icon

Tehotná v skúšobnej dobe

kaja123456789
11. sep 2018
Strana
z2
kaja123456789
autor
11. sep 2018

Ahojte. Začiatkom tohto mesiaca som nastúpila do zamestnania , teraz som v skúšobnej dobe a následne mám zmluvu na dobu určitú do 28.2.2019. Predtým som bola na úrade práce cca 5 mesiacov. O bábätko sme sa snažili ale ani mi nenapadlo že otehotniem tak rýchlo 😊 čomu som samozrejme rada. Len sa chcem spýtať ako to bude s materskou keďže pochybujem že mi nepredĺžia pracovny pomer vo februári.. tehotenstvo by som chcela oznámiť pred koncom skúšobnej doby , ale neviem či to je dobrý nápad. Prosím poradte

kaja123456789
autor
11. sep 2018

Prepáčte za chybu , pochybujem že mi predlzia zmluvu vo februári

liz_lemon
11. sep 2018

oznamit tehotenstvo pred koncom skusobnej doby nie je dobry napad, lebo to ta hned prepustia, oznam to az po skonceni skusobnej doby
co sa tyka materskeho, tak narok by si mala, ak budes splnat podmienku 270 dni nemocenskeho poistenia, a bud mat aktivne nemocenske poistenie, alebo byt v ochrannej dobe

evittam
11. sep 2018

@kaja123456789 Tak ako pise
@liz_lemon . Najskor musis mat splnenu hlavnu podmienku naroku na MD t.j.270dni NP za posledné dva roky pred porodom. Ak splnas toto tak uz si v OL a narok na MD budeš mat.

anve
11. sep 2018

@kaja123456789 zalezi aj od toho aku pracu vykonavas.Ak mas sedave zamestnanie ok..no ak mas namahavu pracu tak ja by som neriskovala a radsej by som to oznamila zamestnavatelovi.

kaja123456789
autor
11. sep 2018

@anve dvanásť hodín som na nohách, zatiaľ je to ok , ale postupne neviem ako to bude a aj tazsie veci by som mala zdvihat neskor tak uvidím. Ja sa ale úprimne priznám, nechápem tomu nemocenskemu. Keď som bola na úrade práce tak to asi neplatí že?

anve
11. sep 2018

@kaja123456789 12 hodin je fakt dost a tazke nezdvihaj uz teraz...prve 3mesiace su najnebezpecnejsie...

evittam
11. sep 2018

@kaja123456789 Doba evidencie na UPSVaR-ziadne dni NP

anve
11. sep 2018

@anve
@kaja123456789 myslim si,ze to neplati

mirien22
11. sep 2018

Ak si začala v septembri, tak ti to aj tak nevyjde do februára, mne to vychádzalo až na maj tých 270 dni odpracovaných. Byt tebou ak máš namáhavú prácu a mas zdvíhať ťažké veci, tak by som sa na to vykašľala. Oznam tehotenstvo a uvidis, že ako sa zachovajú. Ak teda súrne nepotrebuješ tie peniaze. Materská ti aj tak nevyjde, budeš mat len rodicak od narodenia dieťaťa do jeho 3 rokov

evittam
11. sep 2018

@mirien22 Ako vies,ze jej nevyjde MD?! Cca ma termin nejak maj-jun 2019, nevieme čo bolo od maja 2017.....

kaja123456789
autor
11. sep 2018

@evittam zatiaľ vám ďakujem, ešte sa poinformujem čo sa s tým da robiť. Naozaj som si to takto nepredstavovala, ale teraz je u mňa na prvom mieste vytúžené dieťa, aby sme zvládli tieto prvé mesiace ... takže aj na peniaze sa vykašľem, aj keď s nimi by bolo lepšie ☺ v januári som v prvom trimestri potratila, veľmi dúfam že sa situácia nebude opakovať. Ešte raz ďakujem 😚😚😶

mirien22
12. sep 2018

@evittam áno, ak od mája 2017 do toho marca 2018 pracovala, kým nesla na UP, tak to vyjde. Ale ak studovala napríklad, tak nie...

momoika
12. sep 2018

@kaja123456789 tvoja povinnost je to oznamit zamestmvatelovi akonahle ti vystavi tehotensky preukaz. On ťa nesmie však prepustiť, ak si aj v skušobnej dobe -jedine, že by si tuto skutočnost zamlčala pred nastupom do prace. Zmluvu ti pravdeposobne už nepredlži, pretože aj tak pojdeš na matersku...

