icon

Som 5 mesiacov po porode a nedostavila sa mi druhá menštruácia. Aká je šanca byť tehotná?

danielalaura
25. jún 2018

Zdravim vas mamicky cca 2 mesiace po 600 nedeli som dostala menstruaciu 21.5. Trvala normalne 5 dni ako vzdy synceka plne kojim no dalsia uz nedosla necitim sa byt tehotna ... Mate s tym niektora skusenost uz mam3 dceu na 3tie sa moc necitim ... Ale ak by to bola pravda tak isto na potrat nepojdem ... Otazka zni moze byt aj ina pricina meskania ??? Zajtra soravim test

jankakvetka
30. jún 2018

@danielalaura ja nemam menzes uz 2 r aj 4 mesiace 🙂 kľud tiez kojim 🙂

obsadenemeno
30. jún 2018

@candii nevzrusujem sa. Ale dufam, ze sa tie, co nemaju sajn co to znamena a ako sa to pise, poucia a nebudu v buducnosti za blbe. Robim vlastne dobru sluzbu. Ved nikto nechce vyzerat hlupo, ze? 😇

candii
30. jún 2018

@obsadenemeno tak hadam sa nikto nenajde, kto si bude mysliet ze bude 600 nediel krvacat.. ci? 😂

obsadenemeno
30. jún 2018

@candii mna uz nic neprekvapi..... nad niektorymi otazkami sa mi zastavuje rozum, cize by som si nebola az taka ista..... 😨

cecilia68
30. jún 2018

@candii každý chápe...ale napísať 600 ???

candii
30. jún 2018

@cecilia68 a? Je to skratka. To je ako pocasie: pocko, spokojnost: spocko, nevadi: neva .. adt. 😀 proste pocula som ovela divnejsie skratky ako 600nedelie. A pouziva sa to vsade. Dokonca aj v porodniciach.

evittam
30. jún 2018

@myjusiatko Nic take som ani nenapisala. A dobre to viem.

obsadenemeno
30. jún 2018

@candii no ja som to videla prvykrat tu na koni..... no ale sak aj doktorky su na koniku, takze sa nam to rozsiruje aj do porodnic - smutne, velmi. A skratka to nie je. Proste zeny nevedia, co to znamena a pisu, ako pocuju.
Bernolakova (?) slovencina....pis, ako pocujes.....

a to "pocko", "spocko"... to som teda este nepocula.... to uz je aky level trapnosti..... 😠

candii
30. jún 2018

@obsadenemeno no ja som to tu videla ale aj kamoska to pouziva, skoro som odpadla ked mi to povedala 😂 takze su aj horsie veci ako 600nedelie.

myjusiatko
30. jún 2018

@evittam preto som to oddelila odstavcom. To uz nebolo k tvojemu prispevku.

cecilia68
30. jún 2018

@candii Je to skratka? Je to kravina 😞 Rozdiel je v dvoch písmenách, takže to už je najvyšší stupeň lenivosti 😞 A na počasie povedať "počko" ? To už aký dement toto používa? A na zvončeku gynekológie bola napísaná číslica 600 ? Aspoň si nevymýšľaj :(

ferihegy
30. jún 2018

Mne prisla po 15m od porodu a stale dojcim

candii
30. jún 2018

@cecilia68 nemam si preco vymyslat pre Boha 🙈mam ti to ist odfotit? Ze tam na zvonceku pre oddelenia bolo napisane "600nedelie"? Pre Kristove rany, zeny vy sa spamatajte co uz riesite, ake somariny.

obsadenemeno
30. jún 2018

@candii zase to, ze sa tak bohapusto komoli rodny jazyk, nie je prave somarina...... a este to kazdy ospravedlnuje tym, ze "riesis somariny"..... ja by som ich u tej doktorky upozornila, nie sme u kamosky na kave a mali by pouzivat spravny nazov oddelenia alebo kde to teda bolo napisane.
Fixou na kusku papiera? Nejaka prilis aktivna sestricka, co nedavala pozor v skole????

candii
30. jún 2018

@obsadenemeno jednak by sa im to cele na ten papierik ani nezmestilo, to je jedna vec. Druha vec, kazdeho pravopis a vyjadrovanie je jeho vizitka, nebolo to nic formalne, kde sa to vyzaduje a v poslednom rade si myslim ze v nemocnici sa riesia ovela dolezitejsie veci ako pravopis. Takze je to somarina pre mna a je mi to jedno kto ake skratky a vyrazy pouziva.

ink
30. jún 2018

ej, jazykové okienko tu vzniklo miesto riešenia témy.

obsadenemeno
30. jún 2018

@candii sorry, ale snad maju aj vacsi papier v tej nemocnici, nie? Ak mam dlhe priezvisko tak je ok, ze mi ho skratia, lebo je dlhe??? Pekne blba vyhovorka..... 😒

ok, pre teba somarina, pre mna znak neucty k rodnemu jazyku a "vizitka" oddelenia.
Je ine, ak si to takto pisem s kamoskou ci sestrou - to tiez pouzivame skratky kvoli rychlosti, ale ak sa vyjadrujem verejne, tak sa snazim spisovne. Aj ked sem - tam mi ujde narecove slovo.

