nikdy možno nebudeš mocť mať deti?

anma4
autor
6. aug 2018

@mija22 myslíte? viete, ja som to len prípadne chcela začať riešiť čím skôr, nech sa tomu prípadne môžem prispôsobiť (hľadať si menej náročnú brigádu) no všade som sa dočítala, že hnedý výtok týždeň po styku=zahniezďovanie vajíčka=tehotenstvo. Test som si robila dnes ráno s tým, že dnes alebo zajtra by som mala dostať menzes (mám ho trošku rozhádzaný).

montemotherone
6. aug 2018

@anma4 ak toto píše budúca tretiačka na gymnáziu.... 🤔 Ako vieš, že sa tu mnohé snažia otehotnieť. Budúce tretiačky surfujú po MK? A vôbec... Pekný sloh 🙂
Ale dobre. Tvárme sa, že je to pravda. Prečítaj si vo svojom príspevku ešte raz slová "viem"... A tu to musím oponovať. NEVIEŠ. Nič z toho, o čom píšeš nevieš. Ak by si vedela, v tvojej situácii (ktorá je naozaj zložitá) by si nesexovala a hádam by si sa triasla dať chalanovi aj pusu. Viem, o čom hovorím. Ja som sa v tvojom veku bála otehotnenia ako čert kríža a to bola najlepšia antikoncepcia, ktorá ma pri "muchlovačke" s chalanom vždy v správnom čase zastavila 🙂 Píšeš, že vieš, že musíš rátať s rizikom, a na druhej strane ťa tehotenstvo zaskočilo?! Nuž, dobré ráno deti! Teraz prevezmite zodpovednosť ktorú so sebou sex prináša. Toto nie je hra, ktorú ukončíme kedy chceme. Chyba, ktorú vygumujeme a viac o nej nebudeme počuť. Ak si tehotná, rastie v tebe nový človek. Ak si v ťažkej situácii, môžeš mi dať šancu žiť s ľuďmi, ktorí mali v tomto smere viac šťastia a môžu mu zabezpečiť starostlivosť akú potrebuje. A tebe sa s tým bude žiť ľahšie (nie ľahko), akoby si jeho život ukončila vlastným rozhodnutím. To, čo si myslí okolie, škola... Na to sa vykašli. Už sa stalo. Nebudeš prvá ani posledná tehotná študentka. Škola sa dá prerušiť, dá sa dohodnúť na dočasnom individuálnom štúdiu, a o tom, ako prebieha celý proces, ak sa rozhodneš dieťatko dať na adopciu, sa určite dozvieš aj tu na MK 😉 Všetko sa dá. Nebudeš na to sama. Zapoj priateľa do všetkého čo s tým súvisí. Týka sa ho to rovnako a predpokladanám, že má aj rodičov... Držím palce

pralinka99
6. aug 2018

A priateľov a rodina nevie pomôcť? Porozprávajte sa zvážte všetky možnosti... Sestra na sa na strednej dostala do rovnakej situácie vtedy išla na potrat lebo bol na ňu nátlak zo strany priatelovich rodičov a myslela si ze by to bolo veľa na nich. Dnes majú už babo a povedala mi ze s odstupom času ľutuje ze vtedy išla ze by to boli dáko zvládli.... Viem ze niekedy je to možno najjednoduchšia cesta ale naozaj treba zvážiť všetky možnosti

asia83
6. aug 2018

@anma4 Možno by vám práve pomohlo. Mal by vám kto dieťa "zabávať", sestra by mala "živú bábiku", aj by sa naučila zodpovednosti. Chudosť a choroba srdca nie je prekážkou. Keď ženy v Afrike dieťa vynosia, vynosíte aj vy. Kvôli srdcu u vás automaticky pôjde cisársky rez. Všetko sa dá.

jana_eyre
6. aug 2018

hnedy vytok mavam niekedy aj pred menstruaciou, alebo ked som sedela niekde na studenom som parkrat mala, pri tehotenstvach som ho nikdy nemala.. takze tym.sa urcite neriad, ak ti naozaj vysiel pozitivny test, tak ho zopakuj.. vacsina testov sa predava po dvoch kusoch, alebo toe pepino su lacne a maju ich aj v dm.. vzdy boli spolahlive.. takze skor ako zacnes uvazovat nad moznostami, tak si testy zopakuj.. clovek malokedy tehotenstvo citi, takze ked pises, ze sa celkovo citis inak, tak je to preto, lebo uz zacinas byt presvedcena o tehotenstve..

ked vam nepraskol kondom, naozaj si neviem predstavit akym zazrakom by si bola tehotna.. je tam sice nejaka mala sanca, ze by ostal v tebe kym by ochabol a nejako sa do teba semeno dostalo, alebo mu bol kondom velky, inak si to predstavit neviem..

anma4
autor
6. aug 2018

@montemotherone nie ani tak tu, ale mama mojej najlepšej kamarátky sa márne pokúša o druhé dieťa už pár rokov, viem, že MK v tomto smere viackrát spomenula
súhlasím so všetkým, čo ste mi napísali, sama sa teraz cítim hlúpo, že som sa spoliehala iba na kondóm. Uvedomujem si, že za chyby sa pyká, ale ja si naozaj nemôžem dovoliť výchovu dieťaťa v 2 izbovom byte, v ktorom sa o izbu delím s malým školopovinným dieťaťom

lulica
6. aug 2018

Ked si presvedcena ze chces potrat tak sa porad sa gynekologom! Ale mala by si este porozmyslat ak cakate dieta s frajerom ved aj on ma rodinu ktora vam moze pomoct.. tak mysli aj na to..potratenie mozes skor ci neskor velmi lutovat a ak ti tvoj zdravotny stav nedovoluje antikoncepciu je dost mozne ze takato ,,potratova tabletka" ti narobi tiez len galibu na tele.. ty sa hlavne porad s priatelom a hlavne aj s jeho rodicmi a gynekologom

thoughtfulweirdo
6. aug 2018

@anma4 Tabletku určite nie! Nemám osobnú skúsenosť, ale kamarátka mi raz rozprávala, čo sa s ňou po užití dialo a teda fakt to nie je dobrý nápad. V zahraničí sa využívajú, ale s tým, že žena je v nemocnici pod dohľadom lekárov, lebo môžu nastať vážne komplikácie, napríklad môžeš aj vykrvácať. A to už nehovorím o tom, že keď máš problémy so srdcom, je blbosť užívať akékoľvek neznáme lieky. Od potratu ťa odhovárať nejdem, to je rozhodnutie len a len teba a tvojho priateľa, ale pokiaľ sa preň rozhodnete, určite bezpečnou cestou, nie riskovať vlastné zdravie.

thoughtfulweirdo
6. aug 2018

@anma4 A pokiaľ budeš mať ťažkú chvíľu, kľudne mi napíš správu, možno nenájdem žiadne riešenie, ale určite ťa aspoň vypočujem bez hlúpych poznámok a odsudzovania.

Strana
z3