icon

Skúšobná doba v práci a ja tehotná

alexandricka97
28. sep 2018

Ahojte baby, mám na vás otázku. 1.10 teraz nastupujem do novej práce ale otehotnela som, a kedze som už bola u lekára idem na kontrolu o dva týždne ale to už budem v novej práci, chcem sa vás opýtať či má môžu prepustiť keďže som v skúšobnej dobe .....alebo im to nehovoriť a skúsiť to nejako inak vybaviť lekára?

Strana
z2
sense
29. sep 2018

@julinka88 lekar je viaxany tajomstvom takze nepovue ze si tehu, zamestnavatel si to moze jedine mysliet

julinka88
30. sep 2018

@mogaa no takto na pn necgcem ist dufam ze bude vsetko ok a ze mi nevude zle
Makam na linke ale robim iba cez vikend teda dva dni v tyzdni takze ak pojdem dokymu tak ziadnu pripustku nepotrebujem nakolko cez tyzden mam volno
A pracovať chcem aj po materskej teda po pol roku alebo po roku takze som dostatocny charakter lebo nechcem to vyuzit na matersku len aby som mala chcem tam zostat a vratit sa tam robi mi tam aj muz ale v kancli
Neplanovali sne to ake urcite nepojdem kvoli tomu na potrat a robotu necgcem prist ch em robit az do materskej zaradenie mi samozrejme zmenia ked to oznamim uz potom je to seriozna firma
Ale nebudem riskovat ze ma vysmaria

julinka88
30. sep 2018

S ako uz bolo vyssie spomenute neoznamujem este ani rodine nieto zamestnavatelovi ked nvm co bude ci bude vsetko ok nahodou sa nieco stane a ja zostanem aj bez roboty

evittam
30. sep 2018

@mogaa Nepoznajú paragraf? Nech si nastuduju ZP. Btw.ja chodím ku gynekológovi nielen ako tehotna.😉

mogaa
30. sep 2018

@evittam jasne že ho poznajú, ale nevyužívajú tak to bolo myslené...dnes sa v máloktorej firme využívajú paragrafy, teda v porovnaní so štátnou sférou....bohužiaľ je stále veľa firiem kde zamestnanci v čase choroby čerpajú dovolenku miesto klasickej PN alebo čerpania "paragrafu". Buď sa im to neoplatí finančne(napr.vo výrobe dochádzkové bonusy) alebo jednoducho nemá kto robiť a nadriadený im robí problémy...

evittam
30. sep 2018

@mogaa Chápem co si tym chcela napísať. Ale za to o čom píšeš,ze napr.ako si môžeš dovolit ísť na PN a podobne si mozu zamestnanci sami u takých zamestnavatelov co robia problemy-lebo vedia, že zamestnanec sa zlakne....

veronikasa
30. sep 2018

@alexandricka97 nie si povinná oznamovať v práci, že si tehotná. Iné je ak by tvoja práca bola napr. fyzicky náročná a ohrozovala by tvoje tehotenstvo. Ak to v práci oznámiš a budú sa ta chcieť zbaviť podľa mňa ti jednoducho nepredlžia zmluvu.

kvetinka75
1. okt 2018

@lula313 záleží na tom, na koho na tom úrade natrafí. Ja som bola asi v 6 týždni keď som mala nastúpiť do novej práce, keďže som bola tehotná, nezobrali ma. Išla som na úrad práce, dostávala zvyšný čas podporu a nikto ma nikde neposielal, lebo vedeli, že je to aj tak zbytočné.

mismor
1. okt 2018

Ja som to zamestnávateľovi oznámila až asi mesiac po skúšobnej dobe, keď mi dali tehotenskú knižku a začalo to byť na mne vidieť. Budem hnusná, ale skončila by som na úrade práce a stratila by som nárok na materskú. Takto to akceptoval zamestnávateľ, ja som mala prácu a všetko bolo ok. Bez problémov som robila až do konca materskej, chceli mi zmluvu aj predĺžiť, ale zmenil sa šéf a ten už využil dobu určitú

evittam
1. okt 2018

@mismor Pokial by si bola tehotná uz v case skusobnej doby, co si bola tak nárok na MD by si nestratila ak si splnala hlavnú podmienku naroku na MD. 😉

venusa85
Odpoveď bola odstránená
evittam
1. okt 2018

@venusa85 V skúšobnej dobe mozu ale dôvod nesmie byt tehotenstvo.

mismor
1. okt 2018

@evittam moze byt, ale kedze som pracovat chcela a vedela som ze v skusobnej ma mozu prepustit, tak som ten cas pockala. Aj tak sme to prve tri mesiace nehovorili nikomu, takze sef sa to dozvedel len kratko na to ako ini, len v praci bol prvy, aby sa to nedozvedel od kolegov ale odo mna 🙂

lolinko
26. okt 2018

Ahojte
Ja sa pridám...
Ja som nastúpia do novej práce najprv na dohodu koncom augusta, a od prveho septembra na trvaly prac.pomer...
Uverite alebo nie, ale ja som zistila až teraz, ze som tehotna uz v 11tt 😟 a to uz mam doma dvoch synov...
Vo firme este nic nevedia a k lekarovi pre knizku si idem prvy novembrový týždeň...

dajna8
26. okt 2018

@lolinko To je ako možné? Nebolo ti divné, že ms nechodí? Toto si neviem predstaviť, že by som zistila, že som tehu až tak neskoro 🙂

dolynkag
26. okt 2018

@alexandricka97 no ostala si, či si sa priznala, či ako to dopadlo?

lolinko
26. okt 2018

@dajna8
Praveze ja som mala prvy tyzden v auguste normalnu ms, potom som dostala prvy septembrovy tyzden len slabe krvacanie a trvalo kratsie. Ja som to pripisovala k stresu z uplne novej prace. A este v rodine sme mali svadbu a navstevu zo zahranicia na dlhsie...
A teraz v oktobri som mala iba spinenie dva dni...
Tak mi to nedalo, urobila test a prvy sok...druhy sok nastal u lekara ked mi povedal v ktorom tyzdni som.
Ja som.pocula vela pripadov, ze nevedeli ze, su v druhom stave, dokonca svokryninej kolegyni dcera nevedela vobec ze je tehotná a prisla nato az okolo piateho mesiaca..
Tiez som z toho soku,ze som nato prisla tak neskoro ako viacrodicka 🤔🤔

Strana
z2