@ink skoda, ze sa zeny urazia, ak ich niekto opravi. Dovolim si citovat z inej temy, kde sa to takisto zvrhlo na "jazykove okienko": (sorry, je to dlhe, ale oplati sa precitat)
" Jazyk je jedna z veci, co definuje narod.
Ak sa spusta postupne z jeho kvality (a je jedno, akymi ustupkami to hajime), spusta sa postupne kvalita celeho naroda.
Ak sa okolo seba pozries, tak vidis, ze mame nasledne tendenciu si volkat vo vsetkom.
Naco sloh? Kedy to vyuzijem? Staci, ze viem, kde sa pise i/y a ciarka.
Naco i/y a ciarky? Staci, ze viem, ako sa to pismeno pise.
A dnes pomaly - naco vediet taku zbytocnost, ze ako sa to pise? Staci, ze viem tlacenym.
(To, ze pisane pismo rozvija jemnu motoriku a ta vlastne rozvija mozog dietata, to ide bokom.)

V matematike obdobne. Uz pomaly staci, ze vieme plus, minus, krat, deleno.
Na vyratanie obvodu budeme onedlho potrebovat google. Alebo: ty kokso, fero, ja som ti zistil, te ked scitam vsetky strany, tak zistim, aky to ma obvod! (Zacneme zas objavovat "US and A").

Atd.

Uznam, ze niekto nie je uzasny v beznych predmetoch, ak je vo svojom odbore jedna zo spiciek. Uplne chapem, ze jeho zameranie si vyzaduje cas venovat inde.
Ale kolko mame spiciek?
A bezny clovek voci nim? Cim to chce obhajit, ze "lieta" v obycajnej gramatike a stylistike vlastneho jazyka? Tym, ze sa mu nechcelo ucit v skole?
A co potom chce od svojich deti?

No a presne mladi si potom tieto drobne ustupky z vedomosti posuvate dalej a dalej a obhajujete: no a co, ze neviem toto a hento, ale pozrite kolko zarobim (alebo skor: hlavne je najst dobru pracu a zarobit dost penazi, kaslat na nejaku gramatiku.)
(Pritom ale na to kolko generacii mladych sa tymto uz haji, zas nemam pocit, ze tu ludia su tak bohati.)

Uvedomme si, ze kazda ta drobna "hlupost" sposobila, ze to, co sa voci nej zdalo dolezite, sa po jej odstraneni samo stalo drobnou hlupostou. Tak sme vynechali aj to. A potom dalsie a dalsie...

Proste princip, ze z drobnych veci sa skladaju tie velke.

Takze neobhajujme sa, proste zapracujme na svojom rodnom jazyku. Je to fakt az taky problem?

No a co je velmi zabavne: ked niekto zahlasi, aky je hrdy, na aku uroven sa uz v cudzom jazyku dostal. Ako ho dopiluvava. Ako sa tesi, ze zvlada jeho vynimky z gramatiky a nuansy. Ze uz je na tom lepsie ako priemerny rodak z tej krajiny. Ze by uz pomaly mohol v nom pisat aj basne...
A vo vlastnom rodnom je uplne strateny.

ink
30. jún 2018

@obsadenemeno nechce sa mi to čítať, ozaj je to dlhé, možno neskôr.
Poviem len za seba : jedna vec je gramatika, druhá vec, ako na gramatickú chybu upozorníš. Ľudia, ktorí sú schopní druhých kvôli gramatike zosmiešňovať, alebo do nich rýpať sú pre mňa ľudia, ktorí môžu ponúknuť len svoje znalosti z jazyka. Ale empatia, cit, alebo charakter sú minimálne.

Poznám človeka, ktorému namerali extra vysoké IQ, V Gaussovej krivke tomu podlieha 10 sten, čiže 99,8% populácie má od neho nižšie IQ. Jeho gramatika je príšerná. Učitelia v škole ho neznášali. Hovorili mu, že je hlúpy a aj on si to o sebe myslel. Prišiel do psychologickej ambulancie pre potvrdenie na vodičák, aby sa stal vodičom kamiónu. A súčasťou psychologických testov je aj IQ test. Až vo svojich 35 rokoch prišiel u psychológa na to, že ma dysortografiu, teda poruchu učenia, pre ktorú nevie aplikovať gramatické pravidlá do písomného prejavu.