mala_katie
12. sep 2018

@momoika nikde nie je v zákone napísané, kedy to máš zamestnávateľovi oznámiť.. Kľudne aj v 9tom mesiaci, ale nebude krytá, ak by sa niečo stalo.. S ostatným však súhlasím

olifcek
12. sep 2018

@momoika moze ju prepustit v sk.dobe, bez udania dovodu. samozrejme, nesmie to mat nic spolocne s tehotenstvom.

tehotenstvo moze oznamit az papierom s nastupom na matersku. je to na nej... len na nu do oznamenia za-rl nebude hladiet ako na tehotnu v pracovnopravnom vztahu

evittam
12. sep 2018

@momoika Uved prosím zakon a paragraf.
Suhlas s
@mala_katie
@olifcek

anve
12. sep 2018

@kaja123456789 este sa poinformuj ohladom toho,ale ked mas skusenost,ze si potratila tak ja by som ani na minutu nevahala a isla na PN...ja som tiez potratila v prvych mesiacoch...potom som dlho nemohla otehotniet a,ked som konecne otehotnela tak som sla na PN okamzite a nezaujimali ma peniaze,ludia ani nic ci bude peklo v praci...najdolezitehsi je ten malicky cloviecit...davaj si na seba pozor.

baaambulkaa
12. sep 2018

Zmluvu ti nepredĺzi tak ci tak a ak nebudeš splnat ani tych 270 dni, nebudes mat na matersku narok, ja by som urcite nic nezamlcala, dieta by mi bolo prednejsie.... Ale tak uz ty si urcujes priority...

mirien22
12. sep 2018

@baaambulkaa tak mne zamestnávateľ dal zmluvu na dobu neurčitú a našiel si za mna náhradu počas MD. Netvrdila by som, že určite nepredĺži 😊 tiež som otehotnela v skúšobnej dobe a mala zmluvu na dobu určitú.

baaambulkaa
12. sep 2018

@mirien22 ja som zas oznamila tehotenstvo dva tyzdne pred koncom doby urcitej, riaditeľka mi ju bez problémov predlzila, takze situácie su rôzne

kaja123456789
autor
12. sep 2018

@anve ďakujem kočky , ešte nemám ani tehotensku knizku, ale ulezala som si to v hlave a tých pár peňazí mi nestojí za to aby sa zopakoval scenár z januára. Či mi vyjde materská alebo nie .... nechám sa prekvapiť, teraz musím myslieť pozitívne ohľadom fazuľky . Ešte raz ďakujem pekne

evittam
13. sep 2018

@kaja123456789 Stale si nenapisala čo bolo v r.2017 a r.2018-okrem toho,ze si bola 5mesiacov na UPSVaR

anve
13. sep 2018

@evittam napisala,ze sa s tym momentalne nebude trapit,ze sa necha prekvapit ci jej to vyjde,alebo nie..

anve
13. sep 2018

@kaja123456789 podla mna spravne rozhodnutie😉 uvidis tu radost na prvom ultrazvuku😍 a moj doktor dava knizku az 12 tt. Krasne tehulkovanie prajem

evittam
13. sep 2018

@anve Vdaka za vysvetlenie ale tebe som to nepísala a som dost gramotna aby som pochopila pisany text, nepotrebujem vysvetlivky. Chcela som len pomôcť-mozno jej bude chýbať malo aby mala aj MD a nie prd. Z prekvapenia nema nic. Ale to uz necham na nej a nie na tebe.

anve
13. sep 2018

@evittam nepochopim zeny co hned vybehnu...,ze som gramotna a neviem aka...ked tu citam tie prispevky skoro v kazdom jednom sa tu zeny zacnu hadat..ako vobec nechapem,alebo vysmesne odpovede, arogantne odpovede atd.atd...ked sa ta to dotklo,ze som odpisala ha tak ako sorry,ze som zareagovala..asi zakladatelka clanku sa k tomu nechcela vyjadrit kedze ta otazka tu padla viackrat a na nu neodpovedala.

evittam
13. sep 2018

@anve Ja nie som arogantna. Este raz-chcem len pomoct-ked nechce nevadí. Mne to môže byt jedno. Ja zase nepochopim zeny co sa staraju do toho do coho ich nic nie je a odpovedaju za iného. A nie nedotkla si sa ma-to je totiz nemozne aby sa ma dotkla nebodaj ma urazila anonymna osoba. Pekny den

anve
13. sep 2018

@evittam .diskusia je o tom,ze kazdi moze reagovat. Krasny den😉

evittam
13. sep 2018

@anve Ano samozrejme-diskusia=diskutovať k veci a nie odpovedat za ineho. Ďakujem.😉

Strana
z2