Ku ktorým ľuďom patria gramatickí fanatici? Sú to práve tí ľudia, ktorí dokážu zmeniť vnímanie z extra inteligentného človeka na hlupáka.

obsadenemeno
30. jún 2018

@ink ja som neupozornila, pozastavila som sa. A nevysmievam sa. Proste som toto este nikde nevidela a ze sa to vraj normalne pouziva - z toho mi naskakuje husia koza.
A precitaj si to. Aspon ma nebudes zase upozornovat, ze urazam a pouzivam pasivnu agresiu a podobne.

Clovek aby sa uz zacal citit ako menejcenny, len preto, ze pouziva jazyk spravne a tak, ako ho to ucili v skole.

ink
30. jún 2018

@obsadenemeno a má sa človek cítiť menejcenný ked v jednej diskusii na Modrom koníku použije výraz 600nedelie?

ink
30. jún 2018

@obsadenemeno ty upozorňuješ na formálne chyby, ja na obsah toho,čo píšeš.

obsadenemeno
30. jún 2018

@ink este raz a naposledy - neupozornujem. Proste som to zopakovala so smajlikom - lebo ma to soklo. To, ze sa toho chytili ine.... za to uz ja nemozem. A fakt si myslis, ze je ok nechat ludi v domienke, ze je to spravne?
A ano, kedze sa do mna obujes v takmer kazdej jednej diskusii, do ktorej prispejem, ano, citim sa menejcenna. Nielen ja som sa pozastavila nad tymto slovom v tejto diskusii, ale navazas sa len do mna.
Aj mne sa uz stalo, ze ma opravili - a vies co? Skontrolovala som si to a uznala si, ze maju pravdu , verejne, na fore. A veru neubudlo zo mna. Takisto by neubudlo z inych, keby si to, ze ich niekto opravi nebrali ako urazku ale ako moznost rastu. Ja napr i/y a ciarky uz vobec neriesim, lebo "je to normalne".
No nie je. Ale neriesim. A takisto by som ocenila, keby si si ma uz prestala vsimat. Ja som uz prestala uplne reagovat do diskusii kde si ty, kedze ma vyslovene prenasledujes. V tejto som ti odpisala normalne a slusne, ani si sa neunivala precitat moj cely prispevok, ale aj tak podla teba "potrebujem upozornit na obsah toho co pisem".
Neviem o tom, aby som pisala nieco urazajuce/neslusne/drze.
Pozri sa do diskusie o sexualnom zivote druhych, niektore sa tam vyjadruju otrasne a stavim sa, ze ich veru nikto neupozornil. Lebo napisat 16rocnej babe co jej pisali ohladne jej vaginy je asi menej zavazne ako moje pozastavenie sa nad skomoleninou.

candii
30. jún 2018

@obsadenemeno nevravim ze nemas pravdu ale aj tak s tym nic neurobis.

mamuskazuzuska
30. jún 2018

@candii mali to tam napisane s cislicou 600???

obsadenemeno
30. jún 2018

@candii viem. Asi je to tym, ze nezijem na SK a na MK som zacala chodit aj kvoli tomu, ze som mala pocit, ze zabudam po slovensky. A je mi smutno z toho, ako sa slovencina meni - co je pocitam prirodzeny vyvoj - ale aj tak, hladat vyhovorky namiesto toho, aby som sa zlepsila ked je tam ocividne hrubka/chyba - smutne, velmi smutne.

Najvacsia sranda bola ze prvy mesiac na koniku som zacala robit chyby aj ja - mam vizualnu pamat a niektore "skvosty" sa na mna nalepili..... 😉😨😝😒😲

candii
30. jún 2018

@mamuskazuzuska ano cislicou, 600nedelie.

mamuskazuzuska
30. jún 2018

@candii tak to je ozaj smutne...

alchemilkazltozelena
30. jún 2018

U nas v BB mame namiesto Stomatologie 100matologa..prikladam foto..

Ked som to videla 1.krat bola som v soku ale potom som si zvykla kedze denne tadial chodim..aj ked pravdupovediac som nepochopila preco to takto riesili ☹

obsadenemeno
30. jún 2018

@alchemilkazltozelena slovna hracka? Poznam zopar firiem, kde sa "pohrali" s nazvom....

alchemilkazltozelena
30. jún 2018

@obsadenemeno tak potom aj to 600nedelie je asi slovna hracka 🙂